Magyarországnak gazdasági és stratégiai érdeke, hogy továbbra is Kína első számú gazdasági, kereskedelmi és befektetési partnere maradjon a közép-európai térségben – jelentette ki kedden New Yorkban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, akinek az ENSZ-közgyűlés aznap megnyílt csúcsszintű ülésszakán elsőként Vang Ji kínai külügyminiszterrel volt kétoldalú találkozója.

Emlékeztetett arra, hogy a Magyarországra érkezett kínai beruházások összege már meghaladta a 4 milliárd dollárt, és úgy vélte, tekintettel arra, hogy a kínai vállalatok kifejezetten magas szintű technológiát képviselnek, ezek a beruházások nagymértében hozzájárulnak ahhoz, hogy a magyar gazdaság a fejlődés következő fázisába lépjen, amikor már a kutatás-fejlesztés és a technológiai színvonal emelése jelenti a fejlődés alapját.

Szijjártó Péter bejelentette, hogy a két fél megállapodott egy újabb közvetlen légi járat indításáról:

a Budapest-Peking járat után jövő nyártól Budapest és Sanghaj között is közvetlenül lehet utazni és árut szállítani is.

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta azt is, hogy újraindulhat Kínába a magyar baromfitermékek exportja.

Kína a magyar mezőgazdasági termékek számára is egyre fontosabb piaccá válik.

Korábban a nemzetközi szabályozások és a madárinfluenza-járvány miatt a magyar baromfiexportot le kellett állítani, de mostanra a kínai hatóságok is elismerték Magyarország madárinfluenza-mentességét. Az export újraindulása több száz millió dolláros bevételi lehetőséget jelent Magyarországon az ágazat számára.

Szijjártó Péter bejelentette azt is, hogy a nemzetközi telekommunikációs világkiállítást jövőre ismét Magyarországon rendezik meg.

Hangoztatta, hogy ezen a területen is fontos az együttműködés a két ország között, és Magyarország támogatja, hogy újraválasszák a Nemzetközi Távközlési Unió kínai főtitkárát.

Kiemelte a miniszter, hogy

a kínaiak továbbra is első számú befektetési célként tekintenek Magyarországra Közép-Európában.

A közös beruházások közül kitért a Budapest-Belgrád vasútvonal felújítására. Mint mondta,

a kivitelezés elvégzésére két konzorcium maradt versenyben, mindkettő kínai és magyar vállalatokból áll.

Velük még zajlanak az ár- és műszaki tárgyalások, de ezek október első hetében le fognak zárulni, és a győztes konzorciummal még idén megkötik a kivitelezési szerződést annak érdekében, hogy 2023-ra a beruházás véget érjen.

Bejelentette Szijjártó Péter azt is, hogy az első ízben megrendezendő nemzetközi kínai importkiállítás egyik díszvendége Magyarország lesz, Németország és Nagy-Britannia mellett. Ez nagyon komoly bemutatkozási lehetőséget jelent a magyar vállalatok számára Kínában.

A most megnyílt ENSZ-ülésszakkal kapcsolatban Szijjártó Péter kifejtette, hogy a magyar várakozások szerint azon fontos téma lesz az új biztonsági kihívások kérdése, köztük a illegális migráció és a vallási kisebbségek üldözése. Várható a regionális konfliktusok áttekintése is – fűzte hozzá, kiemelve, hogy ezek összességében nincsenek jó hatással a világ biztonságára.

