A Corvinus egyetemen jelentette be a Momentum, hogy a NOlimpia után két újabb népszavazási kezdeményezést ad be – értesült a hvg.hu.

Fekete-Győr András, a párt elnöke a tegnap elfogadott lex CEU-val kapcsolatban szocializmust emlegetett, és kijelentette, nem érdekli, hogy mennyire van összhangban a Corvinus etikai kódexével, amit mond.

A CEU védelmében az alábbi kérdést adják majd be:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 9., 76., 77., 115., 117. §-ait a 2017. április 4-én hatályban volt szövegük szerinti tartalomra módosítsa?

Kisebb meglepetést okozott, hogy a Momentum két olyan kérdést is benyújt, ami gyakorlatilag Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc kiiktatását pedzegeti:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény úgy módosuljon, hogy ne lehessen miniszterelnöknek javasolható és megválasztható az a személy, akit korábban az Országgyűlés legalább két alkalommal miniszterelnöknek megválasztott?”

illetve:

“Egyetért-e Ön azzal, hogy ne lehessen miniszterelnöknek javasolható az a személy, akit korábban az Országgyűlés legalább két alkalommal miniszterelnöknek megválasztott?”

45 hozzászólásarrow_drop_down_circle

coni
""Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 9., 76., 77., 115., 117. §-ait a 2017. április 4-én hatályban volt szövegük szerinti tartalomra módosítsa?"

Jözsi bácsi biztosan tudja hogy 17.04.04-én éppen mi volt hatályban de én nem. És még a MOMO mondja hogy az Együtt és a PM nem tud bánni az egyszerű, vidéki emberekkel!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
coni
""Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 9., 76., 77., 115., 117. §-ait a 2017. április 4-én hatályban volt szövegük szerinti tartalomra módosítsa?"

Jözsi bácsi biztosan tudja hogy 17.04.04-én éppen mi volt hatályban de én nem. És még a MOMO mondja hogy az Együtt és a PM nem tud bánni az egyszerű, vidéki emberekkel!
Clavigo
Orbán -csicska...Téged kérdezett valaki ?? Erősen emlékeztetsz az 1987-90-es Putrisra...
bencemacska
@coni: ma, 19:08
Ezen gondolkoztam én is, vajon rajtam kívül még hány leendő szavazónak halvány lila gőze nincs a megadott paragrafusok tartalmáról. Igaz, én csak mérnök, és gazdasági mérnök vagyok!
JAJMÁR
Ötletnek nem rossz! Igen, és igen! Mindkét kérdésre.
Akit érdekel, hogy pontosan mit takarnak a fenti paragrafusok most, ápr. 6.-án, és mit ápr. 4.-én, elolvashatja, szerintem a neten fönt van.
De szerintem annyi a lényeg, hogy az ápr. 4.-i módosítások a felsőoktatásban - amelyeket már nagyjából ismerünk a CEU kapcsán -, ne valósuljanak meg.
bencemacska
@JAJMÁR: ma, 20:14
Csak a szavazók nem fognak előbb rejtvényt fejteni, inkább nem mennek el szavazni!!!
Egyébként is, a plebset nem érdekli a téma, és az ilyen kérdéssel még igazolva is látja a távol maradását!
Szókrakész
Unatkoznak a megélhetésiek.

Kell a hírverés.
Eddig miért nem tették meg?!?!?!

Miért pont most jut eszükbe, és nem a Nolimpia előtt?
Eddig miért nem ez volt a No. 1 cél?!?!?!

