A tojás árában pedig csak félig jelent meg az alacsonyabb adó.

Az idei konvergencia programban írt elemzést a Nemzetgazdasági Minisztérium az áfacsökkentés hatásairól. Az mfor.hu cikke szerint ebben elismerik, hogy

a januárban bevezetett éttermi áfacsökkentés után nemhogy csökkentek volna a vendéglátóhelyek árai, de egyenesen nőttek,

és az adómérsékléssel a fogyasztók semmit nem nyertek. Legfeljebb annyit, hogy ha nincs az adócsökkentés, akkor még nagyobbat emelnek a vendéglátósok.

A vendéglátásban dolgozók jól járhattak ezzel, az elemzés szerint ugyanis amellett, hogy

a változás a vendéglősök jövedelmezőségét javította, részben a szektoron belüli béremelések finanszírozásához is hozzájárult.

Az oldal idézi a KSH-t, amely adatai szerint a nem előfizetéses éttermi étkezés az elmúlt egy évben havi szinten átlagosan 5 százalék körüli mértékben drágult, de a korábbi időszakban is 3 százalékos volt az áremelkedés.

Az éttermek drágábbak lettek az áfacsökkentés után

A sertéshúst érintő áfacsökkentés a szaktárca szerint érvényesült az árakban, de a sertéshús nemzetközi áremelkedése aztán elfedte ezt a hatást. A tojás áfájának a csökkenése pedig a tapasztaatok szerint felerészben érvényesült az árakban, és ez a helyzet a tejnél is.

Cikk- és cikklamkép: Pixabay

(mfor.hu)

