Az MSZP, a Párbeszéd, a DK, az LMP, a Liberálisok és a Momentum politikusai ültek össze szerdán, hogy az időközi választásokon történő összehangolt indulásról egyeztessenek. Az összefogás célja újra az, hogy egy ellenzéki jelölt induljon a Fidesz ellen. 

Konstruktívnak, jó hangulatúnak értékelték szerdán az ellenzéki pártok képviselői azt a megbeszélést, amelyen az időközi választásokon történő indulásuk összehangolásáról egyeztettek.

A budapesti tanácskozás után az is kiderült, a józsefvárosi időközi polgármester-választásra lehet olyan ellenzéki jelölt, aki mögé mindenki be tud állni.

Nagyon konstruktívnak, együttműködőnek jellemezte a megbeszélést újságíróknak Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője, aki Kunhalmi Ágnessel, az MSZP fővárosi elnökével és Őrsi Gergellyel, az MSZP budapesti ügyvezető alelnökével közösen április végén arra tett javaslatot: előválasztással kell kiválasztani a legjobb és legesélyesebb polgármesterjelölteket a VIII. és a XV. kerületi időközi polgármester-választásra.

Kocsis Máté (Fidesz-KDNP), a VIII. és Hajdu László (DK), a XV. kerület polgármestere országgyűlési képviselői mandátumot nyert az áprilisi választáson, ezért lemondanak polgármesteri tisztségükről.

Horváth Csaba – aki a mostani egyeztetést kezdeményezte – elmondta, abban egyetértettek, hogy a tárgyalásnak minden esetben meg kell előznie az előválasztást.

A cél az, hogy a Fidesz jelöltjével szemben mindenhol egy jelölt álljon szemben – hangsúlyozta.

Kifejtette: ha a tárgyalásos út nem vezet eredményre, mert több jó jelölt is van, akkor előválasztáson lehetne kiválasztani a legeslegjobb jelöltet. Hozzátette: a többi párt is nyitott volt az előválasztásra, de a részleteket még tisztázni kell.

Horváth Csaba szerint akár az országos módszertan kidolgozását is segítenék a következő hónapok időközi választásai. Ki lehet próbálni az előválasztást, a tapasztalatokból pedig végleges megoldást lehetne találni a 2019-es önkormányzati választásra – magyarázta.

A VIII. kerületben a szűkös határidő miatt már nincs idő előválasztásra – közölte, hozzátéve: itt már május 14-én el kell kezdeni az ajánlásokat gyűjteni.

Arra a kérdésre, hogy az MSZP-nek van-e már józsefvárosi polgármester-jelöltje, Horváth Csaba azt mondta, erről rövidesen tájékoztatást adnak. Szerinte lesz olyan jelölt, aki mögé mindenki fel tud állni.

Egy másik kérdésre, mikor folytatódhatnak a tárgyalások, a szocialista képviselő közölte, a pártoknak most testületi álláspontot kell kialakítaniuk és azt követően folytatódhatnak az egyeztetések. Azt szeretné – folytatta – , hogy ha még nyáron le tudnák zárni az elméleti kérdésekről szóló vitát.

A XV. kerületi időközi polgármester-választásról kérdésre azt mondta, még nem dőlt el az a kérdés, hogy ebben a kerületben előválasztáson döntenek-e a jelöltről, mivel ott csak ősszel várható a voksolás.

Kunhalmi Ágnes: "tök jó fej volt mindenki" – az időközi választásokról egyeztettek ma az ellenzéki pártok egy belvárosi kávéházban

Kunhalmi Ágnes, az MSZP fővárosi elnöke érkezik az előrehozott polgármester-választásokról tartott ellenzéki egyeztetésre egy belvárosi kávéházba 2018. május 2-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Kunhalmi Ágnes, az MSZP fővárosi elnöke azt mondta, "tök jó fej volt mindenki".

A tárgyalást és az előválasztást is mindenki alkalmasnak tartotta arra, hogy így válasszák ki azt az egy jelöltet, aki a Fidesz jelöltjének kihívója lesz – közölte.

Kunhalmi Ágnes: "tök jó fej volt mindenki" – az időközi választásokról egyeztettek ma az ellenzéki pártok egy belvárosi kávéházban

Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője érkezik az előrehozott polgármester-választásokról tartott ellenzéki egyeztetésre egy belvárosi kávéházba 2018. május 2-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ungár Péter, az LMP megválasztott országgyűlési képviselője konstruktívnak értékelte a megbeszélést, de részletekbe nem kívánt bocsátkozni.

Azt mondta, az LMP végiggondolja az elhangzott javaslatokat. "Jelentős reményt" látott arra, hogy sikerül a megállapodnia az ellenzéki pártoknak a soron következő időközi választásokra.

Tárgyalásos úton, előválasztás útján, a Demokratikus Koalíció (DK) számára mind a két módszer megfelelő

- mondta Gy. Németh Erzsébet, az ellenzéki párt fővárosi képviselője, aki szerint az a lényeg, hogy a következő önkormányzati választáson – főleg a két kerületi polgármester-választáson – egy jelölt álljon szemben a Fidesz-jelöltjével.

