Az országos tisztifőorvos a járványügyi helyzetre figyelemmel, az egészségügyi törvény által rá ruházott jogkörében, a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedések érdekében normatív határozatot adott ki csütörtök késő este – közölte a kormányzati koronavírus-oldal.

Az országos tisztifőorvos a járványügyi helyzetre figyelemmel – az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 74. § (2) bekezdés a) pontjában és a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet 2. § (2) bekezdésében foglalt jogkörében eljárva – normatív határozatot adott ki.

A határozat megtiltja

- a nemzetközi személyszállítást végző vasúti jármű, autóbusz, valamint polgári légijármű Magyarország területére történő belépését,

- a külföldről érkező nem magyar állampolgárok személyforgalomban Magyarország területére történő belépését,

- a felsőoktatási intézmények hallgatók által történő látogatását.

A határozat kötelezi a külföldről Magyarország területére belépő magyar állampolgárokat, hogy a Magyarország területére történő belépéskor vessék alá magukat egészségügyi vizsgálatnak, melynek eredményétől függően különböző típusú karanténba kerülnek.

A határozat lehetővé teszi a humanitárius folyosó nyitva tartását az áthaladó külföldi magánszemélyeknek.

A határozat a rendőrséget a fenti feladatok végrehajtásában való közreműködésre kéri fel, Müller Cecília utasítása azonnal végrehajtható.

Magyarán az országos tisztifőorvosnak – és így a kormánynak – nem volt szüksége arra, hogy megvárja a kormány által a parlamentnek benyújtott koronavírus-törvény jövő heti elfogadását, az Orbán Viktor által elrendelt veszélyhelyzeti intézkedések mindegyike fenntarthatóvá vált – teszi hozzá az Index.

Forrás: Index

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
miért volt olyan, aki komolyan gondolta/elhitte, hogy ennek a vírus lett volna az oka? Csak ürügy volt! Ha magadtól nem tudnád pl. az ide rendelt NER-társak egyértelművé tették: a kormány vakhitű követését megtagadok megrendszabályozása a cél! =))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
miért volt olyan, aki komolyan gondolta/elhitte, hogy ennek a vírus lett volna az oka? Csak ürügy volt! Ha magadtól nem tudnád pl. az ide rendelt NER-társak egyértelművé tették: a kormány vakhitű követését megtagadok megrendszabályozása a cél! =))
justhpeter
@RonaGyuri: Bukott a buli, kiderült, hogy a király meztelen.
Gyütt Mönt
Kivétel Lothar Matteus, no meg a gyevi bíró.
tudode
Legalább a tisztiorvosnak tudnia kellett volna, hogy rendelkezik az ország PANDÉMIÁS TERVVEL akkor amikor besegít őfőméltóságának abba, hogy legalább nyugdíjáig FELHATALMAZÁST kapjon szakbarbánként az un. béke, hés háborús haditerv összekutyulásával, ha mástól nem is, elődje Falus dr-tól, aki felhívta a figyelmét, hogy a meglévő pandémiás tervet kellene pontosítani:
.
.www.bel1.semmelweis.hu/upload/seaok1bel/document/nemzetiterv.pdf?web_id=
.
És nélkül nem kellene a szakbarbár őfőméltóságát követni, aki katonásdit játszik, össze, vissza rohangálva!
verőce21
Lám, milyen jó, hogy a magyarok ázsiai eredetű nép, génjeiben akármennyire is! Az ázsiaiakat nem fertőzi annyira ez a vírus...megkapják, hordozzák...aztán kigyógyulnak belőle...
Ronin2
Megszüntették az ÁNTSZ-t,pedig átéltük a 68-as honkongi vírust,bár akkor még nem volt ennyi lehetősége a médiának,hogy a frászt hozza az emberre.
Nem emlékszem karanténra.
A múlté már az Állategészségügyi Intézet is,lehet tízezer számra megsemmisíteni a lábasjószágokat,a sertésállományt meg tizedeli az afrikai sertéspestis.
Ami jól működött / persze,parasztnak is vásár után jön meg az esze/,s pártsemleges intézmények voltak,vissza kell állítani őket.
Ui:- azért,a fene nagy pánikban csak-csak sikerült Lölőtől megvenni a Mátrai Erőművet 17 milliárdért.
Pedig mennyi más,jobb helye lenne ennek a pénznek ezekben az időkben.
Meg máskor is.
csak úgy....
@verőce21: mert a kínaiak nem ázsiaiak? beszész zödségeket...
ómió
Ami viszont nem az ő hatásköre, az a jövő hétre marad!
simmering73
Kemény csaj. Kár, hogy késett kb 1 hónapot ezzel az intézkedéssel.
verőce21
@csak úgy...: Beszélsz te zöldségeket! A kínaiaknál csak a délkeleti térség kis részében terjedt el, mert el akarták titkolni előbb a járványt. Aztán gyorsan lokalizálták, és már megszűnőben...a többi ázsiai országban is gyorsan lecsengett...

Egyébként te azt sem tudod, hol van Kína!
terlasz
A nagyhatalmú főorvos asszony... ;) Orbán csak a teljhatalom megszerzése után juthat el a szintjére.
Pálinkás Pál
nocsak-nocsak...hát mégis lehet vírustörvény nélkül is vírus ügyben intézkedni??? no fidesztrollok,magyarázat??? miért is kell a korcsnak a korlátlan felhatalmazás???
laszlobihari
@simmering73: most kapta meg az engedélyt a gazdájától.
Jozefina
Ez a nő ilyesmire nem képes, maximum aláírta!!!???
Qqberci
"polgári légijármű Magyarország területére történő belépését,"

Légtérzárat rendel e la bányarém?... Átrepülés???...
Lepényleső
Ugye van megoldás a diktatúra térnyerésére,csak egy kicsit kell neki tenni érte?
Nessy
Ime a sokadik bizonyíték, hogy a "felhatalmazási törvény" nélkül is minden értelmes, értelmetlen intézkedést meg lehet hozni törvényesen!
Igaz ennek a törvénynek semmi köze a járványhoz. Hogy miért kell? Döntse el mindenki önmaga, ha tud józanul gondolkozni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.