Hat önkormányzat nem írta alá a tankerületi központokkal közösen készített megállapodásokat az iskolák átvételéről, ezért Tiszaeszláron, Csömörön, Gödöllőn, Dunaújvárosban, Eleken és Szegeden határozattal döntöttek erről – közölte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) szerdán az MTI-vel.

A Klik múlt pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy 483 megállapodást készítettek elő a tankerületi központok az önkormányzatokkal az oktatási intézmények átvételéről, nyolc önkormányzattal nem jött létre a megállapodás. Szerdai közleményükben jelezték: a határidő lejárta előtt még két településsel megállapodtak a központok.

A Klik felidézte: a tankerületi központok január elsejétől az oktatási intézmények működtetői feladatait is átveszik a települési önkormányzatoktól. A jövő évtől mind a fenntartással, mind az üzemeltetéssel kapcsolatos feladatokért az állam felel. A szervezet szerint azért van szükség arra, hogy az állam szerepet vállaljon az iskolák fenntartásában, hogy kiegyenlítsék a területi különbségeket, biztosítsák az egyenlő feltételeket és garantálják a pedagógusok bérét.

Úgy fogalmaztak: a működtetői feladatok átvételével "a korábbinál egyértelműbbé válnak a viszonyok", teljes egészében az állam vállalja a felelősséget az intézményekért, a feladatellátáshoz szükséges forrás pedig tervezhetőbbé válik.

Közölték: a tankerületi központok abban érdekeltek, hogy konstruktívan és a gyermekek érdekeit szem előtt tartva működjenek együtt az önkormányzatokkal.

Az állami intézményfenntartó elkötelezett amellett, hogy biztosítsa a minőségi oktatás feltételeit, támogassa az intézményeket, és a helyi érdekeknek megfelelő, színvonalas iskolahálózatot tartson fenn – tették hozzá.

A Klik múlt pénteki közleményében ismertette: az átadás-átvételről szóló megállapodásokat a működtető települési önkormányzatoknak és a tankerületi központoknak december 15-éig kellett megkötniük. Hozzátették, a jogszabály értelmében ha a felek között a megjelölt határidőig nem, vagy nem teljes körűen jön létre a megállapodás, december 20-áig határozattal döntenek az oktatási intézmények átvételéről.

56 hozzászólásarrow_drop_down_circle

r2d2
Óriási teher az önkormányzatnak egy iskola. Több képviselőtestületi tag mondta azt, hogy azóta megkönnyebbültek, mióta átvette településeiken az állam! Óvoda, bölcsöde maradt!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
CsipkeRózsa
Minek a cirkusz az aláírásról, ha úgy is az van, amit a KLIK akar?
papa.49
@CsipkeRózsa: Egyetlen percig se hihette senki, hogy nem az lesz amit a hazugovics akar!!!
Zeta
Mint a példa mutatja csodásan halad az önkormányzatiság sárba tiprása. Mért nem az egyházi iskolákat veszik inkább vissza?
Nagy Mária
@Mirabilis: Te olyan buta vagy, mintha nem is orbanisztánban élnél.
A fideszes polgi magától, a többiek némi fenyítésre, aki nem adta elvették. Veszek neked egy jegyet a cirkuszba, mert neked csak az a műsorszám.
human
Illiberális demokrácia van. Választhatsz, de ők döntenek.
human
Ilyenkor valamiért nem erőltetik a hírhedt nemzeti konzultációjukat.
JAJMÁR
"A kormány elítéli a terror és az erőszak minden formáját" ! Hm.
papa.49
@JAJMÁR: Kivéve ha a kormány csinálja!!!
sziha
Melyik egybites is szolt be nekem a PISA-teszt kapcsan, hogy iskolat lehet cserelni? Lehet. Ilyen szeles palettan tuti. KLIK-bol KLIK-be.
JAJMÁR
@papa.49: Igaz. De fel kell hívni a figyelmet, hogy a jobberek is kapjanak már észbe!
(Vagy a fejükhöz?).
kisrigó
Persze, területi egyenetlenségek eltüntetése, üres szavak, tartalom nélkül. Ez a nagy egyenlősdi, "kolhozosításnak" is lehetne nevezni. Mi lenne, ha a gyengébben muzsikáló iskolákat fejlesztenék, nem pedig a jól működőket kötnék gúzsba. Valamelyik botcsinálta szakértő kitalálta, a többi meg asszisztál hozzá! Aztán, ha elb...tak egy nemzedéknyi gyereket, majd mossák a kezeiket. Kell az állás a csinovnyikjaiknak! Komolyan mondom, az ember csak kapkodja a fejét, hogy melyik ügyeletes barom áll elő már megint valami embernyomorító, bicskanyitogató ötlettel!
r2d2
Óriási teher az önkormányzatnak egy iskola. Több képviselőtestületi tag mondta azt, hogy azóta megkönnyebbültek, mióta átvette településeiken az állam! Óvoda, bölcsöde maradt!!!
aremy
@human: nekem is ez ugrott be hogy itt az van amit mi akarunk. de előbb meg mondják hogy mit akarunk.
nyanya001
Nincs takarító, a diákok sikálnak egy iskolában
Takarításra kényszerülnek egy fővárosi iskola diákjai, mert kiszervezték a takarítást, ezért a korábbi négy helyett csak egy-két takarítónő lézeng az intézményben – írja a Blikk egy neve elhallgatását kérő dolgozótól. Ő így fogalmazott:

