Kiszáradtak a Széll Kálmán téri fák. Ezt elsőként a 444.hu írta meg. A Budapesti Közlekedési Központ azt ígérte, hogy a fákat kicserélik. Az RTL Híradójának nyilatkozó kertész szerint a tér fekvése és a zöldfelületek kialakítása olyan, hogy minden nap ellenőrizni kellene a növényeket és az öntözőrendszert. 

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Többek közt ezért is erősen megkérdőjelezhető, amit a városligettel akarnak művelni.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
ln erről tegnap ezt írtam:

Ha nem mondja, még azt is hihettük volna ez az előírás

4 hete adta át Tarlós élete fő művét

Tegnap úgy hozta a dolgom, hogy jártam a Tarlós-Vitézy tandem legnagyobb baromsága mindkét ágán. S láss csodát – túl az egész nem hogy értelmetlen, de egyenesen káros voltán – igencsak egyértelmű, hogy igencsak messze van még a késztől. A dologban nem is lenne semmi meglepő, hiszen – ahogy mondani szokás – a Várkertbazárt márt megszámlálhatatlanul (na jó már app-ra van szükség, hogy számon tartsuk) sok esetben adták át. A főváros derék ura nagy szellemesen (Őfenesége alfeléből kirángatott független pártkatonáéknál ez a szellemesség) arról beszélt, hogy az átadással megvárta míg teljesen késszen lesz.
Hogy a szegény dél-budai ágon még javában folynak munkálatok az egy dolog (egyébként is kell valami fricska a kerület volt polgijának, ha már a gaz szocik elnöke lett), azonban a szegény Mo…, akarom mondani Széll Kálmán tér?
A fülembe csengenek (egy frászt persze, hogy utánanéztem) a derék Tarlós szavai: „a tér átalakításakor az a cél vezérelt bennünket, hogy egy olyan európai színvonalú, modern közösségi teret, közlekedési csomópontot hozzunk létre, ahol nemcsak átrohanni, de megpihenni, találkozni is lehet, és jó is.
Mindezt úgy szerettük volna tenni, hogy megmaradjon a tér karaktere, vagyis mindaz, amit korábban szerettünk benne”.
A cél vezéreltséget illeti, hajlandó vagyok elhinni, de akkor íme a kiváló példa a mondásra: a pokolba vezető út jó-szándékkal van kikövezve. De igazán jól, nem úgy mint a tér. Aminek az még a legkisebb baja. Ami pedig pihenő és találkozó hely voltot és a mit szeretett az ember a régi térben abban nagyon más fogalmaink vannak. Bár az igaz, hogy az egésznek a satnya kiszáradt virgácsok adnak egy spéci fillinget! =))
papa.49
Hiába a fütyiszes elvtik beói nem értenek még a faültetéshez sem!!!
A fajta kiválasztásról meg ne is beszéljünk...
Így lesz ez a Városligettel is, ott is ilyen elszáradt kórók fogják hirdetni a fütyisz dicsőségét!!!
Toby
Gyurcsány - Soros - Ferenc pápa - Ligetvédők a magyarázat!
JAJMÁR
Fullasztó meleg van abban a betongödörben, pihenjen meg ott a tarló-s meg a fityisz, hátha ők kibírják. Próba szerencse :)
wagabund
Lári-fári...Gyurcsány és az előző nyóc év a ludas...ezek sosem csinálnak meg semmit rendesen...nem elég hogy válságot okoztak az egész világon, most itt van ez az erdőnyi kiszáradt fa...

a viccet félretéve...annyi esze sincs ennek a balfasz kertész vállalkozónak, hogy egy ilyen exponált helyen nem szabad ekkora hibát elkövetni?...az ilyen fákat akár naponta kétszer is öntözném (persze nem túlöntözni).és picinyke vuxallal tuningolnám...legalább ezen a helyen lássa a nép, hogy qurvasokba került, de legalább gyönyörű ez az egész kóceráj...
Tarlós helyében ezt a faszt az országból is kizavarnám...ekkora marhát, még a fákat sem tudja rendben tartani...ha kell cserélje, de minden áron adnia kell a látszatra...ugyanis nem Tarlósért szól a harang, hanem ennek a szerencsétlen vállalkozónak lett volna ingyenreklám...

remélem Tarlós pichán rúgja...úgy, hogy sosem kapjon megrendelést az országban...

