Az évi 7-8 százalékos nettó reálnövekedést várnak a következő 12 évben a jegybank elemzői, ha a kormány végrehajtja a javaslataikat. 2030-ra megduplázódhatnak a reálbérek – állítják. 

12 év alatt megduplázódó béreket vár a jegybank

Fotó: Pixabay

A MNB által javasolt reformpálya megvalósítása esetén azonban olyan növekedési pályára állhat a magyar gazdaság, ami a 2018-2030 közötti 12 évben a magyar reálbérek duplázódását hozhatja magával – állítják. Ha megrekedne a magyar gazdaság fejlődése, akkor a magyar gazdaság termelékenységének növekedése stagnálna, a foglakoztatási ráta csökkenne, a munkanélküliség pedig nőne.

A jegybanki elemzők is osztják azt a közvélekedést, hogy az olcsó munkaerőre építő magyar gazdaságpolitika korszaka véget ért. Mivel friss munkaerő már nem vonható be a magyar gazdaságba, egyetlen út marad a versenyképesség növelésére: az oktatás és az egészségügy terén végrehajtandó általános reform, ami kiegészülne a vállalkozói és az állami szektor átalakításával. Ha nem indulnak meg ezen folyamatok, akkor a magyar gazdaság nagy valószínűséggel megreked a jelenlegi fejlettségi szintjén, így nem tudja csökkenteni lemaradását az EU átlagához képest sem – írják.

A KSH által közzétett mutatók szerint a nettó átlagfizetés havonta 197 500 forint volt, a bruttó átlag pedig 327 700. Az adóbevallásokból azonban egy teljesen más kép bontakozik ki.

A Policy Agenda elemzése szerint ugyanakkor a tavalyi adóbevallásokból az látszik, hogy a munkavallók 34 százaléka még a minimálbért sem kereste meg, és 43 százalékuk a minimálbér és az átlagbér közötti összeget vitte csak haza. (A KSH korábban már bejelentette, hogy januártól az átlagbér helyett áttér a középjövedelem mérésére, amely pontosabb képet adhat a magyar bérviszonyról.) A Policy Agenda elemzése arra is rámutatott, hogy az átlagbért valójában a legmagasabb jövedelmi sávba tartózó tíz százaléknyi munkavállaló jövedelme húzza fel igazán. A legjobban kereső felső tized annyit visz haza, mint a munkavállalók alsó kétharmada.

(Zoom.hu)

