Az Európai Unió szétesése gyakorlatilag elkerülhetetlenné vált azzal, hogy az Egyesült Királyság az Európai Unióból való kilépés mellett döntött az erről szóló népszavazáson – írta szombaton Soros György milliárdos befektető a Project Syndicate nevű hírportálon.

Soros szerint Nagy-Britannia idővel lehet, hogy viszonylag jobban jár az EU elhagyásával, mint más országok, de a gazdasága és a népe meglehetősen megszenvedi a kilépést rövid- és középtávon.

A brit reálgazdaságban bekövetkező változásokat a 2007-2008-as pénzügyi válsághoz lehet majd hasonlítani – véli.

Az okokkal kapcsolatban írásában Soros arra az álláspontra helyezkedik, hogy a Brexit-vita és a migrációs válság egymást táplálták. A kilépést támogatók ugyanis a Calais-ben feltorlódott több ezer, bármi áron Angliában igyekvő migráns "rémisztő" képével félelmet kelthettek a többi uniós országból induló, "ellenőrizetlen bevándorlással" kapcsolatban. Az EU pedig halogatta a fontos döntéseket, nehogy negatív hatással legyenek a brit népszavazásra, így a káosz állandósult Calais-nál.

"Angela Merkel német kancellár döntése, hogy országa kapuit tágra nyitja a menekültek előtt, inspiráló gesztus volt, de nem volt kellőképpen végiggondolva, mert nem számolt a +pull factorral+", azzal a "húzó hatással, amit a tömegek korlátlan befogadása jelent a többi migránsnak – állapította meg Soros György.

Hozzátette, hogy a tagállami kormányok és az uniós intézmények látszólagos tehetetlensége megágyazott az idegengyűlölő és Európa-ellenes pártok megerősödésének.

"Most a katasztrófa-forgatókönyv, melytől sokan féltek, megvalósult gyakorlatilag visszafordíthatatlanná téve az Európai Unió széthullását" – húzta alá a milliárdos befektető.

Az írásban hozzátette, az Egyesült Királyság kiválásának folyamata további bizonytalanságokkal és politikai kockázattal lesz teli, mert – fogalmazott Soros – Nagy-Britannia nem holmi képzeletbeli vagy valós előnye forog kockán, hanem az európai projekt fennmaradása.

Soros figyelmeztetett arra az eshetőségre is, hogy a kiválási tárgyalásokon az EU nem lesz abban a "hangulatban", hogy az Egyesült Királyságnak engedményeket tegyen a jövőre nézve, például az egységes piac tekintetében, ami mindkét félnek ártana.

Mi több, maga az Egyesült Királyság sem biztos, hogy hosszú távon fennmarad a mai formájában – írta a befektető, hozzátéve, hogy nem csak a menekültválság miatt, hanem a hitelező és adós viszony miatt is szinte robbanásveszéllyel fenyeget a feszültség egyes tagállamok között, Németországban és Franciaországban pedig a belső problémák is lekötik a kormányzat erejének jelentés részét.

Soros szerint az EU jelentette közös piac és a közös értékek elvesztése mindenkinek csak károkat okozna.

"De az EU mégis elromlott, és nem elégíti ki állampolgárai vágyait és törekvéseit" – hangsúlyozta a befektető, kiemelve: az EU rendezetlen széthullásával Európa rosszabbul járna, mintha az EU soha nem is létezett volna.

"De nem szabad feladni" – szögezte le Soros, aki szerint az Európai Unió tökéletlen építmény, de akik hisznek azokban az értékekben és elvekben, amelyeknek a fenntartására az uniót tervezték, össze kell állniuk, hogy az Európai Uniót alapos szerkezeti átalakítással megmentsék.

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verőce21
Nem megjósolja, hanem a terveit ismerteti.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
kakaósbögre
hát baszki,eddig is jobbára bejöttek a dolgai...
verőce21
Nem megjósolja, hanem a terveit ismerteti.
fekete
Ott magyaraz a Wall Streetnek.Azok is epp olyan tolvajok mint te!
1magyar
Akinek nem tetszett az unio intézménye tett ellene. Megvette a vezetőket, a muszlimok kötelező betelepítése egyértelműen a polgárok felháborodására bazírozott.
Jozefina
"össze kell állniuk, hogy az Európai Uniót alapos szerkezeti átalakítással megmentsék."
Ez a lényeg az egészben!!!
Fradigege
Gyurikám! Egyszer úgyis mindenki meghal. Én is, Te is. Mi lényeg? Miért vagyunk? Mi az élet értelme? Nem hiszem, hogy az életértelme az, hogy az eu szétesik. Egy nem létező dologról beszélünk. Szívesen elküldeném neked a bankszámlaszámomat. De semmi szex!
krumpli
@Fradigege: Ez már a nyolcadik Soros klón, sosem szabadulunk tőle.
Január
Miért zavarja Sorost az Eu. szétesése? A "kis" vagyonával akkor kárpótolhatná Magyarországot., hogy csökkentse a lelki ismeret furdalását, - ha van neki!?
moon
Hulljon is szét, végre meglátnák az emberhez hasonlító fidesszes szavazók is, hogy "Mond, mennyit ér az ember ha..."
.. nincs Uniós pénz.