egy esetben van gáz...ha előre le kellett adnia húsz-harminc százalékot a haszonból valami kapzsi megrendelőnek, és már nem futja emmire. ...ez sem mentő körülmény, de némi magyarázat...
kkalman
Biztos, valami új technológia, hogy a fák töve nem földben van, hanem valami, a felvételen tömörnek látszó szarban. Nem tudom, mi az az anyag, amiből meredeznek az elszáradt fák, de szerintem, ha mindegyik fa körül lenne 3-4 m2 szabad, földdel borított terület, talán nem száradtak volna ki.
Nil
@kkalman: én azt akartam írni, hogy tudtommal a fák jobban érzik magukat földben, mint a -jelenlegi időjárás mellett - igen forró betonban
vadnarancs
Szerintem Gyurcsányi bedrogozva hazafelé menet levizelte, attól száradtak ki. Minden más magyarázat kitaláció!
human
Többek közt ezért is erősen megkérdőjelezhető, amit a városligettel akarnak művelni.
Yoda69
Ahogy a kepet nezem, nemcsak a fak szaradtak ki, de a viragok helyett gaz no a baloldali betonteknoben. Gondolom itt is egy jokora fideSS-mutyi van a hatterben, de valaki biztos degeszre kereste magat a MI penzunkbol.
OCC
Az egész Széll Kálmán tér (amúgy ki a tököm az a Széll Kálmán?), el van cseszve.
Semmit nem oldott meg az új arculat.
Szűkek a sávok, béna, balesetveszélyes közlekedési helyzetek, és egy összefüggő betonrengeteg az egész.
Az emberek ugyanúgy keresztül-kasul mászkálnak a villamosok, buszok között, mint régen.
És nem is szép.
Ha a szart lefújod illatosítóval, attól a szar még szar marad.

Én nem vettem volna át Tarlós helyében.
kamazuka
A kertészetekben kapható csemeték,itt ebben az esetben erről nem beszélhetünk,általában földkabdával kaphatók.A lényeg a főgyökérben van,(nem politikusra gondolok) annak hossza,egyáltalán megléte,és a rajtalevő mellékgyökérzetállománytól függ.A kéreg éppsége a második fontos szegmens.Ültetéskor beültetéskor az ültetési mélység sem mindegy .A talaj tipusa is fontos...a hiába akakrok én magnoliát ha nem bírja a talajszerkezetét.pl...a kéreg illl a belső növényszerkezet úgy műkszik mint egy bioklíma berendezés.ezért fontos a gyökérmennyiséghez arányló lombnagyság is.A tápanyag utánpótlás mérföldkő.Az oltás ültetéskori iránya elhelyezkedése is..A 3 év alatt 10m es fa kialakítása még nem szabadalom de alakúl.technikája nem egyszerű,vannak érdemi próbálkozások,és beszarás az eredmény látványa.Bár itt nem gyümölcsfákról van szó,de akinek van némi terciája és gyümölcsfát vásárol,bátran kérdezzen rá a vírustesztelt e gyümölcsfa.Ha azt a választ kapja ,hogy igen és mosolyog az eladó,akkor azonnal télak a helyszínről.