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

mackoka46
Tehát akkor háromszor annyi lesz 12 év alatt a tej és a kenyér ára ? Csirkeláb árra nem közölt prognózist ?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
mackoka46
Tehát akkor háromszor annyi lesz 12 év alatt a tej és a kenyér ára ? Csirkeláb árra nem közölt prognózist ?
Hellcat
@mackoka46: Pontosan...amíg verték a mellüket a 10% os béremelkedéssekkel amihez konkrétan még csak közük sem volt addig minden más 15% al drágult...
menekült
Gondolom, elsősorban az 5 milliós fizetések fognak duplázódni, azokkal nem kéne várni 12 évet. A 47000 ft-os béreket meg nem is kell emelni, hiszen abból meg lehet élni.
Eriksson
" az átlagbért valójában a legmagasabb jövedelmi sávba tartózó tíz százaléknyi munkavállaló jövedelme húzza fel igazán."
Viszont az átlagbér növekedést automatikusan követő infláció mindenkit sújt. Ergo: Növekszik a szegénység.
Nessy
A nyugdíj meg a felét sem éri addigra! De majd a KSH kiszámolja, hogy már most dupla nyugdíjat kapunk! Kérem vissza a statisztikus tandíjamat!!!
Eriksson
@Nessy: Bizony, bizony. Az átlagnyugdíjak messze elmaradnak még a szimpla bérektől is.
tudode
Azét felvetődhet a bazi nagy kérdés, hogy egyáltalán a JEGYBANK mire alapozza a jövendőlését akkor, amikor .
.
---- Már a magyar GDP-t sem tudjuk kiszámolni a miltik adótrükkjei miatt
.
g7.hu/piac/20181105/mar-a-magyar-gdp-t-sem-tudjuk-kiszamolni-a-multik-adotrukkjei-miatt/?utm_source=HL&utm_campaign=HL20181110
.
Azzal a beismeréssel az MNB több javaslata ellenére
.
A Magyar Nemzeti Bank újabb javaslatokat mutatott be a versenyképesség javítására
Az MNB 180 pontja
.
www.mnb.hu/sajtoszoba/sajtokozlemenyek/2018-evi-sajtokozlemenyek/a-magyar-nemzeti-bank-ujabb-javaslatokat-mutatott-be-a-versenykepesseg-javitasara
.
Részletesen:
.
www.mnb.hu/letoltes/mnb-180-pontja.pdf
.
Nyögvenyelős ez a FELZÁRKÓZÁSI JAVASLAT, amelynek gátja az EU "vásott kölke", a mi "fasza gyerekük", akinek a kisvasút mellé, PROGRAM, mindenféle koncepció nélkül
.
Elfogadták Orbán álmát, a rendeleti költségvetést
24.hu/fn/gazdasag/2016/03/23/elfogadtak-orban-almat-a-rendeleti-koltsegvetest/
.
Nincs más dolga, csak el piros pacsizza az ország bukszáját, ahelyett, hogy betyityegne a Corvinusra és elrebegné, hogy mi a helyzet a felcsúti GDP-jével!
Eladott Ország
A tavalyival ellentétben a nyugdíjasok plusz inflációs kompenzációt nem kapnak, mert változatlanul dübörög a magyar gazdaság, és a statisztika szerint az év eleji emelés az inflációt bőven(!) fedezte. Úgy van, ha a tisztelt kormány és csókos barátaik elégedetten pöffeszkednek, tessenek megélni 50-60-70-80… 100 ezer forintból. Gyorsan megemelték a parlamenti képviselők fizetését (bocsánat, tiszteletdíj ez), sőt az állami vezetők rohadt sok, ötmillió forintot zsebelnek be. Mindenkinél többet érnek? Dehogy, Orbán seggét cirógatják milliókért. A nép tudatlanabbja tapsol, munkában megfáradt kezeit csókolgatják az úrnak, többségében azok, akik nem a küszöböt rágják, hanem rózsadombi villájukban kenegetik ráncaikat. Ők vannak kevesebben, de Orbán az ő hullámaikon ringatózik. Fejétől bűzlik a hal, és most már olyan iszonyatosan büdös van, hogy nem lehet kiszellőztetni. Ez a magyar szégyen, nem a Sorossal hülyítés.
Peller Anikó
Értsd, már 12 év alatt megduplázódik az infláció. Vagy még ez alatt.
Eladott Ország
Ha a csörgősipkás futóbolond Matolcsy fogja kiszámolni a megduplázódó béreket 12 év alatt, akkor biztos, mint ahogy a magyarok megtakarítását kiszámolta. A tündérmesén keresztül, a kistigriseken át, a magyar gyerekek piros pöttyös fenekéig.
m.blog.hu/te/tenytar/image/fairy%20tale.jpg
tulipan
@Peller Anikó: Az idán, hivatalos bevallás szerint, 3,8 %, de ha a bolti árakat nézem, akkor minimum 25 %! Ehhez képest, adtak, (áílítólag) 27 % nyugdij kiegészítést!
tulipan
@Eladott Ország: Nekik biztosan, de nekünk - a NÉPNEK -ez az összeg addigra, a jelenlegi, felét sem fogja érni!!!
kereső
Az inflációszámitás rejtelmei- alapvetés:!! az infláció nem egyenlő a fogyasztói árindex-el!!!.
Az alábbiak "csak"-és kizárólag az érdekesség szintjén:
www.mnb.hu/letoltes/inflacios-alapmutato-aktualis-havi-ertekeles.pdf
kereső
Csak úgy eszembe jutott: Brexit- 100 ezer munkavállaó hazatérése!!! Orbánék "tesznek" róla.
Nessy
@tulipan: Bár 27 %-t adtak volna, de az csak 2,7%!
Eriksson
@kereső: Én így tudom: Akik már vállaltak munkát ángliában, azok nem lesznek kipenderítve. Azok viszont akik csak a szociális ellátás miatt vannak ott, azok ne reménykedjenek.
Willissa
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Üdvözöljük = = > www.3xDate.top

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.