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

advocat
És még egy megjegyzés. A bezáró éttermek is az egyre megfizethetetlenebb árak miatt vannak ebben a helyzetben. Azért mert néhány ezer megfizeti a drága helyet? De hol ehet a "hétköznapi" ember. Néha, néha.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
magyarbakancs
nálunk olyan az élet mint a matematika fordított arányosságban működik minden.
szettevette
A minimálbért elég nehéz kigazdálkodni!
advocat
Mert nőtt a minimálbér is! Többek közt! Nem az áfa az egyetlen tényező. Szerintem.
Eladott Ország
„A 2018-as költségvetés a munkából élők költségvetése lesz, amely azok számára kínál több esélyt, akik munkából tartják el magukat és családjukat – jelentette ki Varga Mihály a törvényjavaslat ünnepélyes benyújtásakor”. (kormany.hu) A munkából élők nagyobb örömére 5 százalékra csökken az éttermi szolgáltatások áfája, a halhús és a vadhús áfája 27 százalékról 18 százalékra mérséklődik. Már látom is lelki szemeim előtt, ahogy a munkából élők tömegei megtöltik az éttermeket. Amikor éppen nem töltik meg, akkor azért nem, mert bevásároltak őzgerincből és lazacból, amit otthon nagy boldogan elkészítenek. Ja, teljesen mindegy ez egy olyan következménymentes országban, mint orbanisztán! Én nem vagyok sem közepes, sem annál gyengébb képességű könyvelő, de az egyszerű paraszti eszem azt súgja, hogy pacallá adóztat bennünket a kormány, a pénzt viszont nem arra költi, amire kellene, hanem – amit ki nem lopnak a közösből – rosszul osztja el. Ettől az ország nem fog fejlődni, a gazdaság nem erősödik, a kitettségünk nem csökken és amikor elfogynak az uniós források, akkor fejjel fogunk leszállni a rozsdás bicikliről. Mert mi így szeretjük.
36
A bért, kötelezően növelni kell évről-évre, de a járulékok is növekszenek vele együtt. Ennyi.
Amúgy pedig, a főnök-tulajdonosok, nem mondanak le egy fillér haszonról sem.
Itt mutatkozik meg a magyar bérek 40 éves lemaradása és az, hogy a tulajok nagyon( és többnyire) önzőek. Mindezt abban a társadalomban, ahol az igények és a lehetőségek ennyire kettészakadtak nehéz lesz ezt feloldani.:(
advocat
És még egy megjegyzés. A bezáró éttermek is az egyre megfizethetetlenebb árak miatt vannak ebben a helyzetben. Azért mert néhány ezer megfizeti a drága helyet? De hol ehet a "hétköznapi" ember. Néha, néha.
ila51
A " hétköznapi " ember már lassan örül , ha főzni tud otthon.
Desischado
Örülök, ha ennivalót tudok az asztalra tenni, nemhogy étterembe járjak. Ezek már megint fordítva ülnek a lovon, hogy rohadnának meg! Fogalmuk sincs a valós világról!
png
Én nem az árak miatt nem járok étterembe, hanem azért mert nem bízok senkiben.
A Mátyás-pincében is csótányok rohangáltak a konyhában.
Innentől kezdve nem kell tőletek semmi - SENKITŐL SEMMI!
Majd én főzök magamra, meg a vendégeimre.
Mindenhol jó, de legjobb otthon!
Sőt, mindenhol jó, de legjobb pénteken!
png
Elbaszott egy világ ez!
Mindenki úr, mindenki király akar lenni...
Túl sok a király, és kevés a szolga.
tulipan
@advocat: Otthon főzhet magának, finomabbat és olcsóbban!!! Bár tudom, az átlagember módfelett lusta, inkább megeszi a drága szart!!
verőce21
Én rendszeresen (hetente 2-3-szor) étkezem éttermekben, és az árdrágulást magasabbnak látom. Szerintem 11-17%-kal drágultak mindenhol az árak. (Van ahol többel is, de csak az általánost írtam le.)
Eladott Ország
Már megint nagyon jó nekünk, mert a magyar reformok működnek. Annyira remek minden, hogy ettől még majd jobb is lesz mindjárt. A munkanélküliség a rendszerváltás óta soha nem látott, 5 százalékos mértékre zuhant, a reálbérek nőnek, ihaj, csuhaj, fahaj. Mennyire jó lenne, ha a valóság köszönne vissza a kormánypropagandából és mindezeket a remek dolgokat éreznénk is a bőrünkön, nem csak olvasnánk az aktuális hurrában. Milyen nagyszerű lenne, ha nem takarná el a statisztika a valóságot. Ha nem, vagy legalább csökkenő mértékben lenne nyomor, ha enyhülne a dolgozói szegénység, ha a közmunkások nem a statisztikát kozmetikáznák, hanem annyi pénzért dolgozhatnának, amennyiből legalább alapszinten meg lehet élni. Milyen csodás lenne, ha a statisztikusok nem úgy számolnának átlagkeresetet, hogy összeadják Mészáros Lőrinc évi – mennyi lehet? 3-4-5 milliárd? több? – bevételét és a disznótelepén dolgozó melós minimálbérét és a kettő átlagának örvendeznek, miközben a melós attól még pont olyan szegény marad, mint előtte.
36
@verőce21: Én is járok étterembe(hetente talán 2-szer), de nagy drágulást nem vettem észre itt Keszthelyen.(Viszont munkaerőt folyamatosan keresnek a vendéglátók, ebből gondolom, hogy nem fizetik meg a munkaerőt) Viszont, ha jó a hely, akkor rengeteg a vendég is. Sokkal több, mint pár éve.
verőce21
@36: Hétvégén a legtöbb helyen nem is fogadnak előzetes bejelentés nélkül!
Még a szabadszedésű, átalányáras éttermekben sem.
Annyira "megromlott" az emberek fizetőképessége az Orbánék által tönkretett országban.
36
@verőce21: Valóban. De, sosem lehetünk elégedettek. A polgári középosztályt bővíteni, növelni kell folyamatosan és minden lehetőséggel, hogy a szolgáltatásokat, minél többen meg tudják fizetni. A szegények rétegét pedig csökkenteni kell.
szexuális tárgy
Mindenki valaki akar lenni.
Hát ez sikerült.
Vagy valaki.
36
@szexuális tárgy: Szép estét. Jó étvágyat a vacsorához.
szexuális tárgy
@36:www.youtube.com/watch?v=dDLiVwpv89s

Papers in the roadside tell of suffering and greed
Fear today, forgot tomorrow
Besides the news of holy war and holy need
Ours is just a little sorrowed talk
szexuális tárgy
@36: "Szép estét. Jó étvágyat a vacsorához."

Vigyázz, mit kívánsz!
Ez nem az a felület,ahol csak úgy össze-vissza lehet kívánni mindenfélét.
Itt komoly következményei vannak annak, ha kívánós vagy.
terlasz
A tojás ára jóval magasabb, mint áfacsökkentés előtt. A tejnél pedig a minőség rovására ment.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.