Az aradi vértanúk különbözőnek születtek, de eggyé váltak és egyek lettek a haza és a szabadság szeretetében – jelentette ki Magyarország építési és közlekedési minisztere az aradi Szabadság-szobornál az aradi vértanúk emléknapján tartott péntek esti megemlékezésen.

Lázár János szerint Európa támadás alatt áll
Fotó: Lázár János építési és közlekedési miniszter beszédet mond az aradi vértanúk emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen a nemzeti gyásznapon, a vértanúk kivégzésének 174. évfordulóján az aradi Szabadság-szobornál 2023. október 6-án. MTI/Rosta Tibor

Lázár János kiemelte:

a vértanúk más nemzetiségűek voltak életükben, de magyarokká váltak halhatatlanságukban, és ezen a módon született meg a "sokgyökerű", de egységes kultúrájú magyar nemzet és a nemzetek közös Európája, amely most "sokunk szerint támadás alatt áll."

A politikus hangsúlyozta:

Támadás alatt áll a keresztény szabadság eszményén alapuló hagyomány, a modernitás értékein felépülő Európa, és vele támadás alatt áll, az európai életmód, mint a magyar, mint a román életmód is.

Az aradi vértanúkra gondolva ma arra kell emlékezni, hogy koncepciós eljárással ítélték el őket, a döntés már megvolt, az eszközöket pedig ahhoz igazították – ismertette a miniszter.

Hozzátette: a mai birodalmak,

"birodalommá válni akaró erőközpontok" is gyakran élnek ezekkel a módszerekkel, például akkor, amikor "egy-egy nép jogos jussát világnézeti okból tagadják meg."

Lázár János úgy véli, Közép-Európában a jövőt legtöbbször a mártírok formálják nagyobb erővel. A magyarok számára 1848/49 azért él olyan elevenen ma is, mert emlékeztet a saját értékeinkre, a saját céljainkra, az ellenfeleink kitartó ellenállására, de legfőképp arra, hogy a szabadságot és függetlenséget nem elég egyszer kiharcolni, azt nap mint nap meg kell védeni – hívta fel a figyelmet.

Most azért a szabadságunkért kell megküzdenünk, hogy ne mások, hanem mi dönthessük el mit is gondolunk valójában a világról, hogyan és milyen hazában akarunk élni, mivel és kivel akarjuk megosztani településeinket, miként akarjuk felnevelni gyerekeinket

- részletezte a politikus.

Mint mondta,

az aradiak katonaként éltek, de nemzeti, sőt nemzetek feletti jelképként haltak meg. Nem a harci és a győzelem megszokott jelképeként, hanem a szabadságba vetett hit és az eszményekhez való makacs ragaszkodás jelképeként

- fűzte hozzá.

Lázár János elmondta azt is, hogy Romániát igazságtalanság érte, amikor a "történelmi jelentőségű, fontos" schengeni csatlakozását önhibáján kívül Ausztria megvétózta, ezért a magyar kormány nevében támogatását fejezte ki Románia felé.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke ünnepi beszédében úgy fogalmazott, a szabadság mindenkié, szabadságban és az emberi méltóságban mindannyian osztozunk, de nem könnyű annak kivívása és megtartása.

Hangsúlyozta: az 1848-ban kirobbant forradalmak mindegyike fontos fejezete volt a kelet-európai országok hosszú, több évszázados szabadságtörténetének, hozzátéve, "ami ma nyugalomnak tűnik, nem lehet mindig teljes".

A politikus kiemelte: hitre, erőre és összefogásra van szüksége a romániai magyar közösségnek, és példaképként kell tekinteni az 1848-as forradalmárokra, illetve az aradi vértanúkra.

Az aradi megemlékezések sora délután a vesztőhelyen tisztelgéssel és koszorúzással kezdődött. A belvárosi minorita templomban tartott gyászmisét Horváth Zoltán István kanonok celebrálta.