Minden nap felsöpörnek, de a felmosásra, fertőtlenítésre nincs kapacitásuk: jó, ha heti kétszer felmosnak!
Múltkor egy beteg gyerek összehányt egy termet, 20 percet vártak, mire kerítettek takarítót a mocskos helyszínre. A tanárok jobb híján már fertőtlenítőkendőt hordanak.

A Blikk megkeresett pár fővárosi önkormányzatot, az újpesti válaszolt csak annyit, hogy a Klebersberg Intézményfenntartó Központ (Klik) szabályozza a takarításokat az iskolában. A IV. kerületi sulikban nappal egy-két takarító dolgozik Molnár Szabolcs alpolgármester szerint. Ő hozzátette,

az oktatási intézmények fenntartói feladatainak átadását követően a munkaszervezés módja és időpontja gyökeresen átalakult.
24.hu/belfold/2016/12/21/nincs-takarito-a-diakok-sikalnak-egy-iskolaban/

Majd egyre több lesz !
human
@nyanya001: Nálunk több tantermet a szülők festettek ki. Sőt a folyosót is javítgatták. És ez már lassan elvárás. A folyosó balesetveszélyes csempéit már nem is cserélik csak kiöntik betonnal.
Nagy Mária
@Mirabilis: Csak még a kérdésemre nem válaszoltál, onnan a páholyból.
Te konkrétan mit tettél meg eddig, a fröcsögésen kivül?
nyanya001
@human: 60 ezer forintot adnak egy takarítónak.
Nincsenek takarítók,, a gyerekeknek kell összeszedni a szemetet. Ez már több iskolába
" trendi "
human
@nyanya001: Tudom nem erre gondoltál, de engedd meg ezt a kis kanyart. Mikor voltak takarítók én már akkor velük szedettem volna össz e a szemetet. A tanteremben rendszeresen (hetes), a folyosón és az udvaron alkalmanként a természetben pedig lazább szünet környéki időszakokban.
És most visszakanyarodva. Bizonyos posztokat pedig közmunkásokkal töltenek be.
Nagy Mária
@Mirabilis: Ezt írtam két napja neked. Ma is tartom. ÉS MÉG EGYSZER, A PEDAGÓGUSOK ELSŐSORBAN NEM MAGUKÉRT TESZNEK BÁRMIT IS!
"Nem a kérdésre válaszoltál!
Ha nem vagy tanár, honnan tudod, hogy milyen ma belülről egy iskola irányítása? Munkaköri leírásából, titoktartási szerződése alapján mit kötelező és mit nem tehet meg a tanár?
Nem ismersz, mégis ítélkezel. Lassan negyven éve tanítok, soha nem siránkoztam, pláne nem magamért. Ahhoz, hogy ez a most oktatásnak nevezett kóceráj nem omlott a gyerekek és szülők fejére teljesen, a mi mindennapi munkánknak köszönhető.
Én erre esküdtem a diploma átvételével, s így fogok tanítani ezután is."
karma1
@r2d2: Ne haragudj, rengetegen lajkoltak Teged, de ekkora hulyeseget hogy lehet leirni? Az onkormanyzatok nagyon jol mukodtetek az iskolakat addig, amig nem jott letre a KLIKK...Nehogy mar azt hidd, hogy az orban kormany a terheket akarta ezzel levenni az onkorik vallarol, hanem ki akarja terjeszteni a felugyeletet mindenkire, nehogy valahol a tul okos gyerekek extra segitseget kaphassanak az onkormanyzatoktol. Megalapitani a falansztert, es nem a testreszabott, jo oktatast - ez a celjuk, nem mas. Csodalom, hogy az ovikat nem vettek at, - mar ott elkezdodhetne a kis ovisok agymosasa, hogy mire elso osztalyosok lesznek, tudjak, hogy orban az Eloisten, ...
karma1
