A karácsony előtti időszak hagyományosan erős a fogyasztási hitelezés szempontjából, legtöbben az áru- és folyószámlahiteleket keresik ekkor, de a hitelkártyákat is november-decemberben használja leggyakrabban a lakosság – derült ki az MTI által megkérdezett bankok válaszaiból. Többen kiemelték a fogyasztók növekvő tudatosságát is a hitelfelvétel során.

Az OTP Banknál az áruvásárlási és szolgáltatási gyorskölcsönöknél egyértelműen az év végi két hónap a legerősebb időszak, amikor a fogyasztók meghatározott termék vagy szolgáltatás megvásárlásához keresnek pénzügyi megoldást. A banknál arra számítanak, hogy tavalyhoz hasonlóan idén is egyre többen fizetnek vásárlásaik során hitelkártyájukkal a karácsonyi szezonban.

A Magyar Cetelem Banknál 118 000 forint áruhitel esetén az átlagos felvett hitelösszeg; az éves áruhitel-forgalom közel negyede a karácsonyt megelőző két hónapban valósul meg. A hitelkártyáknál az átlagos kosárérték hatezer forint, decemberben megközelítőleg 25 százalékkal magasabb forgalom bonyolódik Cetelem hitelkártyákkal, mint az év más hónapjaiban – írták.

Júniustól a bank szerint határozott élénkülés tapasztalható a személyi kölcsön piacon, a magyar bankok által havonta folyósított hitelösszeg 10-15 százalékkal meghaladja a tavalyi év azonos időszakának az adatait. Míg 2014-ben az év utolsó két hónapjában 20 milliárd forint személyi kölcsönt vettek fel a magyar családok, idén – a június óta tartó lendület miatt – ennél magasabb kihelyezésre számítanak.

Hozzátették: a növekvő hitelfelvétel ugyanakkor növekvő tudatossággal és átgondolt döntéssel is jár, már minden ötödik ügyfelük hiteleket összehasonlító internetes oldalakat tanulmányozott.

Hagyományosan nagy a kereslet a karácsonyi szezonban a szórakoztató elektronikai cikkek, ezek közül is kiemelten a TV-készülékek iránt. Tavaly a táblagép volt a slágertermék, idén ezek mellé várhatóan a különböző "okos" eszközök – vezeték nélküli, bluetooth hangfalak – is felzárkóznak.

A Budapest Banknál a hitelfelvétel átlagos összege a karácsonyi ünnepek előtt átlagosan 80 000-150 000 forint között mozog. A tavalyi ünnepi időszakban a műszaki cikkek, szórakoztató elektronikai termékek voltak a legnépszerűbbek, a bank idén is hasonló fogyasztói preferenciára számít.

Az UniCredit Banknál az év végi szezonban a személyi kölcsönök és főleg a folyószámlahitelek voltak a legnépszerűbbek az elmúlt években. A folyószámlahitelek iránti keresletben ugrásszerű növekedés történt a tavaly év végi szezonban: az igénybe vett folyószámlahitelek száma több mint 80, összege mintegy 120 százalékkal növekedett az előző évihez képest, és idén is erre számítanak.

A bank szerint az ügyfelek hitelválasztásában a válság nehéz éveiben szerzett tapasztalatokból eredő óvatosság és a korábbihoz képest nagyobb tudatosság egyaránt szerepet játszik.

