Nagyon magabiztosan gondolnak nyugdíjas éveikre a fiatalok, többségük abban bízik, hogy állami nyugdíját jelentős mértékben ki tudja egészíteni saját megtakarításból származó jövedelmével.

A Világgazdaság szardai számában azt írja, hogy a Groupama Biztosító és az NRC Marketingkutató közös országos online kutatása szerint a magyar 18-59 éves lakosság a jelenleginél érezhetően nehezebb anyagi helyzetre, romló életszínvonalra számít nyugdíjas éveiben.  Az MTI szemléjéből  kiderül az is, hogy ezen belül a legfiatalabb korosztály átlagot meghaladó optimizmusa.

A 18-29 évesek többsége ugyanis szinte minden kiadásról úgy gondolja, hogy fedezni tudja majd nyugdíjasként, és az alapvető szükségletek mellett luxustermékeket is megengedhet majd magának.

A válaszokból az is kiderül, hogy a kedvezőbb jövőképet a fiatalok elsősorban alternatív bevételekre alapozzák.

Optimisták, vagy naívak a stabil nyugdíjban gondolkodó fiatalaok?

Míg az ötvenes nemzedék úgy számol, bevételének 67 százalékát biztosítja az állami nyugdíj, addig a húszas éveit taposó Y generáció úgy kalkulál: időskori jövedelmének csak 37 százaléka jön majd az államtól.

A fiatalok nyugdíjas kori bevételük nagyjából harmadát korábbi megtakarításaikból, 12 százalékát munkából remélik, de leendő gyerekeiktől is számítanak támogatásra.

Cikk- és címlapkép: Pixabay.com

(MTI)

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

KisGenyo2
"de leendő gyerekeiktől is számítanak támogatásra."
Ehhez csinálni is kell, meg úgy felnevelni, hogy keresőképes legyen. ;-)
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
wagabund
"...Optimisták, vagy naívak a stabil nyugdíjban gondolkodó fiatalaok?"..

...emberek!...ötven év múlva mi lesz? még a sci-fis rajongók sem tudják...érthetőbben: senki..
két dolgot tehet az ember gyereke..: tanul orrvérzésig, és megpróbál a körülményekhez képest egészségesen élni...de az ilyen távoli jövövel etetni a fiatalokat? ...neeee..

ja, és ami nem befolyásolható: a szerencse. ha az nincs, semmi sincs.

ez is cikk is csak a kattintásra hajt
emerencia
@wagabund: Nagyon-nagyon egyetértek veled.
görbetükör
@wagabund: Persze, hogy nem tudjuk mi lesz évtizedek múlva. Még azt sem tudhatjuk, hogy holnap mi lesz.
De azért szoktál venni tartós tejet, igaz?
1magyar
Akinek nyugdíjjárulékot vonnak annak kutyakötelessége az államnak fizetni nyugdíjat.
KisGenyo2
"de leendő gyerekeiktől is számítanak támogatásra."
Ehhez csinálni is kell, meg úgy felnevelni, hogy keresőképes legyen. ;-)
emerencia
A "nekünk úgysem lesz nyugdíjunk és 75 év lesz a nyugdíjkorhatárunk" mantra is stabilan tartja magát a fiatalok és középkorúak körében. Sokan ezzel az alaptalan jóslattal intéznek el minden nyugdíjjal kapcsolatos problémát, sőt még irigylik is a többségi idős, nem a kivételezett rétegbe tartozó munkavállalókat mert nekik már "csak" néhány évük van hátra a még idősb korukban is meghosszabbított nyugdíjkorhatárig és ők még fognak kapni valami nyugdíjat.

Elképesztő, hogy törvényhozóinkkal egyetemben még a tanultabbak sincsenek tisztában az időskor fizikai teljesítményre ható biológiájával amelyet a rehabilitáció hiánya és az egészségügyi szolgáltatásokhoz való korlátozott hozzáférés is súlyosbít.
Akinek nem inge ne vegye magára amit írtam.