@Nagy Mária: En ertem @Mirabilis kerdeset, mert bennem ugyanaz merult fel: Hova lettek a szervezett ellenallok , akiket tavaly karacsony elott ismerhettunk meg? Mi lett a kokemenyen elhatarozott tiltakozasokbol? Azt, hogy pukli elobb-utobb le fog fekudni orbannak, azt tudtuk, hiszen eredetileg fideszes volt, o csak megtert atyja kebelere, mint a tekozlo fiu. gaskonerol tudjuk, hogy tobbszoros arulo - tole nem is vartam mast. De hol van Pilz? Mendrey? (aki kepes volt meg egy ujabb szakszervezetet is alapitani, annyira nem fogadta el a gasko-fele tarsulast). Tenyleg: hova lettek az olyan IGAZI, harcos pedagogusok, mint amilyen TE is vagy?? (Tudom, teszitek a dolgotokat a gyerekek korul a legjobb tudasotok szerint - ezt TUDOM. Nekunk is voltak ilyen tanaraink a legvadabb kadari idokben, akik ugy adtak at a tudast, hogy gyakorlatilag szembementek a nagy orosz akarattal, de meg a Kadar akarataval is...Ahogy Te is teszed. De ez nem latszik a napi eletben, napi politikaban, vagyis olyan, mintha ezt a temat - az oktatasugyet - orbannak sikerult volna hibernalnia a kovetkezo 10 evre legalabb, bedaralva a tanarok ellenallasat...)
r2d2
@Mirabilis: Gratulálok 2 rajongó! Én személyes kapcsolatban állok önkormányzati képviselőkkel akiknek a vélményét tettem itt közzé! Az adott településeken ezt tapsztalták!
r2d2
@karma1: Az már a múlt, sok helyen bele is rokkantak az önkormányzatok! Kérdezz 2 ezer lélekszám körüli településeket! Én azt tettem!
Yoda69
@r2d2: Artu inkabb cuppanj ra C3Po-ra, mintsem ekkora baromsagokat beszelj itt ossze-vissza.
r2d2
@Yoda69: Én nem csinálok ebből politikai kérdést! Emberekkel beszélek nap mint nap! Akikkel én találkozom, ezen a véleményen vannak az adott településeken!!!
Yoda69
@r2d2: Gondolom nem reprezentativ a felmeresed. Mert mindeki pont az ellenkezojet allitja amit te.
karma1
@r2d2: Van egy olyan erzesem, hogy nem az iskolak ellatasaba rokkantak bele a kistelepulesek onkormanyzatai, hanem abba, hogy egyszeruen megvontak toluk a lakosok utan jaro fejpenzt a koltsegvetesbol, mert abbol mindenkinek jarna.
Ha nem lenne a gazdaallat "control-freak" es nem egyedul akarna mindenrol donteni, (egyszemelyben), ami az orszagban tortenik, akkor az onkormanyzatok mukodhetnenek rendesen.
Tudod, "elni es elni hagyni" nagy mondas, es nagyon igaz...
r2d2
@karma1: Értem! Te még a fejkvóta-rendszerben gondolkodsz! Nem gond!
r2d2
@Yoda69: Kérdezd akkor végig a közel 3200 települést, ha van rá időd! Nekem nincs!
karma1
@r2d2: Bocsi, de tulsagosan masnak nem volna ertelme. Ugyanis az emberek altal befizetett adoforintokat osztja el a koltsegvetes a kulonbozo projektekre... Az egy orbani anomalia, hogy Felcsut annyi penzt kap az 1800 lakosaval, amennyi mondjuk egy 4 x akkora falunak, kisvarosnak szolna. (Most nem jut eszembe, hogy mire, de egy valamilyen projektre Felcsut nyerte el az orszagos kvota 90 %-at! HOgy lehet ez??? )
karma1
@r2d2: Lehet, hogy mar nem abban megy , hiszen az illiberalis unortodoxiaban leginkabb az hatarozza meg a gazdasagi eletet es a koltsegvetesi elosztast, hogy orban - vagy a slapaja - odamegy mondjuk Veszprembe, es azt mondja a helybeli polgivalasztas elott, hogyha "okosan" szavaznak a veszpremiek, (fide$$-es lesz az uj polgi), akkor lesz tejjel-mezzel folyo Kanaan, uszoda stadion, 16. havi nyugdij, ingyensuli, ingyen buszjarat, de ha nem... Es nem mondja ki a felelmetes fenyegetest, hogyha nem lesz fideszes erdekeltseg a kornyeken, akkor meg kozmunka se lesz, ugy szavazzanak...) Ez a legaljasabb dolog, amit az adofizetok penzevel valo safarkodassal tehet...Undorito, es egyaltalan nem logikus, nem eletszeru. ...
