Nem túlzás azt mondani, a Balatonon lényegében vendéglátóipari vészhelyzet van. Nincs elég szakács, cukrász, mert jobb pénzért elmentek az országból – írja a 444.hu.

Több vendéglátós nem tudott kinyitni még a Balatonon, egyszerűen elfogyott a szakképzett munkaerő és a szakácsok hiányoznak leginkább és ugyanez a helyzet az éttermekben is. Ezért előfordulhat, hogy a vendégek nem tudnak éppen ott enni, ahol szeretnének, esetleg nem olyan minőségben, mint ahogy azt elvárnák.

Egy ismertebb hely tulajdonosa azt mondja, Ausztriában átszámítva 5-600 ezer forint egy szakács fizetése, itthon pedig 2-300 ezer forint nettó. Van olyan is, aki arra panaszkodik, hogy még mosogatót is nehezen találnak, pedig ahhoz aztán nem kell semmilyen szakképzettség – olvasható a lap cikkében.

Az egyik megkérdezett vendéglátós a minimálbért kínálja, plusz étkezési lehetőséget és a bérletet, de ez már sokaknak nem elég. Az állásközvetítőnél szinte kinevették, meséli. Azt mondták neki, hogy az emberek nagyobbik részét elvitte a közmunka.

Kovács László, a Vendéglátó Ipartestület elnöke szerint a jó szakemberek elvándorlása – akárcsak több más szakmában – már tart egy ideje, mostanra fogyott el az itthoni tartalék.

A lapnak volt olyan munkaadó is, aki elmesélte, hogyan lesz húsz állásra jelentkezőből jó esetben egy olyan, akit fel lehet venni. Egy másik pedig azt mondta, akadt olyan kezdő felszolgáló is, aki 240 ezer forintos nettó bért kért, megkapta és egy hét után bejelentette, elmegy inkább olyan helyre, ahol nem kell annyit melózni.

82 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vonotok
ez a hír így nem teljesen igaz. Mert nem csak a Balatonnál!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
verum
Azért a tulajok elgondolkozhatnak, ez a konkurencia. Ők a külföldiekhez szabják áraikat, viszont az alkalmazottaik béreit az itteni viszonyokhoz.
Bizony,ez nem megy sokáig!
nyanya001
@verum: Ez igaz, de ők arra hivatkoznak, hogy nekik 3 hónap alatt kell megkeresni
az egész évre valót !
verum
@nyanya001: -- az alkalmazottainak is!
verum
@nyanya001: - ja és gondoskodjon az év többi napján is arról, hogy legyen megélhetése.
Kilenc hónapig ha henyél, akkor ebben a három hónapban ha hoppon marad, nem sajnálom!
Freewolf
Engem ez nem érint, mert nem megyek a Balatonra!
Sziszifusz
@Freewolf: 11:33
Téged ez nem érint, a többiek pedig le vannak ...va.
Az egoizmus mindenek előtt !
vonotok
ez a hír így nem teljesen igaz. Mert nem csak a Balatonnál!!!
Freewolf
@Sziszifusz: Drága barátom! Elég nekem azzal foglalkoznom, ami érint. Ami pedig nem érint, nem rágódom rajta!
Egyébként pedig ha vállalkozó úrék megfizetik a szakácsot, hát nem megy külföldre dolgozni. Egyszerű ez, mint a faék!
pbalage
Használjanak eldobható plasztik sütödét. (kicsit rácsöppen a fagyasztott hamburgerre a sütöde teteje, de hát a közmunkeroknak így is finom lesz, ha pl. 80 forintért árulják (ár/érték arányban így felel meg a legjobban az elvárásoknak))

Nekem a Balaton, a riviéra...
www.youtube.com/watch?v=HALlZzLTGrc

vagy esetleg ironikusabbaknak V Zolika slágere, a Balaton:
www.youtube.com/watch?v=2Rji7bfGhDY
(v zolika meghalt épp az idén, RIP)
36
Most a magyar vendéglátóknak, kapni kellene az alkalmon és elmenni a bevándorlás ügyhöz. Azzal a kéréssel, hogy aki már rendezett papírokkal rendelkezik a menekültek között, egészségileg megfelel és még esetleg végzettséget is szerzett otthon, jöhet dolgozni a konyhákra. Hasznosítsák csak magukat. (Bár az iszlám vallású, hozzá nem fog nyúlni a disznóhúshoz, de az alkoholhoz sem. A lakásról nem is beszélve.)
Főlökött
1-2 dolgot azért ne feledjünk. Az ottani vállalkozókat nem lehetetlenítik el, azon adó - járulék - kötelező kamarai, stb. stb kötelezettség cunamival, mint az ittenieket. Ezt az ittenieknek ki is kell termelniük !

