Nincs komoly terrorkockázat az illegális migrációban – erről a TEK (T)Error & Elhárítás című folyóiratában a TEK szakértője, Böröcz Miklós rendőr alezredes, a Terrorelhárítási Központ Tudományos Tanácsának elnöke ír.

Az Index által szemlézett cikkben Böröcz a német hírszerzés elemzéseire hivatkozva fogalmazza meg állításait: túl veszélyes, túl drága illegálisan bejuttatni Európába egy terroristát. Az ideális terrorista állampolgársággal, nyelv- és helyismerettel rendelkező, feltétlenül legálisan tartózkodó személy.

Az igazi kihívás Európa számára nem az illegális migráció, hanem a legális migráció és a sokadik generációs bevándorlók, állampolgárok jelenléte, esetleges integrálatlansága – az eddigi európai merényletek (London, Madrid) is ezt a feltételezést erősítik.

A konklúzió:

De hogy az illegális migráció valójában milyen kockázatokat rejthet akkor magában? Kutatásaim alapján megállapítható, hogy a jelenség a szervezett bűnözést érinti, tehát kifejezett terrorrelevanciával nem bír.

A folyóirat szerkesztőbizottságának tagja egyébként az a Nógrádi György is, aki a médiában rendszerint az illegális migrációhoz köthető terrorveszélyről értekezik.

Frissítés: a TEK az ügyről az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz:

A Terrorelhárítási Központ (TEK) az Index 2015. október 13-án „TEK-es tanulmány: Az illegális migrációban nincs komoly terrorkockázat” címen közzétett cikkével kapcsolatban az alábbiakra hívja fel a figyelmet.

Sajnálatos, hogy a szerző a tanulmánnyal kapcsolatban nem kérte ki a TEK véleményét. Az Index szerzője által elemzett tanulmány, mely a Terrorelhárítási Központ Tudományos Tanácsának (T)Error & Elhárítás című folyóirat 2014/II. számában jelent meg, a párizsi terrortámadásokat megelőző időszakot elemzi. Ebben az időszakban napi szinten átlagosan néhány tucat illegális bevándorló jelent meg a magyar határokon, míg 2015-ben naponta átlagosan csaknem 10 ezer migránssal számolhatunk. Az idézett tanulmány megállapításai a jelenlegi migrációs tendenciákra így értelemszerűen nem vonatkoztathatók.

A párizsi terrorcselekmények és az Európát érintő 2015-ös migrációs válság átírták a földrész terrorfenyegetettségével kapcsolatos eddigi álláspontokat, az európai terrorizmus történetében új időszámítás kezdődött. Ezzel kapcsolatban számos nemzetközi szakértő mellett a TEK is kifejtette álláspontját hangsúlyozva, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet és más szélsőséges csoportok a migránstömegek kevésbé ellenőrizhető mozgását kihasználva nagyobb eséllyel juttathatnak terroristákat Európába.

Legutóbb a Pesti Srácok híroldal megkeresésére stratégiai elemzőnk, Kasznár Attila taglalta a migráció és a terrorizmus lehetséges kapcsolatát egy szeptember 22-én megjelent interjúban. (http://pestisracok.hu/a-menekultvalsag-nagyban-felulirja-mindazt-amit-eddig-a-terrorizmusrol-gondoltunk-interju-kasznar-attilaval-a-tek-elemzojevel/)

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Dzsihad John is masodik generacios kolok volt Londonban, O csinalta az elso lefejezeseket az ISIS-nal, merthogy oda vagyott vissza, nem volt eleg neki a nyugati kultura...A szulei rendes emberek voltak, megbecsultek es ertekeltek azt, amit kaptak Angliaban, a kis kocsog meg kitalalta, hogy neki honvagya van a sosem latott hazajaba.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
volvós
Elvtársak ! Visszanyalt a fagyi !!! :-)))))))))))))
dr. prédikátor
Alezredes úr! holnap már forgalmat irányítasz, vagy trafipaxot kezelsz!!!
JAJMÁR
Lassan, de csak rájönnek ők is. Hát,ha van kockázat, akkor ez az,
Strong
Úgy gondolom, hogy az ejtőernyő is akkor bizonyul használhatónak, amikor már kiugrottunk a repülőből.

