Hétfő este flash mob demonstrációt tartottak Budapesten a Nyugati téri Remix Disco előtt, ahova szombat este nem engedték be szórakozni a magyar roma zenekar, a Parno Graszt tagjait. 

A zenészeknek a biztonsági őr azt mondta, hogy kamerarendszer van a bejáratban, és leszóltak neki rádión, hogy ne engedje be őket. Bár nem mondták a zenészek szemébe, a zenekar menedzserei szerint nagyon valószínű, hogy azért nem engedték be őket, mert roma származásúak. 

Videó: romák tüntettek a diszkrimináló Remix diszkó előtt

Bár egy roma előadó, Kis Grofó lépett fel hétfőn éjjel a Nyugati tér melletti Remix diszkóban, mégsem engedték be a helyre azokat a romákat, akik egy oda szervezett demonstráció keretében szerettek volna a helyre bejutni.

A demonstrálók egyik szónoka, Balogh Lajos a hvg.hu-nak elmondta, hogy rendőrök fogadták őket a bejáratnál, és az üzletvezetővel sem tudtak beszélni. Beszédében elmondta, nem hagyhatják, hogy kitiltsák a romákat a szórakozóhelyekről, mert akkor legközelebb már a sarki közértbe sem fogják beengedni őket.

A tüntetők azt várták volna, hogy Kis Grofó ne lépjen fel ilyen körülmények között, ő azonban fellépett, és egy Facebook-posztban magyarázatot is adott rá: azt mondja,

a Remix Klub egyértelműen biztosította őt arról, hogy nem diszkriminálja sem a romákat, sem más kisebbséget.

Cikk- és címlapkép: hvg.hu

(hvg.hu)

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
Pedig igzuk van..ahová egy romahorda betelepszik ,ott minden,és mindenki veszélyben van!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
Pedig igzuk van..ahová egy romahorda betelepszik ,ott minden,és mindenki veszélyben van!!!
jancsipapa
Nem értem. Mi az,hogy roma származású ? Roma ,vagy helyesen cigány...
verőce21
Diszkriminálni kell a cigányokat, mert sz@roskézzel összefogdosnak mindent. Az USA-ban is megbánták már, hogy a négerek pl. ugyanazon az ajtón felszállhatnak a buszra.
maci0427
Nem roma származású, hanem cigány származású , így lenne helyes és nincs is ez tiltva az Alkotmányban ! A probléma már ott van, hogy semmi nincs a helyén ! Mi lenne ha a cigány szóhasználatot mindenhol roma szóval helyettesítenék, mert úgy szebben hangzik , például az Operettet "Romabáró " -nak hívnák, brrr ?! Egy cigány ember nem attól lesz dolgos - becsületes - beilleszkedő és különb ember a megvetett társainál, hogy nem cigánynak hívják ! És igaza van a legtöbb esetben 'Pálinkás Pál' beírónak ! Én sem megyek olyan helyekre általában, ahol cigányok tömkelege is bent van ! Ha meg jönnek, akkor kimegyek ! Én és többségünk nem balhézni - kötözködni megy szórakozni és főleg nem késsel és más fegyvernek látszó tárggyal ! és főleg nem hordában ! A tapasztalatot nem lehet megcáfolni, kár is erőlködni !
maci0427
@Pálinkás Pál: Pontosan , jól írod ! Ez a tapasztalat ! Soroljuk ?
maci0427
@jancsipapa: Pontosan így van ! Nem a szmoking és a szóhasználat számít ! Sajnos a beilleszkedés még mindig = 0 Kivétel persze van éppúgy mint a fehér Holló is létezhet !
human
@Pálinkás Pál: Nem minden cigány balhézik. Több gond van velük talán, de normálisabbakat nem kellene megbélyegezni.
@verőce21: Gratulálok. Ritkán látni itt ilyen marhaságokat.
human
@jancsipapa: egyes csoportjuk romának másik cigánynak nevezi magát.
Peller Anikó
@human: úgy van, a normálisabb hollókat nem kéne megbélyegezni, ahogy mondod.