Az agyonfizetett politikai huszárok, ezen vonalat látták járhatónak. Most itt a következménye, hogy egy épeszű munkavállaló, veszi a fáradságot - időt - pénzt - energiát, kimegy oda, ahol hagyják is élni, illetve az életszinvonal egy hangyafülnyivel magasabb. Így a bére is minimum 2x3...magasabb, mint az itteni.

Nem véletlen, hogy Angliában, Németeknél annyi az adóbevétel, hogy nem tudják, mit kezdjenek vele.
Az itteni huszárok pedig néznek, mint az a bizonyos maci, a málnásban. Szerintük pedig mindenki hibás, csak Ők nem.
EcsiAntal
@36: és milyen nyelven --ha még írni sem tudnak sokan --nem ismerik az italokat ételeket na ez lenne a vendéglátás vége --nem inkább a magyar jó munkaerőt kellene jobban megfizetni és nem kihajtani a belét 100-150 ezerért !!
36
@EcsiAntal: Igen. Én is a helyzet paradox voltára akartam rámutatni. Felodhatatlan. Ahelyett hogy a magyar munkavállaló, itt fizetne adót, fizeti nyugaton. Mi viszont, akik itt fizetünk adót, 5000 ft./nap+3X étkezést adunk a menekültnek. A gyerekeknek, 5X étkezés/nap. Ha, rászorul, nem sajnálom én senkitől, de ki termeli ezt ki?! Más dolog. A börtöneink is dugig tele vannak. A megrögzött bűnözők, tavaszra nyárra, kijönnek. Majd őszre télre, bevonulnak a kóterba melegedni és "továbbképzésre" és őket is mi tartjuk el.
bakegya
Majd pihennek-mármint a vállalkozó kedvüek,akik eddig is csakkk cselédszinten tartották a kisegítő személyzetet.Helybelit nem is szívesen alkalmaztak-nehogy megtudja mennyi a haszon,mármint az éhbéren.(12-18-órában fiatal lányokat strapálnak le)
AZ EPERLEVESÜK ÓTA SAJÁT KONYHÁRÓL ESZEM -ISZOM ITTHON-határainkon túl pedig nagyon megnézem hol és mit fogyasztok.A vasárnapi üzletbezárások az igazán nagy kib.ISTEN FIZESSE MEG A VÉN BULDOGNAK ÉS A SEMJÉNFÉLÉKNEK.
wagabund
-mi a bér főnök?
-megkapod a minimált, a többit megspórolhatod az adagokon...szép summát spórolhatsz ...
-pláne ha a mardékot is visszaforgatod, te leszel a part császára...
-na, csapj a tenyerembe! ...ilyen jó ajánlatot úgy sem kapsz máshol...
bakegya
Az ide még kíváncsiságból idelátogató igényes vendégek és villatulajdonosok a szolgáltatások lepukkantsága következtében hamar el fognak húzni-vagy csakkk igen rövid időre jönnek.Az valóban igen magas bevételkieséssel jár,az amúgy is rövid föszezon kivételével.
Aki Én
@36: 12:11 Lehet, hogy félreértelek, de szerinted a magyar munkavállaló a hibás amiért kint fizet adót?
Hellcat
A fidesz elrontja a balatont...eszem megáll...
Aki Én
@Freewolf: 11:33 De érint. Ez országos probléma, plusz az a tény, hogy brutális a kivándorlás, a legaktívabbak hagyják el az országot, röhejesek a bérek, mindenkit érint. Az a legjelentéktelenebb ebben a történetben, hogy ki mit eszik a Balatonnál.
papa.49
@Aki Én: Hagy pont a lényeget nem érti, vagy nem akarja megérteni...
Freewolf
@Aki Én: A munkaerő szabad áramlása, mint EU-s alapelv, a munkaerő kiáramlását lehetővé teszi! Ha a szakács háromszáz nettóval többet keres kint, mint itthon, bolond lenne maradni! Tessék, ez is egy EU-s jótétemény! Arról persze szó nincs, hogy egységes béreket jelölne ki az EU. Azzal pedig minden ilyesminek elejét lehetne venni. Ki a fene menne Angliába szakácsnak ki, ha itthon is annyi lenne a bére?
Anna Mária
Nem is megyünk többé a Balatonhoz, pedig nagyon szerettük.
Szép munka volt fideszkdnp: a Balatont tönkrevágni tényleg különleges teljesítmény.
Freewolf
A Balatonnál a vendéglátást épp az EU-s alapelv vágta haza, ami a munkaerőt szabadon engedi vándorolni. A kevésbé fejlettek látják ennek a kárát! Nem szabad a Fideszre kenni azt, amiért az EU a felelős!
Aki Én
@Freewolf: 12:43 A második résszel cáfoltad is az elsőt.
Nem azért megy külföldre dolgozni a magyar, mert eu-s és megteheti, hanem azért mert rákényszerül. Az csak egy lehetőség amiért eu-s. Britek is jöhetnének ide, de nem jönnek.
És ki ne találd, hogy a hazai béreket, hazai adórendszert, a hazai árakat, a hazai ár-érték arányokat nem a hazai kormány irányítja, befolyásolja. Ezekben szinte mindenki megelőzött már minket. A vásárlóértékről nem is beszélve. Ha jól tudom, ebben csak Chile, Mexico és az észtek gyengébbek.
Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint eu-n belüli csúcsra járatott szégyenteljes kivándorlásunk.
soljanka
Tavaly a Balcsira szerettünk volna menni. 7 fő, két appartmanban gondolkodtunk. Mondjuk egymás mellett, vagy legalább egy épületben. Gyerekek miatt az udvar kötelező feltétel volt.
Keresgéltünk. Horror áron voltak házak - nem paloták, hanem békebeli berendezésű, egyszerű lakok. Ami megfelelt volna, de nem azon az áron. Olcsóbb is volt: tetőtérben, szúnyogháló, kondi nélkül másfél szobásak. Méretre ok., de pihenni tetőtéri 50 fokban... Aztán volt családi házban két kuckó, egyszerű, de legalább szúnyogháló volt, és nem tetőtér. Ott viszont a háziaké volt az udvar.