karma1
@r2d2: Tudod, nem vagyok benne biztos, hogy az "jotetemenynek" szamit-e, ha egy vak neniket 18-szor kisernek at az uton, akarata ellenere... Az nem jotetemeny, hanem eroszak egy amugyis nehez helyzetben levovel szemben...
Ha nem igazsagos az a kozponti elosztas, ami MINDENKINEK jarna alanyi jogon- hiszen mindenki fizet adot - kiveve a horcsogarcu parokakeszitot meg a gyoziket - akkor megis mi lesz az orszagbol???
Nalunk minden negyedevben jon egy beszamolo, hogy a helyi tanacs FILLERRE mire koltotte a befolyt adokat, es mit szandekozik csinalni a jovoben. Lakossagi forumokat tartanak, mert senki nem meri vallalni egyszemelyben a felelosseget, hogy hulyeseget csinaljon EGYEDUL.
Nessy
Teljesül pártunk és kormányunk vágya! meglesz a jó keresztény, és jó magyar oktatás! Mindenki ugyanazt, ugyanolyan szinten +tanulhatja"! Természetesen akinek van pénze, az magán iskolában és a halódó nyugaton taníttatja a csemetéit! Valamikor az egyházi iskolák magasabb színvonalat képviseltek, mára azok is beálltak nép-nemzethy irányba!
Egy - két évtized és nem lesz ritka a funkcionális analfabetizmus!
r2d2
@karma1: Jók a hasonlataid! Értem, mert te globálisan közelíted meg a dolgot... A fejkvóta soha nem volt elegendő az iskolafenntartásra, más forrásból is kellett kigazdálkodni sok-sok egyéb költséget - ezt a korábban általam említett ismerős képviselők mondták! Ez itt MAGYARORSZÁG MA - csak már 25 éve...
Nessy
@karma1: Nálunk viszont a hülyeség állampolgári jog! Fertőz és gyógyíthatatlan!
Yoda69
@r2d2: Nezd Artu, csak itt a propin egymagad vagy azzal amit allitasz. Ugyanez lenne egy orszagos felmeres eredmenye is. Ne dolj be a rogani propaganda gepezetnek. A KLIK ugy szar ahogy van.
r2d2
@Yoda69: Ez nem az én véleményem, hanem az általam ismert képvislőké! Máskülönben én nem szólítottam meg senkit! Közöltem, amit nekem mondtak... Az hogy itt a PROPELLEREN ki mit gondol, az a saját dolga! Engem nem befolyásol, nem vagyok konformista! Az sem érdekel, i lenne egy országos felmérés eredménye!
Eladott Ország
HOGY A PÉNSZIVATTYÚ ZAVARTALANUL MŰKÖDJÖN.
Lehet, hogy majd toldozzák­ foltozzák. Itt lecsípnek belőle egy kicsit, ott faragnak belőle egy
kicsit. Lehet, hogy majd felaprózzák sok kisebb KLIK-­re. Ez beleillene a fideszes unortodox meg illiberális bűvészmutatványok sorába: decentralizálják a centralizációt. De egy biztos: nem fogják a KLIK-­et megszüntetni. A KLIK ugyanis nem csak ideológiai börtönőr, hanem
fegyelmező szerv és gazdasági vállalkozás is. A KLIK nem csak a diákokat és a tanárokat tartja kordában, hanem a vállalkozók nagy tömegét is. Ez utóbbi funkciójában egy nagy pénzmosoda.
Manapság inkább arról szólnak hírek, hogy a KLIK nem fizetett a tanároknak, úszóiskoláknak,
gázszolgáltatónak, javításokat végző szakiparosoknak. Azonban abból, hogy Orbán ennyire
