A magyar kormány továbbra is elutasítja a kötelező kvótát, és mindent megtesz, hogy megvédje a magyar határkerítést és a magyar emberek biztonságát – mondta Hollik István kormányszóvivő pénteki sajtótájékoztatóján, amelyen kérdésre válaszolva azt is megerősítette: a kormány nem kíván változtatni a kulturális támogatások összegén, és nem módosítja az önkormányzatok kötelező és önként vállalt faladatait a kultúrával kapcsolatban.

A politikus szerint az elmúlt hét bebizonyította, hogy a migránsok továbbra is özönlenek Európa irányába tengeren, valamint szárazföldön is egyre növekszik a migrációs nyomás, leginkább a balkáni útvonalon.

Hozzátette: ennek következményeképpen ismét előkerült és az Európai Tanács asztalán van egy olyan német javaslat, amely újra előveszi a kötelező kvóták ötletét. Tehát továbbra is vannak olyanok, akik dacára az elmúlt három év európai történéseinek változatlanul ragaszkodnak ahhoz, hogy a kötelező kvótát az európai tagállamokra erőltessék – jegyezte meg.

Kijelentette: ezért már a "gondolkodás kezdeti fázisában" fontos leszögezni, hogy ebben az ügyben a magyar kormány továbbra is a magyar emberek akaratát érvényesíti, álláspontja szerint a kötelező kvóta veszélyes javaslat, mert az üzeni az afrikai és kelet-ázsiai bevándorlók milliói számára, hogy Európában tárt karokkal fogadják őket.

A magyar kormány álláspontja nem változott: a migránsokat nem behozni kell Európába és elosztani őket, hanem azokat, akik illegálisan tartózkodnak itt, ki kell vinni Európából – erősítette meg.

Hangsúlyozta: a kötelező kvóta sérti a tagállamok szuverenitását, hiszen senkit nem lehet rákényszeríteni arra, hogy a befogadjon bevándorlókat, ha ezt nem akarja. A kormány ezen jogi álláspontja továbbra is érvényes – szögezte le.

A kormányszóvivő az Európára nehezedő, és az elmúlt hetekben fokozódó migrációs nyomásra hivatkozva kijelentette: a magyar kormány továbbra is azon az állásponton van, hogy Európa és Magyarország biztonságát, határait kell elsőként megvédeni.

A kormány minden szükséges lépést megtesz, hogy a magyar határkerítést megvédje és ezen keresztül garantálja a magyar emberek biztonságát, a kötelező kvótát pedig minden egyes alkalommal határozottan el fogjuk utasítani – összegzett Hollik István.

A kormányszóvivő a kulturális intézményekre vonatkozó szabályozás átalakítására vonatkozó kérdésre válaszolva kijelentette: a kormány nem kíván változtatni a kulturális támogatások összegén, semmilyen forrást nem kíván elvonni.

Hozzátette: szintén nem módosítják az önkormányzatok kötelező és önként vállalt faladatait a kultúrával kapcsolatban.

Ugyanakkor úgy vélte:

a Gothár-ügy rámutatott a jelenlegi finanszírozási, működtetési, támogatási rendszer hiányosságaira, a kormány pedig nem tartja megengedhetőnek, hogy az állam csak a finanszírozásban vállaljon felelősséget, a működtetésben nem.

Felhívta a figyelmet arra: az államnak a mai finanszírozási rendszerben nincs lehetősége arra, hogy egy ilyen ügy után a Katona József színház igazgatóját menessze az állásából, holott ez – tette hozzá Hollik István – indokolt lenne.

Mint mondta, a vegyes – állami és önkormányzati – finanszírozású intézmények esetében, kormány jelenleg nem tud élni működtetés felelősségével, így ezen kívánnak változtatni. Hozzátette: az önkormányzatoknak joga és lehetősége van arra, hogy önállóan működtessenek kulturális intézményeket, színházakat, és abba az államnak természetesen semmilyen beleszólása nincsen.

