A munka törvénykönyvének módosításával kollektív szerződés megléte esetén a jelenlegi 300 óráról 400 órára növelnék az egy évben elrendelhető rendkívüli munkaidő maximális mértékét a fideszes Szatmáry Kristóf és Kósa Lajos által közösen benyújtott módosító javaslata alapján, írja az Indexre hivatkozva a 24.hu.

Drasztikusan szigorítják a túlóra-szabályokat

Ha nincs kollektív szerződés, akkor sem maradna a 250 órás évi túlórakeret, szintén 400 órára nőne.

A módosítás a jelenlegi egy helyett hároméves időszakra tenné lehetővé a felhasznált és fel nem használt munkaórák beosztására vonatkozó munkaidőkeret kialakítását, de 12 hónap átlagában a heti munkaidő a rendkívüli munkavégzést is beleszámítva nem haladhatja meg a 48 órát.

A módosítás ellen több szakszervezet is tiltakozik, a Magyar Szakszervezeti Szövetség közelménye szerint amennyiben a javaslatot az Országgyűlés elfogadná, az azt is jelentené, hogy a dolgozók jelentős részét a munkaadók szinte tetszésük szerint kötelezhetnék túlmunkára.

(24.hu)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szép új világ
Már vissza küzdöttük magunkat a feudalizmusba, most haladunk tovább a rabszolgatartó társadalom felé?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Madácsi Pali
Mit a terveznek szigorítani? Mert a tulmunka szabályokat biztosan nem, sőt jelentősen kedveznek a munkaadóknak. Ez csak a dolgozók kizsákmányolási lehetőségét nőveli. Itt az ideje egy igazi sztrájk hullámnak!
szép új világ
Már vissza küzdöttük magunkat a feudalizmusba, most haladunk tovább a rabszolgatartó társadalom felé?
kereső
Szatmáry Kristóf? A "minta" vállakozó,aki megbukott egy nyavajás nyugta adáson? ,és be nem jelentett alkalmazotton?
Azért felhivnám 24.hui figyelmét,hogy pontosan az ellenkezőjét jelenti a benyujtott törvényjavaslat.Ez a túlóra szabályok drasztikus enyhitése- a munkaadók érdekében.És ebben a formályában azt is jelenti, hogy a munkavállaló havonta EGY! pihenőnepra lenne csak jogosult- amennyiben a munkáltató alkalmazza ezt a munkaidőkeretet és túlóra szabályt.
Rabszolgatartás felsőfokon- ugye kósakupak? Sok a gondozó a sertéstelepen-mert akkor értem,kettőt mindjárt el is lehet küldeni, mert ezzel a szabályozással a másik kettő elvégzi a munkát. Szemetek.
Qqberci
Ez már nem Munka Törvénykönyve hanem Csicskológiai Kézikönyv...
Csizmás Kond
A túlóra nem kötelezettség hanem lehetőség.
maci0427
Vajon más hol is így van ez ? Ez most már kapitalizmus ?
papa.49
@maci0427: Ez a biorobotok kihasználtságának növelése !!!
A kupaklaja, meg inkább az ólakat takaríthatná ahhoz meg van a képesítése LAPÁTHUSZÁR !!!
magyarbakancs
Az ön kizsákmányolás minden formáját ki merítjük mi Magyarok.
kereső
@maci0427: kapitalizmus?Igen. De jobb helyeken a kapitalizmusban vannak szakszervezetek,akik nem abban érdekeltek,hogy a munkáltató-és a kormány agymenéseit fogadtassák el a munkavállalókkal,hanem arra szerződtek,hogy a munkavállalók érdekeit képviseljék.
cikicakk55
@Csizmás Kond: Igen,lehetőség ott ahol kifizetik a túlórát. Sajnos az egészségügyben nem kifizetik,hanem jobb esetben lecsúsztatni köteles a dolgozó ( Rosszabb esetben simán elfelejtkeznek róla. Így ahol összesen 8 nővér ( ápoló) van egy osztályon,ott 3 éppen csúsztat, 1 beteg ( vagy a gyerekük) a maradék 4 látja el a 30 beteget,természetesen 12 órában napokig. Ez a ördögi kör. Mind ezt a fiatalabbak 160.000 Ft/ hó az idősebb régebbóta ott dolgozók 190 jobb esetben 200.000 Ft/ hó fizetésért. Ráadásul állami kórház.
Csizmás Kond
@cikicakk55: " ahol összesen 8 nővér ( ápoló) van egy osztályon,ott 3 éppen csúsztat, 1 beteg ( vagy a gyerekük)"
...nos mit tehet az állam vagy akárki ha ilyenek az ápolók ? ..mert itt nem az emberi megnyilvánulásról hoztak törvényt...
wagabund
de jóóóó...400 óra? akkor ezentúl mégtöbb álmos, rosszkedvű buszvezetővel találkozhatunk?..a rendőr is szolgálatban lehet, amíg állva el nem alszik? a kereskedelmi dolgozók, a biztonsági őrök már megszokták a túlórázást, de majd most..a munkaidő hajnaltól estig fog tartani?

bravó!