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verum
@Január: - senki mögött nem állnak ott gépfegyverrel, hogy vegyen fel hitelt.
Most vagy felnőtt emberekről beszélünk, akiknek vállalni kell a felelősséget hibáik miatt, vagy gyerekként kell kezelni a népet, akinek egy jó atyuska megmondja mit tegyen és mit gondoljon?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Január
A bankok a hitelnyújtásból élnek, azért gondolom, hogy ők is megnézik, hogy kinek is adnak hitelt, mert ez így lenne korrekt. Nem pedig eladósítani az embereket, utána pedig földönfutóvá tenni. A pénzügyi tudatosságnak nagyon is megfizették a hitelesek az árát, mert nem számoltak a bankok mohóságával.
Mint két fél érdeke ezért a korrektség lenne, amikor is a hiteles nem adósítja el magát véglegesen, a bank pedig ne akarja levágni az "arany tojást tojó tyúkot" a hitelpolitikájával, mert ők is "bezárhatják az ajtót".
Január
@kutyahűség: ...és óriási a fogyasztók felé áramló kísértés.
verőce21
Buta dolog! "...hány évig tart a Karácsony...?" - Kaláka
verőce21
@Január: (11:24) Számoltak a bankok mohóságával, de ha szigorúak a feltételek, akkor elmennek a buta emberek a P., C., stb. hitelintézetekhez, akik pontosan a bankok "szigorúsága" miatt tudnak megélni. (És már másnap mennek a kamatért.)
verum
@Január: - senki mögött nem állnak ott gépfegyverrel, hogy vegyen fel hitelt.
Most vagy felnőtt emberekről beszélünk, akiknek vállalni kell a felelősséget hibáik miatt, vagy gyerekként kell kezelni a népet, akinek egy jó atyuska megmondja mit tegyen és mit gondoljon?
kutyahűség
@Január: A kísértésnek pedig bizony ellen kell tudni állni, főleg akkor, ha tudom, hogy a kasszám otthon elég üres. Sajna, akkor nincs karácsonyi ajándék. Helyette örülünk, hogy van mit enni és szópókerezünk, társasozunk vagy mesefilmet nézünk. De hogy hitelt vegyek fel azért, hogy egy újabb kacattal több legyen és januártól egy újabb fizetnivalóval több? - na azt aztán nem.
Mobil123
Még nem tanultak az emberek eleget! Majd karácsony után lehet menni és szidni a bankokat és hogy a kormány segítsen nekik mert szegények milyen szarban vannak a nagy mocskos bank miatt . Holott a fene sem kényszerített senkit ahogy eddig sem úgy eztán sem hogy banki kölcsönből vásároljon.
Január
@verum: Ebben tökéletesen igazad van. Éppen a minap jelent meg itt a neten egy cikk, hogy még mindig nem eléggé tájékozottak a pénzügyekben az emberek .Mivel nem jótékonysági intézmények a bankok, ezért hitelfelvételkor a jövedelem bizonyos százalékában kapjanak csak hitelt a felvevők ezzel is védve a hiteleket, azaz tudják törleszteni,és ne adósítsák el magukat teljesen.
Anno a hiteleket úgy határozták meg, hogy maximum a jövedelem 30%-át kellett havonta fizetni. Tehát maradt másra is pénz.
1magyar
A felnőtt ember is lehet hülye, aki a saját kárából sem tanul nemhogy a máséból. Az ábra azt mutatja, hogy bizony kevés az okos, előrelátó ember, mert akkor mindenki gazdag lenne.
kamazuka
Pontosan ezért nem emelkednek a reálbérek.
A hitel kamatot hoz a tranzakciós díjról nem beszélve.
a többi csak ráadás.
Lehet élet hitel nélkűl is,sőt ajándékozás is!
Január
@kutyahűség: Sokan vannak úgy, hogy "ad már Uram Isten, de mán" ami megtetszik nekik és inkább gyorsan felvesznek hitelt, de nem várnak. Itt kerülnek képbe a bankok aztán, vagy az uzsora hitel és akkor lesz, ami lesz.
Az óvatos duhajok pedig inkább összerakják a rávalót és utána költekeznek. Ilyen vagy Te és Én is, és sokan mások.
Eriksson
Ha az ember minden hónapban tesz félre egy kis zsozsót, akkor jut karácsonyi ajándékra. Kamatmentesen.
Az ajándékot meg lehet venni ha látunk valami jót, év közben is. Nem kell feltétlenül karácsonykor költeni rengeteg pénzt.
Ezt a filozófiát követve, én még soha nem kerültem pénzzavarba ünnepek táján. Mert a Karácsonynak a szeretetről kell szólnia, nem az anyagi csőd lehetőségéről.
sokanvagyunk
Az emberek semmit nem tanulnak a nagyoktól... - bocsássanak ki hamis kötvényeket, majd jelentsenek kdnp-csődöt. :)
simmering73
Most izent a fidesz. Szerettek panaszkodni, közben a ciha tele van lóvéval. És akkor még a bőrötök alá be sem nézett.
Csizmás Kond
...mindenki hitből veszi...mert azt hiszi hogy azzal örömet szerez .
wagabund
..."Sokan hitelből veszik a karácsonyi ajándékot"...