Szóval: Fertő-tó lett belőle. Panzió ugyan, de hatalmas ősfás kerttel, homokozó, trambulin, hinta, sütögető az udvarban. Mivel a Family park is célba volt véve - sokkal jobban jártunk. A park 15 percre volt. és olcsóbb volt, mint a lepukkantabb, vagy kevesebbet nyújtó balatoni lehetőségek.
Amúgy nem értem, hogy ha nem tudják kiadni mondjuk 9 ezerért fejenként, akkor miért nem adják olcsóbban. Jobb, ha egész nyáron van 5 napig 4 vendégük?
Freewolf
@Aki Én: Cáfolta a fene magát, én aztán nem! Az itthoni bérek alacsonyabbak, mint az Angol bérek! Az Auchan sem fizet angol munkabért a hazai árufeltöltőnek! Mivel viszont a kinti bérek magasabbak, hát kimennek dolgozni. Épp a cikkben írták, hogy 200-300 ezer forint egy szakács fizetése. Na ne mondja már senki nekem, hogy abból itthon nyomorog! Viszont ha Angliában hatszázat keres, kimegy, mert hamarabb vehet házat, kocsit! Az alacson bérekről viszont miért a Fidesz tehetne? Gyurcsány alatt sem volt többa fizetés!
36
@Aki Én: Arra pozícionáltam, hogy mi, akik itthon fizetjük a sok adót, meg minden mást, egy elviselhetetlen satuban vagyunk. Csak megy a pénz és megy a pénz. A kórház a fejünkre dől, az élelmiszer drágul, ha bemegyek az önkormányzathoz, úgy néznek rám mint a véres rongyra, ha patikába megyek, hónapról-hónapra többet hagyok ott stb. És legvégül, semmi pénzem nem marad. A bankszámlám, évek óta hitel keretben van.
Dehogy a munkavállaló a hibás. A mindenkori kormányok, akik csak az adó és járulék emelésben hisznek és a fizetések mesterségesen alacsonyan tartásával+hitelek, évtizedek alatt érték el, ezt a lehetetlen helyzetet.
Freewolf
@36: Azt hiszem jól látod! Mégis annyit tamáskodnék, hogy az EU-ban soha senkinek nem jutott az eszébe, hogy egy szakács pl. minimum ennyit keressen és erről döntsenek! A sok fontos ügytől nem tudnak ezzel foglalkozni. Beláthatjuk, hogy fontosabb a meleg jogokról fecsegni, meg az uborka görbületét szabályozni, hogy a tojó tyúkok jogait ki ne hagyjam!
Aki Én
@Freewolf: 12:58 Hagyjuk már a Gyurcsányt. Ha olyan bitang jó lett volna, ma is ő lenne hatalmon. Viszont nem volt ennyi adó, nem volt ilyen kivándorlás, de még ennyire gátlástalanok sem voltak.
Amíg nem hagynak pénzt az embereknél, addig itt nem lesz változás. A herdálásokról nem is beszélve. Nincsenek munkahelyek a kozmetikázott adatokkal ellentétben, magasak az elvonások. Erről nem a mindenkori kormány tehet? Akkor ki?
Freewolf
@Aki Én: Őszintén szólva mindig is elég pocsékul álltam anyagilag, mindegy, hogy ki kormányzott! Nem hinném, hogy lényegesebben nagyobb lenne az elvonás, mint 10 éve. Inkább a centralizálást érezzük meg negatívumként! A kórházak már tíz éve is a csőd szélén tántorogtak. Az oktatás összezagyválása már több, mint tíz éve megy! Most nőtt fel az a generáció, aki nyelveket beszél és tud külföldön munkát vállalni. Ezt érezzük meg!
Anna Mária
@soljanka: Ugyanígy történt nálunk is: inkább Ausztriában nyaralunk a sok unokával remek körülmények között, mint hogy a Balatonnál nyomorogjunk horror összegekért törött villanykapcsolókat celluxozva, amit most már ráadásul vasárnap be sem lehet szerezni, és a szaladgáló gyereknek sem fogja azt mondani a "háziúr", hogy "oda ne lépjél, me eeetöröm a lábodat!"
prime777
@Freewolf: Ne vedd elő a Gyurcsányt!
A szádra sem vehetnéd a nevét.
A 300 ezret meg nem mindegy hogyan keresed meg.
Napi 12 órával és egy szabadnappal a héten,vagy napi 8 órával és két szabadnappal hetente.
Mert pénzed az van,de közben "életed" az semmi.
Igaza volt,hogy elment máshova.
A vendéglősök külföldi árakon árulnak,de a munkásnak a jó hazai béreket fizetik.
Van ott ész.A vállalkozókat sosem sajnáltam pedig a pofájuk be sem áll sosem és sírnak.
A legnagyobb ge..k,legyen az magyar vagy külföldi.
Bár a magyar még piszkosabb valamivel mint a külföldi.
De hagyjuk is a 300 ezres havi béreket.
Az nagyon nagy pénz havi szinten itthon.
150 ezerből is szépen el lehetne éldegélni havonta.
Csak hát 70-90 ezer a plafon a 8 órás munkahelyeknél.
Ha egész hónapban van 3 szabadnapod akkor ez felmehet egészen 140 ezerig.
Woooooow.
Aki Én
@Freewolf: 13:14 Adócsökkentést ígértek, adóemelések és megduplázott adónem szám lett belőle. A vásárlóérték csökkent, a tehetősebbek több kedvezményt kapnak. Még hogy nincs különbség...
soljanka
@Anna Mária: Celluxus kapcsoló :) :) Találó.
Nekem azt mondta - évekkel ezelőtt- egy szobát kiadó ismerősöm, hogy annyi vizet elpocsolnak, meg annyi áramot fogyasztanak a vendégek, ezért kell ilyen drágán kiadniuk. Az nekem is tiszta, hogy vannak komoly költségek. De talán, ha nem 400%-os haszonkulccsal dolgoznának, akkor hosszabb távon is megélnének.
Volt egy alsőörsi ház. Lent 3 szoba: anya-apa-1 gyerek. A két felső szinten szobák.
Udvar nem használható. A lánynak érettségire Golf, diplomára lakás, nászajándékba ház. Most van két hatalmas ház. Apa már nem él, anyuka beteges. És minden ott áll kihasználatlanul. Eladni meg azon az áron, - utoljára 5 éve beszéltünk- amin elkelne nem akarták. Azóta már annyit sem ér.
36
