A köztársasági elnök szerint nem befolyásolja a parlamentben kedden elfogadott törvény a 7,2 millió forintnál több külföldi támogatást kapó szervezetek tevékenységét, csupán további adminisztrációs kötelezettségük keletkezik, ezért Áder János aláírta a jogszabályt.

„Nem látok olyan közjogi vagy alkotmányos aggályt, amely valódi akadálya lehetne a törvény kihirdetésének”

Áder szerint a civiltörvény nem befolyásolja a szervezetek tevékenységét, ezért aláírta

(Fotó: Veres Nándor/MTI)

– tudatta az államfő "a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényről" kiadott nyilatkozatában, amelyet a Köztársasági Elnöki Hivatal adott ki.

Áder János kifejtette: a jogszabály elfogadását jelentős társadalmi vita előzte meg.

Sajnálatosnak nevezte ugyanakkor, hogy ennek során nemritkán olyan vélemények is napvilágot láttak, melyek a tényeket figyelmen kívül hagyva nem segítették elő a józan tisztánlátást.

Meggyőződése, tette hozzá, hogy a magyar társadalom többsége tiszteli a tisztázó vitákban elhangzó érveket, de elutasítja a fölöslegesen megosztó, öncélú indulatkeltést.

Ezért fontosnak tartotta összefoglalni azokat a tényeket, amelyeket a törvénnyel kapcsolatban mindenkinek érdemes mérlegelnie.

Ezek között első helyen említette, hogy a civil szervezetek nélkülözhetetlen és tiszteletet érdemlő szereplői egy polgári demokráciának.

Hivatkozott továbbá arra, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi adatai szerint Magyarországon több mint 56 ezer civil szervezet működik, melyek 99 százalékát semmilyen formában nem érinti az új szabályozás, mivel vagy egyáltalán nem terjed ki rájuk a törvény hatálya, vagy nem rendelkeznek 7,2 millió forintot meghaladó, külföldről érkezett támogatással.

A 7,2 millió forintnál több külföldi támogatást kapó szervezetek tevékenységét sem befolyásolja az új törvény, számukra csupán további adminisztrációs kötelezettség keletkezett – hangsúlyozta Áder János, megerősítve: e szervezetek ugyanazt a tevékenységet, amit a jogszabály elfogadása előtt folytattak, változatlan formában végezhetik az új törvényi rendelkezések hatálybalépése után is.

A fideszes Kósa Lajos, Gulyás Gergely, Németh Szilárd és Vitányi István által jegyzett indítványt kedden 130 kormánypárti igen, 44 nem és 24 – jobbikos – tartózkodó szavazattal fogadta el az Országgyűlés. A jogszabály alapján a törvény hatálya alá tartozó egyesületek és alapítványok 15 napon belül kötelesek bejelenteni a bíróságon külföldről támogatott szervezetté válásukat, amint az általuk kapott tárgyévi támogatások összege eléri a pénzmosás elleni törvényben meghatározott összeg kétszeresét, azaz 7,2 millió forintot.

A törvényt élesen kritizálták a civil szervezetek mellett nemzetközi szervezetek, jogvédők és legutóbb az amerikai nagykövetség is.