A TEK egy vicc...és a szakértője is.
Bármikor - bármi történhet itt. ...és ezt a TÖK (tek) is tudja..
JAJMÁR
@Strong: 09:58 Persze, bármikor, bármi történhet. Az utcára se kellene kimenni, hiszen elütheti az embert egy autó, elrabolhatják stb.
De ha mindezt megelőzendő a lakásban szorong az illető, elárulom, hogy ott sincs biztonságban.
A legtöbb ember szerencsére, mégsem így éli az életét, és az egy-egy esetből nem feltételezi, hogy vele is megtörténik.
A példám alapján próbálom érzékeltetni, hogy miért "félrevivő" a kormánykommunikáció a menekültüggyel kapcsolatban, amikor csak a lehetséges veszélyt nyomatják, ami persze, megtörténhet, szélsőséges esetben. A TEK-nek most igaza van, de már késő. Sok emberbe beletették a félelmet..
karma1
Dzsihad John is masodik generacios kolok volt Londonban, O csinalta az elso lefejezeseket az ISIS-nal, merthogy oda vagyott vissza, nem volt eleg neki a nyugati kultura...A szulei rendes emberek voltak, megbecsultek es ertekeltek azt, amit kaptak Angliaban, a kis kocsog meg kitalalta, hogy neki honvagya van a sosem latott hazajaba.
Strong
@JAJMÁR: figyelem a világsajtót is...

Ilyen cikkek jelentek meg:
Jeff Bush: Az iskolai lövöldözés kapcsán: "Előfordul az ilyesmi"
Izrael: A gyermekeik szeme láttára kivégezték a (zsidó) szülőket: "nem éri el az ingerküszöböt)...

tehát egy abnormális világban élünk, ha ezek mennek...
de nem lehet azt mondani, hogy mindenki nyugodjon meg, nincs itt semmilyen gáz...de van, és ez nem rémisztgetés...itt zajlik körülöttünk..
JAJMÁR
@Strong: 10:22 Igaz, már megint felbolydult a világ, de ebben kell élnünk, és én igyekszem emberként.
Figyeld a magyar sajtót is, itt is jut minden napra egy gyilkosság, vagy öngyilkosság. Igaz, talán más az oka, vagy ki tudja? A mélyben pszichés okai vannak általában, vagy haszonszerzés. Vagy egy tudatosan generált vallási,nemzeti... stb. hisztéria.
Gondolod, hogy attól, ha itt is hisztériát keltünk, és ha a háborúból menekülni kényszerülő emberek felé ellenségesen fordul a világ, ez megoldódik? Hogy oldódna meg? Nem mindig azok, és az okozza a bajt, ami a felszínen látszik,
Ebben az esetben én biztos vagyok benne, hogy nem a hazájukból menekülni kénytelen emberek a probléma.
eszegfu
@JAJMÁR: 10:09 Nekem is ez a véleményem! Ha szorongok állandóan, akkor is lehetek a terrorizmus áldozata, mert ez a félelem nem véd meg... sőt azt gondolom kormányunk sem képes rá. Azt a kevéske földi életemet nem vagyok hajlandó egy ilyesmitől való rettegésben eltölteni!
JAJMÁR
@eszegfu: 10:57 Így igaz. Ráadásul az állandó félelemben élő ember előbb vagy utóbb, de el akarja pusztítani a félelme "tárgyát", és megvalósul, amitől fél.
Strong
@JAJMÁR: ..nem keverném össze a félelmet, a szorongást, stb..egy tudattal..azzal a tudattal, hogy megtörténhet...
A kerékpáros szorong amikor felveszi a sisakot? Az autós szorong amikor légzsákos autót vesz, és vezetéskor bekapcsolja a biztonsági övet?
A szülő szorong, aki a gyerekének gyerekülést szerel a kocsiba, és beköti?

Ne sarkítsuk ki a helyzetet..

Senki nem mondja, hogy rettegni kell...de azt sem mondhatja senki, hogy ilyen soha nem fordulhat elő...

