Pár éven belül egymillióra nőhet az alkoholisták száma a mostani 800 ezerről Magyarországon, mert "olyan utánpótlás-nevelés van, hogy a Puskás Ferenc Akadémia ahhoz képest kutya füle" – mondta Zacher Gábor toxikológus az M1 vasárnap reggeli műsorában.

Elmondása szerint évente 30 ezren halnak meg alkohollal kapcsolatos betegség miatt és 2,5 millióra tehető az úgynevezett nagyivók száma, így szinte minden család érintett.

Az alkoholizmus nem attól függ, hogy mennyit iszik valaki, hanem attól, hogy az ivás szokásként mennyire ivódott bele az életébe – tette hozzá.

A szakember problémának nevezte azt, hogy Magyarországnak nincs alkoholstratégiája, nincs a megelőzést szolgáló mentálhigiénés program. Az alkoholizmus és a gyógyszerfüggőség nagyon mély szociológiai problémákban gyökerezik, amit a megelőzésben is figyelembe kell venni – mondta Zacher Gábor.

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Lepényleső
Ezek zöme a kilátástalanság számlájára írható,amit meg nemzeti vezéreink irányítanak.
Ne kérdezd,melyik nemzeté,én sem tudom,bár sejtem.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Lepényleső
Ezek zöme a kilátástalanság számlájára írható,amit meg nemzeti vezéreink irányítanak.
Ne kérdezd,melyik nemzeté,én sem tudom,bár sejtem.
Vizual
Hát ez az ember sokat tett a gyógyitásért. De nem mond semmi újat, vagy nem tudja, hogy mindenki főzhet pálinkát ? Mert az sem mindegy hogyan csinálják. Mert mérget is főzhet pálinka gyanánt. Amikor azt mondja a spiller, hogy nem baj, hogy penészes a cefre, majd lepárolódik. Pld. Ez mint tudjuk a Mekk mesterek országa. És a réz vége és eleje...
lópicigáspár
Tessék egész nyugodnak lenni! Megvan az már rég, csak sokan tudják ügyesen titkolni!
magyarbakancs
@lópicigáspár: nem számít ,hogy az árvák könnye sós,csak hasson.
magyarbakancs
@lópicigáspár: olyan a gyomruk mint a gumi csizma.
Vizet nem ereszti be.
nusika
...ha valaki a másnapossági tippeket is tudja és arra "esküszik", az már tapasztalt egyén!! Csak az a baj a "szabadpálinkafőzéssel", hogy ez az egészségügy kárára is történik!! ...amúgy is mind a kettő, gyenge lábon áll.
kamazuka
Tudja villám!
Jó magam, arra esküszöm,hogy a jó pálinka egyenértékű az arannyal.Ebből következik,hogy elteszem hosszú évekre.Így felhalmozódva akár több tíz litert is elő lehet villantani esküvő alkalmával,s ezt a több évtizedes nedűt értékeli majd a tisztelt násznép!
A Dr úrnak biztosan igaza van,mert elsőkézből kapja az értesüléseket.Kis mennyiségben gyógyszer.Belsőleg,és kűlsőleg is.Propolisszal keverve elmondhatatlan.Ágyasnak maga a gyönyör!Azután minden csak izlés ,és kúltúra dolga.
Yoda69
Legalabb valamiben rekordot is tudunk donteni. :(
JAJMÁR
Bizony, a családok széthullásának okát itt kellene keresni.
kerekkocka
Már most több van, köszönjük Emese !
justhpeter
Azért van engedélyezve az otthoni pálinkafőzés, mert a kóstolgatás közben és utána senki nem foglalkozik azzal, mit csinál a politika, ki mennyit lopott azon a héten, minek ment fel az ára, milyen új adókat vezettek be. Az ingyenes vagy olcsó alkohol a lázadás elleni legjobb gyógyszer.
Yoda69
@justhpeter: Sajnos igazad van.
orbannak ez a strategiaja: elhulyiti a magyarokat otthoni palinkafozessel, es az iskolak szetveresevel. Aki meg ezt nem fogadja el az elmegy otthonrol.
Tragikus jovokep a magyarsag szamara.
wagabund
ha mindenki hülye lesz, akkor ki fizet adót, ki tartja a vállán a gazdagokat?

aszongyák Magyarország jobban teljesít...ennyi részeggel, szipussal, iskolázatlan butával, élősködő nyugdíjassal, rengeteg közmunkással?