Úgy összegzett: a Nemzeti Kulturális Alapot nem megszünteti a kormány, hanem megújítja, tökéletesíti a rendszert.

Arra a kérdésre, hogy a módosításokról egyeztetnek-e a főváros vezetésével, Hollik István azt mondta: a parlamentben van helye ennek az egyeztetésnek, ott pedig minden megválasztott országgyűlési képviselőnek, így Karácsony Gergely pártja képviselőinek is a van lehetősége kifejteni a véleményét.

A Liget-projektre és a budai szuperkórházra vonatkozó kérdésre válaszolva a kormányszóvivő elmondta: minden Budapesttel kapcsolatos ügy a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának napirendjén lesz, amit jövő hétre hívott össze Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Arra az újságírói kérdésre, hogy torzíthatja-e a piacot, hogy egy felmérés szerint Szíj László és Mészáros Lőrinc cégei 2100 milliárd forint közbeszerzést nyertek el, Hollik István úgy válaszolt: a magyar kormánynak a közbeszerzések ügyében két szempontot kell érvényesítenie, egyrészt, hogy hasznos beruházások valósuljanak meg, másrészt pedig, hogy a jogszabályokat mindenki tartsa be. Megjegyezte: az említett két gazdasági szereplővel kapcsolatban sok vádaskodás hangzik el; a kormány arra biztat mindenkit, hogy ha konkrét jogsértésről van tudomása akkor forduljon a hatóságokhoz.

Forrás: MTI

Címlapkép: Fidesz/YouTube

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

solidedge
Megindult a független színházak bedarálása. Rákosi figyelj odaát még mindig tanulhatsz.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
solidedge
Megindult a független színházak bedarálása. Rákosi figyelj odaát még mindig tanulhatsz.
cikicakk55
Ugyan már Hollik! Amire ráteszitek a mocskos mancsotokat,minden csak tönkre megy. hagyjátok már békén a kultúrát,a színházakat.Igaz,én nem járok színházba,mert számomra megfizethetetlenek a belépő jegyek,de azt tudom,hogy remek színészeink,remek színház igazgatóink vannak.Miért kell mindenbe bele pancsolni. Ezt a migránsokkal való riogatást is be kéne már fejezni. A Magyar emberek legnagyobb része tudja,hogy a mi országunkba egyetlen migráns sem akar letelepedni.Nyomorból nyomorba? Olyan országba,ahol a miniszterelnök annak örül,ha az emberek gyűlölik a más bőrszínt,a másságot és mindenkit,akik nem azonos pártszimpatizánsok. 2015.ben szinte elsőnek írta alá orbán a kötelező kvótát és be is hozott az országba 2.500 migránst,pedig a kvóta csak 1900 emberről szólt. Ne hivatkozzon a Magyar népre,mert mi nem azzal bíztuk meg,hogy kirabolják az országunkat és egyre tönn mélyszegény ember éljen az általuk teremtett nyomorba. Hazudnak reggel, délben és este is.
Eladott Ország
A következő az a budapesti főpolgármester fölé rendelt kancelláriaminiszteri poszt lesz.Csokis Máté: a színházigazgatókat becsicskítjuk. Lábhoz. Nyalod. Ha most nem áll ki minden színész és színházigazgató (mínusz seggnyalók) egységesen Gergő mellé és nem mondják azt hogy elég, akkor megérdemlik hogy holnaptól majd csak "o1g" valamelyik seggnyalója által jóváhagyott darabokat játszhassák. A fiatalok, a tudósok el tudnak menni de ők nem. A csúti gazembert a kicsinyes bosszú az, ami most vezérli. Megbüntetni minden szaros libsit, aki nem rá szavazott. A zemberekérdeke'. Azbazmeg...
CsipkeRózsa
Hányadik megújításuk lesz, most változott, már megint?
kereső
@Eladott Ország: 444.hu/2019/12/06/a-fidesz-egy-modositassal-sajat-maga-szabna-meg-az-ellenzeki-partok-strukturajat