ragaszkodik a KLIK-­hez, arra lehet következtetni, csak az eltitkolhatatlan kiadások kifizetése
akadozik, a pénzszivattyú viszont zavartalanul működik.
Yoda69
@r2d2: Nezd Artu, itt senkit nem erdekel a kepviselok velemenye amit neked mondtak. Mondd a SAJAT velemenyed es akkor van mirol beszelnunk. Megtanulhattad volna az elmult 6 evben hogy ne higgy a politikusoknak, kulonosen ne a fideSSes politikusoknak.
r2d2
@Yoda69: Ki az a senki???
Megtanultam az elmúlt 25 évben kinek hihetek - akár politikus, akár nem!
Yoda69
@r2d2: Olvasd el meg 1x lassan amit irtam, ha nem erted.
r2d2
@Yoda69: Mindent értettem, te mások nevében nyilatkozol! Nem gond! B.ú.é.k.
Nagy Mária
@karma1: " - az oktatasugyet - orbannak sikerult volna hibernalnia a kovetkezo 10 evre legalabb, bedaralva a tanarok ellenallasat...)" Nagyon jól látod, sikerült. Az ok erre, nagy politikai elemzők szerint is az, hogy a politikának nem lett volna szabad egy szakma-politikai kérdésre rátelepednie. Az a 15 ezres tömeg a szakadó esőben elérhette volna a követeléseket, ha ez láncszerűen folytatódott volna. Aztán jöhetett volna a többi ágazat is, mert már lett volna egy jó példa.
A lendületet az is megtörte, hogy elhitették velünk egyeztetni akarnak. De ezt a várakozás oda vezetett, hogy kitalálják hogyan lehet a tanárokat még jobban a lejáratni a köztudatban. Megfogták a KLIK-n keresztül az igazgatókat, s rajtuk keresztül a tantestületeket.
Nekünk igen harcias igazgatónk van, de mikor berendelték, úgy jött haza, hogy rá sem ismertünk. Nagyjából: meg ne hallja, hogy bárkinek valami nem tetszik, mindenki a saját munkájával foglalkozzon, ha ezt kell tanítani ezt kell és pont. Nincs is azóta közös gondolkodás a nevelők között. Elbocsájtás is került szóba, így sem én (4 évvel a nyugdíj előtt), sem mások nem igen pattognak. Pedig elhiheted, hogy a szívem szakad meg, mert az egyik unokám most ment iskolába, neki végig kell csinálnia az elkezdett tantervet. :(
Az átadás-átvételről: r2d2, csak a nagyon kevés gyereket érintő kis települések egy része nyilatkozott úgy. Tudom, mert egy ismerősöm ilyen kis településen polgármester, nekik nagyon nehéz fenntartani az iskoláikat. A nagyobb települések jobb szinten tartották az iskolákat, mint a KLIK, de hiába minden ellenállás alá kellett írniuk az átadást. Így, r2d2 10:1 arányban húzzák le a gyerekeket a legalacsonyabb szinthez.
Eladott Ország kommentjét muszáj ide másolnom, mert tökéletes!
" De egy biztos: nem fogják a KLIK-­et megszüntetni. A KLIK ugyanis nem csak ideológiai börtönőr, hanem
fegyelmező szerv és gazdasági vállalkozás is. A KLIK nem csak a diákokat és a tanárokat tartja kordában, hanem a vállalkozók nagy tömegét is...
karma1
@Nagy Mária: Szia, Kedves Maria, nehogy felreertsd, nekem nem a pedagogusokkal van bajom, akik nev nelkul, nap mint nap teszik becsuletesen a dolgukat, probaljak a gyerekeket a sok baromsag mellett arra is megtanitani, amire makd tenyleg szukseguk lesz az eletben.
En azt hianyolom, hogy az a par ember, aki felvallalta ezeknek a tanaroknak a vezeteset egy polgari engedetlensegi tuntetes formajaban, meg ugy altalaban, AZOK hol vannak most?