valami nagyon nem stimmel...(vagy a megértéshez az én IQ-m baromi kevés)
Csizmás Kond
" Az alkoholizmus nem attól függ, hogy mennyit iszik valaki, hanem attól, hogy az ivás szokásként mennyire ivódott bele az életébe "
Minden izmus attól izmus hogy mennyire művelik. Az izmushor meg több ember kel különben csak egyszemélyes ista lesz.
nezelodo
@nusika: Vége a szabad pálinkafőzésnek, mert elbukott a pálinka forradalom. A felkelés vezetője sajnos még nem, őt a bukások sorozata sem penderítette ki a pártja éléről, ez is rendhagyó jelenség Európában. Szóval ha használni akarod a regisztrált kotládat, (nagy átverés volt a lajstromozás is) szaladhatsz zárjegyet venni, hogy megelőzd a szalmakazal böködést, ahogy a régebbi köpcös idejében volt...
egymosollyaltobb
Érdekes adat. Az alkohol a legenyhébb antidepresszáns...
Rockxy
Minden nagykorú felnőtt felelős a saját életéért.
karma1
@Rockxy: Valamint a zemberek altal megvalasztott vezetes is felelos a nepe eleteert.
Rockxy
@karma1: Rendben!
Mondj egyetlen okot, ami miatt átengeded a felelősséget a szarjankó orbánnak!
karma1
@Rockxy: Nem engedem at, a mondatom azt akarta jelenteni, hogy ha a vezetes felelossegteljesen, a magyarokert tortenne, akkor a csaladoknak lenne jovokepuk, eletceljuk, munkajuk, ami nem kozmunka, hanem a sajat tanult szakmajaban lehetne mindenki sikeres, megerdemelt berert... Akkor nem innanak mar a 15 eves fiaralok sem, meg az a csaladapa sem, aki munka nelkul tengeti az eletet, holott nem azert nosult meg,..
Kerdezd meg, hany alkoholista van Angliaban, Nemetorszagban azok kozott a magyarok kozt, akik odamentek dolgozni,... En tudom a valaszt,...:o))))
agnes200
Már a 800.000 is egy brutál nagy szám.
verőce21
"... egymillióra nőhet az alkoholisták száma"
És kétmillióra az érettségizett cigánymigránsoké.
(Nem kellenek nekünk betolakodó muszlim atomfizikusok, kitermeljük mi magunk.)
Rockxy
@karma1: Tipikus áldozati hozzáállás.
Mindig más a felelős.

Akiket én ismerek és külföldön dolgoznak, kábé 50%-uk úgy iszik mint a gödény, csak sokkal többet. És ráadásul cigiznek is.
És ismerek még mérnököt, orvost, tanárt, és jól képzett sikeres vállalkozót, akiknek látszólag semmi okuk nincs az ivásra, de mégis piálnak.

Én a magam részéről nem akarom ezt érteni.
Mindenki úgy teszi tönkre az életét, ahogy jónak látja.
bencemacska
@Rockxy: Én hiába nem "engedem át neki a felelősséget. Az én életemet is rábízták azok, akik megválasztották!
keresztapa
Ő már csak tudja hiszen ő a vezető alkoholista, pontos kimutatása van róla!
Knapp75
@keresztapa: Mi ez a rövid és érthető hozzászólás?! Még (már) józan vagy? :)
CHEWBACCA
@Lepényleső: Igen, mert ha van pénze, örömében, ha nincs, elkeseredettségében iszik!
KERKA
Ez egy ilyen ördögi kör:
Maga miért iszik?
_Mert bánatos vagyok!
És miért bánatos?
_ Azért mert iszok!
enslaved
@Lepényleső: Na persze, a kilátástalanság...
KERKA
Ha egymillió az alkoholisták száma, akkor minden családban van egy aki iszik. Persze lehet zugivó is. Itt nem az elfogyasztott mennyiség a döntő, hanem az ivás gyakorisága. Sokan pancsolnak össze minden szart, fő hogy hasson minél előbb.
Hamis nézet, hogy a társadalom legalja iszik. Iszik itt mindenki, aki nem kövidinkát, az whyskit.!
karma1
@Rockxy: 16.02-re: Ezt most rossz helyre cimezted: en mindig tudtam es tudok jelenleg is felelosseget vallalni - igaz viszont, hogy csak a sajat tetteimert, masokert nem, ezert nem en vagyok ma Ma.o. miniszterelnoke. De ahogy elnezem, akkor ebben en, meg a ME megegyezunk: egyikunk sem vallal felelosseget a Ma.o.-n kialakult szocialis helyzetert. Akulonbseg csak az , hogy o a nepe segitesere FELESKUDOTT, ezert kapja a fizeteset.
En nem vagyok aldozat, mert amikor az allam ebbe a szerepbe akart belekenyszeriteni, akkor nemet mondtam, es eljottem otthonrol. Nem ohajtottam kilatastalan alkoholista lenni - rengeteget lattam magam korul, lattam a ferj-feleseget egyutt tantorogni haza, lattam, ahogy a sajat fiuk rakja oket az agyba, miutan levetkoztette a koszos ruhajukbol oket... Egyikuk sem erte meg az 50. szulinapjat... Pedig ok is akartak dolgozni, de parezer forint munkanelkuli segelynel tobb lehetoseget nem kaptak.
En soha egy filler tamogatast sem vettem fol sehonnan sem, ezt nem vartam meg, most viszont otthon a "gazdasagi bevandorlo" titulust vagnak a fejemhez, es mint ilyet, be sem engednenek Ma.o.- teruletere. Nem kellett a szaktudasom, nem kellett a szorgalmas munkam, az adom, a TB- es befizetett nyugdijjarulekom most mast gazdagit otthon - de nem banom. A hazam nem akart engem, mint ahogy siman elengedte annak az egymillio embernek is a kezet, akik szinten nem vartak meg, hogy alkoholistava, utcalakova zulljenek le.
NEM bennem van a hiba, a szocialis halot megszoni nem az en dolgom, hanem a feleskudt politikusoke. De ok csak a sajat gazdagodasukert izgulnak, lopnak, en pedig elso fokon oket teszem felelosse. Ja, meg azokat, akik az otthoni palinkafozest legalizaltak, sot, ehhez megadtak meg a palinkafozo berendezesek vasarlasi lehetoseget is.
karma1
Az "izmus" az maga a fogalom, amihez ezt hozzatoldjak, az "ista" pedig az a szemely, aki a fogalommal kapcsolatos tevekenyseget vegzi, tehat nem egyes es nem tobbes szam...
Kommunizmus = kommunista,
sovinizmus=soviniszta
rasszizmus=rasszista, stb.

