Életének 75. évében elhunyt Sinkó László a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, rendező, szinkronszínész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, írja Budakalász közösségi oldala.

A Budakalászon élő művészt 2011-ben Budakalász díszpolgári címével tüntette a ki a város Képviselő-testülete.

Elhunyt Sinkó László színművész

Sinkó László 1962-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. 1962–1966 között a debreceni Csokonai Színházhoz szerződött, majd 1966-1982 között a Nemzeti Színház tagja volt. 1982-ben a budapesti Katona József Színház alapító tagja. Tizenkét szezont töltött itt. 1994 és 1998 között az Új Színház színésze, 1998–2003 között szabadúszó volt; 2003 óta a Nemzeti Színház tagja.

Hosszú ideig volt Anthony Hopkins állandó magyar szinkronhangja. Többször szólaltatta meg Jack Nicholsont, Gene Hackmant és Leslie Nielsent, valamint a Macskafogóban Nick Grabowskit is.

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nyanya001
@Horizont: Először nem hittem a szememnek.
Nagyon sajnálom. A halhatatlanok társulatának tagja volt.
Nekünk az marad !
szaboria1
Nagyon ledöbbentem én is. Nyugodjon Békében!
verum
Nagyon sajnálom, nagyon jó színész volt és szerettem a hangját.
Nyugodjon békében.
eugen4402
Akiket szerettünk, tiszteltünk, lassacskán mind itt hagynak minket. Pedig a világ miattuk volt elviselhető. Nyugodjon békében, emlékét megőrizzük.
sentinel216
Nyugodjék békében! Büszke vagyok, hogy oly korban éltem életem nagy részét, amikor ilyen nagyszerű emberek tolmácsolták az igazi művészetet.
bakegya
ÉRTÉKREND FORMÁLÓ MŰVÉSZI TEHETSÉGÉVEL AJÁNDÉKOZTA MEG KORÁT.
Isten nyugosztalja!
nemkati
Nekem is az első és a legmeghatározóbb érzésem a halálával kapcsolatban a döbbenet. Hajlamosak vagyunk azt hinni, vagy inkább abban bízni, hogy akiket szeretünk, csodálunk, tisztelünk, azok soha nem halhatnak meg. És ők sajnos időről időre rácáfolnak erre.

Filmben keveset, színpadon többet táthattuk, de a hangja, például a Másfél millió lépés Magyarországon, vagy Grabowski, Anthony Hopkins, és a többiek, számomra összenőttek vele.

Senki nem él örökké. De néhány ember elvesztése nagy szomorúságot és el nem múló hiányérzetet okoz. Ő ilyen. Legyen neki békés a föld. Hálás vagyok, hogy egy kis ideig a kortársam volt, és megajándékozott engem is a tehetségével, életműve élvezetével.
nemkati
@eugen4402: @sentinel216: Nagyon igazatok van!
eugen4402
@nemkati: ...És Neked is! Köszönöm, hogy említetted a Másfél millió lépést. Ha századszor ismételnék, századszor is megnézném...
ilos
Sajnos már régen nem szerepelt a tv-ben, de a hangja nagyon fog hiányozni. Béke poraira.
nemkati
@eugen4402: Ugye? Megunhatatlan. És egyre inkább visszahozhatatlan. :(
nemkati
@eugen4402: Úgy értem, olyan korban tették meg Rockenbauer Pállal és csapatával azt a másfél millió lépést, ami egyre inkább eltűnőben van. Sok helyszínt ha ma felkeresnénk, elszomorodnánk, mit találunk a helyén.
eugen4402
@nemkati: Valamelyik nap a helyi adóra hangoltam a rádiót, és váratlanul felcsendült az "Indulj el egy úton, én is egy másikon...", és gondolatban a Művész úr hangja visszhangzott. Bizony, sajnos a városok, falvak, tájak változnak, épületek eltűnnek, de a zene hangjai képesek felidézni az eredeti élményt.
nemkati
@eugen4402: Tavaly láttam belőle egy-két részt valamelyik tv adón, nem emlékszem, hol. És van, ugye, ez az új, a Bayer Zsóti féle. Azt még nem láttam. Talán nem is akarom.
eugen4402
@nemkati: Kérlek szépen, az új verzióval ne is kísérletezzél. Majdnem egy részt megnéztem belőle, de ez más kategória: sima reklámfilm. Nyoma sincs annak a varázsnak, ami a Rockenbauer - produkciókból áradt.
nemkati
@eugen4402: Találtam egy ilyet, ez utólag lett kiszínezve? Nekem nincs meg DVD-n, én a tévében láttam az eredetit, de lehet, hogy utólag kiszínezték, és azt lehet kapni?

www.youtube.com/watch?v=FSZEqdmcGKk

Nemrég láttam a Casablancát színesben, az is utólag lett kiszínezve. Érdekes, de nekem nagyon "mű"-nek tűnik, nem természetesek a színek.
nemkati
@eugen4402: Oké, megdumáltál! :DD

Egyébként se volt szándékomban megnézni. Már csak a készítője iránti utálatom miatt sem.
kkalman
Nyugodjon békében, és részvétem a családjának!
eszegfu
Végtelenül szomoru lettem... Tudom, hogy visszafordithatatlanul "elment"... mégis én nem mult időben irom, hanem jelen időben: szeretem és tisztelem. Lehet, hogy hülyeség...de ha én ugy igazából kedvelek, szeretek valakit, az számomra "csupán" fizikálisan nincs, lelkemben ugyanugy benne van élőként. Nyugodjék békében...
mariaberta
Váratlan volt a halála, remek ember távozott. Szerintem méltósággal viselte, -és ez részemről elfogult vélemény- hogy sokáig Sinkovits Imre árnyékában élt. Igazán kiteljesedni csak későbbi éveiben tudott, ekkor mutatkozott meg igazán tehetsége.
Mint említettem ez az én -talán elfogult- véleményem.
Nyugodjék békében!
Cicamama55
Művészetével maradandót alkotott a jövő nemzedékei számára is.Nyugodjon békében.
Desischado
@eszegfu: Pontosan így vagyok én is. azt vallom, amit a japánok: ők úgy tartják, hogy a halottak akkor mennek el végleg, ha elfelejtik őket. Számomra Sinkó László is azok közé tartozik, akikre mindig emlékezni fogok, a felejthetetlen bátyjával együtt. Nyugodjék békében!
mate03
@sentinel216!:Gyönyörű orgánuma volt! Nyugodjon békében.
verőce21
Csak a legnagyobb döbbenettel tudom tudomásul venni a megváltozhatatlant.
Nyugodjék békében!
mariaberta
Egy méltatást olvastam róla, és nem csak én láttam úgy, hogy kezdeti éveiben háttérbe szorult. De a tehetséget nem lehet időtlen időkig háttérbe szorítani. Volt olyan tehetség, mint Imre bátyja , ha nem nagyobb. Emlékezzünk Rá.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.