EU-ban terítékre került egy új vitairat, amely kizárással büntetné a renitens tagállamokat. Továbbá más elbírálás alá esnének azok a tagországok, amelyek részei a schengeni zónának és az euróövezetnek is. 

Kedden a francia és a német kormány egy „független szakértők” által írt menetrendet mutatott be az EU átalakításáról. A dokumentum részleteit bemutató a Válaszonline.hu szerint a szöveg rögtön azzal kezdődik:

nagy baj, hogy még nincs eszköz a joguralomra fittyet hányó tagállamok kizárásához.

A Portfolió írta meg tegnap, hogy kisebb Európai Parlament, valamint a nemzeti vétójogok megszüntetése szerepel abban az intézményi reformtervezetben, amelyet a francia és német kormányok mutatnak be kedden. A Válasz Online cikke hosszabban ismerteti ezt a francia és német kormány által beterjesztett, „független szakértők” által írt tervezetet, amely az EU jelentős átalakulásáról vizionál. Ezt a tervet Berlin és Párizs sem tekinti a saját álláspontjának, ám jelzésértékű, hogy a két ország kormányának képviselői vitték be az Általános Ügyek Tanácsára.

A fontosabb megállapítások a tervezetből:

A jogsértések egy bizonyos szintje és ideje után nem maradhat egy ország az EU tagja.

A „hetes cikkely szerinti eljárást” sokkal keményebb büntetési rendszerré kellene fejleszteni. A javaslat szerint a Tanácsbéli szavazat megvonásához elég lehetne a tagállamok négyötödének egyetértése is.

Sőt, ha öt éven át nem tudják eldönteni, hogy egy tagállamot felmentsenek-e az eljárás kezdetekor megfogalmazott vádak alól, akkor automatikusan járna ellenük a büntetés.

Kiterjesztenék a többségi szavazásokat, lényegében megszüntetnék a vétójogot.

Többféle szintű tagságot vezetnének be.

Az utolsó pont arról szólna, hogy más elbírálás alá esnének azok a tagországok, amelyek részei a schengeni zónának és az euróövezetnek is. Ők lennének az úgynevezett Belső Kör. A második szinten lennének az EU-tagok, köztük Magyarország is. Viszont csak az maradhatna itt is, aki betartja a jogállamisági előírásokat. A harmadik szinten a Társult Tagok lennének, például Norvégia, Svájc vagy a nemrégiben kilépett Egyesült Királyság. Lenne egy negyedik szint is, az Európai Politikai Közösség tagjai. Ezt a formációt Macron francia elnök találta ki, hogy külpolitikai-katonai szövetséget ajánljon az EU környékén lévő, de a tagságtól nagyon távol álló országoknak.

55 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Tárt karokkal várja Mária országát a Türk Szövetség és a Kínai Kommunista Párt. Világ Proletárjai Közösüljetek.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Lepényleső
Fekete báránya vagyunk Európának,- lehetünk ismét tartománya az orosz cárnak?
Köszönhetjük ezt is a szövetkezetben működő hálózat bánjának,és vagy az öreg Maf fiának?
human
Palotás Jánost hallgattam ma. Elmondta, hogy Magyarorságot és a többi európaiként viselkedni nem tudó országot ki fogja tudni tenni az EU. Több módszer van. Az egyik az, hogy az EU-ban létrehoznak egy újabb szintet a tagállamoknak és ide azok igazolnak át akik hajlandóak megütni az európai szintet és a szükséges viták mellett összetartanak. Orbán pedig maradna a régi szinten ahol magában vagy a lengyelekkel kettesben elvitázgathatnak a semmiről.

Ez a módszer pont az amit Orbán már többször alkalmazott. Volt egy legfelsőbb bíróságunk ami nem volt tele fideszes pártkatonával. Orbán kitalálta - hisz jogász, hát jogászkodik - hogy létrehoz egy Kúria nevű valamit amibe a saját embereit ülteti és minden funkciót a legfelsőbb bíróságtól átirányít a Kúriához. Így a legfelsőbb bíróság működése okafogyottá válik szélnek lehetett ereszteni az addig ott dolgozó bírákat. De ugyanezt csinálta az orvos kamarával is. Létrehozott egy párhuzamos orvosi kamarát amit irányítani tud és jogkört vette el a régi kamarától.
Lassan az EU is kitanulja Orbán machinációit és ellene fordítja.
Dr. Proktor
@human: Igazad van, csak nem mindegy hogy ezeket a lépéseket a jó vagy a rossz érdekében teszik...
verőce21
A "független szakértők"-et a Soros ngo-i fizetik vajon...? :)
verőce21
Nem szeretnék megvárni az eus parlamenti választásokat, mert a brüsszeliták foschnak, hogy oda lesz a jó gittegyleti állás...?
bence
Miért az országot kellene büntetni egy "Debil" miatt , miért nem lehetne annak vezetőjét úgy büntetni , hogy megvonnának tőle minden szavazati jogot ?!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.