@Freewolf: Szerintem az hogy ki, mennyit keressen és abból, hogyan tud megélni, egy állam, úgy tud/tudott jólétet előállítani, hogy vagy gyarmatokról(sajnos véresen) összelopta/összelopja magát, majd a pénzt, aranyat, forgatja, kereskedik vele. Amelyik nem volt gyarmattartó, az kereskedett, bankolt, és mindíg megtakarított. Saját termelő, versenyképes gazdaságot fejlesztett. Az államot pedig, olcsón igyekezett fenntartani. Az elit, nem rabolta le. Nem szórta el, hülyeségekre a pénzt, mert kiegyezett a polgárság az elittel. Nekem is jó, neked is jó. És ahogy a német mondja: "Jó lehet valami, de nem lehet elég jó, hogy elégedettek legyünk vele". De ez évszázados történet. Mára, valóban a dilettáns hülyeségeken gondolkodik a nyugat. Pedig, most kellene figyelnie, mert nagyon keményen változnak a dolgok. Addig hogy kereskednek az előállított termékeikkel, rendben van a dolog. Én még azt is teljesen megértem, hogy a német, megcsinálta az eurot, hogy neki jó legyen. De a végletes eladósodás, hitelezés, ma már nem megy. Ugyanúgy észnél kellene lennie most a nyugatnak, mint évszázadokkal ezelőtt. Mert, nem tudják vissza fizetni a hiteleket, a perifériák. Itt a migráció is, az időjárás is radikálisan változik.
Anna Mária
@soljanka: Az ember szerette volna ugye utódait is részeltetni a csodás balatoni élményekben. De a rövid távú gondolkodás, a rothadás, rothasztás minden szinten elriasztja még a sokat próbált, lelkes nagyszülőket is.
Istenbiza nincs több olyan nép Európában, amelyik nem képes hosszú távon hasznosítani egy egyedülálló természeti értéket. Elképesztő, na.
Anna Mária
@36: Egyáltalán nem ártana, ha a Kelet-Európa lenne észnél, és a megoldásokat nem a nyugattól várná. Éppen elég segítséget kap a nyugattól.
36
@Anna Mária: Pont ezért írtam ezt itt.@36:
No, mindez elmaradt magyarországon.
Aki Én
@Anna Mária: Azt azért el tudjuk képzelni milyen lenne a Balaton infrastruktúrája ha mondjuk Ausztriában lenne? Meg úgy általában a környezete?
Érdekes, hogy egy osztrák vagy akár olasz síterepen vagy nyaralóhelyen nincsenek ilyen gondok.
Anna Mária
@Aki Én: Nincsenek gondok, és sok ember megélhetését biztosítják a természeti értékek. Mégpedig remekül.
Öt perce hívott egy osztrák ismerősöm, hogy lemondta a balatoni lefoglalt három napját, mert a tulajdonos közölte telefonon, hogy a korábban megbeszéltek ellenére négy napot kell fizetnie. Hogy miért? Csak. Ehhh, elmebaj.
rugacs
Sajnos a vezető csak dirigálni tud, dolgozni nem. Bár ez leginkább csak a vendéglátásra igaz. A Balatoni boltosok jó része ugyan úgy dolgozik, mint az alkalmazottak.De sokaknak akkora üzlete vagy annyi üzlete van, hogy egyedül nem bírják ellátni, alkalmazottak kellenek. Pár éve még lépten-nyomon találtak munkaerőt fillérekért, mostanra azonban mélyebben kellene a zsebükbe nyúlni, ami nem tetszik nekik. Ráadásul közülük is jópáran becsődöltek a multiknak köszönhetően. Sok minden el lett itt cseszve a pénz meg a jólét miatt, most meg jönnek a szűk évek...
justhpeter
Szerintem az a gond, hogy mindennek a fideSS hasznát kell szolgálni. Ami nem így van annak itt nincs jövője. A Balaton a fideSS számára túl nagy falat, nincs a környéken elég kápó, aki szemmel tudná tartani az üzletmenetet, az újgazdagok pedig fél óra alatt akarnak meggazdagodni az egész országban. Marad a pusztulás... erre pedig a befektető nem jön.
karma1
@Freewolf: 11.42-re: Ha nem erdekel, mi tortenik a Balatonon, akkor miert szolsz bele, miert lebegteted a nyelved? vagy ennyire unatkozol?...:o))
levarosbukta
Vasárnap kirándultunk a Balatonra. Lellétől Keszthelyig teljesen kihalt volt minden. A keszthelyi sétáló utcában - ahol máskor hömpölygött a tömeg - alig császkáltak páran, pedig rossz idő volt és nem a parton süttették magukat az emberek. Ezt érték el a vasárnapi boltbezárással. De ugyanez volt Fonyódon, Bogláron. A kisebbeket már nem is említem. Nagyon sok vendéglős ki sem nyitott még, pedig régen ha előbb nem május 1-re kint voltak, húsvéttól már készültek a rohamra. Ennyi volt, viszlát balcsi, le lehet húzni a rolót.
dömdödöm
Gratulálunk ! Ezt sikerült elérni a " van még egy jó ötletünk " című több éve folytatólagosan elkövetett életromboló agyonszabályozott intézkedésekkel . Teljesen egyértelmű hogy ez a párt komplett hülyének nézi a Magyart ! Teljesen egyértelmű hogy amit csinálnak ahhoz nem értenek ! :-((((((((((((((
nemjoezigy
@Freewolf: "Engem ez nem érint, mert nem megyek a Balatonra!"
Egyet kell értsek @Freewolf-fal, mert nem az én, és a többség pénzéhez van a Balatoni étkeztetés (sem)!
A cím meg pont erről szól:"Önt is érintő nagy baj van a Balatonnál"
@Aki Én: Az a legjelentéktelenebb ebben a történetben, hogy ki mit eszik a Balatonnál.
Igen, ennek és a hétvégi nagyboltok bezárásának a jövőben lesz meg az igazi sokkoló hatása: nem jönnek vissza a most még itt levő külföldiek, + ezek tovább adják a tapasztalataikat, teát újak se jönnek. A magyarok meg szatyorból esznek, isznak, hála az orbánci alacsony bérezésnek! Ha már a Balatonra mennek!