Akik viszont homokba dugják a fejüket mikor látják az idősebbeket kínlódni, vegyék tudomásul: nemcsak a mostani, őket felnevelő korosabbakkal tolnak ki, hanem a saját és utódaik jövőjét is tönkrevágják!
emerencia
@1magyar: 2012 óta adó és nem járulék formájában fizetjük ezen szolgáltatások ellenértékét ami azt jelenti, hogy orbán arra költi amire akarja. A jelenlegi alapkatyvaszban nincs erre (tb., nyugdíj) semmi kötelezettség törvénybe iktatva. Csak arra számíthatunk, hogy a hatalom nem meri meglépni a tb. és a nyugdíj megszüntetését.

Azt viszont, hogy mi lesz évtizedek múlva senki nem tudhatja előre. Még az un. nyugdíjszakértők és a klf. pénzintézetek köznyugalmat megzavaró propagandistái sem!
emerencia
@görbetükör: Megnéztem. A kamrapolcunkon tárolt két doboz tartós tej 2018. 09.27-ig. felhasználható. Nem örökéletre szól az sem. :-)
Jozefina
A fiatalok egyszerűen nem látják, vagy nem akarják látni a nyugdíjas éveiket!!! Nagyon nagy hibát követnek el, ha már fiatalon nem gondoskodnak a jövőjükről. Ez a mai rendszer csak elvesz és nem ad semmit, kivéve a választásokat megelőzően. Nyugdíj, szociális háló égbekiáltóan fontos lenne!!!
görbetükör
@Jozefina: Szerintem sokan látják. Csakhogy a ma gondja is gond.
Peller Anikó
@görbetükör: a fiatalok ma gondja a cigi, a pia, a makdónald, a benzin, a kávé beszerzése.

A többi a mama gondja.

