A Fideszhez „közeli” Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) lett a Libri Csoport többségi tulajdonosa.

NER-es zsarolás miatt adhatta el részesedését a Libri korábbi főrészvényese

A Libribe is beette magát a NER. Forrás: Pixabay

Két évvel ezelőtt a korábbi többségi tulajdonos, Balogh Ákos még nem akarta eladni részét az MCC-nek. A G7 szerint Balogh pénzügyi nyomás alatt állt, illetve egy másik projektjéhez is kellett neki a pénz.

A Libri Csoportban az akkor még kisebbségi tulajdonos MCC nélkül sok kérdésben már 2021 óta nem lehetett dönteni, mert 75 százalékos támogatás kellett hozzá. A lap szerint ez vezetett konfliktusokhoz az elmúlt időszakban, hiába ígérte kollégáinak Balogh: „Amíg én itt vagyok, semmi nem fog változni”. És csakugyan, maradtak kormánykritikus szerzők a kiadónál, így Nádas Péter, Závada Péter vagy Bödőcs Tibor.

A g7 szerint az MCC szeretett volna nemzetközi szinten is terjeszkedni, Balogh nem, de voltak nézetkülönbségek az operatív irányításában és személyi kérdésekben is. A legnagyobb konfliktus az osztalék körül alakult ki. Balogh hiába akart kivenni osztalékot 2022-ben, az MCC a könyvpiaci bizonytalanságokra és megugró költségekre hivatkozva blokkolta. Baloghnak a likvid tőke a családja tulajdonában álló Corvin Áruház felújításához kellett volna.

A közgyűlés végül idén május 30-án úgy határozott, hogy a korábbi évben tartalékban hagyott összeggel együtt 4,2 milliárd forint osztalékot fizessenek ki a tulajdonosoknak, ezt már az MCC részvényesei is megszavazták. Az osztalékfizetés napja a szerda, vagyis a tranzakció bejelentése utáni nap. Az osztalék egy része – vélhetően 1,55 milliárd forint – a Balogh családé lesz.

Az MCC piaci becslések szerint 15-20 milliárdért lett a Libri Csoport többségi tulajdonosa.

Balogh igazgatótanácsi tagsága megmarad, egy szavazata lesz. Sárközy Bence, a Libri Könyvkiadó kft. ügyvezető-igazgatója és kiadási igazgatója szintén folytatja – írja a 444.

A tranzakciót még a Gazdasági Versenyhivatalnak is jóvá kell hagynia, de mivel a Fidesz már azt is „megszállta” ez vélhetően formaság lesz.

Forrás: G7, 444
Fotó: Pixabay

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Menőmanó
A Libri kapott egy visszautasíthatatlan ajánlatot:
Adod, vagy tönkreteszünk, kinyírunk, eltaposunk. Inkább adta.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Maxipocak
Mocsok tetvek. De lesz itt még bajotok fideszgennyedékek.
Menőmanó
A Libri kapott egy visszautasíthatatlan ajánlatot:
Adod, vagy tönkreteszünk, kinyírunk, eltaposunk. Inkább adta.
Pálinkás Pál
és a barmok csak nyelnek...az osztalék töredékéből lehetne jó snipert fogadni...
justhpeter
A fideSS minden áron szeretne az inteligens réteghez tartozni, de ezt már elkúrta. A politikai és az államigazgatási pontok megszállása előtt kellett volna bizonyítania, ám ehhez az egész csapat szellemi kapacitása is kevés. Most a "mindent visz" korszaka következik, ehhez kellett a 8 éve tartó mindenféle "vészhelyzet".. Ez az a mesterterv, amihez nem volt biztos a parlament teljes mértékű szervilis támogatása, vagyis szükség lett a rendeleti kormányzásra.
A bibi csak a két akadály:
a) az ország és a még mozdítható vagyon nem elég az egész söpredék kimenekítéséhez.
b) az itt maradó alsóbb rétegű gazemberek mindent be fognak vallani az életük mentéséért.