valaki kérdezte, hogy a szakszervezetek mit tesznek? hát van szakszervezet? jéééé...
cikicakk55
@Csizmás Kond: Például a botlábu focisták és a régóta túl fizetett miniszterek,államtitkárok fizetésemelés helyett kifizethetnék a túlórát és akkor nem 4 ápoló( nő) nak kéne 30 beteget ellátni. Arról nem is beszélve,hogy a szakképzettség 70 százaléka már alapból külföldön kezd. Talán több maradna itthon jobb fizetésért . Stadionok ,kisvasútak,Alföldön 8 kilátó építése helyett lehetett volna a kórházak állapotán és felszereltségét javítani.Más szakmákban is van gond,de azokat nem ismerem annyira.Tudtommal az Unió is a Magyar emberek, az ország boldogulását küldi az Euró milliókat. Szerencsére már a pofájába is vágták a puhosnak,hogy nem az Orbán család gazdagodására küldik az Európa Uniós országokban dolgozó emberek adóját.
Csizmás Kond
@cikicakk55: " hogy a szakképzettség 70 százaléka már alapból külföldön kezd"
...és még ez...épen ezért egyet sem taníttatnék ingyen...
a kilátók meg egyebek...azok uniós projektek...beadsz egy tervet, jóváhagyják, kérsz pénzt és építesz...amúgy ezeknek és az előbbieknek semmi közük egymáshoz...
..ja és boldogulás...az ismét nem a sültgalambot jelenti...ahhoz ki kell használni a lehetőséget nem azt várni hogy valaki beletaszigáljon téged...
...és az ilyen folytonos és fölösleges idegeskedés csak az idegeidet öli amitől még rosszabb kedved lesz...tehát ismét csak vesztesz ha így folytatod...
szalai77
=-Itt találsz meztelen lányok a városodban : Huit.Re/Lanyok
Marivelsa
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a = = > www.3xDate.top
creativehun
Szakszervezetek! Itt lenne az ideje egy teljes ,országos sztrájknak...ha nem...akkor mehettek Ti is a picsába...semmivel nem vagytok különben mint ez a tróger banda. Ez nem kapitalizmus...ez valami fél feudális,uram-bátyám világ ahol a modern kori rablólovagok a zsellérek verejtékén és az összelopott állami pénzeken naponta milliókkal gazdagodnak..a csóró pelebejs meg dögöljön meg a munkába...mert kevés a munkavállaló. Persze az a pofon egyszerű megoldás eszükbe sem jut,hogy emelni kellene a béreket...európai bérekről csak akkor hablatyolnak amikor a saját pénzüket szavazgatják meg...lelkes egyetértésben! Tudjátok Ti..mennyi az a kibaszott 400 túlóra??? + 50 munkanap...de ha 12 órázik valaki..akkor egy évben 100 alkalommal rendelhető el neki a 12 órás műszak..ami azt jelenti,hogy reggel felkel 4-kor...tisztálkodik,toalett,bekap pár falatot,mosdás,fogmosás,fésülködés..öltözködés..5 körül elmegy munkába...6-kor munkába áll...este hatkor befejezi...hétre hazaér...amikor még esetleg főzni kellene a családnak..kaját pakolni másnapra...tisztálkodni..stb stb...és ezt egy héten mondjuk ötször...20 héten keresztül.akár...az az...egy évből..ezt 5 hónapon keresztül csinálhatják meg..amikor SEMMIRE nincs időd!!! No meg a kurva anyátok az!
Lepényleső
Kezükben eddig országunk volt a szabad préda,most a lakói kerültek sorra,-nem előszörre?
Így szokott ez lenni,ha parazita kerül a szervezetbe,a legelejére,aztán hatol a mélybe?
vacsi
A lényegre még nem is figyeltetek fel: Amíg tisztességes Munka Törvénykönyve volt, a napi 8 óra utáni túlmunkát pótlékkal fizették ki. Azután jött a munkaidőkeret, mint nagy találmány, ilyenkor csak azokat az órákat fizetik pótlékkal, amik a munkaidőkeret fölött vannak. Ez jelenleg 250-300 óra évente. Ebből lesz 400, 3 évi munkaidőkeretre. Számoljatok!
1magyar
Azok akik még a Parlamentbe sem járnak be ha néha üléseznek törvénybe hozzák, hogy a valódi munkát végző emberekből hogy lehet még a szuszt is kipréselni.
H I H E T E T L E N !
Na de ha ezek a még dolgozó emberek lebetegednek (rokkant járadékra havi 30.ezer ft,ra sem engedik őket) kik fognak dolgozni baromagyak?
kereső
@vacsi: A tisztességes MT-ben is volt munkaidőkeret- ami nem ördögtől való/ 2-3 hónapos időtartamra, a folyamatos munkarendű munkahelyeknél!!!/-de nagyon szigorú szabályokat tartalmazott a betartásra,és a munkabér+pótlékok elszámolására. A módositás már elment a kizsákmányolás irányába-de még mindig lehetett kezelni-főleg,ha munkaügyi felügyelet toppon volt szakmailag. Na ez mára már elolvadt- nincs szakma. A mostani javaslat meg nem MT-hanem rabszolgatörvény lesz,ha ezt át tudják passzirozni.Persze sok kétségem nincs felőle,hiszen a fideszes"képviselők" megszavaznak mindent amit eléjük raknak.Nekik nem a fáj a fejük miatta.A szakszervezeti vezetők meg majd leülnek tárgyalni a kormánnyal- kapnak igéretet,amiből semmi nem lesz. ugyanúgy mint eddig.
vacsi
@kereső: Persze, hogy át tudják! Hány munkás ül a parlamentben?!
advocat
Mire jó a sztrájk? Tudjátok? No akkor...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.