Orbán nem ért semmihez, egy ország vezetéséhez meg főleg nem.

Hülye fidesznyikek.
Kistáskák.
Hasi-tasik.
Még azt sem fogjátok fel, hogy semmiben nem különböztök a náciktól, és/vagy a kommunistáktól.
orbán "vérgeci" viktor, összevegyítette a kettőt, és teljes ideológiai, identitásbeli válságot (zavart) hozott létre az erőben.
Már senki nem tudja merre van az előre. Hogy mi a jó és mi a rossz.
Ezért a rossz lett a jó, és a jó lett a rossz.
orbán bűnei az égbe kiáltanak!
Ha bárki azt hiszi, hogy ezt megússza, hogy ezért nem kéri számon senki, hogy bűn büntetlenül marad, az téved. Nem kicsit, nagyon!
Persze ez nem vigasz nekünk ma élőknek, de innen el lehet menni, és ha elmész, meglátod hirtelen, hogy sokkal jobb lesz... orbán és a kutyái nélkül sokkal jobb a világ
Törölt felhasználó
@verőce21: tudom már miért utálják egymást Viktorral, mert mindkettő dogmatikus és hát két dudás egy csárdában ismerjük.
Peller Anikó
"A német kancellár döntése, hogy országa kapuit tágra nyitja a menekültek előtt, elmebeteg lépés volt" úgy van ráadásul még csak nem is menekültek.

"az uniós intézmények tehetetlensége megágyazott az idegengyűlölő és Európa-ellenes pártok megerősödésének." úgy van, ezt is elkúrtad mekkergel.

"a katasztrófa-forgatókönyv, melytől sokan féltek, megvalósult.." talán nem kellett volna ilyen elmebeteg népszavazást erőltetni.

"az EU nem lesz abban a hangulatban" na ezt nem tudjuk, de könnyen lehet igaza van

"a menekültnyomás miatt az UK robbanásszerűen felbomolhat" úgy van, egyéb feszültséggerjesztő körülmények mellett.

"az Európai Unió tökéletlen építmény" úgy van, de senki sem tökéletes, legalábbis a többiek.:)
advocat
Az unió vége azzal eldőlt, hogy beléptünk.
Eriksson
Majd Soros Gyuribácsi lerendezi mindenki sorsát a hitelminősítőkkel karöltve.
Ahová ezek bedugják a koszos orrukat, onnantól mindegy hogy egy gazdaság hogy teljesít.
Yoda69
@verőce21: Hulyeseg amit beszelsz, de toled megszoktuk.
eugen4402
Soros véleményére pedig oda kell figyelni. Állítólag a Római Birodalom bukására is kétszáz évvel korábban figyelmeztette a korabeli istencsászárokat, ám ők csak kacagtak rajta, és ráfogták, hogy ő a fekete bárány, minden bűn és baj okozója, és kiűzték a városból, ki a sivatagba, hiénák és sakálok közé...:-)
eugen4402
@Eriksson: Az emberek nem szeretik azokat, akik kellemetlen prognózissal zavarják a nyugalmukat. A meteorológusok kétszer is meggondolják, szóvá tegyék-e a holnapi ítéletidők lehetőségét, náluk ez egzisztenciális kérdés.
Sorosnál nem... Aztán minden kezdődik elölről...
keresztapa
EU tündöklése lezárult:, bukása folyamatba van, mivel lopakodó voltával igyekezett a nemzetek önállóságát maga alá gyűrni, amit az igaz nemzetállam semmilyen alakulatnak nem engedhet meg, ez alól Brüsszel sem lehet kivétel!
JAJMÁR
Íme egy önmagát betrljesítő jódlaz. Az eu szétesése a migránsok miatt, de valójàban a korrupt,ostoba, magukat nemzetinek és kereszténynek hazudó populista harácsoló európai hülyék miatt. Mire szétpukkad a buborék késő lesz. Ők az ellenség.
JAJMÁR
Jav. Íme az önmagát beteljesítő jóslat!
coni
Ma a brexit szavazók tömegesen megtámadták a lengyeleket Londonban, mert nem az indiai mosogatók veszik el a munkájukat és nyomják le a béreket, hanem a képzett uniós munkavállalók akik ugyanazokat a juttatásokat kapták mint ők. Pl. több százezer lengyel kap angol családi pótlékot úgy, hogy a család otthon van.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.