Egész Európa sorsfordító időszakot él át, az emberiség most lép át egy új korszakba, a korábbi kitörésszerű fordulópontok helyett azonban lassabb, nehezebb folyamatok útján – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Kurír katolikus hírportálnak nyilatkozva.

A kormányfő a szombaton megjelent interjúban elmondta, a gazdaságban a versenyképesség megőrzése ad feladatokat, a szakmai felkészültség területén az a kérdés, hogy egy régi típusú felfogást felvált-e egy korszerű, digitális technikára épülő tudás, a társadalmi folyamatokat tekintve pedig arra kell válaszolni: "vajon képesek leszünk-e visszafordítani a népesség csökkenését?".

A miniszterelnök a további kérdések között említette, hogy sikerül-e megmenteni a hit közösségeit, vagy "mindenütt eluralkodik az individualizmus", továbbá azt is, hogy a mesterséges intelligencia kikísérletezésének milyen hatása lesz.

"Ezek a kérdések még a mi életünkben el fognak dőlni" – mondta Orbán Viktor, aki szerint Magyarország olyan politikai kultúrával rendelkezik, amelyben lehetőség van nyílt és őszinte párbeszédet folytatni minden fontos kérdésről. "Európában sajnos már nem mindenhol van ez így" – tette hozzá.

A kormányfőt kérdezték arról is, hogy mit jelent számára az irgalmasság. Válaszában kiemelte, az irgalmasság legfontosabb üzenete, hogy "nyissuk meg a szívünket mások felé, mert az elzárkózó, önmagába fordult ember elveszett". A katolikus egyház is segíthet ebben, magabiztosságával, szilárdságával – szegletkőként – továbbra is vonatkoztatási pontja lehet életünknek – fejtette ki.

Orbán Viktor kérdésre választ beszélt az Emberi Erőforrások Minisztériumában létrehozott keresztényüldözés elleni helyettes államtitkárságról is. Hangsúlyozta, Magyarország szakít azzal a megközelítéssel, hogy Európában csak olyan dokumentumot lehet megalkotni, amelyben értéksemleges megfogalmazás szerepel a hitük és a vallásuk miatt üldözöttekről. "Magyarország egy keresztény ország, ezért nekünk elsősorban azokon kell segítenünk, akik hozzánk a legközelebb állnak, ők pedig a keresztények" – emelte ki a kormányfő, majd megjegyezte, "a mi kormányunk keresztény ihletettségű, ebből pedig kormányzati kötelezettségek is adódnak".

A miniszterelnök népvándorlásnak nevezte az Európájában kialakult helyzetet, amely szerinte nem merül ki abban, hogy menekültek igyekeznek elhagyni a válság sújtotta övezeteket. A Nyugat-Európába áramló tömegek legnagyobb számban már nem is Szíriából, hanem Afganisztánból és Pakisztánból érkeznek, a jövőben pedig várhatóan azok okozzák a legnagyobb problémát, akik Afrika belsejéből indulnak el – folytatta Orbán Viktor, aki szerint mindez azt mutatja, hogy a gondok akkor sem szűnnek majd meg, ha Szíriában béke lesz.

Orbán Viktor a többi ember iránti felelősséget koncentrikus körök formájában képzeli el. "Elsősorban azokért tartozom felelősséggel, akik hozzám a legközelebb állnak: a családom, a barátaim, a hitbeli közösségem és a nemzetem" – sorolta, hozzátéve: "ezen túl is léteznek körök, ha lehetőségem van, rajtuk is segítenem kell, ugyanakkor nem a farizeusok módján". Példaként említette, hogy az egyszeri, nagy segélyakciók nem elegendőek, a szerencsétlen sorsú néptömegek egy részének a behívása országainkba pedig nem célravezető, sőt káros.

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Rózsika Hatházi
Azért érdemes az ötödik bekezdést megcsócsálni, így október 2-a, a nagy vízválasztás előtt! Hogyaszondja:mit jelent az irgalmasság? Nyissuk meg a szívünket mások felé, mert aki önmagába zárkózik az elveszett. vitya! Csak így kis vé-vel. Tudod a tiszteletet ki kéne érdemelni! Félrebeszélsz, te nem a szívedet nyitod, hanem a zsebedet! Ha a zsebed dagadtabb, mint te vagy, tán a szíved is irgalmas. Azokkal, akik a zsebedet dagasztják. A többi le van szarva!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Szókrakész
Viktor!

