Az Alkotmánybíróság elutasította azt az alkotmányjogi panaszt a Stop Soros ügyében, amit az Amnesty International adott be. 

Döntött az Alkotmánybíróság: nem alkotmányellenes a "Stop Soros"

Az testület csütörtöki bejelentése szerint nem alkotmányellenes a Stop Soros törvény. Az Amnesty International annak megállapítását kérte az Alkotmánybíróságtól, hogy a büntető törvénykönyv jogellenes bevándorlás elősegítését és támogatását szankcionáló új rendelkezései

sértik az Alaptörvényt, mégpedig a büntetőjogi normák egyértelműségének követelményét és a szólásszabadságot.

Az Alkotmánybíróság az indítványt nem találta megalapozottnak.

A testület megállapította, hogy az új bűncselekménynek még nincsen bírói gyakorlata, ezért nem vonható le alappal olyan következtetés, hogy a tényállásban szereplő egyes meghatározások eleve értelmezhetetlenek lennének.

Az Alkotmánybíróság hangsúlyozta: az új bűncselekmény csak szándékosan követhető el és célzatos, vagyisaz elkövetőnek tudnia kell arról, hogy olyan személy érdekében folytat szervező tevékenységet,

aki valójában nincs üldözésnek kitéve, vagy a közvetlen üldözéstől való félelme nem megalapozott.

Az Alkotmánybíróság továbbá kiemelte: a tényállás szövege nem utal a humanitárius segítségnyújtást célzó tevékenységek tilalmára, és az Alaptörvényben megkövetelt észszerű értelmezés mellett bíróság nem is juthat ilyen következtetésre. Mint írják, az elesettek és a szegények megsegítése alaptörvényi kötelesség, ezzel összeegyeztethetetlen lenne büntetéssel fenyegetni az olyan segítő, önzetlen tevékenységet, amely a büntető törvénykönyvben tiltott céllal nem áll összefüggésben.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

rokker33
Mit gondoltatok majd a fidesz ellen fog dolgozni az AB mikor csak fideszes bírók ülnek?? Aki nem azt csinálja amit a főnök mond vagyis Orbán azt azonnal kirúgták vagy kirúgják! Így működik egy demokratikus ország még véletlenül sincs semmiféle diktatúra csak az ellenzéknek sír a szája orbánék szerint!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nevemnick
Csak úgy érdeklődöm: és a "Stop Fidesz" "Stop kormány"?

:D
Csizmás Kond
...vagyis az amnéziások úgy képviselik a törvényt hogy azt nem is ismerik...?
Nessy
Miután nincs Alkotmányunk, nincs mit sérteni. Ebben igaza van a nem létező Alkotmány bíráinak!
Egyébként is ez nem uszítás, csak Kormány tájékoztatás a híveknek.
A többször módosított "gránitszilárdságú" Alaptörvényt meg mindenki úgy magyarázza, ahogy úri kedve diktálja!
advocat
Azért ezt a világnak megmagyarázni? De ez legyen az ő bajuk. Ezért a pénzért, bármikor, bármit? Ők tudják. Csak néha - jó a férfiak - borotválkoznak is. Igaz a nők meg festegetnek, rúzsoznak. Szóval van tükör, otthon is.
Jozefina
Mégis mire lehett számítani?? Hát erre!!
Inlegitím és szenilis emberek gyülekezete, miután Alkotmány nem létezik, ugyanúgy, mint köztásasági elnök sem, köztársaság nélkül!!?? Egy zagyvaság az egész fidesz őrület!!!
tudode
Miért lenne a STOP SOROS alkotmányellenes, ha a KÖZJOGILAG ÉRVÉNYTELEN alapizé is EZEK szerint a díszpinty alkotmány, MIK szerint JOGSZERŰ!
human
Ahol a korrupciót kormányprogram szintjére emelik ott semmin nem lehet meglepődni.
papa.49
Meg a ,,tákolmány bíróság,, összetételét is figyelembe kell venni !!!
Eladott Ország
Az őrület máris sokszoros, nem alkotmányellenes a STOP Soros.
uploads.disquscdn.com/images/b28d4886cea392e38f916513539f232042d8a1fce1c58cfc24bf39bf8ce4ed50.jpg?w=600&h=274
De nem diktatúra, mert a bábszervezetek megmagyarázzák a bábtörvényeket. Jee. "az új bűncselekménynek még nincsen bírói gyakorlata," No hát ott van mindjárt a Gruevszki-ügy. Ezek megértik: uploads.disquscdn.com/images/e3ab9fe13ff8c5349b9647ac92be9c5c14ea0d7345b7414fee05dc0e769ca54f.jpg?w=600&h=350
Még szerencse, ellenkező esetben módosítani kellene a gránátszilárdságút, ami akár két napig is eltarthat!
CsipkeRózsa
"A testület megállapította, hogy az új bűncselekménynek még nincsen bírói gyakorlata, ezért nem vonható le alappal olyan következtetés, hogy a tényállásban szereplő egyes meghatározások eleve értelmezhetetlenek lennének."

Az új bűncselekménynek minősített törvényeknek máskor sincs bírói gyakorlata, miért ez döntené el az alkotmányosságát?

Az AB máshogyan értelmezi a törvényt, mint a kormány, mégis elutasítja azt, hogy értelmezhetetlen lenne.
rokker33
Mit gondoltatok majd a fidesz ellen fog dolgozni az AB mikor csak fideszes bírók ülnek?? Aki nem azt csinálja amit a főnök mond vagyis Orbán azt azonnal kirúgták vagy kirúgják! Így működik egy demokratikus ország még véletlenül sincs semmiféle diktatúra csak az ellenzéknek sír a szája orbánék szerint!!!
magyarbakancs
A nép meg meg állapítaná nem kötél ellenes hanem golyó érettek.
Qqberci
Simicska óta tudtuk, hogy hülyének lenni állapolgári jog. Most már azt is tudjuk, hogy hazudni, gyűlölködni úgyszintén...
Desischado
A hazugság, gyűlölködés, uszítás, hisztéria keltés mióta nem alkotmányellenes?! Valaki magyarázza már meg! Az alkotmány bíróság zömmel fidesznyik bírókból áll. Nem elfogultak, á dehogyis!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.