A statisztikák szerint a fővárosban éri meg a legjobban nyugdíjasnak lenni.

Kiderült: itt a legrosszabb nyugdíjasnak lenni Magyarországon

A statisztikai hivatal friss kiadványa szerint a legnagyobb átlagos juttatást a fővárosi nyugdíjasok kapták tavaly, 154 ezer forintot, míg a legkevesebbet a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élők, 115,6 ezer forintot – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal Magyarország, 2018 című összefoglaló kiadványából. (Ugyanitt a legmagasabb és a legalacsonyabb az átlagos nettó bér is.)

A szabolcsiaknál alig kapnak nagyobb nyugdíjat a Bács-Kiskun megyében élők, 115,9 ezer forintot, de még így is rosszabbul járnak, mint a Békés megyeiek: ott 116,2 ezer forint a járandóság. A dobogó első három helyezettje Budapest, Fejér és Pest megye, ott több pénz jár.

A lap megjegyzi, hogy 2018-ra 10 éves csúcsra ugrott a nyugdíjasok körében a szegények aránya, a 2020-as költségvetés makrogazdasági prognózisa szerint pedig a jövő sem kecsegtet fordulattal ezen a téren.

Forrás: mfor.hu

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ágimami
@Cicamama55: Sajnos ez régen és most is így van! Bp-en mindig is több volt a fizetés mint vidéken, viszont a megélhetés olcsóbb, most is (nagybani piacra gondolok én is) .
A nyugdíjakkal kapcsolatban csak annyít, ha a KSH adatai valósak lennének, azt hiszem sokan nem szólnának egy szót sem, főleg Bács, Békés megyére gondolok! Rengeteg a 80 ezer Ft. alatti nyugdíjas.
Ezért utálom a statisztikát, mert nem a valós képet mutatják, hanem az átlagot!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Eriksson
Mégis a pesti nyugdíjasok siránkoznak leginkább.
RonaGyuri
@Eriksson: jellemző a buta eszetlen Orbán-segg függő barom voltodra, hogy ilyen baromságokat irkodsz! )=))
Tudom, hogy nem érdekel, de vesd össze a megélhetési költségekkel és a befizetett nyugdíj-járulékokkal! Sokkal nagyobb különbségek lehetnének! =))
kereső
Csak azt nem tudom, hogy ezekből a számokból hogyan jön össze a 138 ezres országos átlanyugdij. Valaki/kik hazudnak- csak nem következetesen.Bizonyára nem statisztikusok.
Eriksson
@RonaGyuri: Akkor hogy értelmezhető szerinted az az állítás, hogy
"A statisztikák szerint a fővárosban éri meg a legjobban nyugdíjasnak lenni."
Dr plágium
@Eriksson: Nem éri meg, az átlagnyugdíj csak kozmetikázott statisztika, arról nem beszélve a többségnek a fővárosban is átlag alatti. Persze a milliós nyugdíjasok zöme is fővárosi őket ki lehet hagyni a statisztikából.
Eladott Ország
Minden hazai nyugdíjas megkezdheti az izgulást, ugyanis elkezdték postázni a nyugdíjemelésről szóló értesítőket, amiből kiderül, Orbán Viktor szerint úgy voltak-e a számok idén is és emelt-e a kedves vezető. Erre a valóságban persze nem kell várni, ugyanis pontosan lehet már most is tudni, hogy idén 2,7%-os nyugdíjemelés történt, amely igen érdekes szám, különösen ha azt nézzük, hogy az MNB 3,4%-os inflációval számol. Vagyis a megemelt nyugdíjak ellenére is szegényebbek lettek a nyugdíjasok idén.
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2019/01/g%C3%B6rbe.png
Aki tehát azt várta ettől az évtől, hogy egy kicsit majd jobb lesz, az hiába tette. Idén nem lesz parlamenti választás és még az Erzsébet-utalványok is megszűntek. Hogy Orbán és propagandistái terveznek-e idén is krumplit, tojást esetleg lisztet osztani valamely eldugott faluban, azt egyelőre nem tudni. Egy azonban biztos, minden magyar nyugdíjasnak nehezebb lesz az idei évben, mint akár egy évvel ezelőtt. A fidesz tehát nem tett mást, mint amit a kampányában is megígért, folytatta amit elkezdett: az ország rombolását.
kokopelli
@kereső: A fizikában és sokszor a matekban is voltak állandó faktorok a képletekben!
Miért ne lehetne egy nyugdíj-formulában is? Pl. egy "ny" szorzó 0,1-0,99 között válaszható !