A nevuk se olvashato sehol, nemhogy akciojuk nincs...Mendrey, Pilz...?
Nagy Mária
@karma1: Tudom, már ismerem az empátiádat értünk. :) Tudod én is nagyon ügybuzgó voltam, de az igazi választ, hogy ki mibe fáradt bele nem tudom. Azt látom egy-egy TV hírben, hogy Mendreyt, Törleyt nem veszi komolyan a hatalom, így fogyik mögülük a tömeg. Pilz nagyon impulzív egyéniség, de nem szerepel szinte sehol sem. Én meg egy fecske vagyok, aki nem csinál nyarat.
karma1
@Nagy Mária: Tudod, nekem ilyenkor mindig az Anyukam mondasa jar az eszemben: "Sok lud disznot gyoz" , vagyis ha a sok szurke , agyonhajszolt tanar egyszer valahogy kepes lenne osszefogni, akkor ezt a szemetet el lehetne soporni az utbol.
Egyebkent pedig az agymosas muxik; sikerult annyira megosztani ma Ma.o.-n az embereket, hogy mar az sem all ki a kozos ugyert, akinek pedig nagyon kene. Gondolok itt a szulokre, akiknek a sajat gyerekeikert a tanarok melle kellett volna allnia es nem csak egy tunti erejeig, hanem nagyon komolyan, minden teren.
Nagy Mária
@karma1: Így kellene lennie egy normális ország, normális lúdjaival. Tudod, sokan itt adják ki munkahelyi, családi dühüket, de valójában, akinek még van munkahelye, némi egzisztenciája fél. Én itt legalább tíz helyen biztattam a szülőket, nagyszülőket, leírtam nekik miről szól az a tünti és sztrájk. Nem igen kaptuk azt tőlük, amit a gyermekeik érdemelnének.
Nagyobb itt a félelem, fásultság, tunyaság ..., mint ahogyan látszik.
Yoda69
@r2d2: Ember, te jottel ide azzal, hogy egy rakas kepviselo neveben nyilatkozol, es nem a sajat velemenyed mondod. Erre irtam azt hogy itt senkit nem erdekel mit mondanak a fideSSes kepviselok, viszont ha van SAJAT velemenyed azt meghallgatjuk. Erre azt bofogod en masok neveben nyilatkozom? Nagyon nem vagy kovetkezetes. Azt sem tudod mit irtal/mondtal 5 perccel ezelott.
Na gondold at megegyszer. Futtasd le a memoriadban es az aramkoreidben, aztan gyere vissza a sajat velemenyeddel a kerdesrol.
r2d2
Ők nem FIDESZES képviselők! Függetlenek! Én nem említettem pártokat!
"Erre irtam azt hogy itt senkit nem erdekel mit mondanak a fideSSes kepviselok, viszont ha van SAJAT velemenyed azt meghallgatjuk." Többes szám első személy = más nevében nyilatkozol!!!

De, miért?

Ez így szerinted reprezentatív???
Yoda69
@r2d2: Meg mindig nem a SAJAT velemenyed mondod a temarol.
Ez itt egy forum, ha ide beolozod mas politikusok velemenyet az senkit nem erdekel, viszont ha van sajat velemenyed az igen. Ezert. Erted?
r2d2
@Yoda69: Na nehogy te szard már a spanyolviaszkot! Te mondod meg mit lehet itt csinálni???
"...az senkit nem erdekel..." = beszélsz mások nevében?!

A képviselőtestületi tagok hiteles emberek, nem pártpolitikusok!
Yoda69
@r2d2: Zavar van az aramkorodben artu, kurvara nem erted amit mondok.
Reszemrol vita lezarva!
Nessy
Nem tehetek róla, de nekem a TSZ szervezés jut eszembe erről az egészről! Ott is "maguktól, önként" léptek be!
Ez az egész oktatási rendszer már Prokrutesz ágya lett!
r2d2
@Mirabilis: "Válaszom:vagy orbán segglyukából néznek ki." Miért nem lehet elvonatkoztatni a politikától???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.