Az emberiség 99%-a menthetetlen barom.
Büszkén menetelnek a transhuman társadalom felé.
Majd amikor az ember már csak "káros anyag" lesz és elkezdik irtani, akkor fog a fejéhez kapni.
RonaGyuri
Hajajj már lázálmai is vannak! =))
azt csak remélni lehet, hogy azok a koncentrikus körök a gigájára húzódnak! =))
a családom, a barátaim, a hitbeli közösségem és a nemzetem ??? ebben a sorrendben!!!
Ördögvadász
A baj csak ott van, hogy Európát nem a keresztények irányítják.
Isten kiválasztott népe, akiknek mi keresztények a legnagyobb ellensége vagyunk.
Az igaz, a vén banya nem tehet róla, hogy közüllük való. Csak a hívatását teljesíti.
Rózsika Hatházi
Azért érdemes az ötödik bekezdést megcsócsálni, így október 2-a, a nagy vízválasztás előtt! Hogyaszondja:mit jelent az irgalmasság? Nyissuk meg a szívünket mások felé, mert aki önmagába zárkózik az elveszett. vitya! Csak így kis vé-vel. Tudod a tiszteletet ki kéne érdemelni! Félrebeszélsz, te nem a szívedet nyitod, hanem a zsebedet! Ha a zsebed dagadtabb, mint te vagy, tán a szíved is irgalmas. Azokkal, akik a zsebedet dagasztják. A többi le van szarva!
tutajos
Tudta?
"Orbán: Az emberiség most lép át egy új korszakba.."
Nélküled Viktor!
"Nix ugribugri!"
volvós
Az " új " korszak, a kökorszak felé...
JAJMÁR
Éppen most? Nem tegnap? Szerintem pedig a regnáló kormányunk beiktatásával tuti, hogy új korszak kezdődött. De várom már a végét...

A nemzetmentő vezér sorrendje: Család, barátok, hitbéli közösség - ez vajon mit takar? - nemzet...
anka
@Rózsika Hatházi: - még jó, hogy elolvastam a hsz-t mert hasonlót akartam írni.
- tökéletesen egyet értek!
JAJMÁR
Ja, most látom, a "sorrend" másnak is feltűnt, hát, igen. Érdekes.
Szókrakész
"Orbán: Az emberiség most lép át egy új korszakba"

Az Új Világrendet már elsütötted egy párszor.

Most az Új Korszak a trendi?
Tartalom, jelentés, cél, elkövetők, ... változatlan?
Zeta
A nemzet az utolsó a nagy államalapítónak.
De mért nem érzik az emberek a gondoskodást?
kkalman
A csutkai geczi és az irgalmasság? Ez annyira jó, hogy ezen már ő is csak röhög.

images.wisegeek.com/chimpanzee-laughing.jpg
egyvandor
Suttyó!!
Te Magyarország miniszterelnökeként a politikai ellenfeleidért is felelősséggel tartozol!!!
nevemnick
Átléptétek az ingerküszöböt vityka.
Innentől számotokra az út másfelé vezet...
Hogy merre?
Arra amitől már két éve félsz.
Tudod...
Rózsika Hatházi
@Zeta: Jajjj, Hát te nem érzed a gondoskodást? Miért nem sikerült beleverni a fejedbe, a rezsi,rizsa rezső, áldásos hatását? Miért nem fogod fel, hogy a stadijonok az egészségedet szolgálják, a Klikk meg a tudást építik (lefelé)? Pedig annyi "jóember" elmondta már, hogy nincsenek szegények, éhező gyerekek, olajospintér, meg egyenesen kijelentette, hogy kéremszépen ebben a zországban rend vagyon. Jobban élünk, mint jövőre! Hisz, a nemzetvezetgető sem vagyonos! Nem is volt, nem is van és nem is lesz! Ő maga jelentette ki, ex chatedra. Ne legyél már ilyen kishitű!!! :)))))
Borsodi
@Rózsika Hatházi: Felcsútról nézve csodás országban élünk bőség kosara. Borsodból nézve Somsályról elputrisodott fertő ez az ország.(nyomor a köbön)ahol húsz évvel ezelőtt írigykedtek az itt lakókra, mára gettó lett,mert jól teljesít az ország de nem erre felé.
Rózsika Hatházi
@Borsodi: Azért remélem érzed az iróniát a szösszenetemben!
tutajos
Tudta?
"Orbán: Az emberiség most lép át egy új korszakba"
A helyzet úgy áll Vlagyimir Viktorovcs Vitya, hogy neked meg most ért véget a korszakod!
Ámen!
egyvandor
Gorbán az emberiség nagy korszakokba lépéseinek embere. Megtudná valaki számolni már hányé?
Nem hordott még a föld a hátán ekkora jelentőségű politikust és nem is fog. Akarom mondani szélhámost
egyvandor
Gorbán számra az jelenti a közösséget, ha ő diktálhatja a szabályokat. Minden más individualizmus. Felfogása a demokráciával kapcsolatban is ugyanez. most hogy bitorolja a hatalmat szereti a nert., A 2008-as válságot követő nemzeti csúcson meg hallani sem akart róla.
Szókrakész
Pont most lépünk új korszakba?!?!?!

Október 2.-a minek az ünnepe?!?!?!
Miért a kerítés?
Kit, kiket véd valójában?!?!?!
tutajos
Tudta?
@Szókrakész: Október 2. a Petrák névnapjának ünnepe!
"Na, ugye!"
Nessy
"Elsősorban azokért tartozom felelősséggel, akik hozzám a legközelebb állnak: a családom, a barátaim, a hitbeli közösségem és a nemzetem." Na, ez stimmel. Azért "nemzetem" kissé más aspektusban lényeges Örbánnak! A "nemzet" állja a számlát!
Nyissuk meg a szivünket! Pártunk és kormányunk a szívét megnyitná, a pénztárcáját viszont még véletlenül sem! Szép szavak, csak nincs igazán hitelük.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.