..".voiláááá " etársak!...még kérdés?
Eladott Ország
@kereső: Aki hivatkozik a KSH adataira, attól azt kérdezem, hogy miért pont a KSH mondana igazat a választási csalások után?!
simmering73
Még mielőtt összevesznénk, szögezzük le. Ebben az országban mindenütt rossz nyugdíjasnak lenni. Erről gondoskodott a kilenc éve regnáló hatalom.
Eriksson
@Dr plágium: Ha így van, akkor miért írják, hogy
"A statisztikák szerint a fővárosban éri meg a legjobban nyugdíjasnak lenni."
Eriksson
@simmering73: Nem pontosan. Aki pl. Bpesten élt és dolgozott, az vidéken viszonylag jól eléldegélne a nyugdíjából. Fordítva viszont kizárt dolog.
Eriksson
@Dr plágium: Éppen ezért írtam az első bejegyzésemet, mert nem kell mindent készpénznek venni, amit elsőre olvasunk.
Dr plágium
@Eriksson: Van aki bedől mindennek és az ilyen marhaságokkal tovább szítják a feszültséget.
kokopelli
@Dr plágium: ...el tudom képzelni,hogy milyen lehet az "infrastruktúra" vidéken,ahhoz képest,
amit Budapesten láttam! (a családtagjaim és baráti köröm gondjait,és a végtörténeteket ismerve) (;-()
Eriksson
@Dr plágium: Én is erre gondoltam, amikor beleolvastam ebbe a cikkbe.
Nessy
Miután ez egy mezei számtani átlag, nem sokat mond. Egyébként van benne ráció. Több magasabb iskolai végzettséggel, magasabb beosztásban dolgozó nyugdíjas van. Ebben benne vannak a kormányzati pozicíóból nyugdíjba menők, ahol eléri nyolcszázezer - egymillió forintot az ellátás összege. Mediánt számolva, már árnyaltabb lenne a kép! Még mindig a százezer alatti, vagy azt épp elérők vannak nagyobb számban. És az éveken át minimálbérrel foglalkoztatottak is ebbe a csoportba fognak tartozni. A svájci indexálás nélküli , és a maginflációt alapul véve történő nyugdíj emelés egyre szélesebbre fogja nyitni az ollót az átlag nyugdíj, és az átlag bér között.
Ez a nyers valóság!
Jozefina
A statisztikák soha nem a valóságot tükrözik!!! Sok 10 ezren élnek 100 ezer forint alatt. sőt 50 ezer forint alatti összegből!!! Hazugság az egész!!!
kokopelli
@Nessy: Én jó 17-20 éve találkoztam utoljára a "főiskolai iskolatársaimmal",akik annyit kerestek,
amennyit nem akartam elhinni! Majd mindannyian abban reménykedtek,hogy az utolsó éveik ta-
lán feldobják az átlagot!Nem tudom,hogy mennyire nyílt meg az olló az ő javukra,mert mert elma-
radtak a találkozók!A bajtársaim nyugdíjai (a század csak technikusokból állt) ugyanúgy,ha még
hozzáveszem azt is,hogy több mint a fele vidéki srác volt,dito ß@r!!! (;-))
El tudom képzelni a minimálbéresek sorsát!
Nessy
@kokopelli: Nem kistelepülésen, megyeszékhelyen , megszünt gyárban technikus, a 41 évből 17 minimálbér: 95 ezer Ft/hó!
Cicamama55
Van ennek a cikknek igazságtartalma...Amíg aktív dolgozó voltam, s rendszeresen továbbképzésekre jártunk, bizony elképedve vettük tudomásul, hogy a megyeszékhelyeken dolgozók kb, 20-25, a budapestiek pedig kb. 25-40 %-al kaptak több fizetést, mint mi, vidékiek. Ugyanazért a munkáért. Szociális ágazatról van szó. Mi mindig az alsó, ők pedig a felső határt kapták. S még egy dolog...Évtizedek óta, Budapestről, a nagybani piacról fele annyiért hozatjuk haza vonaton-egy vasutas ismerősünk segítségével- a burgonyát, mint amennyiért nálunk a helyi piacon a termelők árulják...
ágimami
@Cicamama55: Sajnos ez régen és most is így van! Bp-en mindig is több volt a fizetés mint vidéken, viszont a megélhetés olcsóbb, most is (nagybani piacra gondolok én is) .
A nyugdíjakkal kapcsolatban csak annyít, ha a KSH adatai valósak lennének, azt hiszem sokan nem szólnának egy szót sem, főleg Bács, Békés megyére gondolok! Rengeteg a 80 ezer Ft. alatti nyugdíjas.
Ezért utálom a statisztikát, mert nem a valós képet mutatják, hanem az átlagot!!!
Eladott Ország