A gazdasági, stb.. gyilkosság az nem vallási alapú..viszont szíriában, irakban, líbiában, sorolhatnám...ott vallási alapon gyilkolnak...
és ezek a "menekültek" (több dzsihadistát felismertek már az arcfelismerő programok - azok közül akik bejöttek) pont ezekből a háborúkból jönnek...
eszegfu
@Strong: 11:13 Bocs., hogy közbeszólok! Elgondolkodtató a felvetésed... Valóban nem szorongásból tesszük, hanem óvatosságból, előrelátásból, na meg akkor, ha kötelező.
Szerintem ezeket a tanulságokat abból szürtük le, hogy láttunk kisérleteket, meg ezek eredményeit, az igy szerzett tudás és tapasztalat alapján konkrétan bizonyitást nyert: ezekkel az eszközökkel baleset esetén kisebb sérüléseket szerezhetünk. A világ minden táján ez igy müködik. A terroristákkal kapcsolatban nem érzem azt bizonyitottnak, hogy bármilyen eszközzel képes lenne bármelyik ország megvédeni a lakosságát. Erre nem látok biztos megoldást... csak az érzem, hogy a félelmet kellő fokon tartja a sziriai, iraki, stb. vallási öldöklés, meg hogy itt is és ott is felismert a program dzsihádistát. És ha nem lenne ez a menekülthullám, akkor is félnem kellene: éppen mikor bukkan fel egy terrorista. Erre értem én, hogy egy egészséges félelmen tul, ami bizonyos idő mulva akár rettegésbe is átcsaphat (ami már egy betegség is lehet) minél jobban "beleélem" magam, nem vagyok hajlandó élni. Ez csupán az én véleményem, de elfogadom a Tiedet is.
Desischado
@eszegfu: Ezt jól mondtad, kedves! A félelem a legnagyobb veszély. Aki fél, azt könnyen lehet befolyásolni, és G..i orbán erre játszott rá, hogy amíg félünk a menekültektől, addig sem foglalkozunk, azzal, hogyan rabolják az országot! És az iszlám állam is erre épít, mert ha az országok összefognának és nem csal légi csapásokat mérnének rájuk, pár hónap alatt fel lehetne számolni az egész bandát!
Egyetértek, ne a félelem motiváljon bennünket!
eszegfu
@Desischado: Nem akarom én tulragozni, de ha megnézzük azokat a családokat, ahol az egyik a másikat félelemben tartja, bizony előbb-utóbb rettegnek, szólni nem mernek, segitséget nem kérnek... és sajnos párhuzamot lehet vonni a politánkkal.:(((
JAJMÁR
@Strong: Közeledünk.. mert senki sem mondta, hogy nem fordulhat elő, hogy terrorista is van közöttük. Ezért kellene minden egyes bejövőt regisztrálni, és végigkövetni. Ez a dolga a TEK-nek is, lekapcsolni, felgöngyölíteni a hálózatokat. De nem elítélni egy egész népet, és ellenségként kezelni a kiszolgáltatott embert!

A "vallási alapon" csak egy indok, valami sérelem, vagy félelem megtorlására, vagy a hatalom érdekében, a hisztériázott emberek pedig eszköz. Ahogy az öngyilkos merénylők is. Minden egyes felhergelt ember "eszköz", semmi több.
Attól tartok, hogy a menekültek is azok, de ebbe most nem mennék bele.
izo
@eszegfu: Tudod, hogy a terrorizmus (911) miatt, hogy lehet bemenni az USA-ba? Nekik lehet védekezni, nekünk miért nem szerintetek?
eszegfu
@izo: Tisztelettel: ez most megint rossz kérdés! Az USA védekezik a repülőtéren, a határokon! És nyilván Te is tudod nemcsak a terroristákat, hanem a kábitószer csempészeket, az illegális munkavállalókat, stb. is kiszürik olyan modern és mindenre kiterjedő rendszereik vannak. Sőt perceken belül bármilyen idegennyelvü tolmács is a helyszinen van, amikor átkutatják a csomagjait az illetőnek! De még azt is megkérdezik: kér enni, vagy inni, kit szeretne felhivni, stb. Kitoloncoláskor 2 rendőr kiséri fel a repülőre, vagy gk.-val visszaszállitják oda, ahonnan jött. Szerinted mi most éppen védekezünk?! Mivel, kivel?! Ja, a keritéssel, meg az illegális határátlépőket biróság elé állitjuk, (tolmács, minden nélkül), meghozzuk magyar nyelven az itéletet és utána mi van?! Börtön, kitoloncolják?! Nem gondolod, hogy párhuzamot lehet vonni akár ebben a kérdésben is az USA és M.o. között?! Dőreség!:(((
izo
@eszegfu: Sajnálom, hogy neked nem tudok jó kérdést feladni, pedig rossz kérdés nincs csak rossz válasz.Szerintetek nálunk is kell 911, hogy védekezhessünk, mi a megelőzés hívei vagyunk, ti meg az eső után köpönyegpártján!Ezek nem MIND menekültek, bizonyítja, hogy közülük 400 ezret vissza akarnak toloncolni az EU (erre kíváncsi leszek) !
eszegfu
@izo: Az gondolom: megint nem értjük egymást... Rendben, egyetértek, hogy védekezzünk és megelőzzük... de mond meg, hogy ez ügyben mi az a valós cselekmény, ami ezt támasztja alá? Erre irtam az előző hsz-m utolsó 4 sorát, erre kellene válaszolnod..
Te erre megint leirod az általános, Általad vélt "igazságot"... nem mind menekült, stb.
Toby
"Kutatásaim alapján megállapítható, hogy a jelenség a szervezett bűnözést érinti, tehát kifejezett terrorrelevanciával nem bír."

