Ideje a legkeményebb eszközökhöz nyúlni a Kárpátalján élő magyar kisebbség védelme érdekében – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

A készülő törvénymódosítás szerint a jövőben csak az óvodákban, illetve az alapfokú oktatás alsó négy osztályában folyhat anyanyelven a tanítás.

Szijjártó Péter megerősítette: az ukrán oktatási törvény módosítása miatt azt az utasítást adta a magyar diplomatáknak, hogy a nemzetközi fórumokon ne támogassanak olyan kezdeményezést, amely az ukránoknak fontos.

A legkeményebb eszközökkel akar fellépni Szijjártó Ukrajnával szemben

Szijjártó Péter (Fotó: YouTube/Magyarország Kormánya)

A politikus szégyennek és gyalázatnak nevezte az ukrán oktatási törvény módosítását, különösen azután, hogy a magyar kormány támogatta Ukrajna európai törekvéseit, és sokszor kérte, ne változtassák meg a jogszabályt.

Ezek után az oktatási törvény elfogadása másként nem értékelhető, mint Magyarország "hátba szúrása" – fűzte hozzá.

Ebben a helyzetben Magyarország az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), az ENSZ, az EU és az Európa Tanács kisebbségi ügyekkel foglalkozó biztosaihoz fordult. A magyar kormány azt kéri, fejtsenek ki nyomást Ukrajnára.

Annál is inkább, mert azok után, hogy a törvény az ötödik osztálytól elveszi az anyanyelven tanulás jogát a kisebbségi diákoktól, hazugság azt állítani, hogy Ukrajna szavatolja a nemzeti kisebbségek jogait az európai sztenderdeknek megfelelően – mondta Szijjártó Péter.

A politikus a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában fontosnak nevezte az ötpárti konszenzust, vagyis az egységes fellépést az oktatási törvény ügyében.

Úgy fogalmazott: olyan viszonyok alakultak ki több környező országgal, amelyek elvárhatóvá teszik a magyar diplomácia részéről a kemény hangnemet, és azt, hogy akár fájdalmas eszközöket is alkalmazzon Romániával és Horvátországgal szemben.

(MTI)

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Hogy is van ez? A mi oktatási és egyéb törvényeinkbe senki ne szóljon bele, BELÜGY! Nép-nemzethy szuverenitás!
Pártunk és kormányunk viszont mindenkinél, mindenbe beszól, sőt, ha kell zsarol!
Most bezzeg álljon mellénk az unijó, sőt még a Soros bérencek is!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
csak ne uszíts bunkó, mert még az EU-nak eszébe jut, hogy a hasonló pofátlanságaitokra keményebb eszközöket vegyenek igénybe! =))
Nessy
Hogy is van ez? A mi oktatási és egyéb törvényeinkbe senki ne szóljon bele, BELÜGY! Nép-nemzethy szuverenitás!
Pártunk és kormányunk viszont mindenkinél, mindenbe beszól, sőt, ha kell zsarol!
Most bezzeg álljon mellénk az unijó, sőt még a Soros bérencek is!
lusta
Egyet nem értek. Mondjuk ez nem igaz, de most csak erről beszéljünk.
1. Nekünk a mi belügyeinkbe csak ne ugasson bele senki sem, még azok sem, akik a pénzükkel a lélegeztető gépen tartják a magyar gazdaságot.
2. Mit képzel ez az Ukrajna (is). Mi majd megmondjuk nekik a frankót. Mi majd ennek az országnak a jogalkotásába beleszólunk, mert hogy jönnek ők ahhoz, hogy önállóan csak úgy törvényt alkotnak?
Yoda69
Huha, a vegen meg elzarja a gazcsapot szargyarto.
dodóka
Legkeményebben nyalja ki ez a kis buzi a Porosenkóét ! Észrevehetné végre valaki, hogy senki nem veszi komolyan ezt a faszt. Mondjuk már a Viktort sem. Két hülye egypár. Csak az a baj, hogy mi maradunk a cumi végén !
namihami
Ez az Peti! Támadd meg, rohand le őket! Küld rájuk a két működő repülőnket, 8 üzemképes tankunkat és mind a 2.300 fakarddal felfegyverzett kerékpáros-rohamosztagosunkat.
Majd mi elrettentjük ezeket a betolakodókat!
Megfingatjuk a gaz ellent...
Equus1
@namihami: és nem rendelünk a nehéz szállítógépekből most már egyet sem. És nem kellenek tankok ajándékba sem. Hajókat sem gyártunk többet az ukronőoknak! Majd megtudják, milyen egy teremfocistával ujjat húzni...
namihami
@Equus1: A tengeralattjáró-tendert viszont mégiscsak nekik kéne meghagyni, mert abban ők a legjobbak. Különösen a pedálhajtású rendszerű gépekben világelsők.
human
Egyesek szerint a kormány harcias fellépése mögött Putyin álla, aki kiadta az utasítást Orbánnak és igazából az orosz kisebbséget akarják védeni. Nem hiszem, hogy erről lenne szó, de az már magában baj, hogy már ilyenre is gondol az ember nemzeti kormányunk kapcsán.
silber13
Petike! ""Parturiunt montes et nascitur ridiculus mus"
silber13
Vagyis : " Vajúdnak a hegyek..." a többi részét bizonyára ismered!:-)))
quadrocopter
Ne szarozz, Hosszú Lóf@sz! Támaggyuk má' meg Ukrajnát, hol van a tökös hun vitézség, he?
Ja, közben Brüsszel elfelejtett megállni! Majd a következő megállónál!
kokopelli
@quadrocopter: Úgy hívtuk az ilyen csenevész farkat anno:"szúnyogcsődör",
mert ha véletlen melléütök,akkor is scheggre esik a marhája!
(hogy honnan vettük a szót nemtoom) :--)
nezelodo
Jólvan, azért egyre lejjebb adja ez a "szerény nagy arc", nemrég még az USA-t kóstolgatta, aztán a németek franciák (az új fiú), osztrákok, románok, hollandok horvátok stb jöttek, és szerettek belénk. Persze mindegyik csata nagyszerű győzelemmel zárult a dakota hírmondók szerint.
Sámannus
Ez a krapek akkora balek, mint egy ház. rajtunk röhög a fél világ.
Petya nézd má meg hol van a pöcsöd? Meg van még?
Sámannus
@kokopelli: Ezt még az Urálból hoztuk.:DDD

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.