Varga azt mondta, hogy Európa gazdasági teljesítménye csökkent, ugyanakkor a magyar gazdasági növekedés 5 százalék feletti volt az év első kilenc hónapjában.

Az államadósság GDP-hez mért arányát 60 százalék alá akarja mérsékelni a kormány 2022 végére, gyorsítani szeretnék az adósságcsökkentés ütemét

– mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az M1-en.

Kiemelte, hogy a magyar állampapír plusz (MÁP+) nagyon népszerű, a lakosság már több mint 3000 milliárd forint értékben vásárolt a papírból, és egyre kisebb a külföldiek aránya az államadósság finanszírozásában.

Európa gazdasági teljesítménye csökkent, ugyanakkor a magyar gazdasági növekedés 5 százalék feletti volt az év első kilenc hónapjában, és várhatóan az év egészében eléri a 4,8 százalékot; a pénzügyminiszter szerint Magyarország kiemelkedő teljesítménye annak köszönhető, hogy az elmúlt években a hazai gazdaság több lábra állt és magas beruházási rátával működik.

Varga Mihály karácsonyi bejelentést tett az államadósságról

Varga Mihály úgy fogalmazott: ha a gazdaság nő és többletforrások állnak rendelkezésre, akkor a közterhek csökkentésével megpróbálják a gazdaság növekedését fenntartani, a munkahelyteremtést ösztönözni.

A vállalkozásokat érintő adóterhek csökkentéséről szólva a tárcavezető kiemelte a szociális hozzájárulási adó mértékének mérséklését 19,5-ről 17,5 százalékra. Mint mondta, ez hozzájárul ahhoz, hogy a következő években a vállalkozások többet tudjanak költeni béremelésre és beruházásokra.

A miniszter felidézte egyebek mellett azt is, hogy a kisvállalati adó (kiva) kulcsa 13-ról 12 százalékra, a szálláshely-szolgáltatások általános forgalmi adójának kulcsa pedig 18-ról 5 százalékra csökken 2020. január 1-jétől, és megszüntetik az adófeltöltés intézményét.

Varga Mihály kitért arra, hogy

a kormány olyan adómódosításokat is elfogadott, amelyek a családvédelem, a gyermekvállalás területén segítenek. A négygyermekes anyák élethosszig tartó jövedelemadó-mentessége Európában is kuriózumnak számít

– jelezte.

Cikk- és címlapkép: AFP

(MTI)

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
@CsipkeRózsa: feltételezem, hogy az ezek miatt kieső bevételeket valakiknek pótolni kell! Mint ahogy a nagylelkű TAO és egyéb "támogatásokat" is!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
CsipkeRózsa
" A négygyermekes anyák élethosszig tartó jövedelemadó-mentessége Európában is kuriózumnak számít – jelezte."