Also tagozat, 4 osztaly...Magyar nyelvtan ora... En nem tehetek rola, ha most ehelyett - is - minden nap inkabb enekelni meg tornaszni kell a nemletezo tornateremben...
Jankó123
"Bölcs rablók balladája
írta
Sekszpír Aladár

Költsd el pajtás a pénzed nyomban italra!
Amit ma megihatsz, ne halaszd holnapra.
Ne csak addig nyújtózz, amíg a takaród ér,
Elszoksz a munkától s bárki tettenér!
Munkára kényszerül ki a pénzét elissza,
Takarékos gengsztert elfogják, mert lusta!
Okulj hát ha látod, hogy gyűjtenek a méhek
S nincs soha egy vasuk, csoda hogy megélnek!

Ajánlás!
Ki a pénzét elissza, azt a munka tartja fönt,
ezért van az, hogy a józanság öl, butít és nyomorba dönt."

(Rejtő Jenő - Piszkos Fred közbelép)
kakóscsiga
Alkoholista birkákon a legkönnyebb uralkodni, ezért nincs alkohol-stratégia, és ezért lett adómentes a pálinka.
kutyahűség
Zacher, nem lesz, hanem már réges-régen van.
eugen4402
Minden tiszteletem Zacher doktoré, és a jelenkori alkoholistákat se szeretném mentegetni, de a fociakadémiáról eszembe jutott, hogy már a múlt század hatvanas éveiben is ismertem válogatott focistát, aki néhányszor "hivatalos baráti látogatásra érkezett" a megyei kórház detox-osztályára.
Arról meg végképp el kellene feledkezni, hogy az Olümposz oldalán is volt kijózanító, sőt az addiktológia alapjait a Római Birodalom idején dolgozták ki.
solidedge
És még nem is beszéltünk a Fidesz dumától megrészegült másfél millió emberről.
Levendula
A mi családunkat levonhatja az 1 millióból a doktor úr.
Nálunk csak a férjem iszik alkoholt, amire Én szoktattam rá. Minden este jár neki 1 doboz minőségi sör, mert az egészséges.
öcsi55
Tiszteltetem a doktor urat,de nem értek vele egyet. Az ő véleményére alapozva állapítanánk meg ki az alkoholista akkor nagyon szomorú következtetést vonhatnánk le a mediterrán országokkal kapcsolatban. Mert tudva lévő,hogy p.l.az olaszok minden ebédnél ,vacsoránál fogyasztanak bort,uszkve minden olasz alkoholista ? Ugye milyen hülyeség ez ? Teljes mértékben osztom Levendula véleményét!
Bercifiu
A dokinak agyára ment az intenzív osztály.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.