vissza lehet keresni...akár évtizedek óta szóról szóra ez a vezető hír ilyenkor...kis rémüldözés, kis szánakozás, némi fanyalgással fűszerezve...
Rockxy
Aszongya:
" Többen kiemelték a fogyasztók növekvő tudatosságát is a hitelfelvétel során."
Szóval tudják, hogy hülyeséget csinálnak, de csakazértis csinálják.
Mindig van kire kenni a felelősséget.
Így könnyű gyerekéhezésről panaszkodni.
cs.n.
@wagabund: Ez ilyen visszatérő szezonális hír. Olyan, mint nyaranta a beszámoló, hogy hű de megugrott a boltokban az eladott ásványvizek és sörök száma. :)
justhpeter
Ha nincs pénzem ajándékra, akkor csak egy karácsonyi vacsora lesz. Ha még kevesebb pénzem van az sem. Nem veszek fel hitelt azért, hogy a következő 12 hónapban is kevesebb pénzem legyen.
F_Viktor
én más szemszögből közelítem meg azt a hírt:
A Zemberek szükségét érzik a nyugati életszínvonalnak, vágynak rá, keresik, sok mindent, még a hitel kockázatát is bevállalják, de még nem tesznek meg mindent érte.
De majd észreveszik, hogy a szélsőségesekkel az álom csak álom marad, addig pedig maradnak a kétes hitelek, az erőn felüli költekezések.
Desischado
Addig nyújtózom, amíg a takaróm ér! Nix hitel!
emerencia
@justhpeter: Anno, mikor a devizahitel reneszánszát élte, a munkám révén gyakran beszélgettem áruhitel felvevő emberekkel. Volt aki kényszerhelyzetben volt, (pl.halálesetek történtek a családban, +a mosógép is bedöglött) de a legtöbben elképesztő felelőtlenséget mutattak. (Pl.mindenből a legdrágábbat vették mert hitelre lesz úgyis.) Sokan a kisnyugdíjas szüleiket hajszolták bele a hitelfelvételbe. Ez volt az ára, hogy rendszeresen láthatják az unokáikat. Sajnos, a többség nagyon felelőtlennek tűnt. Hiába volt akkoriban stabil az állásom, hiába adott a cégünk dolgozóinak valami kedvezményt a bank, nálam az ajánlat a papírkosárban végezte pedig igencsak szükségem lett volna néhány dologra...
eugen4402
Vannak emberek, akik nem tudnak különbséget tenni HITEL és ajándék között.
Istennek se hiszik el, hogy a hitel az kölcsön pénz, amit vissza kell fizetni. Nem és nem! Bank pénzén vettek házat, aztán amikor törleszteni kellett, kimentek az utcára tüntetni: "Nem adjuk a házunkat!" ...Kié is az a ház?
varrólány
Ezt tényleg nem kellene , nem a pénzköltés a lényege a karácsonynak hanem az együtt töltött idő, na meg az olyan érzet hogy" ezt a karácsonyt is megértük".
Vannak olyanok akik mindenáron tartani akarják azt a szintet ami volt még pár éve , talán nem is maguk hanem mások miatt hogy lássák azért még megvehetik azt amit szeretnének.
nyanya001
Én évek óta egy egy szerény bélelt borítékot adok az unokáimnak,
a gyermekeimnek főzök egy nagy kondér halászlét, sütünk főzünk a menyemmel
és délután összejön a család örülünk egymásnak és azokról beszélgetünk akik már nincsenek közöttünk.
Karácsony első napján kimegyek a temetőbe fenyőágat viszek a sírokra.
Nálunk így telik el a karácsony évek óta.
De nagy ajándéknak venném a természettől, ha nagy pelyhekben hullana a hó szenteste :)
human
Ja. Vajna például hitelből veszi meg a TV2-t karácsonyra. A pénzt az adófizetők adják hozzá.
Aki Én
Jól mutatja a társadalom elbutulását.
justhpeter
@emerencia: Azt gondolom, "a józan paraszti ésszel" rendelkezők esetében ez a normális.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.