A jövőkép sötét, ezer okból. A kormányzat felelőssége lenne a jövőről gondoskodni és ezt szeretvetisztelt kurmányzó urunk meg is teszi. Ő már gondoskodott a családjáról.
görbetükör
@Peller Anikó: Minden fiatalt ismersz?
Vagy úgy gondolod, itt rahedli biztos és jó állás várja azokat, akik tisztességgel akarnak élni?
Főleg az állami gondozásból kikerülteket?
Cinikus vagy és felszínes. És gonosz a lelked.
1magyar
@emerencia: Igen, amikor bevezették a 65 éves nyugdíjkorhatárt még engem sem érdekelt. Mikor lesz az még? - gondoltam.
Most itt vagyok és nagyon bosszant. Remélem a szocik, akik bevezették szenvednek.
görbetükör
@1magyar: Nem passzióból lett bevezetve a korhatár emelés. A világon mindenütt gond és ezt teszik. Szükséges volt.
Ami viszont nem volt szükséges, az a magánnyugdíjpénztárak szétverése, a pénz elsíbolása. Ettől viszont sajnos nem azok szenvednek, akik tették, azok jól élnek belőle.
Eladott Ország
Nincs olyan hét, hogy valamelyik médiában ne foglalkoznának a jövendő nyugdíjasok bizonytalan helyzetével és ne hívnák fel a figyelmet arra, hogy most kell takarékoskodni miből?, ha nem akarunk éhen halni idős korunkra. De mi a helyzet azzal a – becslések szerint több tízezer és folyamatosan növekvő számú – ukrán állampolgárral, akik a magyar állam nagyvonalúságának köszönhetően a Magyar Nyugdíjkasszát terhelik, miközben Ukrajnában fizették a járulékokat? No meg ők voltak, akik még 14. havi nyugdíjat is ígértek. Mégis hatalomra kerülve - a szocik által megszüntetett - 13. havit sem adták vissza. Ja és ők voltak azok is, akik megtiltották a nyugdíj és munkabér kombó együttes felvételét a közszférában, kivéve a kormánytagokat, politikusokat. Rohamléptekkel távolodunk nem csak a Nyugattól és a nyugati demokráciák színvonalától, hanem egy élhető társadalom meghonosításának lehetőségétől is.
wagabund
@görbetükör: ez jó kérdés...nyertél, veszek néha tartós tejet, de a spájzban áll tartaléknak.
épp most hoztam termelőtől öt litert, forralva ugyan, de azt isszuk.
...A közeli jövőt azért nem akarom látni, mert az nagyon borús..
Eladott Ország
"Tisztelt Nyugdíjas Honfitársam! Hát honfitárs lettem hirtelen, Viktorka? Pedig a legutóbbi nemzeti ünnepen a libatrottyzöld nyakkendőd fölött lila fejjel hörögve még ellenségnek bélyegeztél. Tudod, például akkor, amikor kimondtad, hogy itt két tábor van: „mi és ők”. Hát én veled nem táborozom. Meg mintha erkölcsi és jogi elégtételről sikoltoztál volna a másként gondolkodókkal szemben… az sem esett jól, bevallom. Valahogy olyan ismerős ez a mentalitás az idősebb generációnak, akik már láthattak élőben elmeháborodott diktátorokat.
Azért írok Önnek, mert a magyar gazdaság továbbra is jól teljesít, így újra lehetőségünk nyílt rá, hogy a nyugdíjasok számára kedvező döntést hozzunk. Tényleg? Továbbra is olyan jól teljesít, hogy lassan én vagyok az egyetlen a baráti körben, akinek még nem vándorolt ki az összes 40 év alatti rokona, hogy emberhez méltó munkáért emberhez méltó bérből emberhez méltó életet biztosítson magának és a családjának. Ha belőlem is Skype-nagyi lesz miattad, Viktorka, sütök majd neked olyan mangalicatepertős-tejszínhabos barackpálinkalekvárt, hogy hétszer fulladsz meg rajta. Állítsd inkább magad a Jupiter körüli pályára, a naplopó udvartartásoddal együtt, hidd el, sok millió magyar ember tapsolna hozzá. Ennek előnyeiből azoknak is részesülnie kell, akik munkája megalapozta a mai eredményeket. A mai eredményeket a te munkád alapozta meg: a mélyszegénység él, virul és terjeszkedik, az egészségügy halott, a szociális háló végleg szétszakadt, és a folyamatos uszítás-propagandád eredménye, a fékevesztett gyűlölködés akkor is itt marad, amikor te végre eltakarodsz az Óperencián túlra, valami puha, meleg gumiszobába, ahol játszhatsz nyugodtan Vezért, nem teszel kárt."
1magyar
@görbetükör:-De bizony passzióból vezették be mert az úri felső réteg még gazdagabb akar lenni - rohadnának meg!
Nem szaporodni kell az embernek hanem csökkenteni a bolygó létszámát, a munkaerőt bőven pótolták, pótolják a robotok, gépek.
görbetükör
@1magyar: Most elfogult vagy. Ebben nem vagyok partner.
Hellcat
Ahogy most a helyzet kinéz azt mondom naívak...ok hogy fizeted a járulékot aztán majd járni járna..csak nem jut...
emerencia
@1magyar: A hirtelen nyugdíjkorhatár emelést a Bajnai kormány követte el 2009-ben, a Fidesz pedig kőbe véste. A női negyvenre jogosultak kivételével, akikkel folyamatosan példálóznak a póruljárt többségi idősb munkavállalók és a társadalom felé. Ez is közrejátszhat abban, hogy van egy jelentős szavazói réteg aki a jelenlegi magyarországi rossz életért egyaránt hibáztatja mindkét oldalt.
Ez volt a bal és jobb oldal sikeres együttműködése a későRatkó korosztály tönkretételére mert álláspontjuk szerint mi sokan vagyunk és így könnyebben fogunk a másvilágra kerülni.

Akkoriban ötvenharmadik évemben voltam és mindenki kiröhögte a kétségbeesésemet, hiszen 2009-ben még csak azt látták, hogy a korahatvanasok szépen, sorban mennek nyugdíjba de akinek a munkáltatója hajlandó volt kifizetni 5 évre előre a nyugdíját a postaköltséggel együtt, még korábban nyugdíjba vonulhatott, nők és férfiak egyaránt. (Korengedményes nyugdíj mely az ország költségvetésének egyetlen fillérébe sem került de orbán mégis megszüntette.)

Többször leírtam már, hogy civilizált országokban az ötvenéveseknek nem szokás emelni a nyugdíjkorhatárát mert ők már aligha tudnak olyan könnyebb munkára váltani vagy elmenekülni boldogabb országokba, ahol van lehetőségük még épen, egészségesen nyugdíjba menni és emberhez méltó módon megélni az öregkort.