Hatalmas kamu megélhetési gyülekezet, nem párt!!!
JAJMÁR
@bencemacska: A cél tetszik. A kérdés megfogalmazása pedig részletkérdés, de mégis fontos, hiszen a Vb. visszadobja, ha nem találja elég egyértelműnek, alaposnak, stb. A kérdésnek tehát alaposnak kell lennie! A fentiek nyilván nem a véglegesek még...
A kampány idején pedig meg lehet magyarázni egyszerű szavakkal az embereknek, hogy miről szól ez a paragrafusokkal teli kérdés - és miért így van feltéve -, és miről szavazhat :)
coni
@JAJMÁR: A Fidesz azzal nyert immár harmadszor, hogy azemberek nyelvén beszél. Ahhoz, hogy a Momentum kampánya eljusson nagy tömegekhez (a népszavazásnál 4M az érvényességi határ) Milliárdokra lenne szükség ami csak a Fidesznek van meg. Az MVI azért engedte át az olimpiai népszavazást mert szeptemberben úgyis kiderült volna, hogy nem kapjuk meg a rendezési jogot és így az ellenzékre lehetett tolni a felelősséget.
Ha valamiről népszavazásnak értelme lenne az Paks hiszen 8-10 ezer Milliárd lesz a ceh vége és ez mind adósság lesz!!! ami be fogja borítani az országot. Nem véletlen, hogy ezt a témát kerüli a MOMO mint a forró krumplit.
JAJMÁR
@coni: Paks II. népszavazási kezdeményezést lesöpörte a vb.

Ahogy a legtöbb kezdeményezést le fogja söpörni ezután is. Attól még lehet aláírásokat gyűjteni, tonnaszám, mert az is erő!
Te hogy fogalmaznád meg a kérdéseket?
Úgy, hogy ne tudja visszadobni a vb? A választók érteni fogják, ebben biztos vagyok.
Nessy
Ez a két kérdés igen szavazatot érdemel! Az OVB "egyértelmű kérdést vár. Ami csak akkor jó, ha olyan hosszú "mint az alagút". ( Jó, anno nem erre értette Psota Irén a dalban). Viszont utána már tényleg el lehet mondani értelmesen, röviden, közérthetően az embereknek, akik azért annyira nem ostobák, mint amilyennek pártunk és kormányunk tartja őket, Azért persze ne Kósát, vagy Rizsa Szilárdot vegyék alapul.
vladimir putin
@Szókrakész: a torvenyt nagyjabol egy het alatt sikerult a kitalalas utan at is verni az ugynevezett "orszaggyulesen".
Pont ilyen idiotyakra van szuksegem, mint On, addig jo ennek az orszagnak.
vladimir putin
egyebkent egy kamupart, bizonyos Demokrata Part mar be is adta parhuzamosan a kerdeset:
»Egyetért-e Ön azzal, hogy a 2017/04/04-én hozott "lex-CEU" nemzeti felsőoktatásról szóló trv CCIV. módosítását a kormány visszavonja?«”
cs.n.
Basszátok meg a népszavazósdistokotokat. Nincs már erre idő, még egy momentumnyi sem. Leszarom, hogy már 2022-re recskáztok, de addig még lesz egy 2018-as választás is, hülyegyerekek. Amennyire sikeres volt a formációtok pár hónapja, olyan gyorsan sikerült leépíteni, gratulálok.
karma1
@Szókrakész: 20.31-re Te nagyokos! Azert most lett felvetve a kerdes, mert az egesz CEU -ugy egy hete, max. 10 napja kerult teritekre! Hol volt CEU ugy a Nolimpia elott??? Gondolkodj mar egy kicsit, legalabb a brossuraidat kezeld esszel, amik alapjan trollkodsz!
karma1
@cs.n.: Hu de gyorsan lettek amneziasak ezek a fijjug! Hogy is volt a Nolimpia utan??? " Most a kovetkezo fontos kerdes a III/III-as ugynokok listajanak a nyilvanossagra hozasa, ezert fogunk alairasokat gyujteni, ezt akarjuk nepszavazasra bocsajtani..."

Aha,,, Szoval most egy nepszavazasi kiirast akarunk, amin lehetne akar 3. kerdeskent a III/III-as listat is megkerdezni, vajon miert is nem teszik? Es miert is nem teszik fel egyszerubben a masik ket kerdest???