Más: szakmailag: csak bele kell gondolni a józan paraszti ésszel, hogy a mosogatás, ugyanúgy bizalmi állás, mint a szakács, vagy a felszolgáló!
Tapasztalat, hogy a főnök és a szakács is hajtja, sürgeti a mosogatót, pedig senki nem eszik szívesen zsíros, ételmaradékos edényből, stb.
A pénz meg kevés + a bejelentett munka annyi amennyit már más is írt: 12-16 óra munka, 2-4 órára bejelentve. Ez korrekt?
rugacs
Hát jó sok marhaságot lehet itt olvasni!
A balatoni kereskedők, vendéglátósok java már évtizedek óta ott van. Sokak még a szoc. rendszerben kezdték az ipart. A régiek már jól megszedték magukat, az újaknak már a 3-4 hónapos szezonból kellett megkeresniük az egész éves ellátást. A régiek nem akarnak, az újak meg nem tudnak fizetni a szezonmunkásoknak.
Ez az egész nem a Fidesz politikájáról szól. Mint írtam, a multik itt is sok kereskedőt tönkretettek. Helybeli kereskedőt! Olyat, aki ott él egész évben, míg a multi csak szezonra nyit ki.
A Balatonon akkor is volt nép, tömeg, amikor még nem voltak ott a multik, a többi üzlet meg vasárnap is nyitva lehet(ne). Ha lenne dolgozója, ha lenne nyaraló. Rossz idő van, nyaraló sincs. Máskor is így volt.
Nyári munkásra meg lenne ötlet..., csak javítsa meg valaki az időt! :-)
puki
Idézem: "Ausztriában átszámítva 5-600 ezer forint egy szakács fizetése, itthon pedig 2-300 ezer forint nettó."
Az igazi vicc: egy kezdő orvos fizetése kevesebb mint 150 000 Ft.
Lackó50
Hát akkor így jártak. Én már pár éve, hogy voltam a Balatonnál. Már akkor is megdöbbentem, hogy balatoni fogast akartam enni. Keszthelytől Tihanyig több étterembe is voltam és csak sajnálkoztak, hogy az nincs, de nem is valószínű, hogy valahol kapni fogok.. Helyette van hekk. Ahhoz nem kell a Balatonhoz mennem. Mikor gyerek voltam, akkor még lehetett kapni a régi rendszerben még nem ismerték a hekket, viszont volt magyar balatoni fogas. Lehet, hogy én egy hülye Ínyenc vagyok, de ha már nyaralni megyek, akkor a helyi különlegességeket is szeretném megkóstolni. Ilyen hozzáállással ne csodálkozzanak azon, hogy ha a szakácsok után a vendégek is elpártolnak tőlük.
Anna Mária
@Lackó50: Micsoda fantasztikus balatoni sült halak voltak régen! Ó!
Dr. Felipe
Hát ha nincs szakács meg pincér akkor viszek magammal hamuban sült pogácsát a gucci táskámban.