Forrás: MTI

Címlapi kép: MTI/AP/Valentina Petrova

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Klubtag
Van még ország, aminek nem ajánlkoztatok fel? Vagy egy politikai prosti nem lehet válogatós, ha zsozsóról van szó. Csak azt nem látom, hogy ebből hogyan jön ki a magyarok "szebb jövője".
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
Bugyuta majom, ha Közép-Európából nem csak a németeket tagadjátok/hazudjátok ki talán össze is jöhet!! =))
papa.49
Futsalos gané hazánk NEM TÉTEL A KÍNAI EXPORTBAN ennyit még neked is tudnod kellene, ha konyítanál is ahhoz amit csinálsz !!!
Magyarország csak UGRÓDESZKÁNAK KELL A SÁRGÁKNAK semmi másra, meg némi pénzmosogatásra !!!
Nessy
@papa.49: Ehhez már kellene egy hangyafülnyi szakértelem is Szijjártó részéről.
Viszont annak a megléte kizáró ok lenne a jelen poziciója elnyerésében!
tudode
Ez a FŐDIPLOMATA sem bír magával a GAZDIJÁVAL együtt, mivel kínai barátuknak STRAGÉGIAI ÉRDEKE, hogy rákkeltő patkányméreggel lássa el a türkök leszármazottait, mondá az, aki TURULBÓL, meg ki tudjuk mikből, kikből EREDÜNK, de addig nem nyugszik, míg a kínai "barátai" nem lesznek felcsútiak!
görbetükör
Ilyenkor miért nem komcsiztok, illibsikéim?
Ja, a pénznek nincs szaga.
Klubtag
Van még ország, aminek nem ajánlkoztatok fel? Vagy egy politikai prosti nem lehet válogatós, ha zsozsóról van szó. Csak azt nem látom, hogy ebből hogyan jön ki a magyarok "szebb jövője".
kokopelli
@Klubtag: ..a qrva ne válogasson,mert felkopik az álla! Voltak ezek már komcsik
libsik most prostik! Ilyen változók ezek az "ikes"-igék! ;-)))
tudode
Elvonatkoztatva ettől a LEJÁRT LEMEZŰ tarajosgötétől, a MINDENRE HATÓ hozzá hasonlókkal tömi tele az ÁLLAMOT, akiknek ELHASZNÁLTA az etetőjét, és halvány gőzök nincs a GAZDIJUKKAL együtt az államigazgatás még azon részéhez sem, hogy TITOKKÁ MINŐSÍTENEK olyan adatokat, amelyekkel KÖTELEZŐEN el kellene számolniuk a választókkal, amelynek eltitkolása titoksértésnek minősülhet, mert LEFEDIK a HATALMUKKAL VALÓ VISSZAÉLÉST, már ami az ország BUKSZÁJÁT, és cuccolást, egyebeket illeti!
RonaGyuri
Az elmebaj nem is annyira diszkrét (agy)bája

avagy egy igazán klappoló kép melléklet

A beszámolók szerint: „Magyarországnak gazdasági és stratégiai érdeke, hogy továbbra is Kína első számú gazdasági, kereskedelmi és befektetési partnere maradjon a közép-európai térségben – jelentette ki kedden New Yorkban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, akinek az ENSZ-közgyűlés aznap megnyílt csúcsszintű ülésszakán elsőként Vang Ji kínai külügyminiszterrel volt kétoldalú találkozója.”
A legtöbb portál

ezt a képet – na jó én kivettem/kiemeltem a derék külgarázdát – mellékelte.
Nos ahogy a képről is látható a Pubi nem százas. Azonban a mondókája méh tőle is sok(k). Miről beszélt? „továbbra is Kína első számú gazdasági, kereskedelmi és befektetési partnere maradjon a közép-európai térségben”.
Nos nézzük a legfrissebb 2016-os gazdasági elemzéseket Kína 50 legfontosabb partnerére (kiemelve a Közép-Európai országokat):
6. Germany kicsivel több, mint 160 milliárd USD
25. Switzerland majdnem 50 milliárd USD
36. Poland kb. 20 milliárd USD
50. Czech kb. 15 milliárd USD
Mint említettem csak az első 50 szerepel benne. Ausztria nincs benne de 2016-ban meghaladta a 10 milliárd USD-t.
Szijjártóék legfrissebb elemzéses szerint 2017-ben nem érte el 9 milliárd USD-t, s idénre sem tervezik, hogy megközelítse a 10 milliárd USD-t!!! =))
RonaGyuri
@RonaGyuri: a kép persze nem ment át, de lényegében a főoldali képről van szó
kokopelli
@RonaGyuri: Az ilyen ß@rjártó elmélkedésre mondják: "Álmodik a nyomor"! ;-)
RonaGyuri
Szlovákiát és Magyarországot direktben nem találtam meg, de egy OECD tanulmány szerint a szlovákok export Kínával 2-3 tized milliárddal megelőzi a mienket, ebből gyanítható Petyuska mondat helyesen: stratégiai érdeke, hogy nem maradjon le még jobban a közép-európai térségben, mivel tök utsók vagyunk! =))