Sopasch 1.0 verzió !

"Terrorelhárítási Központ Tudományos Tanácsának..."

Na, vaze nyugis melóhely nyugdíjas rendőrtábornokoknak és ezredeseknek, persze, csak a csókosoknak !
Ez működik minden orbáncista szervezetben ! A kis fél millás nyugdíja mellé, még hadd jöjjön hozzá egy majdnem ennyi !

Ez sem érdektelen:

"A folyóirat szerkesztőbizottságának tagja egyébként az a Nógrádi György..."

Sopasch 2.0 verzió !
Yoda69
@Toby: A szervezett bunozes a fideSS maffia kezeben van, tehat arra sem veszelyesek a migransok.
wagabund
a mondókájából kiragadva aszonta ma egy DK-s képviselő : ... "sikeres integrációval"...

sem itt, sem máshol nem lesz sikeres integráció... gettó, az igen...nem fognak vegyülni ezzel a keresztény kulturával...
...na jó, a fehér lányokat hazafelé jöttükben megvárják egy kis ungabungára, de azonkívül?
izo
@eszegfu: Ha szerinted ez vélt igazság "... nem mind menekült", akkor nincs mit beszélnünk ezügyben!
izo
@eszegfu: Látod a frissítésben az okos Index 2014- es cikket közölt ideje lenne mindenkinek, neked is 2015-re váltani a helyzet igen megváltozott!
eszegfu
@izo: 17:18 Szerintem is hagyjuk a mi "párbeszédünket"... ezért irtam Neked valamikor, hogy "felejtős" vagy...Nem vagy képes válaszolni a konkrét kérdésemre! Nem kötelező gyakorlat figyelned a hsz-imet...de ha elolvasnád, láthatnád: én bizony igazat is adok bárkinek, ha én rosszul itéltem volna meg az adott témát. De Neked 1x valamikor belevésődött az agyadba valami és mintha nem lennél képes soha, senkinek sem elismerni, ha netán-tán valami picikével más a meglátása és lenne valami igaz benne. Most sem én kerestem a beszélgetés lehetőségét... Te szólitottál meg... mégsem vagy képes csak a Magad meglátását "fujni", nem érdekel senki véleménye! Pedig láthatnád, tapasztalhatnád, hogy igy semmiféle "nemzeti konzultáció", vagyis az emberek véleményének valamiféle "közeledése" nem fog megtörténni. További jó egészséget kivánok Neked... de szépen kérlek hagyjál békén engem!
papa.49
Ebben az országban a LEGNAGYOBB KOCKÁZATOT AHAZUGOVICS, ÉS A FÜTYISZ JELENTI))))))))))))))))
izo
@eszegfu: Neked is hasonló jókat kívánok 2015-ben és nemsokára 2016-ban is (mert kiállsz a 2014-es cikk mellett, tehát a te agyad leragadt 2014-ben)!
volvós
@eszegfu: 18:50