Tudom fikció de én még mindig abban reménykedem, hogy a közeljövőben valami csoda folytán megvilágosodnak a törvényhozóink és teremtenek arra lehetőséget, hogy legalább azok a hatvan felüliek megszabadulhassanak a munkahelyüktől anélkül, hogy hátrány érné őket, akik már nem bírják a fiatal, egészséges munkavállalókra szabott gyűrődést mely miatt nemcsak a napi stresszt kell elviselniük, hanem az egészségük is leamortizálódik a testi épségük veszélyeztetéséről már nem is beszélve.
1magyar
@emerencia: Mindenben egyetértek veled!
emerencia
@görbetükör: Tudsz olyan országot mondani, ahol ötvenéven felüli életkorú munkavállalóknak váratlanul úgy megemelik úgy a nyugdíjkorhatárát, hogy semmilyen módon nem mehetnek legalább 62 évesen nyugdíjba?
görbetükör
@emerencia: ki is fölözi most le és használja másra a befolyt, nyugdíj címén harácsolt összegeket?
Egyébként a jóléti országokban persze, hogy kíméletesebben hajtják végre. Ahol azonban nem jut, ott drasztikusabb a megoldás. És hogy miért nem jut - azt mindannyian tudjuk.
Nem a szocik kezdték, de a mostani komcsik fejlesztik tökélyre!
emerencia
@1magyar: Nem vagyunk egyedül. A probléma nem is olyan új keletű. Most bukkantam rá, érdemes elolvasni: www.kozszolga.hu/ratk%C3%B3-gyerekeknek-is-kellene-nyugd%C3%ADj-55-60-%C3%A9ves-ko
1magyar
@emerencia: Van aki a régiek közül, 25 év munka után ment nyugdíjba. Elérte az 55-öt (nő) és elmehetett.
Mi meg dolgozzunk még bottal is? Holott mi is rengeteg nyugdíjat fizettünk be járulékként.
A curva anyjukat!!!
emerencia
@görbetükör: Sajnos a nyugdíjkorhatár példátlanul kíméletlen megemelését az idősebb munkavállalóknak a szocik, nevezetesen Bajnai követte el, Orbán pedig tovább szigorította. Ez is volt az egyik oka a 2010-es MSZP vereségnek mely napjainkra az EU közösségéhez méltatlan helyzetbe hozta a belmagyar lakosságot. Mit várhattunk volna azoktól, akik idősebb munkavállalókat ilyen kíméletlenül hoztak keserves helyzetbe? A 2008-as válság és utóhatásainak kezeléshez ugyanis az idős munkavállalók drasztikus nyugdíjkorhatár emelésének semmi köze.

Bajnai simán megtehette volna kíméletesebben, hosszabb idő alatt, emberségesen, úgy ahogy az általa és a józan többség által favorizált nyugati liberális jóléti demokráciákban szokás, mert állítólag mi is oda tartozunk.
görbetükör
@emerencia: Ismétlem. Minden országban terveszik a nyugdíjkorhatárt emelni. A gazdagabb országok kíméletesebben, nálunk drasztikusan. De muszáj.
Ha Bajnai nem vezeti be, mostanra már akkor is be lenne vezetve. Ne egyvalakit okolj, ha szereted az igazságot! Ha nem, akkor mindegy.
emerencia
@görbetükör: Nálunk nem tervezték, hanem azonnal végrehajtották. Nem kímélve az idősb munkavállalókat. Ilyet máshol nem tesznek az EU közösségben.
görbetükör
@emerencia: Fokozatos volt az átállás. És előre tudtuk.
emerencia
@görbetükör: Mondják ezt azok, akik még fiatalok voltak az átállás idején és nem idősen kellett szembenézniük a nyugdíjkorhatár hosszabbítással.
görbetükör
@emerencia: külön figyelmedbe ajánlom a cikkben szereplő táblázatot!
emerencia
@görbetükör: A cikkből nem derül ki, hogy melyik országban mit jelent a nyugdíjkorhatár fogalma. Arról mélyen hallgatnak, hogy a jóléti demokráciákban hamarabb is elmehetsz, ha már nem bírod anélkül, hogy öregen majd nyomorognod kellene emiatt. Egyedül az orbáni keresztény illiberális unortodoxiában vettek el minden olyan lehetőséget amely alapján szabadon dönthetnénk arról hatvan felett, hogy bírjuk-e még... (Kivétel a nők negyven jogosultak szűkebb köre.) Másrészt arról sem szól a fáma, hogy melyik országban mennyire nyúvasztják a munkavállalókat. A mi cselédtörvényünk a legkevésbé munkavállaló barát a szakszervezeteink mély egyetértésével. Az is érdekes, hogy egy német cégnél dolgozva egy véletlen folytán tudtam meg, hogy ugyanazon vállalat ugyanazon munkavállalói nemcsak többet keresnek de ugyanazt a munkát emberségesebb munkakörülmények között végzik, nem is beszélve a normális szociális hálóról és a magasabb színvonalú egészségügyről. Mi hamarabb elhasználódunk mint ők vagyis sokkal jobban ki vagyunk zsákmányolva. Az pedig már csak hab a tortán, hogy velük ellentétben kishazánkban nemhogy nő a várható élettartam, hanem inkább csökken. :-((((((((((((((