Hogy is mondja a mondás az elsőkből némi utánanézéssel így lesz tök utolsó!!! =))
Lepényleső
A kínaiak ide nem is vándoroltak be,csak a többségnek a távol-keleten van a telephelye?
Ma már más a politika,jöhet a bevándorlók hada,vagy az eddigieket valaki csak hazudta?
Peller Anikó
@Szjaártó: Magyarország stratégiai érdeke, hogy Európa és az USA kereskedelmi, gazdasági és katonai partnere legyen.

A ti nyavajás harácsoló érdeketek a keleti "partnerség" Azerbajdzsánnal, Tadzsikisztánnal, Mongóliával, a türk és orosz diktatorikus birodalmakkal való dörgölőzés, aminek semmi más értelme nincs minta vélt menekülőútvonalak egyengetése, feltérképezése.
division
@Mirabilis: Attól még hogy EU tagállam vagyunk nem kell rosszban lennünk Kínával meg mindenkivel.
tulipan
Ez a szargyáros Kakadú, gondolom úgy érti, hogy alulról az első!!!
tulipan
@Klubtag: Nekik? Úgy jön ki " szebb jövő", hogy teletömködték a zsebüket, mindenhonnan ellopott pénzekkel!
A ország meg? "S a sírt, hol nemzet süllyed el, népek veszik körül,
S az ember millióinak szemében gyászkönny ül!"
csak úgy....
@Shikari: nem értem tibim,hogy anyud miért nem adott be téged humoristának...
...persze ahhoz ész is köll!
csak úgy....
@Shikari: hiányoztam neked, kettyós barátom? :)
csak úgy....
@Shikari: kora reggel óta lököd a süketet mint egy kis güzü...
tudode
Valójában nem Magyarország, Kina stratégiai érdeke lehet, logikusan, hogy a területük, és a lakosságszámukhoz képest egy HANGYÁNYI nagyravágyó pitikkel egyáltalán szóba álljon, mert hogy aránylik, LIK, LIK, LÁTEK ITEK LÁTEK az un. KELETI NYITÁSHOZ képest nagyságrendileg egy
.
-- Kina lakossága 1,590.332.151 lélekszámú az icike, picike
.
-- akármilyen "jogi" státusszal rendelkező Magyarország az egyre fogyó 9,746.051 ebben az órával élő lakosságához viszonyítva.
.
Orbitális tévedés, szélhámosság bemagyarázni a LAKOSSÁGNAK, hogy Kína rászorúl arra, hogy a HANGYÁNYI Mo vasúti összeköttetés bevállalással ELADÓSÍTSA a keleti nyitás SZÓLAMMAL még az unokákat is DESSZERTKÉNT Vlagyimirral zsibizve a Paks-2 gigantikus eladósítását.
.
Az ország KÁRTEVŐI csak a mára gondolhatnak, nem törődve azzal a zsizizésükkel, hogy UTÁNUK is lesz, de milyen ELADÓSÍTOTT ÉLET az utánuk következőknek is!!
division
@fideszes gyökér: Minél több lábon áll egy ország annál jobb.
division
@Shikari: Az biztos hogy nem mindegyikükkel:-)
division
@Mirabilis: Ilyen nem lesz, Magyarország az EU része marad.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.