Ez biztos, de nálunk a törvények mindig a törvényhozás vezetőjéhez igazodnak.
Nessy
@CsipkeRózsa: feltételezem, hogy az ezek miatt kieső bevételeket valakiknek pótolni kell! Mint ahogy a nagylelkű TAO és egyéb "támogatásokat" is!
tudode
Most akkor álljunk meg egy, két szóra!!!
.
A laikus állampolgárnak nem kell tudni azt, hogy mi a különbség
.
--- az államadósság, és a
.
--- bruttó és a nettó külső adósság között!!!
.
Tehát BRUTTÓ KÜLSŐ ADÓSSÁG az, amelyet még az ükunokáink is fizetni fognak! Nevezetesen őfélesége Paks2-jé, és a sehova nem vezető selyemútját, amelyben pl. nincs benne a Trieszti hajókikötő rendeltetésének megfelelő építése, amelyekhez semmi köze nem lehet, még államháztartási ismeret nélkül sem - a négygyermekes anyák élethosszig tartó MÉZESMADZAGJÁHOZ!
.
Nagyon kevesen lesznek különben azok, akik EBBE A NYOMORTANYÁBA négy gyermeket vállalnak!
apgisbe
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
Sámannus
Hazugok vagytok, csak lopni tudtok ezzel is.
terlasz
Vajon hogyan értékelik ezt remek hírt az ételért sorban álló tömegek és a létminimum alatt élők milliói?
Pálinkás Pál
" A négygyermekes anyák élethosszig tartó jövedelemadó-mentessége Európában is kuriózumnak számít"
No most kicsit elemezzük ezt a törvényt...magyarországon kiknek is van általában négy gyermeke??? ugye mindannyian tudjuk...nos rájuk aztán baromira jellemző a példás munka...eddig sem fizettek egy buznyák jövedelem adót sem,ezután sem fognak...viszont marha jól hangzik!!! Egy fillér kiesése nem lesz az államnak,viszont remek PR duma!!!
Sámannus
Sírás lesz ennek a vége, a maffia majd ebből is tarhál, mint a manyup-ból. Most éppen a nyuggeroktól vesznek el tíz százalékot.
kereső
Akkor már meg is van a helye az összevont "TB járuléknak", Nem ám arra, amire befizeted- hanem államadósság csökkentésre, hogy a többi adóból több jusson a sportolók nagyapjának járadékára, a focisták tiz milliós fizetésére, az egyházaknak a harminc ezüst helyett, stadionokra, világbajnokságok rendezésére, és természetesen a határon túli-és diaszpórás magyarok??, életszinvonalának emelésére. Boldog Új Évet Magyarország.
ómió
És sehol egy "haladó" államcsőd a'la Böszme?
Eladott Ország
Ezek már a "hazudni csak pontos és szépen" szabályhoz sem tartják magukat. Magyarország jelenleg az Európai Unió leggyorsabb ütemben bővülő gazdasága. Én elhiszem, hogy Varga Mihály egy unortodox képességű könyvelő, de lehet, hogy hallott már az írországi gazdasági növekedésről (8,1%), a máltai gazdasági növekedésről (6,8%) - 2018-ban. Magyarországon ez 5,1% volt. Fogy el az uniós lóvé. Lesz ez még gyengébb növekedés is. Az Audi pl. Ingolstadtból közel tízezer embert épít le, Győr is sokkal visszafogottabb lesz. És ez csak egy autógyár, amelyiknek komoly érdekeltségei vannak itt, valószínű, a többi sincs másképp. És nem mindegy ugyebár hogy a fejenként 51.000 EUR 2.8%-a = 1428 EUR (Ausztria) vagy a 16.000 EUR 5%-a 800 EUR (Magyarország) az a növekmény...
Eladott Ország
Végre talán Magyarország is csatlakozhat olyan csodás államokhoz, mint Oroszország, Fehéroroszország, Örményország, Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán. Na nem a demokrácia felfogását illetően – hiszen abban már rég egy húron pendülünk -, hanem mint a világhírű Eurázsiai Fejlesztési Bank legújabb tagjai. A tárgyalások még csak most kezdődtek, ezért a csatlakozás még nem atombiztos, noha a kipcsak vérünket akkor sem tagadhatnánk le, ha akarnánk. Ez biztosan elegendő lesz ahhoz – na meg az, hogy a Nemzetközi Beruházási Bank, vagyis az orosz fejlesztési bank központja Budapestre került -, hogy tárt karokkal fogadjanak bennünket ázsiai testvéreink. Hát kell ennél nagyszerűbb hír. Minden rezsimnek a működéséhez pénzre van szüksége, így az orbán rezsimnek is, hogy etetni tudja a kiszolgálók népes hadát. A belső gazdaság, köszönhetően az elsíbolt pénzeknek, ohne valós fejlesztéseknek, teljesítménynek köszönhetően nem képes fedezni a költéseket. Elfogynak a lenyúlható beruházások, hiszen 2020 után az unió nem fogja számolatlanul önteni az országba a pénzt. Az IMF miatt nagyon szem előtt lennének a srácok. Valami más pénzforrás után kell nézni, ahol még nem telt ki a becsület. Itt van a "Budapest-Belgrád" vasútvonal, amiből, ha jól tudom, csak Magyarországnak nem lesz haszna, Kínának annál inkább, mivel magyar hitelből kínaiak építik az áruik európai fuvarozására. Paks 2 hitel, pedig kész pénzügyi katasztrófa! Huráááá! Csatlakozunk az Eurázsiai KGST-hez! Fel, vigyázz! Szajuz nyerusimüj reszpublik szvabodnüh, szplatyila naveki velikaja rusz...(Союз нерушимый республик свободных Сплотила навеки Великая Русь.)
Lepényleső
Az európai átlag 3 ooo € (alacsony) 3 %-a = 90 € = 30 060 Ft
A magyar átlag 150 ooo Ft (magas) 6 %-a = 9 000 Ft
A számok hazudnak-e,esetleg az "ortodoxok"egyike?
Béla333
Matolcsy már 2012-ben megmondta: ez az ország egy Meseország! (lesz 2013-ra...)
Nessy
@Lepényleső: Valamikor azt tanultuk, hogy "egy mutató" nem mutat semmit. Ime a példád: Százalékosan szép eredmény, nominálisan siralmas!
A másik lényeges dolog, hogy mit, mihez viszonyítanak! Milyen bázis adatot vesznek figyelembe. Itt lehet nagyokat "alakítani". Élnek is vele!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.