Egyebkent pedig igazad van, mint altalaban rendesen: B+, ERRE NINCS MAR IDO!!!
Ludmilla
mmmmm ,nem tudom,nem szeretem ezt a csoportot,úgy vagyok velük,mint Puki tanár úrral...
dr. prédikátor
A fityfasz seggéből kibujt minipárt/155 taggal/ megint felböfögött valamit!
Eladott Ország
Itt az új Fidesz, itt az új Orbán. A momentum egyébként a fidesz ifjúgárdája,( mолодая гвардия) Timur és csapata, vagy a csipet csapat . Az ország valós problémáival kellene foglalkozni. Így az első népszavazási kérdés ez lenne. Magyarországon 2010 és 2015 között, azaz hat év alatt 1506 milliárd forint párolgott el úgy, hogy az elmúlt években naponta 2,2 milliárd forint érkezett Magyarországra. Hová tünt el? A tételeket az itélethozatalig sorolhatnánk.
magyarbakancs
Okos és rátermett fiatalok a Momentumosok.
Remélem megint borsot törnek Orbán ,Gyurcsány orra alá.
Mert ennek a két embernek köszönhetjük HAZÁNK TÖNKRETÉTELÉT.
bencemacska
OV-nak nem a szocializmussal volt baja, csak Kádárral. Az ő helyét akarta!
Fekete- Győrnek nem orbanisztánnal van baja, hanem OV helyét célozta meg.
Lassan bebizonyítja, hogy nem szabad OV-t megbuktatni, mert ő már félig jól lakott, helyette meg a sokkal éhesebb akar jönni!
Le is van szerelve az OV elleni tiltakozó, buktató akció!!!
JAJMÁR
@cs.n.: Tévedsz! Éppen belefér az időbe, és ha valaki, akkor ők meg tudják csinálni!
Ettől még dolgozhatna az összes másik párt is a maga módján és eszközeivel, lehet azt párhuzamosan... de mi a penésznek kell lehurrogni ezt a kezdeményezést?
JAJMÁR
@Eladott Ország: 08:32 Az ország sarkalatos valós problémája a mini.elnök! és az oktatás!
De ha nem így látod, add be nyugodtan a saját népszavazási kérdéseidet is.
Szókrakész
@karma1: Te gondolkodj, mielőtt baromságokat írsz!!!
Orbánék 7 éve vannak hatalmon!!!
Most akkor mi volt előbb?
Tyúk, tojás után szabadon!
A megélhetési politikusok vagy a magyar nyomor?!?!?!
karma1
@Szókrakész: Te is kutakodhatsz az elmedben: orban pontosan 29 eve rongalja a magyar kozeletet, hiszen amikor ellenzekben volt, pont olya n destruktiv volt, mint most, amikor teljesen gozerore kapcsolva azt csinal, amit akar.
Kulonben pedig o a 7 utolso ev alatt (no meg az elozo 4 ev alatt, amit mar miniszterelnokkent jegyzett, mert ugye nem csak errol az utolso idorol beszelunk , amikor ov rombolasat tekintjuk) gyorsvonati sebesseggel baszott szet mindent, de MINDENT az orszagban. Nincs mar olyan dolog, amit ne hagyott volna erintetlenul, es minden csak szarabb lett az erintese utan.
Eladott Ország
@JAJMÁR: Sok sarkalatos probléma van, se szeri se száma, de legfőbb a nemzet tacskóhitlere.
Eladott Ország
@JAJMÁR: Patyi Andrások és Népszavazási Ilonka nénik őrködnek afelett, hogy senki ne mehessen szembe a kormány hatalom­ és pénzéhségével. Úgyhogy teljesen mindegy milyen alapos a kérdés megfogalmazása ,az NVB indoklása lehetett az is, hogy azért nem lehet népszavazni, mert csak. Ezek a hosszú évekre bebetonozott pártkatonák úgy érzik, bármit megtehetnek. Naponta fúrják, bomlasztják, pusztítják a demokrácia meglévő maradványait, és asszisztálnak ahhoz, hogy Orbán Viktort és bandáját semmi ne zavarja a hatalomban és a lopásban.
Béla333
Tüntesse el őket! Hajrá!
Nem nagy ár Orbán eltüntetésére az, hogy vele együtt Gyurcsány is eltűnik!
Sőt! Kívánatos!
JAJMÁR
@Eladott Ország: 07:11 Ezért nem értem, mi a problémád azzal, ha egy fiatal párt, akiknek egyébként vesztenivalójuk sincs, megpróbálkoznak a demokrácia egyik módszerével?
Ahelyett, hogy azt kiáltanánk egy emberként, Hajrá! ? Vádoljuk és alázzuk őket? Hát mire jó ez?