Egy valódi demokráciában a klf. életkorú emberek tiltakoznak a gyorsan, nyakló nélküli korhatáremelés miatt, nálunk viszont sokan jót röhögnek, ha látják az öreg nyanyát a munkahelyén kínlódni. (Saját tapasztalat, akinek nem inge...) Ha te most pl. Belgiumban élnél úgy, hogy ott is szocializálódtál, nem velem vitatkoznál arról, hogy milyen nagyszerű dolog a keményen odacsapós módszerrel nyugdíjkorhatárt emelni, hanem sztrájkolnál és kimennél az utcára és tiltakozni az emberromboló intézkedések ellen.: privatbankar.hu/makro/eleg-volt-tizezrek-tuntetnek-a-nyugdijak-miatt-318510
division
Mindenkinek gondoskodnia kell a saját nyugdíj kiegészítésükről, ennyi. Nem megoldhatatlan feladat.
Ábel
@division: Valóban. Egyharmad a törvényes szülő eltartás, egyharmad a lakástörlesztés, egyharmad neked, a megélhetésre. Mindezt az európai fizetések harmadából. A saját nyugdíj kiegészítésedet majd elfelejtettem, de arra már nem maradt úgye egy fillér sem.
emerencia
@division: Sokaknak megoldhatatlan feladat híres, nevezetes magyar fizetésekből. Én pl. éppen most készülök befizetni a NAV-nak azt az összeget melyet azért kell lerónom a köznek mert merészeltem a teljes évi kafetériámat az önkéntes nyugdíjpénztáramba a cégemmel átutaltatni, de megnyugtatlak: enélkül a befizetés nélkül sem tudnám a nyugdíjas éveimre a létbiztonságomat megteremteni.
görbetükör
@emerencia: Akkor te se velem vitázz! :D
Macskaszem
@division: Fetéve, hogy nincs több nap, mint kolbász.
emerencia
@görbetükör: Hát, ja, kész röhej, hogy ennyire nem számít hazánkban a mi kis életünk. Sajnos nem vagyunk belgák pedig megtanulhatnánk tőlük és a többi szövetségesünktől, hogy mi is az a szolidaritás és az egymással összefogva véghezvitt tiltakozás mindannyiunk életének jobbítása érdekében.
Ábel
@görbetükör: Az ukrán nyugdíjakat passzióbol fizetik? Olyan emberek kapnak havi 250000Ft nyugdíjat, akiknek egy zugügyvéd szerzett egy magyarországi lakcímet. Majd ha jelenti a kormány, hogy megszabadult a potyázóktol, de valahogy nem akar. Nem baj, emelgessék csak a nyugdíj korhatárt, az emberi lét végső határáig...
division
@Ábel: Hitelem nincs, sajnos a szüleim már nem élnek (persze ők voltak olyan anyagi helyzetben hogy semmi szükségük nem lett volna rá), magamnak meg a gyerekeimnek jut néhány százezer havonta elkülönítve, plusz nem kis vagyon száll majd eleve rájuk. Én éppen ezért nem félek ilyesmiktől.
division
@emerencia: Akkor sajnálom. én jellemzően magamból szoktam kiindulni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.