A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) megszüntette a létminimum számítását – ez derült ki az MTI híréből.

Mindezt azért, mert az szerintük nem mutatja jól a szegénységet. A tavalyi kiadvány szerint havi 253 ezer forint volt a két felnőttből és két gyermekből álló háztartás létminimuma, így a magyar háztartásoknak több mint 35 százaléka él a létminimum alatt.

Németh Zsolt, a KSH elnökhelyettese szerint szakmai szempontból a módszer nem alkalmas a szegénység mérésére, mivel nem is a létminimumot mutatja, hanem a szerény megélhetés szintjét.

Helyette inkább olyan mutatót szeretne, amely jobban koncentrál azokra a társadalmi csoportokra, amelyek mélyszegénységben élnek.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASzSz) közleménye szerint a mutató megszüntetése politikai döntés volt – írja az MTI.

A tájékoztatás szerint a MASZSZ megdöbbenve értesült a KSH bejelentéséről, miszerint a szerdán közölt 2014. évi létminimum értékek bemutatása volt az utolsó hasonló létminimum-számítás, mert a módszer felett eljárt az idő.

A MASzSz szerint nem lehet nem politikai kérdésként tekinteni arra, hogy a háztartások 35 százaléka létminimum alatt él, és egymillió ember kevesebbet keres, mint az egy főre jutó létminimum összege.

A szakszervezet közleményében azt követeli, hogy maradjon meg a létminimum számítás, mivel ennek segítségével lehet lemérni a társadalmi fejlődést. A MASzSz támogat minden olyan szakmai kezdeményezést, ami a létminimum mellett, a dolgozói szegénység mélységének mérésére új módszertant eredményez – teszik hozzá a tájékoztatásban.

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Ha nem mérik, akkor nincs is !
Ez ilyen egyszerű maffiáéknál !
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nyanya001
Ha nem mérik, akkor nincs is !
Ez ilyen egyszerű maffiáéknál !
nyanya001
www.femina.hu/hirhatter/gyermekehezes_felmeres
Ők több milliót költenek benzinre még a nyári szünetben is !
Milliókért laknak luxusszállodákban, milliókért repkednek luxusrepülőkön !
Január
Csak azért nem mérik, hogy ne lehessen a létminimumról beszélni, írni. Pedig meg lehet határozni azt az összeget, csak éppen a minimálbér amin foglalkoztatják a dolgozókat valamint a 22 500 Ft már régen nem fedezi a szerény megélhetési költségeket sem.
Az ország közel felét érinti ez az alacsony jövedelem. Ezzel pedig nincs mit dicsekedni.
Anna Mária
Nem igaz, minden nyugat-európai országban van gondosan, nagy körültekintéssel megállapított létminimum, amelyet a gyakorlatban, a segélyek és egyéb juttatások kiszámításánál használnak.

Csak nem kézivezérléssel működik a KSH? Csak nem? :)
pbalage
van egy olyan venezuelai törvény, amiben betiltották a sorban állást. (még érvényes)
Tehát ha valamit nem lehet kapni az országban, (pl. vécépapírt nem lehet)
akkor ha véletlenül érkezik belőle valamennyi, tilos érte sorban állni, mert még lázadás lehet belőle.
A "sor" minősítését természetesen szubjektíven határozzák meg.
Hellcat
Így is lehet...ha nem nézünk oda akkor nem létezik...
human
Mivel egyre többen támogatják, hogy a minimál bér egyezzen meg a létminimummal, hát mit csinál a kormány? Megszünteti a létminimumot. Helyette bevezeti a mélyszegénységi mércét, ammihez senki sem igazítaná szívesen a minimál bért. Tehát minden marad a régiben. Ügyes!
Aki Én
Ha így sem szűnik meg a szegénység, akkor felszámolják a KSH-t.
Toby
Ja, leszóltak a piros telefonon a KSH vezérnek, ki szeretné-e tölteni a maradék éveit vezető beosztásban a nyugdíjig ?
joopapa
Persze hogy nem mérik a létminimumot, az adatok a fidesz maffiára nem vetnek jó fényt! Aza szlogen! A minimálbért sem igen emelik, mert a haverok cégeinek dolgozói arra vannak bejelentve!
Mézike
Miért? Szégyellik, hogy sokmilliós csóró országa lettünk?
JAJMÁR
Akkor mehet ez még lejjebb is. Tulajdonképpen nincs is alja.
Éljen, Mo. jobban teljesít !

A tükröket is összetörték már.
Cicamama55
Valósággal rettegnek az igazságtól...
kamazuka
Ma már senki sem él a létminimumon.
Vagy alatta,vagy felette!
kkalman
Amit nem látnak, az nem is létezik. Így foglalkozni sem kell vele.
Dr. Felipe
Magyarbajdzsán feudális rabszolgatartó társadalmában akinek semmije sincs annyitisér. Minek azt még mérni is, a semmit. Ha megmérjük a semmit akkor is semmi jön ki belőle.
nemjoezigy
Akkor elemezhessem laikusként, amit szakmailag írt az illetékes: "Németh Zsolt, a KSH elnökhelyettese szerint szakmai szempontból a módszer nem alkalmas a szegénység mérésére, mivel nem is a létminimumot mutatja, hanem a szerény megélhetés szintjét.
Helyette inkább olyan mutatót szeretne, amely jobban koncentrál azokra a társadalmi csoportokra, amelyek mélyszegénységben élnek."
Tegyük fel, hogy 'haladni kell a korral', ezért csinálják a KSH-nál ezt a szakmai fejlesztést, vagy inkább a kormány utasítására, mint ahogy többen írtátok (pl: @Aki Én:, @joopapa:, @Mézike:, @Cicamama55:, stb).
Tehát, ha megszüntetik, akkor KELL helyette más mutató szám. Ezt viszont csak úgy lehet megoldani, ha a két mérési/számolási mód párhuzamosan él egymás mellett. Így az idő múltával kijönnek a hibák. Persze csak ha akarják, DE NEM AKARJÁK!
A lényeg, hogy a (@Cicamama55:) "Valósággal rettegnek az igazságtól..." és NEM "szégyellik, hogy sokmilliós csóró országa lettünk" hanem titkolják és az ellenkezőjét propagálják külföldön és idehaza is: Nincs szegénység, több a vásárlás, magasabbak a bérek, stb, stb. Csupa, csupa hazugság!