Nem miattuk, hanem a tömegzsigerekbe beivódott "úgyse sikerül", meg "ezek is csak a hatalmat akarják" van kódolva a kudarc!
Amíg így van, azt csinálnak velünk amit akarnak, rángatnak amerre a hatalmasoknak éppen tetszik!
Ha le akarjuk váltani ezt a kormányt, minden kezdeményezés jobb mint a semmi, és figyelmet érdemel! Egyébként most gyengül fidesz, most éppen jókor lépett a Momentum. Jóval ügyesebbek és okosabbak, mint ahogy ezt a Propi közössége látja!
Eladott Ország
@JAJMÁR: kanadaihirlap.com/2017/03/10/itt-az-uj-fidesz-itt-az-uj-orban/
Itt az új Fidesz, itt az új Orbán. Ezért nem kívánom a momentumot. Ráadásul minden együttműködést visszautasít. Az igaz, hogy a többi párt is.
JAJMÁR
@Eladott Ország: Ez egy vélemény, egy szubjektív vélemény. Egy erős baloldali emberé.
Van amit elfogadok, van amit nem.
A Momentum nem baloldali párt. Na és?
A fidesz írott értékrendjében vannak olyanok, amelyek nekem is tetszenek, és nem furcsa, hogy a fiataloknak is. Persze, idővel megérti az ember, hogy az csak leírva van...

Másfelől... minden kormány annyit enged meg magának, amennyit a nép neki! Ez a helyzet soha többé nem fordulhat elő, ami ma van, és erre az egyik garancia éppen a Momentum népszavazási kezdeményezése lenne! SOHA TÖBBÉ NE BETONOZHASSA BE MAGÁT egy kormány se!
Fekete-Győr András: nem pontosan idézem: erre nem az emberekben és a pártokban, hanem az intézményrendszerben, a fékek és az ellensúlyok rendszerében látom.
JAJMÁR
@JAJMÁR: kimaradt egy fontos szó: a garancia :)
coni
@Eladott Ország: Egyetértek. Ez maga a Fidelitas II., a Fidesz utódpártja. Abból is jól felismerhető a Fidesz logikája, hogy a MOMA-hoz hasonló nevet választottak (ahogy 2014-ben is indítottak több olyan pártot amelyeknek a neve kínosan hasonlított a valódi pártokra). A finanszírozásuk pedig a CÖF-höz hasonló. Könnyű dolguk van a magyar választókkal hiszen azt is bevették, hogy a Matolcsy által finanszírozott VS újság ellenzéki, csak azért mert szídja a kormányt. Kellenek az ál-ellenzéki pártok ha még 10 évig dolguk van kormányon.
Eladott Ország
@JAJMÁR: Az derék dolog volna, ha sikerülne, hogy kettőnél többször ne legyen senki se miniszterelnök, de köztársasági elnök se (lásd USA). Ellenkező esetben ugyanis úgy bebetonozza magát a hatalom, hogy atombomba kell a leváltásukhoz, vagy polgári forradalom, a "polgári kormány ellen". Amit a fidesz produkált arra a nép nem jogosította fel, az már büncselekmény, azért börtön jár!
JAJMÁR
@Eladott Ország: Alapjaiban mi egyetértünk :)
JAJMÁR
A magam részéről még mindig bizalmat szavazok a Momentumnak. Nekem nem elég ahhoz egy-két "gyanús" elmélet, meg cikk, hogy a "kukába" dobjam őket. Ilyen alapon verve vagyunk és végleg, mert ha baloldalon indul el valami - azt akár a saját párttársaik is - azért fojtják meg, ha a jobboldalon, akkor meg azért, - és ehhez a jobboldalon a legjobb módszer, ha semmit se tesznek - mert biztos azok is "ők"!