önt átveri tudatosan az eladó.Ha viszont azt válaszolja,hogy kérem,fáink vírusmentesek,akkor nyugodtan lehet vásárolni.Visszatérve a jelenlegi beállításhoz az ültetési távolság.A fák olyan életformát alkotnak,hol a szenzoros érzékelésnek van jelentőssége.egyik fa érzékeli a másik jelenlétét és növekedési verseny kezdődik ,nehogy a másik eltakarja a napocskát előlem..Az ültetési mélység fontos.Vannak fák melyek nem tolerálják,ha a földfelszíni szárrészt az ideálistól eltérő magasságban borít föld.Vírusbetegségek farontó bogarakról nem is szólva.Aki látottmár törzsén nedvező fát egy pici lyukon keresztűl az biztos lehet benne,hogy a kéreg alatt rágja a farostot egy lárva.A lukba fölfelé vékony drótot föl kell tolni akár 40 cm -t is,jól meg kell kurkászni,majd a bemeneti sebnél élőig ki kell vágni,és fasebkezelővel be kell kenni és megismételni a bevonat felkenését.
kamazuka
A fasebkezelő nem occsó,de ugyanannyi fasebkezelőt elegyítünk vízoldékony parafinnal akkor 2x es mennyiséget kapsz.A lényeg a bekenési pontok keresése.Minden 5 Ft-os nál nagyobb sebet metszést be kell kenni.Fáknál is létezik olyan hogy trombózis.A faültetéseket nagyvárosokban általában közhasznú munkások végzik,kikből soknak ez a művelet olyan magas,mint bivalynak a tambura,ráadásúl megbecsüést tükröző bére nem teszi érdekeltté.A közpénzherdálásnak egyik alapja.Szakembert meg ugye nem könnyű mert televan a vezetés dillettánsokkal.A felvételen jól látszik,hogy a fa törzséig be van a fa körűl építve burkolattal.A a fa a növekedése alatt 9 atmoszféra erővel növekedik a gyökérzet idővel megvastagodik,felpuposítja a járdát stb a föld lélegzése fontos a nitrogén utánpótlása nem elhanyagolhgató az olyan fajták,mint pl.akácfa a levegőből veszik fel a nitrogént,és raktározzák el a földben.Fontos tényező,hogy árnyékkedvelő fajtáról vagy nyílt térség fájáról esik szó,víz ill szárazságtűrő e a fa.A nagyvárosi légszennyezettség nevezzük dózisértéknek mekkora.Ez a széndioxidból oxigén igaz,de azért az élethez oxigénre a fának is szüksége van.A víz az élet egyik alapja.fák esetében az ültetéskor alapvető.és a túlöntözés is ártalmas lehet hallhatjuk.A ne könnyű de nem megoldható nagyvárosok kistelepülésken egyaránt érvényes.csak szakember kell,nem olyan aki látott már fát, de mondjuk a sejtbiológiához halovány lövése sincs.Nem egymásra mutogatni kell hanem gondolkodni.Mi az a növény mely képes gyorsan árnyékot adni és még tetszetős mutatós.A repkény.igaz és ezt sokan elhanyolják,hogy csak 30-35 m2 -t szabad befedni ezzel a növénnyel és folyamatos metszéssel kell akialakítani a fő ágvonulatokat.stb és még sorolhatná a szakember,de az nem én vagyok.Ha van a családban egy agrárvégzettségű és elmondja mire figyelj oda a saját szinteden,jobbat szebbet alkothatsz,mint bárki.És,ha még szereted is akkor tied a világ!
eszegfu
@human: 00:13 Nekem is pont ez jutott az eszembe! Na persze "garanciában" 3 évig kicserélik... csak azt nem tudom, hogyan lehet "élőlényekre" garanciát vállalni, hiszen nem tudhatják valóban ugy gondozták, ahogy kellett volna, vagy simán elhanyagolták?!
nyanya001
Mindenki nyugodjon le a p...-ba !