Nem ide tartozik de ugyanez a folyamat a KÖRNYEZETVÉDELEM szakértőinek munkásságáról: megszüntetik a hulladékgyűjtő szigeteket, mielőtt bejáratták volna a háztól való elszállítást!
Sokkal kevesebbet gyűjtenek be, mintha a két megoldás egyszerre működne!
Feraj49
Vajon hányan vannak akik 253 000 Ft-os jövedelem rendelkeznek 2+2 fős családnál ?Szerintem eléggé kevesen. Főként ha a házastársak közül valamelyik elvesztette a munkáját./Pl. vasárnapi boltbezárás miatt/
Desischado
Világos, nehogy megtudja a nép, m ilyen sokan élnek a létminimum alatt! Ami nem látszik, az nincs! szemét, mocsok banda!!!
Cicamama55
Aki nyitott szemmel és füllel éli hétköznapjait, az magától is következtetni tud az ország "jóléti" állapotára, az legalább hiteles. Nincs szükség ilyen átkozmetikázott adatokra, csak felbőszítik vele a tisztán látó embereket!
amaramaistanna
A létminimumot ezzel nem lehet eltüntetni.Már önmagának is hazudik a kormány.
Jozefina
Orbán és maffia rendszere egy csaló, hazug, kizsákmányoló!!! Mindenáron azaz mindenáron meg kell szabadulni tőlük!!!
human
Van pár barátom aki sok százezret keres havonta és mégsem szavaztak a fideszre, pedig 50 ezerrel többet visznek haza havonta. A versenyszférában dolgoznak és látják, hogy Orbán politikája csak árt az ország gazdaságának. Azzal pedig, hogy a jómódúakat (köztük őket) kell most jobban támogatni nem értenek egyet. Ők sem mennek el többet étterembe vagy nyaralni, mint 2010 előtt, hogy ezzel növeljék a belső keresletet. Csak több marad a bankszámlán.
Tibor43
Létminimumot nem kell mérni,,mert "mindenki annyit ér" amennyije van...
nemjoezigy
szandokán és a többi fidessnyik, vélemény?
EGO
... mert már nincs rá mértékegység!!!
nyanya001
444.hu/2015/06/25/haromszazmillio-hogy-orban-a-varba-koltozhessen/
Igazi magyar hazafi !
Több millió nélkülöző, ő meg a rongyot rázza ! ! pfújj !
Abzug62
@nemjoezigy: Most egyeztetnek a pártirodán, hogy milyen eszement baromsággal kell megindokolni a létminimum eltörlését! Készülj fel, bődületes lesz a fröcsögésük!
mate03
@Desischado! Nem kell ide statisztika,aki nyitott szemmel jár,az látja hogy 2010-óta a szegénység,a mély szegénység,legalább 20%-kal nőtt! Soha ennyi éhező gyerek nemvolt ebben az országban,mint most!
kukac50
Hiába is mérik hazugság az egész addig ameddig 28500 forint nyugdíjból is élnek emberek havonta,fával fűtenek és rájuk nem vonatkozik a rezsicsökkentés.
human
A KSH amúgy is egy felesleges intézmény. Emlékeztek még Rogán antal és a szárnyasok esetére?
Rogán: - Azért csak a sertéshús áfáját csökkentjük, mert abból fogy a legtöbb.
Újságíró: - De a KSH adatai szerint a szárnyas húsból fogy a legtöbb.
Rogán: - ... ... ... Én ellenkező adatokról tudok.
youtu.be/hEPkoufn12g
vizinyuszi
Ha csak olyanok élnének szegénységben, akik nem dolgoznak (a szándékos munkakerülőkről van szó), azzal semmi gond nem lenne. De ez nem így van, mert dolgozó, adót, járulékot fizető, családos emberek is élnek ebben a társadalmi rétegben. Ezt nem lenne szabad hagyni.
Ráadásul, ha jól meg lennének fizetve a dolgozó és dolgozni akaró emberek, valamint lenne jövőkép számukra, akkor nem lenne folyamatos kivándorlás és a fogyasztás is nagyobb lenne, amely jó lenne a polgárnak és az államnak is.
Bercifiu
@nyanya001: Annyira lent van, hogy mérhetetlen.
csa-csa
"Ha csak olyanok élnének szegénységben, akik nem dolgoznak (a szándékos munkakerülőkről van szó), azzal semmi gond nem lenne."
mekkora igazságot mondtál!
vadsanca
Ez majd a segélyezére is kihat? Mert akkor vagy mindenki részesül bizonyos segélyekben, vagy senki nem kap semmit. Mivel nem lesz mire alapozva ez a rendszer, miként fogják elbírálni?
De ha ilyen jól élünk, hogy nincs már erre szükség, akkor miért növelik a hajléktalan-férőhelyek számát?
A létminimum mint adat, talán olyan nagy szényen, hogy ezt már magunk előtt is tabunak számít?
mariaberta
A rezsicsökkentés egy nagy szemfényvesztés. Minden esetben az összes előző hónapot tüntetik fel, hogy minél többnek mutatkozzék.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.