Pajtás daloljunk szép magyar hazánkról...
Desischado
A fizetés hazai, az árak nyugatiak. És akkor még csodálkoznak, hogy inkább kimennek a munkavállalók! Adjanak normális fizetést, nem éhbért, és akkor majd kapnak embert! A vasárnapi bezárásoknak, meg lesz a böjtje hamarosan. A külföldiek nem fognak idejönni, a magyaroknak meg nincs úgy pénzük! Amihez a fidesz bada hozzányúl, abból katasztrófális elbarmolás lesz!
Lackó50
@Anna Mária: A fogast meg össze se lehet hasonlítani a hekkel. Egész más világ. Hófehér húsú ízletes, ... és friss volt. Nem fagyasztott! Ha rá gondolok, már csorog a nyálam. Valamikor gyerekkoromban volt szerencsém többször is enni. Most meg sehol nem lehet kapni.
Freewolf
@karma1: Igazán egyszerű oka van, hogy miért "lebegtetem" a nyelvem! Mert megtehetem!
vizinyuszi
Nincs jelentősége számomra, mivel nagy ívben kerülöm.
Annak örülnék, ha a teljesen eredeti állapotban lenne, lebetonozott, kikövezett part, hajók, stégek nélkül. De jött az ember és a kényelme érdekében tönkrevágta.
Emiatt még örülök is a kialakult helyzetnek (bár a turizmusból származó bevétel megcsappan, de ez számomra irreleváns), hátha lecsökken az ember mennyiség a tó körül.
soljanka
@Anna Mária: Ez katasztrófa!
Minden van benne, ami ellentmond a józan észnek.
Ezért természetes, hogy megcsinálják.(:

Talán ez volt az oka annak is, hogy a lábunkon álló Récsel férje, I. Tiborcz eladta a keszthelyi kikötőt.
kukac50
Balatoni munkaerőhiány nem érint,de a rokonságból már nagyon sokan dolgoznak külföldön,mivel Magyarországon nem lehet főleg vidéki viszonylatban annyit keresni,hogy megélhetéshez család alapításhoz elég lenne. A kormánynak kellene jó piacgazdaságot létre hozni abban gondolkodni! NEM PAPÍRON !
Anna Mária
@soljanka: Ezek, ha lóvét látnának benne, megfordítanák a Duna folyásirányát is.
Jankó123
@karma1: tegnap, 21:28
Ha nem tenné fizetést sem kapna a többiekkel együtt.
Ő különben sem szól ahhoz a témához ami nem érdekli, csak a szél nyikorgatja a kertkaput és azt hallod.
:-)))

@Freewolf: tegnap, 12:51
"A Balatonnál a vendéglátást épp az EU-s alapelv vágta haza, ami a munkaerőt szabadon engedi vándorolni. A kevésbé fejlettek látják ennek a kárát! Nem szabad a Fideszre kenni azt, amiért az EU a felelős!"
Minden hibáért az EU okolható, a kormányzó párt pedig csak a körülmények áldozata, mert meg van kötve a keze.
Meséld már el barátom, hogy azt melyik EU-s alapelv szabályozza, hogy a minimálbérnek alacsonyabb összegűnek kell lennie mint a létminimum?
simmering73
A farkasnál elmentek otthonról. És amnéziás is, mert az EU mellől kifelejtette Gyurcsányt, aki alapjaiban mételyezte meg a balatoni vendéglátást.
karma1
@EcsiAntal: Olvasd el a mi kommentjeink felett levo Facebook-os Gombos Szilvia hozzaszolasat, meg azt, aki arrol beszelt, hogy a vallalkozo megadta a kert 250 ezres fizetest, a szakacs megis otthagyta egy het utan, mert nem akart meg ennyiert SEM dolgozni... Nyugi, a munkavallalok is el vannak szallva, nemcsak a vallalkozok...
karma1
@Freewolf: Ja, akkor meg ne csodalkozz, ha masok ugyanilyen okbol vannak itt, kb. ilyen lagymatag hsz-ekkel, mint a tied...:o))
karma1
@Jankó123: 9.33-ra: Na, ezt jol megkerdezted...:o)) (Valoszinu, nem kapsz ra ertelmes valaszt, mint ahogy en is csak azt kaptam, hogy "mert megtehetem", vagyis roviditett valtozatban: "csak"... Igaz, ertelmi, erdemi szinten nem is vartam mast...:o)))
nyanya001
@prime777: Gyurcsány fóbiája van, ez a vezérhangyája !
Freewolf
@karma1: Idáig épp az volt a baj, hogy nagyon is sarkos a véleményem. Most pedig lagymatag? El kéne dönteni, mégis milyen egy "rendes" hozzászólás! :-)
Freewolf
@simmering73: Örül a lelkem, hogy megtaláltál! Ontsd az okosságot magadból!
vadsanca
Nyugati béreket és feltételeket kell biztosítani. Nem igaz, hogy ebben az országban nincs pénz! Van, de nem osztoznak a melóssal! Pedig a megbecsülés első jele lehetne! Akkor nem vándorolnának el ebből az országból. Nyugati árak, azok vannak, de bérek miért nincsenek? Itt vannak pl. a közbeszerzési cégek, azok milliárdokat emésztenek fel, de a melósnak itt sem jut megfelelő bérezés. Pedig nálunk igen sokba kerülnek a beruházások.
A vendéglátós meg "dolgozzon" meg a hasznáért, ne csak kaszáljon! A balatoni árak nem a "szegény magyarok" pénztártcájához van igazítva. Ebből adódik, hogy lenne miböl "normális" fizetést adni a szakácsoknak és a kisegítő személyzetnek.
Sajnos ez más területen is így van. De lehet, hogy valami elindult? Nem bánnám! Talán most kezdődik a "RENDSZER-VÁLTÁS"?
Toby
Figyeld, hogy domborít a "vállalkozó" :

"... aki 240 ezer forintos nettó bért kért, megkapta és ..." na, ettől kezdve a Grimm-kötetek közé tartozik ez a sztori is !
mate03
@Aki Én: ! Balatonfüreden a Muskátli vendéglő, családi vállalkozásban működik a rendszerváltás óta!Elfogadható áron minőségi kaját adnak! Ők még azt is megtehetik, hogy egész évben nyitva tartanak,mert így megéri !Minőséget adnak,így biztosított a vendég kőr! Nyáron ott is van kisegítő,de ők sem panaszkodnak! Mellettük sorba zárnak be a vendéglők,nem csodálom.mert egy idényben próbálkoznak meggazdagodni!
soljanka
@Toby: Egyébként tényleg érdekelne, hogy mennyit keres egy szakács. Nekem nincs ismerősöm. ( az iskola menza szakácsnénije minimálbért kap, azt tudom)
De étteremben Pesten, átlag vidéken, kiemelt körzetben nincs senki, akit csekkolni tudnék.
karma1
@Freewolf: Mondd, nem erzel semmi ellentmondast sem Magaddal? Ha nem erdekel a cikk, miert szolsz VALAMIT - nem a cikkhez, csak annyit, hogy nem erdekel a cikk tartalma. Miert kell ezt mindenkivel tudatni? Mert megteheted? Persze, megteheted, akkor viszont ne csodalkozz, hogyha nemelyek kisse lokottnek neznek, es lehurrognak.