De mi van a nem normálisabbakkal? Kimondva kimondatlanul azokról van szó akik kevésbé akarnak, tudnak beilleszkedni, babakocsival járnak a tecsóba, hangos tőlük az épület, mindent összefogdosnak és ami nem ízlik nekik azt lerakják a pult sarkában. Otthon keresztüllátni a putrin mert nincs rajta ablak de a hacienda úgy ki van világítva mint a Notre Dame. A számlát meg te fizeted.
human
Kormányokon át nyúló az integrációt segítő stratégiára lett volna szükség. De nem jellemző hogy a kormányok tovább vinnék.azt amit az előző elkezdett. 4 évben gondolkodnak csak. A fidesz jól lárhatóan előnyt is kovácsolt magának abból hogy van egy széles, alultájékozódott, kiszolgáltatott réteg. Így nem lesz előre lépés.
Eriksson
@maci0427: 09:38 A roma szó jelentése ‘cigány férfi, aki házas’. Tehát eleve nem pontos kifejezés a cigányokra.
Néhány fogalom, ami hirtelen eszembe jutott: Romameggy, romakerék, romaút, romapecsenye, romahal... Vicces, nem igaz?
Pálinkás Pál
@human: No ne viccelj...Csak egy országot mondj ahol sikerült integrálni a cigókat...és utána beszélhetünk róla hogy nálunk miért nem!!!
jancsipapa
@human: A nyelvükben a roma felnőtt cigány férfit jelent ...
human
@Pálinkás Pál: Az USA-ban integrálódtak. Pont azért sikerült mert születésétől fogva az USA multikulturális társadalom és az emberek már hozzá szoktak, hogy eltérő kultúrák élnek egymás mellett. Az integráció nem egyszerű sehol sem. Konfliktussal jár és idő kell hozzá. Ehhez persze idő, szakmai program kell és elhatározás a mindenkori kormányok részéről.

Azt hajtogatni, hogy eddig sem sikerült azért önbecsapás, mert eddig senki meg sem próbálta, mert sok munkával jár. Ahhoz meg a szocik lusták voltak, a fidesz meg direkt nem akarja felemelni a cigányságot.
szep napot
Egyetemista, diplomas, nyelveket beszelo ciganyok; ja tudom Oz a nagy varazsloval es Hamupipokevel a csillaghegyen tuli Remix diszkoba akartak bejutni.
Az emberek tobbsege nem akar egyetemista nyelveket beszelo, professzor migransokkal akarom mondani ciganyokkal egyutt bulizni. Ha egyetemistak akkor biztos nagyon okosak es ezt megertik.
human
@Pálinkás Pál: De Spanyolországban is sikerrel integrálják a cigányokat. Persze vannak még csoportok amik sátortáborban élnek, de a többség integrációja sikeres. Először ők is a szegregációval próbálkoztak. Külön telep és külön iskola nekik. Az zsákutca volt. A deszegregáció lett a megoldás.
www.nytimes.com/2010/12/06/world/europe/06gypsy.html
CsipkeRózsa
Azt is tudjátok, hogy eredetileg egy cigány zenekart nem engedtek be, azért akartak most demonstrálni.