Én meg tisztelettel szépen kérlek, hogy egy ilyen egybites prolival, egy ilyen
agymosott ( agyatlan) putri-trollal ne " vitatkozz ", neki ez egy kihivás, ha valaki
beszél vele, ugysem érti a helyzetet, csak azt írhatja, amit a pártközpontban
elötte cenzuráltak... Egyébként is csak akkor írhat kommentet, ha az ápolók
odaengedik a géphez, és bemásolhatja az aznapi sms-t...
Már többen vagyunk itt, akik nem reagálnak az ostoba hsz.-ihoz !!!
Vagyunk tt páran, akikkel szivesen beszélgetünk, nem gondolod ??
izo
@volvós: Örülök neki, hogy te egybitezel mást aki ilyeneket ír:"A " Lexusos gyárigazgató " Orosházáról összetéveszthetetlen". Na mi van találkoztál már a gyárigazgatóval, vagy az ápolóid lefogtak mielőtt kárt teszel magadban?
volvós
@izo: Hozzád meg kijaf@sz szólt, nyomorék ???
spu00
Mi lenne, ha tudnák, hogy Dr. Böröcz úr mikor írta ezt a feljegyzést, s a migrációs állapotok milyenek voltak? Akkor aktuális volt, de ma már nem. A német titkosszolgálat bejelentése szerint ez az állapot fenn áll / októberben/.
Ugye a tények nem zavarják Önöket, csak írnak mert kényszerük van a butaságokra?
nemkati
Örülök, hogy minden kérdésemet megválaszoltátok. :DD
Egy azért mégis maradt:

"Ebben az időszakban (2014-ben) napi szinten átlagosan néhány tucat illegális bevándorló jelent meg a magyar határokon, míg 2015-ben naponta átlagosan csaknem 10 ezer migránssal számolhatunk."

Ja, jó, ha csaknem. Az ugyanis az idén csaknem 3 millió 650 ezer migránst jelent. Eddig ebből átmentek rajtunk párszázezren, tehát év végéig (most, hogy jön a forró tél) még várható pár millió a hátralevő 3,5 hónapban.
Így tud számolni a TEK stratégiai elemzője. Én meg nem tudok számolni, ez is igaz.
nezelodo
Nincs itt lebukás, Orbánt és trombitásait sohasem zavarták a tények. Maga mondta, ne azzal törődjünk amit mond! Persze figyeljük a kezét, de fölösleges, azt is letagadja, hogy mit tesz vele.
spu00
@nemkati: Jelenleg Törökországban 2 millió, Libabonban 1 millió migráns dekkol, s ebben az évben idáig több, mint 500 ezer jött Európába. Csak rajtunk keresztül 366 ezren.
eszegfu
@volvós: 19:09 Kérlek alássan... igy igaz! Azt hiszem végre megértettem!:)))
nemkati
@spu00: Ha azt mondja az elemző, hogy 2014-ben néhány tucat bevándorló jelent meg a magyar határon, míg 2015-ben átlag napi 10 ezer várható, akkor mégis hogy jön ide Törökország meg Libanon? A magyar határról van szó, arról, hogy rajtunk hány menekült akar átvonulni. Az elemzés szerint, ha a napi átlag 10 ezer, akkor az éves összesen 3 millió 650 ezer. Vagyis, az eltelt 9-10 hónap alatt 365 ezren jöttek, hátra van még a maradék 2-3 hónapban 3 millió. Ezek után légyszives még a pontokat és a vesszőket is hidd el ennek az elemzőket, jó? Én inkább valami mást csinálok addig.
Toby
@spu00: Mire feszegeted magad - kisnyúl ? A tények benne vannak a cikkben, ja, meg van egy Index-válasz az ostoba, prmitív tekes. megmagyarázós óbégatásra is !
Olvasd szorgalmasan !
teuton
@spu00: Te szamoltad? Te regisztraltad öket? Mert Pinter bevallotta, hogy fogalma sincs rola, csak saccolt... Es nem regisztralt! Egyebkent miert nem a szerzöt kerdezik meg, hogy melyik idöszakra vonatkozoik a tanulmanya? A TEK mondja meg? Azonkivül a nemet titkosszolgalat vezetöjenek aktualis nyilatkozata szerint eddig egyetlegy terroristat sem sikerült a regisztralt menekültek közt azonositani, de a "pesti sracok" vagy TEK biztosan ezt is jobban tudja...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.