Szombaton délután két órára demonstrációra hívja az embereket a Független Egészségügyi Szakszervezet.

A kormány nem volt hajlandó tárgyalásokat kezdeni a FESZ, és a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) által javasolt bértábláról.

A szombati tüntetést az ápolók, szakdolgozók továbbra is alacsony bére és a megbecsülés hiánya miatt tartják. Korábban a Mentődolgozók Szövetsége is egyetértett az utcai demonstrációval, az időpont választással azonban nem. A mentősök szervezetének tagjai magánemberként vesznek részt a Parlamenthez szervezett tüntetésen.

Tüntetnek az egészségügyi dolgozók

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint két héttel a választás előtt szervezett tüntetés nehezen értelmezhető másnak, mint politikai akciónak. A szakszervezet egyébként felhívja a résztvevők figyelmét arra, hogy a tüntetés politikamentes. Nem határoz meg pártpreferenciákat, és szeretnék, ha ezt mindenki tiszteletben tartaná.

A megmozdulás az V. kerületi Alkotmány utcában, a Parlamenttel szemben lesz.

Az esemény szervezői a Facebook-oldalukon azt írták: „egy ápolónő, mentő-dolgozó, szociális gondozó bére 40 százalékát sem éri el a nyugati béreknek, pedig az ország teljesítménye többet engedne ennél. Az elmúlt években több ezer közpénzen kiképzett egészségügyi dolgozó, mentő dolgozó, szociális gondozó hagyta el az országot, vagy a szakmát az alacsony bérek, a megbecsülés hiánya miatt, és a folyamat nem állt meg”.

Hozzátették „állítsuk meg Őket, hogy maradjanak itthon, és segítsünk, hogy jöjjenek vissza, azok akik elmentek!”

A FESZ felhívta a figyelmet arra, hogy a tüntetés politikamentes, nem határoz meg pártpreferenciákat, azt kérték, ezt mindenki tartsa tiszteletben.

Cikk-és címlapkép: Pixabay

(MTI)

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Zeta
Ez így megint kevés, mikor veszik már észre , hogy másnak is ki kellene állni a másik követelései mellett.
Zeta
Ez így megint kevés, mikor veszik már észre , hogy másnak is ki kellene állni a másik követelései mellett.
peterkelemen
Gyenge mint a harmat, mert nem külön hanem egyszerre kellene tüntetnie minden kisemmizett rétegnek.
Nessy
Eklatáns példája az "oszd meg és uralkodj" eredményességének.
Nem tudom, minek kellene történnie, hogy ne csak önmagukért, hanem egymásért is kiálljanak az emberek! Félek, mire észbe kapunk, már késő lesz! A békák és lassan melegedő katlan példája.
cikicakk55
Ha a kormány tavaly tényleg bért emelt volna,mint ahogy mellédöngetve hirdette és Januárban is bért emelt volna,mint ahogy szintén mellédöngetve hirdette,akkor most a választások előtt nem kéne tüntetniük. Egyébként is hátrányban vannak a többi szakma tüntetőivel szemben,mert még azon nem múlik emberi élet,ha nem közlekedik a vonat,vagy a villamso,busz,troli,addig az egészségügyi dolgozók nem tehetik meg,hogy mindenki a tüntetésre menjen,mert a betegeket nem lehet magukra hagyni.Így is nagyon kevesen vannak,fogalmam sincs kik fognak tudni ott megjelenni.Novemberben úgy emeltek 20.000 ft-ot,hogy az addig havi 38.000-ft-os szakmai pótlékot levették 18.000 ft-ra. Tehát egyik zsebből a másikba,az ápolóknak meg maradt ugyan annyi a bérük. Januárban meg csak annak emeltek,akinek a bére nem érte el a minimálbért.Volt akinek összesen 2ft-ot,mert annyi hiányzott a minimálbérhez. Úgy lenne az igazságos,hogy a miniszterek is az állami kórházakba kerüljenek és a rokonok is.Nem magánklinikára,ahol a seggük is ki van nyalva.
Csizmás Kond
...nyugatibér...tisztelet a kivételnek de sokan még ennyit sem érdemelnek...saját tapasztalat.
Desischado
Nem értem, miért nem áll ki mindenki? Cikicakk55-nek teljesen igaza van. De remélem, ezek az emberek is elmennek szavazni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.