A zenekar tagjait miért nem engedték be? Amikor játszanak, akkor általában hívják őket a szórakozóhelyekre, amikor szórakozni akarnak, akkor pedig tilos a belépés.
Embereket ok nélkül nem lehet kitiltani a nyilvános helyekről.
Pálinkás Pál
@human: És felhozod példának a spanyolokat,akik maguk is Inkább a cigókra hajadzanak...és azt nem nevezném sikeres integrációnak hogy épphogy nem szegregálják el őket. Arról most nem beszélve ,hogy a szegregáció az egyetlen megoldás...mert beilleszthetetlenek egy normális társadalomba...
human
@Pálinkás Pál: A szegregáció konzerválja a jelenlegi állapotot. Tisztában vagyok vele, hogy egyesek okkal, ok nélkül gyűlölik a cigányokat úgy általában, de ezzel semmit sem haladunk előrébb. A cigányság integrációja azért is fontos, mert akkor tudatosabban terveznék be a gyereket is. Bármennyire is hihetetlen vannak akik még a fogamzásgátlásról sem hallottak, mert nem volt aki beszéljen nekik erről. A gyerekeknek a bentlakásos iskolák jelenthetnek még kiutat. De számos megoldás van még ami a megoldáshoz vezet.
mackoka46
Lecsorog a kormányzati nácizmus a legeldugottabb helyre is. Persze a romák is tehetnének renoméjuk helyreállításáért, de ami itt történt az nettó gyűlölet. No de hát mit várhatunk egy feslett erkölcsű diktátor botrány országától ?
Pálinkás Pál
@human: No azértz azt hiszem jóval több okot szolgáltatnak a cigók a gyűlölködésre ,mint az elfogadásukra,szerte a világon!!! Vagy te hallottál már bárhol olyat hogy valaki arról áradozott volna" jaj istenem,de boldog vagyok,egy dolgos cigánycsalád költözött a szomszédomba.." vagy "elmegyek este egyet sétálni a cigánysorra,mert az olyan romantikus.."... no ugye hogy nem!!!
human
@Pálinkás Pál: Van probléma igen. De mint minden problémát megoldani kell és nem belehergelni magunkat annak létezésébe, mert akkor beleőrülünk. Például ha eladósodik egy család és nem a kiutat keresi, hanem azzal kel és fekszik, hogy reménytelen a helyzete, akkor tényleg végük. Lehet morogni és panaszkodni, de a megoldás keresése a legfontosabb, mert az szünteti meg a problémát.

Én nem a bűnöző cigányokért mondom amit mondok. Azok bűnözők és börtönben a helyük. ÉN azokért a cigányokért beszélek, akik már kitörtek a nyomorból, de még mindig követi a boltos a sorok közt, vagy még mindig odébb ülnek tőle a buszon vagy még mindig azt a választ kapja álláskeresésnél, hogy már betöltötték. Őket kell megvédeni, mert szerintem ők fogják magukkal húzni a többieket. Akik ki akarnak törni a reménytelen helyzetükből azokon segíteni kell és nem visszalökni őket mondván ő cigány és neki lopnia kell, mert ez a társadalmi elvárás egy cigánnyal szemben.

Ott van például a kis cigány lány, Dorina esete. Készített egy videoklipet aminek a lényege az volt, hogy jól sikerült a matek dogája és boldogan megy bulizni. A sok dicséret mellet ilyenkor miért jelennek meg a cigányozások, a támadások? Mert nem fér bele egyesek világképébe, hogy egy cigány is lehet tisztességes és jó állampolgár. A legundorítóbb az volt mikor a Hódmezővásárhelyi választások előtt kiadtak egy videót amin a cigányokat kérték, hogy ne adják el a szavazataikat. Dorinának csak pár másodperces szerepe volt benne, de annyi támadást kapott, hogy törölnie kellett a klipet az internetről. Érted te ezt?

Összegezve. Igen, van baj, de a megoldást kell keresni. Valóban 2010-ig sem keresett senki megoldást. Sajnos úgy látom, hogy Orbánnak sem érdeke a cigányság helyzetének javítása. Ez jelenleg egy jól irányítható tömeg számára. Ahogy ő mondta, rejtett erőforrások.
magyarbakancs
Mit akartok cigányok?
Emberi jogot,diszkriminációs mentességet?
előszór nálatok nagyobb rasszisták nincsenek,.második meg kellene tanulni viselkedni,és normálisan beilleszkedni a társadalomba.
Mer pont ezeket nem tudjátok.
Pofátok akkora mint a Bécsi-kapu..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.