@Eladott Ország: ma, 12:20; A hivatkozott grafikont a KSH készítette: Relatív jövedelmi szegénység (%) a nyugdíjasok körében. De lehet, hogy a valóság tragikusabb. Ha a tendencia folytatódik, hamarosan még Bulgária is megelőz bennünket.
A tartós hazudozás azért előbb-utóbb kitudódik.
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2019/01/g%C3%B6rbe.png
Macskaszem
Köztudott, hogy Bpesten a fizetések is magasabbak mint vidéken, ezért nyilván magasabb a nyugdíj is. Ezzel együtt is a 2 millió nyugdíjasból 1,5 millióan kapnak 150 ezernél kevesebb nyugdíjat. Hamarosan a románok is beelőznek a 70%-os nyugdíjemelésükkel, onnantól a magyarok lesznek a legszegényebb nyugdíjasok.
Eriksson
@Cicamama55: Ez így igaz. De még megyénként is más-más a kereseti lehetőség. Viszont azt sem szabad elfelejteni, hogy ahol magasabb az átlagkereset, ott az árak is magasabbak. (Itt nem a zöldség piacra gondoltam, mert az valóban olcsóbb a nagycsarnokban, mint ahol megtermelik).
kokopelli
@Eladott Ország: Gondoljunk bele,hogy milyen alapon emlegetik a politikusok és a hasonló
alacsony szellemi szinvonalú emberkék az EU-s nyugdíjat!Még a nyugaton is a teljes kereset
függvénye, szabja meg azt!(...minden év végén az új mérleget közölve pont-számokra vetítve!)
Borsodi
@Eriksson: Ez nem minden esetben igaz, nézzük Ózdot jó formán minimálbérből élők városa ahol drágább a megélhetés mint Miskolcon .Putnokon sokkal drágább minden mint Kazincbarcikán.(fagylalt zöldség hús kenyér papír írószer, üzemanyag, Pedig Kazincbarcika Putnokhoz képest Ausztria.
Eriksson
@Borsodi: Bárki meggyőződhet róla, hogy mennyire igazad van. Mindenhol vannak ilyen problémák. A kisebb helységekben a kereskedők monopolhelyzetben vannak, mert nincs konkurenciájuk. Annyit kérnek, amennyit nem szégyellnek. Ezt kellene valahogy szabályozni, de kimagyarázható. Beszerzési nehézségek, fuvardíj, meg ilyesmi. Vannak önköltségek, melyeket a vevőnek kell megfizetni. Sajnos, ebbe minden belefér.
Valamelyik nap egyik pesti levelezőtársunk írta itt, hogy bizony tud válogatni áru és áru között, mert bőven van választék. S felsorolt jó pár élelmiszer áruház nevét.
Szegény embert meg az ág is húzza...
Borsodi
@Eriksson: Ebben teljesen egyet értünk,csak az a baj ,hogy a monopol helyzet kialakításáért legtöbbször a helyi polgármester a felelős,nem engedi,hogy Tesco Aldi vagy bármi nagyobb áruház épüljön,mert akkor a húsos fazék kiborulna.Nem tudnának a haveri körök rokonok gazdagodni.Mert a szegény embernek nincs arra pénze,hogy más városba menjen vásárolni,kénytelen megvenni még a lejárt dolgokat is.valóban az ág is húzza de kell hozzá egy fideszes polg.mester is.
Eriksson
@Borsodi: Beláthatod, hogy minden faluba nem lehet nagyáruházat építeni, mert akkor nem élnének meg. Ha belegondolsz, tényleg van ilyen, hogy szállítási költség, boltrezsi, saját haszon meg miegymás, amit be kell építeni az árrésbe amit ki kell termelni a boltosnak, akárki a polgármester.
Ha épülhetne Tesco Aldi vagy bármi nagyobb áruház, az lenne az igazi buli a helyi potentátoknak. Vastagon ki tudnának venni belőle a maguk hasznát. Mindenféle telekspekuláció, építési engedély, majd működési engedély...
Eladott Ország
A bűnöző cigány szerint a liberális maffia miatt omlik össze a nyugdíjrendszer, egészségügy, az oktatás, a közrend.
A liberális maffia irányít minden közpénzt Mészáros Lőrinchez meg a haverjaihoz, a liberális maffia stadionokkal árasztja el az országot, lebetonozza a városligetet, kivágja a fákat és kib@szásból orosz metrókocsikat futtat. Amikor valaki ilyeneket kezd el mondogatni mint "a liberális világmaffia beavatkozása okoz szenvedést Magyarországon", akkor ideje volna visszavonulnia a közélettől és megengedni a környezetének, hogy rendszeres elmeorvosi vizsgálatokat végeztessenek el nála és el kell zárni a külvilágtól örökre.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.