Azt mondta a BKK vezér, hgy nem gond, majd ültetnek másikat !
Meg azt is mondták, hogy a sok víz miatt száradtak ki a fák.
RonaGyuri
Ugyan már a fák csak szégyenükben tikkadtak el! Az egész úgy, ahogy van primitív és gagyi!
Egyébként nagyon helyes, hogy egy kávét sem tudsz venni, mert nem lenne hol üríteni!
human
@eszegfu: Ráadásul mivel kivitelezési vagy tervezési hiba miatt nem maradnak meg a fák, akkor azt hiába cserélik 3 éven keresztül az az után is ki fog száradni, mert eleve nem fa barát volt a tervezés.
Bringás
Kicserélik azt a pár kiszáradtat és annyi! Na ez aztán az ütős hír!
Eriksson
Az egy hónapja ültetett fák egyáltalán elfogadták új helyüket, vagy csak mint virág a vázában vegetáltak eddig?
JAJMÁR
@Bringás: Be akarják ezek magukat is, meg a fákat is betonozni, de hát élő szervezet nem szereti a betont. A fityisz meg az élő szervezeteket nem, ezért vágnak ki minden fát.

A faültetéshez érzés és ész is kellene. Olvasd el kamazuka hsz.-t.
eszegfu
@human: Emlékszel, hogy pl. a Rákóczi uton a fák körül kb. 1 m átmérőjü földterület van, melyeket vas ráccsal fedtek le, hogy ezzel is védjék a földet? Itt valóban nem az a lényeg, hogy kicserélnek 1-2 fát, hanem a gondatlan, felelősség nélküli tervezés, vagy a kivitelezés! Diszkövekkel teljesen körberakták a fák törzsét, igy a megmaradtak növekedése esetén az összes kőburkolatot "átrendezi" a törzse meg a gyökere. Tudom, mert az utcánkban van egy ház, ahol u.ez a diszkő egy fekvőrendőrnél magasabbra felemelkedett és "szedi" fel az egészet.
dr. prédikátor
Szar munkának ez az eredménye!!!A butykos pistát kellene nyakig beültetni hátha ő is kiszárad!!!
Rózsika Hatházi
@Bringás: ma 9:-ra. Bezony ütős hír. Neked! Legalább lesz mire visszamásznod!
Bringás
A díszes "demokratikus" oldal annyit tud felmutatni, hogy a Széll Kálmán téren pár fa kiszáradt!
Na ezt aztán az ütős hír, amire lehet hivatkozni, hogy mennyit lop a Fidesz!
Komolytalan, nulla hír értékű, a lakosságot hergelni akaró koncepciózus írás, amit a Budapestiek egy pöcköléssel intéznek el, vagyis helyén kezelik!
Rózsika Hatházi
@Bringás: Nem az, az ütős hír, hogy a "díszes" fityisz mennyit lop. Annak, aki nem szűk látókörű, köztudott. A hír az, ahová a fityisz beteszi a szőrös kezét, lábát ott nemhogy fa, de fű sem terem többé. Lásd Kossuth tér! Az már neked is gond lesz, mert nem tudsz legelni. Bár, te anélkül is képes vagy a hülyeségeidet visszaböfögni és elkérődzeni rajta. A kérődzők szellentése pedig károsítja az ózonréteget. Te, meg legelés, kérődzés, szellentés nélkül is rontod a levegőt.
Bringás
@Rózsika Hatházi: Hol van a Fideszesek ellen egy eljárás, egy nyomozás, egy ítélet? Én nem tudok ilyenről! Ja, mert "köztudott", hogy lopnak! Igen. A ballib hírgyárosok ezt szeretnék mindenképpen bizonyítani, csak épp képtelenek!
Az is csak urbán legenda, hogy mennyire elege van az országnak a Fideszből. Még nőtt is a népszerűségük, nemhogy csökkent volna!
Simán nyerjük a 2018-as választásokat, a szoclibek, meg lehet be se kerülnek a parlamentbe!
Tehát, ha az erőről társalgunk, nem egy széthúzó, beteg lelkű, betelepítéspárti elmebetegre gondolunk, hanem a Fideszre és a Jobbikra! A többi szinte nulla!
Yoda69
@Rózsika Hatházi: Ne valaszolj bringasnak, irjon barmekkora suletlenseget. Csak igy lehet bojkottalni ezt a fideSSes bertolnokot.
szaboria1
Egy érdekes megfigyelést tapasztaltunk most egy pár napja a legutóbbi esőzés után tönkre mint a bab, fokhagyma, borsó, uborka és egyes fákról itt Bácsban is hullanak le a levelek.
Rózsika Hatházi
@Bringás: Pubi! Ugye nem gondolod, hogy amíg Pol(pot) péter a főügyész, meg olajszőke pintérsanya a belügyminiszter, addig valami eljárás indul a zsiványok ellen? Meséld már el, hogy ki társalog veled itt erőről? Veled még társalogni sem lehet, mert érveid nincsenek. Csak mantráid: köszönjük miniszterelnök úr, lafaty. A miniszterelnök úr jól végzi a dolgát, lafaty. Ugyan már!
Bringás
Zsigerből írogat ide a sok magát "demokratikusnak" mondó sok kis pukkancs, akik minden áron a Fideszt akarják lopással vádolni, de nem jön össze!
Acsarkodjatok csak szépen, még ezt a kevés támogatót is elvesztitek!

Hajrá Magyarország, hajrá Fidesz!
Rózsika Hatházi
@Bringás: Ki is írogat ide zsigerből, te agyhalott? Te toltad ide a képes feledet, májusban és nem veszed észre, hogy a kutya sem kíváncsi a mantráidra? Persze:hajrá fityisz, lafaty.
Yoda69
@Rózsika Hatházi: Hagyd ra, ne foglalkozz vele. Bringas orban digitalis golyostolla, snittpali E-valtozata. Meggyozni ugysem tudod, mert ez a szennylada penzert irogat ide, es csak szetoffol minden topikot. Az egyeduli megoldas semmibe venni.
human
@eszegfu: Biztos, hogy körbe térkövezték? Vagy itt vagy máshol láttam, hogy csak a térkővel megegyező színű törmelékkel van beszórva és pont úgy néz ki távolról, mintha a térkőből nőne ki. Amúgy ezt is ízléstelennek tartom, de gondolom a "városinak jó lesz".
eszegfu
@human: Ááááá! Semmi sem biztos! Csak talán az: mindegy, hogy egész térkővel, vagy zuzalékkal vették körbe a fákat, mindenképpen "egészségtelen" a növényeknek... szerintem természet ellenes is... de igy ugy gondolják lett egy kis zöld terület.:(

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.