" Megbüntetni minden szaros libsit, aki nem rá szavazott. A zemberekérdeke'. Azbazmeg."
RonaGyuri
Ja a Nyugdíj ezer-milliárdokat sem eldorbézoltátok, hanem megvédtétek! =))
csipetke
Miután az NKA-ról beszélt hollik, (nem bírtam végigolvasni ezt az avas rizsát) vajon hogy keveredett a témától a migráncsokig? Mert kettőnek baromira nincs köze egymáshoz. Vagy a kisgazdájuk kiadta parancsba, hogy mindegy miről beszéltek, de a migráncs legyen benne. Ez olyan, mint mikor Kolumbiában elültetnek egy magot, legyen pl répa, mindig kokacserje nő ki valahogy. Ezek pedig bármilyen témába beleszövik a migráncsokat
csipetke
@Eladott Ország: 17:55 Ez nem biztos, hogy összejön. nekik, mert úgy tűnik,Karácsony ebbe nem megy bele,hogy a kormány nevezze ki a színházigazgatókat, máskülönben nem egyezik bele az atlétikai vb-be. Azt meg most hallottam egy politológustól, hogy a főpolgármesteri poszt egyenrangú a miniszterséggel, úgyhogy nem izélgethetik kedvük szerint
Józsipapa
Az agyadat kellene tökéletesíteni, te barom !!! De azt már nem lehet !!!
Qqberci
"A politikus szerint"... Hol itt a politikus? Én csak egy seggfejet látok...
namihami
Gazdag nyelv a magyar! Ugyanarra a cselekedetre mennyi alternatívája van.
Nessy
Szócséplő Nertárs! Ha a kormány bele avatkozik a színházak műsorába, beleszól a könyvkiadásba,méghozzá úgy, hogy kiadás előtt módosítható pdf-be el kell küldeni a kéziratot engedélyezésre, azt tudja hogy nevezik? CENZÚRA! Az összes többi duma csak a kóbor apácák megtévesztése!
kissé felnőttem
beültettek valamit a fejekbe kishuszár? mit nem tettetek még tönkre???
Nessy
@kissé felnőttem: Megszállták a tudatát!
teuton
"Arra az újságírói kérdésre, hogy torzíthatja-e a piacot, hogy egy felmérés szerint Szíj László és Mészáros Lőrinc cégei 2100 milliárd forint közbeszerzést nyertek el, Hollik István úgy válaszolt: a magyar kormánynak a közbeszerzések ügyében két szempontot kell érvényesítenie, egyrészt, hogy hasznos beruházások valósuljanak meg, másrészt pedig, hogy a jogszabályokat mindenki tartsa be. Megjegyezte: az említett két gazdasági szereplővel kapcsolatban sok vádaskodás hangzik el; a kormány arra biztat mindenkit, hogy ha konkrét jogsértésről van tudomása akkor forduljon a hatóságokhoz."
Na ezt tenyleg felesleges volt mondani abban az orszagban, ahol a kecskere biztak a kaposztat! De az OLAF-jelentes megvan es az EU kiszabott 700 milliard forint büntetest, mert az EUs penzek 25%-a el lett lopva! (Tülarazott, nem megfelelöen, szemelyre/cegre szabottan kiirt, pardon "elnyert" palyazatok.) Ebbe szo nelkül belement a kormany es fizeti közpenzböl (adobevetelböl), mert a tovabbi vizsgalatok folyaman kiderült volna, ki hibazott es hova kerültek a milliardok! Igy az egesz a szönyeg ala lett söpörve..
Tovabbi 2,2 milliardos büntetest kell fizetni a rendszerszintü tolvajlasok miatt. Erröl nem harsog sem a kormanyszovivö, sem a kiralyi media...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.