V. Naszályi Márta, a Párbeszéd elnökségi tagja is nagyon jó hangulatúnak és reménytelinek értékelte az egyeztetést.

Elmondta, az a legjobb jelölt, aki egyedül áll szemben a Fidesz-KDNP jelöltjével.

Szabadai Viktor, a Magyar Liberális Párt budapesti választmányának elnöke is bizakodását fejezte ki.

Elmondta, a résztvevők egyetértettek abban, hogy mindenféleképpen együttműködésre van szükség a józsefvárosi polgármester-választáson, illetve az azt követő választásokon.

Soproni Tamás, a Momentum elnökségi tagja – aki hasznosnak tartotta a megbeszélését – azt mondta, az lenne a cél, hogy találjanak egy közös jelöltet minden olyan körzetben, ahol van esély megverni a Fidesz jelöltjét, akár a VIII. kerületben is.

Jó megoldás lehet az előválasztás a legesélyesebb jelölt kiválasztására, de a tárgyalás is jó lehet erre – közölte. A VIII. kerületben a helyi szervezetek már leültek tárgyalni, beszélgetnek civilekkel is – mondta, hozzátéve: azt gondolja, meglesz a megoldás.

Forrás: MTI

Fotó: MTI

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Cicamama55
Számomra az MSZP egy lehetetlen, tehetetlen párt lett. Azon kívül, hogy egyfolytában nyilatkozgattak, nem léptek a tettek mezejére. Karácsony Gergely nélkül a választáson elért eredménynek talán a felét kapták volna meg szerintem.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Cicamama55
Számomra az MSZP egy lehetetlen, tehetetlen párt lett. Azon kívül, hogy egyfolytában nyilatkozgattak, nem léptek a tettek mezejére. Karácsony Gergely nélkül a választáson elért eredménynek talán a felét kapták volna meg szerintem.
Jozefina
Úgy látszik az ellenzéki pártok tanultak az előző választásból és most már nagyobb az egyetértés.
Minden ellenzéki pártnak egy és csakis egy jelölt mögé kell beállnia és kampányolni az időközi és az azt követő választásokon is. Eredmény csak így érhető el!!!
wagabund
..."Kunhalmi Ágnes: "tök jó fej volt mindenki" – az időközi választásokról egyeztettek ma az ellenzéki pártok egy belvárosi kávéházban"...

ez az élet...csak felelős munkahelyre ne tévedjenek...mert ott.reggel pontosan kell kezdeni, bemutatni az értekezleten a profitot hozó tervet, aztán pályázni, talán nyernek is, ellenőrizni, veszekedni, és ha véletlenül befolyik némi pénz a cég számlájára, még fizetést is kaphatnak...

itt meg? mindenki tök jó fej..aztán buli..bódottság...

élni tudni kell.
png
Ti geci ellenzék!!!
Ezek szerint ott folytatjátok, ahol abbahagytátok?
végül úgy alakult, hogy senkire, a SENKIKRE, a SEMMIREKELLŐKRE nem szavaztam.
Nem gondolod, te geci, aki (mint utólag kiderült) így megfingattál egy egész országot, egy egész népet... egész Európát, majd szavazok rád, mert te vagy a kevésbé rossz?
Nem gondolod komolyan, hogy a sok ROSSZ közül a kevésbé rosszra szavazok, te geci!?
Nem kell tőled semmi, te PRIMITÍV ÁLLAT !!!

Azt tudtad, hogy az anyád anyja is kurva volt?
Zeta
Előválasztás? Az ellenzéknek nincs egy valós embere, akit elfogadna a másik fél is. A választásra meg majd csak a fideszesek mennek el, mert ők tudnak mozgósítani!
Ungár meg otthon megbeszéli a mamával megbeszéli, milyen hülyék ezek.
Commenter
@Cicamama55: De miért is olyan nagy a csend most Karácsony Gergely körül, nem is értem! A választások előtt minden nap teljes joggal, gyorsan és okosan tette helyre a Fideszt. Most meg? A többi néma csend lesz? Pedig demokráciákban a kormányt a (parlamenten keresztül is) a nép akaratát, véleményét közvetítve az ellenzék kéri számon, és ezzel az ellenzék is felelős a választók felé. Ezt azt hiszem ő sokkal jobban tudja mint én. Ha nem is ül be képviselőként zuglói polgármesterként továbbra is kritikusnak kell(ene) lennie a kormánnyal szemben hiszen a választás az elcsalt, őt is rosszul érintette: nagy valószínűleg elrabolta tőle a miniszterelnöki posztot. Önmagáért tehát és a választóiért is ki kell állnia. Hiszen lassan egy hónap is elmúlt már...
human
Ágika! Azt magyarázd már meg, hogy ha egyértelmű választási csalást talált és rögzített egy bizottsági delegált akkor az MSZP helyi szervezete miért nem vizsgálta ki az ügyet? Javaslom az mszp-nek, hogy rohadt gyorsan oszlassa fel magát!

