A kisebb boltok a kisebb béremelést sem tudják kigazdálkodni.

Hétfőnként zárva tartják boltjaik egy részét, hogy kompenzálják a munkaerőhiányt – ezt nyilatkozta az RTL Klub Híradónak az ÁFEOSZ-COOP Szövetség elnöke a Portfolio.hu beszémolója szerint.

Jön a hétfői boltzár: vészjelzés a COOP-tól

A legnagyobb magyar üzletlánc sok boltja a 180 ezer forintra emelt garantált bérminimumot sem tudja kigazdálkodni, ezért engedményeket kérnek a kormánytól.

Zs. Szőke Zoltán, a cég vezére elmondta, hogy a kis települések kis üzletei beleroppannak a béremelésbe, ezért kedvezményekről tárgyalnak a kormánnyal. Nem tudják kigazdálkodni a minimumot sem. Azt szeretnék, hogy a kormány segítsen rajtuk.

A cég 30 ezer munkavállalót alkalmaz, még további 3 ezer kellene. Zs. Szőke hangsúlyozta, hogy több boltjuk már csak úgy tud reagálni a munkaerőhiányra, hogy hétfőnként zárva tartanak egyes boltok. Zs Szőke már tavaly arról beszélt, hogy kormányzati segítség nélkül bedőlhetnek egyes boltok.

Nem meglepő, hogy a magyar tulajdonú boltok ilyen helyzetbe kerültek, ugyanis a multinacionális kereskedelmi láncok tőkeerősebbek, hatékonyabbak, és könnyebben reagálnak a munkaerőhiányra. A kisebb boltok ezzel szemben még a legkisebb bér emelését sem tudják kigazdálkodni, miközben a multik 300 ezer forint körüli bruttót is ki tudnak fizetni.

(portfolio.hu)

Cikk- és címlapkép: MTI Fotó: Nagy Lajos

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Levendula
A Lidl-hez és a Penny-hez képest szinte dupla áron kínálja termékeit a magyar tulajdonú COOP. Miért?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Levendula
A Lidl-hez és a Penny-hez képest szinte dupla áron kínálja termékeit a magyar tulajdonú COOP. Miért?
Pálinkás Pál
Ez remek ötlet,olyan, fideszes...Ezzel nem tudnak a rezsin sem spórolni..a nagyfogyasztókat /hűtőpult ,mirelit.stb !/nem lehet egy napra kikapcsolni, és elvész a hétfői forgalom,bevétel...!
Most arról nem is beszélek hogy méregdrága az árujuk...Az meg egy másik dolog,hogy bepöccennek miatta az emberek,hétvégén bevásárolnak valamelyik nagy multinál,és még jobban fog csökkenni a forgalom..
vladimir putin
Én egyszer vettem náluk 20 deka parízert meg 4 zsemlét.
Amikor 5 perc múlva ismét visszatértem, szó nélkül visszaadták a pénzt.
Nem volt semmi gond.
szaboria1
@Levendula: Én is ezt tapasztalom. De már tavaly előtt megfigyeltem a Lipot pékség miatt sok boltot átalakítottak és onnantól kezdve elszabadultak az árak. Igaz szabad árak vannak de amikor ugyanaz a termék van náluk is 200 - 300.-ft/kg eltérés is van még CBA -is képest. Pl. a délhús lecsó kolbász 980.-ft a CBA-ba a Coopba 1320.-ft.
emerencia
Tetszettek volna emberségesebben bánni a munkavállalókkal még akkoriban amikor nagyon sok embernek nem jutott munkahely. (Ez nemcsak a COOP-nak szól.)
ágimami
Én azon csodálkozom, hogy még van egyáltalán vásárlójuk!
Nagyon magasak az áraik, nem csoda hogy bajban vannak!
Ahogy @Levendula: is írja, én sem értem ezt a nagy ár-különbséget, holott egyfolytában arra biztatják az embereket, hogy magyar árut vásároljunk magyar üzletekben! (persze van aki megengedheti magának, de az ár és a minőség nagyon nem állnak egyensúlyban egymással!)
Hát, aki eddig ott vásárolt, vásároljon továbbra is ezekben a boltokban ha nem számít, hogy a multinál sokkal olcsóbban beszerezhető minden.
nyanya001
@Levendula: Miért ? Mert telhetetlenek mint a papzsák !
lópicigáspár
"Zs. Szőke Zoltán, a cég vezére elmondta, hogy a kis települések kis üzletei beleroppannak a béremelésbe" Kíváncsi lennék az ő fizetésére, lehet jutna másnak is némi kompenzációval!
ittott
ez a piac. beleavatkozott az állam, be is döntötte. szar , mocskos tolvaj banda.
peterkelemen
A teljes összeomlás első jelei. Ilyenek a diktatúrák nyomor a köbön és teljes összeomlás.
szép új világ
Nem jön ki a matek! Ha nem tudják kigazdálkodni x létszámnak a bérét, akkor miért jajonganak még további 3 ezer alkalmazottért? Ki érti ezt?
cs.n.
"A cég 30 ezer munkavállalót alkalmaz"
Francokat, ez franchise rendszer. Különben meg mi értelme a bivalybasznádi coop minit összehasonlítani egy multival, aminek biztos nincs ott boltja, de tán még a környékén se? Ja, és a multik nem franchise alapon működnek, már csak ezért is értelmetlen.
maszk
Én egyszer nem vettem semmit a COOP-ban, és nem kellett visszamennem 5 perc múlva.
1magyar
Régebben nem holland társtulajdonosa volt?
Baldauf nem ennek a cégnek volt a gazdag tulaja?
jancsipapa
@lópicigáspár: A kis településeken, ahol nincs multi még a városinál is brutálisabb áraik vannak. És ott többnyire oda kényszerülnek az emberek ,mert nincs más . Sokan még nagy bevásárlást csinálni sem tudnak elutazni 20-30-50 km.-re . Ezt keményen kihasználják . Dolgoznak az üzletben páran ,aprópénzért, mire a nagy panasz?
Eladott Ország
A fidesz gazdaságpolitikája még a Ceausescu féle faluromboláson is túltesz.
peterkelemen
@Eladott Ország: Orbán fasiszta gazdaságpolitikája