Csak idő kérdése, hogy véget érjen a kleptokrata-nemzeti-keresztény csürhe uralkodása.
csipetke
Egyedül Bige László nem hagyta magát, pedig még arra is felszólították,hogy hagyja el az országot,különben baj lesz.Ő volt annyira tökös,hogy ellenállt a maffiának. Fene tudja hányszor küldték rá a NAV-ot,és különböző ellenőrző embereket. Aztán úgy látszik,feladták,mert soha nem találtak semmit. A nemzeti töklámpás vejkó "megszerezte" a Kalos jólmenő kozmetikai cuccokat gyártó céget,és még mi mindent,ami nem kapott nyilvánosságot...Amire ezek szemet vetnek,azt megszerzik,ha akarja az adott cég,ha nem.Végtelenül aljas,genyó banda..
lampa laz
Itt vagyok/voltam eddig törzsvásárló. A fszm tele van, h minden honnan menekülni kell ellenük. A vodafont is miattuk hagytam ott a pcsba.
csipetke
@lampa laz: 12:45 Ezzel az a gond, hogy valamelyik szolgáltatóhoz tartozni kell,de ezek már nemcsak a vodafonban,hanem a yettelben is szereztek tulajdonrészt. Maradt még egy lehetőség,de mi a biztosíték,hogy nem tették-e be oda is a retkes enyves kezük-lábuk?A Libriben eztán valószínűleg ezerrel fogják terjeszteni a kormánypropagandát.Én a Líra könyvesbolttól rendelek. Tökjó,hogy vannak antikvár könyvek töredékáron, és ha kéred,értesítenek,ha megszerezték a keresett könyvet.
Béla333
O1G manapság a Keresztapa című filmeket szokta nézni...
Biztos a Libri tulajdonosa kapott egy lófejet az ágyába a maffiózóktól...
nemkati
@lampa laz: Én is a kukába dobom a törzsvásárlói kártyámat. A könyvnek szerencsére még mindig van egy az online olvasáshoz nem hasonlítható értéke, így a könyvkiadók között vannak többen nyereségesek. De én ennek a könyvterjesztőnek nem fogok hozzájárulni a profitjához. Marad egyíelőre a Líra és pár másik kedvenc.

A Librinél már korábban is lehetett sejteni hogy valaki bele akar szólni a működésébe.
hang.hu/kultura/nem-maradhat-az-ifjusagi-irodalom-kategoriaban-egy-magyar-szerzo-muve-154860
propeller.hu/szorakozas/3929507-fideszes-cenzura-el-kellett-tuntetni-egy-magyar-iro

Kell a hely a NER irodalomnak. "kultúrának"
lkultúrának
looper
Tök egyszerű, a (il)Libritől, a fasisztoid hulladékoktól innentől kezdve nem kell semmi.
A törzsvásárlói kártyámat már szét is vágtam.
Namely
Tehát a g7 nevű, "á-dehogy-elfogult" szennyportál írja, hogy úgy volt, állítólag.

Akkor az tuti úgy is volt.
lampa laz
@nemkati: A gnóm demeter szilárd majd kicenzúrázza a nekik nem tetsző írókat, vagy ami még rosszabb be is tiltják a műveiket. Ezek a bunkók mindenre képesek. Látod, a színházakat is teljesen ellehetetlenítik. A saját embereik által irányítottakra meg hiába úsznak a pénzben nem biztos, h sokan kíváncsiak. Minden tettüket gyűlölök, mert az mind ellenünk irányul. Aki ezt nem érzi, érti az tényleg nem normális.
namihami
Vajon mennyit kell még aludni a könyvégetésig?
looper
@Namely: Te vadparaszt, mi közöd volt neked valaha is a Librihez? Elolvastál 3, azaz három hangoskönyvet az életedben. Kettőről közben kiderült, hogy az a Modern Talking volt.
izéke
@csipetke: külföldi sim kártya,olcsóbb és roamingdíj mentes,szóval mintha csak hazait használnál.3700ft és 30giga net.a hívásokat is netről végzem,szóval kinyalhatja az összes hazai mobilszolgáltató
namihami
@sgl: 17.21: Ha az ""ellenzéki"" Tihazátok csinálja, de Fideszéknél a megsemmisítés mellett a látványosság is szempont! Eddig is rengeteget tanult a Nagy Tanítójától (Adolf NSDAPtárstól).
""Panem et circensem!""---kell a fideszbarmoknak a látványosság. Ha már a kenyér 1.000 forintba fáj!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.