Egy pécsi férfi belépett a szavazóhelyiségbe, és közölte:
„Engem azért fizettek, hogy Hoppál Péterre szavazzak”

propeller.hu/itthon/3350439-egy-pecsi-ferfi-belepett-szavazohelyisegbe-kozolte-engem-azert#v2159082
Cicamama55
@Commenter: Hát igen... Kunhalmi Ágnes kisimult arcán, semmi nyoma a választási kudarcnak! Túlélték, folytathatják! Lehet hogy Karácsony Gergő is rájött arra, hogy döglött lóra lóra tett?
human
@Cicamama55: Remélem, hogy rájött a Gergő. Nem kicsit haragudtam, hogy asszisztált az mszp vergődéséhez. Mondjuk lehet, hogy a PM a saját túléléséért taktikázni kényszerült, de a tűzzel játszanak.
egyember
"MINDEN SZÓNÁL SZEBBEN BESZÉL A TETT!"
Commenter
@Cicamama55: valószínűleg rájött igen. Az MSZP akkor zuhant meg igazán először amikor utánuk először került hatalomra a fidesz. Onnan csak lejtmenet volt. Talán ha Bajnai maradt volna, nem így zajlik ez az egész, de a történelmet nem írhatják újra. Hiba volt a pártelnök-miniszterelnök pozíciót is éveken át egy kézben tartani. Még mindig önmagukat keresik, s nem veszik észre hogy lassan megszűnnek.Karácsony Gergely is rájött talán, de ez még nem mentesíti a sűrű hallgatás alól-annyit tett mindössze hogy utalt rá hogy elcsalták a választásokat meg hogy a Jobbikot az emberek demokratikus pártként könyvelik el immár. Nincs rendben a hallgatása, ennyi. Mintha nem is ugyanaz az ember lelkesítte volna az embereket a Fővám téren március 15-én OV abszolút ellentéteként. Sajnálom.
cikicakk55
@Jozefina: Miért csak most tanultak belőle?Az emberek,és itt nem csak a pártfüggetlenekre gondolok,hanem a különböző pártok tagjai is,már egy éve és az utolsó hónapokban már naponta azt írtuk,mondtuk,kértük,hogy fogjanak össze,mert a választási törvény miatt,amit Orbánék kreáltak,csak az ellenzéki pártok összefogásával győzhető le. Ott volt Hódmezővásárhely élő példának,hogy mit jelent ha egy Fideszessel egy ellenzéki áll szemben. Minden kérése az embereknek süket fülekre talált. Egymással sem jöttek ki pártokon belül sem,egymással meg egyáltalán nem. Nem is foglalkoztak már az utolsó hetekben mással,csak egymás ekézésével,és a parlamenti küszöb elérésére. Mindegyik párt becsapta a szavazóit. Az emberek nem akarták Gyurcsányt,a DK - nem érdekelte. Az embereknek Szél Bernadett ellenszenves volt,de ezzel nem törődött az LMP. Az emberek már nem tudtak hinni az MSZP- be,de őket ez nem zavarta. Ezek lennének a népért harcoló ellenzéki pártok? Miért tuszkoltak be a választási körzetekbe 3-4-5 ellenzéki pártot? A nép legnagyobb részének elege van a Fideszből és ha a választásokon a Fideszessel szemben csak egy ellenzéki áll ki,a választó akkor is az ellenzékire szavazott volna,ha az az ellenzéki nem épp a szíve csücske. Miattuk veszítettük el a választásokat. Még csak bocsánatot sem kértek azért a 4 évért ami a nép előtt áll. Nekik jó,mert kapják tovább az egyébként sem kevés fizetésüket 30% emeléssel,amit már az első nap egyhangulag elfogadtak.
Desischado
@Commenter: @Cicamama55: Én is csalódott vagyok, Ami Kunhalmit ileti, a választás után pár nappal döbbenten néztem, hogy milyen mosolygós arccal fotózkodott az egyik tüntetővel. Megélhetési politikus ez mind sajnos. Karácsony Gergő hallgatása is elkeserít. Annyi biztos, hogy az MSZP leszerepelt, a szavazatomat nem adom nekik oda többé, az biztos. Semmit sem tanultak. Szerintem menni fognak a süllyesztőbe, de nem is kár értük. Nagyon kiábrándító, és elkeserítő, ami itt folyik.
Commenter
@Desischado: Marad a Momentum vagy ők is kifújnak? Nem is hirdetett már az ellenzék rajtuk (a Momentumon kívül) újabb tüntetést! Közöny, apátia, beletörődés...az EU itt hiába "fegyelmez" Ov röhög a markába, hiszen hosszú idő van még addig, amíg ténylegesen is megszűnik a pénzözön!
Desischado
@Commenter: Sajnos, ez így van, én is ezt látom, ezért vagyok kétésgbeesve.
karma1
Na mi van, folebredtek? Es hol van a "majdnem miniszterelnok lennek" szelkisasszony? Most mar ungar targyal helyette? Meg egy honap sem telt el, maris mindenki rajott, mit kellett volna tennie egy honappal ezelott...
Azert idiotak meg most is...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.