A balatoni kerdesek pedig MINDENKIT erintenek, azokat is, akik meg sohasem voltak eletukben a Balcsin, es sohasem ettek egy falat etelt sem ott: mert ha nem tudnad, akkor a balatoni turizmus egyenlo a budapestivel, es ez a ketto volt eddig a magyar GDP nagyon is szamottevo hanyada, vagyis, ha a turizmus lehuzza a redonyt ilyen hulyesegek miatt, akkor megnezheti magat a magyar koltsegvetes,... Kar, hogy Neked ez nem jon le, pedig a cikk cime is erre utal...
karma1
@soljanka: 150-200 ezer korul van Pesten, egy jolmeno etteremben. Nekem egy jobaratom dolgozik 30 eve Ausztriaban vezeto sefkent, O havi masfel-1.8 MILLIO forintot keres, igaz, O excluziv etteremben dolgozik, kethetente 3 nap hetvegi szunettel. Nem is panaszkodik, persze, de nem ohajt hazajonni, jelenleg nyugdijaskent tanitja a fozest kint, de ez egy kirivo pelda. (Azzal egyutt nem lehetetlen ugyanezt elerni). Ja, es O 30 ev utan is alig pontyog nemetul, viszont a konyhan szinte mindenki "mashonnan" jott, a kezilany pl. Jugoszlaviabol, szinten 30 eve...)
soljanka
@karma1: Akkor milyen 300-ezrekről mesélnek a balatoniak?
karma1
@soljanka: Valamelyik kommentben leirtak, hogy a munkavallalo kototte ki a 250 ezres keresetet, megkapta, es egy het mulva megis otthagyta az allast, mert nem akart "annyit" dolgozni.
Mult heten voltam Balatonfoldvaron egy CSALADI etteremben (a baratnom vitt oda, aki vagy 30 eve ismeri oket), hat nem hiszem, hogy ok akar csak 100 ezret is kivennenek fejenkent, de a kiszolgalas, az etelek fantasztikusak voltak, az arak rendkivul alacsonyak (legalabbis a balatoni arakhoz kepest). Mi harman voltunk csak a vendegek (egesz nap szakadt az eso mult szerdan), mikor eljottunk, kb. felig volt mar az etterem, lathatoan olyan emberekkel, akik ragaszkodtak ehhez a helyhez, minoseghez. Ezalatt pl. a foldvari Kukoricacsarda zarva volt.
Yoda69
Nem ertem a cimet? Ez hol erint engem?
En evek ota nem jarok a Balatonhoz, meg az olasz tengerpart is olcsobb.
Levendula
Mi évek óta nem fogyasztunk balatoni éttermekben és ennek oka van. A legkisebb adagokat a magyaroknak szokták "odalökni", és nem tudnék ajánlani egy éttermet sem, amit jó szívvel ajánlanék bárkinek. Amikor idegen nyelven szólaltunk meg, akkor jöttek a pincérek, mint a hangyák, akkor még a cigánypecsenye is kapott szalonnát...
karma1
@Yoda69: Ahogy fentebb irtam: a vasarnapi zarvatartassal, a millio kulonadoval teljesen hazavagtak a magyar turizmus legfontosabb beveteli forrasat.
A 86 eves Mari neninek sosem volt autoja, de amikor emelik pl. a benzin arat, azt o is megerzi, mert ezt az arakba azonnal beleepitik, tehat pl. Mari neni sosem vett egy liter benzint se, de pl. a cukor araba beepitik azt, igy a Mari neni ha akarja, ha nem, a draga benzint o is megszivja. Ugyanigy van, hogy Te lehet, hogy mindig Jesoloba mesz nyaralni, de ha megolik a balatoni turizmust es nem jon belole semmilyen bevetel sem ado formajaban a GDP-be, akkor azt Te is megerzed. (ill. Te nem, mert nem otthon elsz).
jancsipapa
@verum: Így bizony . Nem négyszáz forintos órabért kell adni ,meg tyúkól színvonalú szállást ,azt is havi harmincezerért és éveken keresztül visszajáró szezonmunkásaik lennének .

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.