Szép, pártállami idők:
"Az a gyanús, ami nem gyanús. Az atyaúristen, az se érti!"

"Mutasson nekem egyetlen embert ebben a tetves országban, akire ha kell, 5 perc alatt nem bizonyítom rá, hogy bűnös! Magára is, magamra is, mindenkire!"
coni
@JAJMÁR: Válaszolnál arra a kérdésre, hogy 2018-ban egyedül hogy váltja le a Fideszt a Momentum? Egyfordulós rendszerben csak összefogással menne, tekintve, hogy a Fidesz már a választási hadjárat előtt 30% felett áll. Tehát azok akik farolják csak a Fidesz leváltására és a jogállam visszaállítására kötött szövetséget egyértelműen a Fidesszel vannak. (2014 előtt ugyanezt hallottuk, be is következett a 2/3).
JAJMÁR
@coni: Sehogy! Senki sem tudja leváltani demokratikus módon már. Összefogással se! (Ami egész biztos, hogy nem is jön össze, mert nem jöhet össze! lsd. a szereplőket)
Ezért tartom nagyon jó ötletnek a Momentum kezdeményezését!
Ez ugyanis pártokon átívelő, erős kampánnyal is járna! Valami mellett, egy új, hatalomgyakorlási rend mellett!
Mellékesen kiiktatná Orbán és Gyurcsány újraválasztását is és elsodorná a fideszt! Az emeszpé már elsodorta magát.
Hogy akkor kik vezetnék az országot? Bárki! Valaki! Az most nem számít, mindenképpen káosz lesz előbb. és hamar megbukik a felálló kormány! Majd szép lassan, talán, kialakul valami...
Ha újraválasztják a fideszt, abból is káosz lesz! Ha kirak az Eu, abból is. Kikerülhetetlen!
coni
@JAJMÁR: Nekem nem mindegy hogy polgárháborúval vagy összefogással váltják le a Fideszt. Ha nem a szavazófülkében váltod le a Fideszt a birkák megbolondulnak és nektek mennek azzal ami a kezük ügyébe kerül. Csak nézd meg a propin keringő videót, hogy egy síp mit váltott ki belőlük...
JAJMÁR
@coni: Éppen ezt írtam eggyel följebb! Igen, várhatóan nagy "összezördülés" lesz mindenképpen!
(Vagy azzal áltatod magad, hogy ha a fidesz elveszítené a választást, beletörődne?)

De a Momentum népszavazása hogyan és miben akadályozza az "összefogást"?
Följebb írtam erről is.