A fasiszta országok gazdaságának egyik alapvető jellemzője a dirigizmus (Magyarországon Orbán dirigál), azaz egy olyan gazdasági rendszer, amelyben az állam igen erős irányító szerepet játszik és lényegében a felügyelete alá vonja a termelést és az erőforrások elosztását. Általánosságban véve a fasiszta országok gazdasága, kivéve egyes államosított iparágakat, a magántulajdonon alapult és kapitalista vonásokat mutatott, de még a magántulajdonú vállalatok is nagymértékben függtek az államtól.

A fasizmus eszme alapját lényegében a szociáldarwinizmus adta, vagyis az emberi csoportok, nemzetek vagy eszmék közötti versengés, az erősek támogatása és a gyengék kiszelektálása. A gazdaságpolitika terén ez úgy csapódott le, hogy a sikeres, a kormányzattal jó viszonyt ápoló üzletembereket támogatták, míg a munkásosztályt és képviselőit (szakszervezetek) elnyomták. Gaetano Salvemini olasz történész 1936-ban leírta, hogy a fasizmus az adófizetőket teszi felelőssé a magánvállalkozások sikeréért, mivel "az állam fizet a magáncégek baklövéseiért... a profit magánügy, a veszteség közügy."[8] A fasiszta kormányzatok mindenesetre bátortották a profitorientált magánvállalkozásokat és kiemelten támogatták a nagyvállalatokat, azonban cserébe azt követelték ezektől, hogy tevékenységük során mindig tartsák szem előtt a nemzet érdekeit.

A fasiszta gazdaságirányítás egyik központi tétele volt, hogy a gazdasági jólét automatikusan követi majd a nemzet kulturális-spirituális újjáéledését. A másik jellemzője a koherencia hiánya volt: a fasiszta pártok tagjai gyakran is egymásnak ellentmondó kijelentéseket tettek az általuk támogatott gazdaságpolitikai lépésekről. Hatalomrajutásuk után a fasiszta politikusok a politikai céloknak teljesen alárendelt gazdaságpolitikai programot követtek. A hosszabb ideig fasiszta berendezkedésű országok (mint például az Olasz Királyság 1922-től 1943-ig Benito Mussolini alatt) időnként radikális változásokat...
Zeta
A kisfalvakban sok helyen a polgármesteré a bolt, vagy valamelyik bennfentesé. Az árakat nagyban ők szabályozzák
Legalább is környékünkön így van. És ezek az árak nem igazán közmunkás pártiak. Aki nem náluk vásárol , képes bemenni a közeli városba, az felháborítóan viselkedik.
quadrocopter
@1magyar: Nem barétom,valamikor Csemege volt, majd Julius Meinl, majd francia Match és most Coop. Az első és a jelenlegi tulaj volt magyar!
Desischado
Brutál drágák, a minőség sem király, akkor mit nyavajognak, hogy a multik lefőzik őket? Lehetne utánuk csinálni!
Eladott Ország
@Zeta: tegnap, 13:57 ; És a falu döbrögijénél vagy a tanácselnöknél lehet az utalványt levásárolni, n szeres áron, amit a közmunka béreként kapnak pénz helyett.
Út a közmunka világába
m.blog.hu/sn/snake/2012_1/de.jpg
Zeta
@Eladott Ország: ez így "termeszetes"!
Ha netalán munkát kapna a közeli kisvárosban- összeszerelés- nincs annyi pénze, hogy megvegye a buszbérletet!
Arra már nem telik!
Eladott Ország
@Pálinkás Pál: tegnap 06:08; És ha a közmunkás bevásárol a multinál, akkor a kisboltot üzemeltető tanácselnök vagy Döbrögi, legközelebb közmunkát sem ad neki és mehet a Jóistenhez vagy Erdő Péterhez panaszra.
kokopelli
@quadrocopter: (18:01)
...bizos vagy benne,hogy nem a coop.CH-hoz,vagy a COOP-Lebensmittel-hez,
vagy egy másik európai COOP-hoz tartozik.Annyi van belőlük,hogy.. :--(((
kokopelli
@quadrocopter: Csak azért kérdeztem,mert ezen a néven szerte Európában már
a 80-as években voltak coop-ok! Bocs csak nem figyeltem az országban ;-)
kukac50
Közmunkabérből kis nyugdíjból nem igen lehet vásárolni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.