A kritikák szerint a civil szervezetek eddig is átláthatóan működtek, tevékenységükről és külföldről kapott támogatásaikról nyilvánosan elérhető formában beszámoltak, az új törvény csak a megbélyegzésükre lesz alkalmas. – írja a 444.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Perwool
Na szóval, a "A 7,2 millió forintnál több külföldi támogatást kapó szervezetek tevékenységét sem befolyásolja az új törvény, számukra csupán további adminisztrációs kötelezettség keletkezett"
Viszont, a CÖF-nek plusz adminisztráció, regisztráció.Jogosan gondolják azt a civileket támogató külföldiek, hogy minimum, ugyanolyan törvény vonatkozzon mindenkire.
Amúgy lexarom, hogy Soros, a norvégok a pirézek...kit támogatnak a saját vagyonukból, ellenben az állam által támogatott CÖF támogatásokra annál inkább kíváncsi lennék.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
human
Nem elsősorban azért vagy ocsmány alak Áder, mert a maffiakormánynak segítesz, hanem ezért mert ahelyett, hogy ezt felvállalnád eljátszod hogy nem tudod mire megy ki a játék.
Smitt Pali legalább már az elején megmondta, hogy mindent alá fog írni amit elé tesznek.
Perwool
Na szóval, a "A 7,2 millió forintnál több külföldi támogatást kapó szervezetek tevékenységét sem befolyásolja az új törvény, számukra csupán további adminisztrációs kötelezettség keletkezett"
Viszont, a CÖF-nek plusz adminisztráció, regisztráció.Jogosan gondolják azt a civileket támogató külföldiek, hogy minimum, ugyanolyan törvény vonatkozzon mindenkire.
Amúgy lexarom, hogy Soros, a norvégok a pirézek...kit támogatnak a saját vagyonukból, ellenben az állam által támogatott CÖF támogatásokra annál inkább kíváncsi lennék.
namihami
@Perwool: És tedd hozzá, hogy az MVM nem szégyelli kijelenteni, hogy állami (ÁLLAMI) vállalt ellenére 500 azaz ötszáz milliót szór oda a CÖF-nek. Mert ezt a pénzt nyilván az eredményes gazdálkodása révén szerezte és nem a mi zsebünk fosztogatása által.
Az energiahordozók árát már csak a vakond tudja követni, de nekünk hálásnak kell lenni Szeretett Vezérünk atyai gondoskodásáért. És mellé be kell nyelni kell a Rizsasziszi kósai szinvonalát is.
Ez az igazi röhej, nem az (K)áderjankó sumákolása. Hiszen tudjuk róla (is), hogy a csicska nem mondhat ellen a bugrisnak.
Perwool
@namihami: Áder a csicskások legalja, Áder az ellen tesz kifogást amire Orbán engedélyt ad.
Ha még is átmegy valami megvehető mellényomó parazita miatt, akkor az, az ellenzék? totális elhallgattatása. Mert a plakáttörvény megtiltaná pártoknak a kampány időszakán kívül a plakátolást. Ugyan a kormánynak is...
Viszont a "civil" szervezeteknek, például a munkásőr vezette kommunista CÖF-nek, meg a Fideszes önkormányzatoknak nem.
Perwool
@namihami: Upsz ezt nem ide akartam, vagy is csak az első mondatot!
A többi a plakát törvényes cikkhez írtam volna, de ezek szerint nem eléggé léptem vissza.
namihami
@Perwool: Áderrel és a többi hasonlóval az a bajom, hogy ezek TUDJÁK, hogy aljasságot csinálnak.
Az a buta falusi Mariskanéni és Sanyibácsi nem tudatosan hülye, a mi fideszes vezetőink viszont ugyanezt a helyzetet felmérve és a jólfelfogott (értsd: a zsebük) alapján teszik a zemberek ellen. Az első kör az ostoba, a második aljas. És ezt tartom súlyosabbnak. A butaság adottság, a szemétség viszont a helyzetükből adódó fideszesség.
Perwool
@namihami: Indult egy fiatalos, értelmiségi, liberális párt.
Aztán mára pont az lett belőlük, mint a szüleikből. Lógó belű, zsíros pofájú, arrogáns, tolvaj, bolsevik, banda. Támogatóik zöme a falusi, 8 elemit végzett 70 éves hazafiak. Akik már olyan szenilisek, hogy elfelejtették az MSZMP-s korszakukat.
bakegya
Hülye fax,akkor minek volt is rá szükség???
Ja,hogy így a viktorodnak minden kontrollt ki lehet baxni belügyesen a magyar társadalmi nyomor sikeres kivitelezésének látóköréből-a SOROST IS!
CsipkeRózsa
Most már csak egy olyan törvény kellene, hogy Orbán által kiket támogatunk itthon és külföldön 7,2 millió Ft érték fölött.
Kutyuska
@Perwool: Azért írt alá, mert a Viktor azt mondta. Legalább annyi esze lenne a nemzeti pecásnak, hogy nem kommentálja.
Kutyuska
www.thehungariantimes.hu/hirmegtekintese.php?id=3964
Ez mindent elmond a Fideszről és híveikről. Primitív és szánalmas.
quadrocopter
"Áder János kifejtette: a jogszabály elfogadását jelentős társadalmi vita előzte meg."

Hol, mikor, kikkel?
Kutyuska
@quadrocopter: Lehet, hogy a hangok Orbán fejében vitatkoztak?
Macskaszem
Akkor a cöf-röffencseket sem befolyásolja a röfögésben, nem gondolod istenbarma?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.