Egyszerűen nem értem a problémát! Nem értem, mert nincs!
A Momentum népszavazásába belekötni butaság! Egy pártokon átívelő népakarat kinyilvánításánál nem lehet nagyobb összefogás!
Tudom én, az a baj, hogy nem a régi nagy öregeknek jutott eszébe. Nem véletlenül :)
coni
@JAJMÁR: "Tudom én, az a baj, hogy nem a régi nagy öregeknek jutott eszébe. Nem véletlenül"
A régi nagy öregek (MSZP,DK,LMP) már régen a Fidesz zsebében vannak. De a naivitásnak is van határa, a Momentumot a Fidesz hozta létre, éppen azért ha már mennie kell "megbízható' helyre kerüljön a kasszakulcs.
Most éppen az a folyamat zajlik, hogy az igazi ellenzéknek még a csíráját is kiírtsák közös erővel. Gondolod, hogy eddig ha kellett verőlegényekkel is megakadályozták a népszavazási kérdéseket most meg néhány szétszórt tizenévesnek véletlenül sikerült?
Ugyanúgy nem ismerik fel a magyarok a dolog (soha többet nem lesz fidesztől független ellenzék) történelmi jelentőségét mint 2014-ben, így megérdemlik a sorsukat.
lenn
Ennek így kell lennie.
Nem sok mindent írok alá, de ezt aláírom.
A beteg gecik húzzanak a vér faszára.

Megmérgezni az emberek lelkét?
A legnagyobb bűn!!!

TI, felelni fogtok mindenért!
Tényleg azt hiszed, hogy ezt megúszod?
EZT NEM ÚSSZÁTOK MEG!!!
JAJMÁR
@coni: Nagy baj van, ez igaz. Mégis a realitás talaján kellene maradni, mert ha nem, akkor van vége mindennek :(
A fidesz nem azisten! Csakaszthiszi! De semmivé válik, amint darabjaira hullik! Minden általa létrehozott izével együtt, mert azok csakis ővele léteznek, nincs önálló elképzelésük.
Fájni fog nekik is, meg nekünk is.
coni
@JAJMÁR: "A fidesz nem azisten!"
De, az. Zseniális rendszert épített ki, már ha valaki átlátja az egészet. Ha nem lenne olyan alávaló a célja leborulnék előttük.
Csak egyetlen példa rá: miután nem sikerült regisztrációval kiszűrni az analfabétákat rájuk állították Kósát meg a Rezsi Szilárdot, hogy elmagyarázzák miért jó nekik ami nagyon rossz. Megértették. De a Momentum is nagyszerű példa. Az emberek többsége nem teszi fel a kérdést: MIBŐL? (Ahogy a CÖF-nél se zavarta őket, hogy a békamenetek és a béka-plakátok ára sokszorosa az ismert legális bevételüknek). Több emberöltőt fog ez a rendszer Mo-on megélni, de a többséget nem fogja zavarni.
JAJMÁR
@coni: Szerintem egyszerűen gátlástalan! Magas tűréshatárral, de erős hátteret érez. Ha nem így lenne, ezerszer összezuhant volna már! Egyébként pedig kényszerpályán van, erősen beszűkült mozgástérben. Borulgathatsz, de várj vele egy, másfél évet!

Persze, mindenki gyanús, ahogy már fönt idéztem!

Nem a Miből a fő kérdés! Támogatót lehet szerezni a népszerű ügyek mellé - gondolj csak a Kétfarkúak plakátjaira - , ez a vesszőparipa a kormányé! A Sorosozóké! Hagyjuk is meg nekik.

A Miért a fő kérdés! Miért támadják ennyire ezt a fiatal pártot a masszív baloldaliak?
Miért lenne érdeke az Orbánnak ez a két népszavazás?
Miért nem a baloldalon pénzelne fantompártokat inkább a fidesz? A jobboldali párt a jobboldali szavazókat osztja meg.
Miért gyengítené saját magát a fidesz?
Miért kell minden történést fidesztől eredeztetni és oda visszavezetni és mindenkiben ellenséget keresni?
Miért gondolják, hogy egy fiatal szervezetnek nincs önálló véleménye és akarata? Mert akik ezt gondolják, azoknak nincs!

Nem, dehogy ők azisten! Nem ők vannak magasan, a nép van nagyon mélyen!
Nos, visszatérünk majd erre a témára bő egy év múlva :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.