Forrás: MTI

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
"Nemzetek közös Európája"- ti vagytok a legnagyobb támadói janó. A ti különutas, bicskanyitogató gengszter politikátok. A szép szónoklatod nem szól másról, mint a fideSS hazugságainak elfedéséről.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jáger laszló
Különösen a vasút.amelyet az utazók folytonosan rohamoznak
Alig akarnak róla leszállni!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Toller Béla
Címeres hülye, Európa támadás alatt áll ! Már amióta megszületett, nem ?
izéke
Így van,orbán támadja Európát,vég nélküli hatalomvágyában mindent megtesz csak megkaparinthassa az egész kontinens vezetését. Halál reá!
kereső
"Nemzetek közös Európája"- ti vagytok a legnagyobb támadói janó. A ti különutas, bicskanyitogató gengszter politikátok. A szép szónoklatod nem szól másról, mint a fideSS hazugságainak elfedéséről.
Csizmás Kond
...sajnos a zuniót olyan emberek vették hatalmuk alá akik a saját országukból azért lettek kiküldve oda mert otthon nem értek semmit...
Nessy
Ez szép szónoklat volt! Egy baj van vele, hogy pártunk és kormányunk követi a több ezer éves elvet: "Oszd meg és uralkodj"! Itthon már teljes sikerrel jártak! A kereszténység eszméi meg teljességgel ismeretlenek számukra! Csak mesélnek róla, miközben Mammont, a pénz és hatalom istenét imádják a klérus teljes egyetértésével!
Nessy
@Csizmás Kond: Deutsch Tamásra, és párttársaira gondolsz?
kereső
Janó, itt van la'- és akkor most mond meg kik azok akik támadják Európát?"Brüsszel avagy Budapest".
Európai Unió Alapjogi Chartájában foglaltakat tartsa tiszteletben, ami olyan nyalánkságokra vonatkozik, mint

– a kulturális, vallási és nyelvi sokféleség;

– a törvény előtti egyenlőség;

– a menedékjog;

– az oktatáshoz való jog (Az oktatási intézmények demokratikus elvek figyelembevételével történő alapításának szabadságát, valamint a szülők azon jogát, hogy gyermekeik számára vallási, világnézeti vagy pedagógiai meggyőződésüknek megfelelő nevelést biztosítsanak, tiszteletben kell tartani az e jogok és szabadságok gyakorlását szabályozó nemzeti törvényekkel összhangban);

– a véleménynyilvánítás és a tájékozódás szabadsága (Mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához. Ez a jog magában foglalja a véleményalkotás szabadságát, valamint az információk és eszmék megismerésének és közlésének szabadságát anélkül, hogy ebbe hatósági szerv beavatkozhatna, továbbá országhatárokra való tekintet nélkül. A tömegtájékoztatás szabadságát és sokszínűségét tiszteletben kell tartani.);

– a dokumentumokhoz való hozzáférés joga (Bármely uniós polgár, valamint valamely tagállamban lakóhellyel, illetve létesítő okirat szerinti székhellyel rendelkező természetes vagy jogi személy jogosult hozzáférni az Unió intézményeinek, szerveinek és hivatalainak dokumentumaihoz, függetlenül azok megjelenési formájától.);

– az emberi méltóság (Az emberi méltóság sérthetetlen. Tiszteletben kell tartani, és védelmezni kell.). "
Csizmás Kond
@Nessy: ...lehet szellemeskedni, de te is tudod kikről van szó...
kulabombaafityiszre
Lázár böfögése a fideszre szavazó szellemi fogyatékosoknak.
namihami
Jani, ezzel a most elmondott ""beszédeddel"" ismét csak azt bizonyítod, hogy mekkora farok (farkok) vagy (vagytok) !
Mert ha '48-as szabadságharcban egymás mellett harcoló nemzetiségekről beszélsz (márpedig beszélsz--ha általában értelmetlenül is), akkor ezzel éppen a multikulturális Európa a mondandód lényege és nem a ""nemzetek (izolált) Európája"" ! Ha ez az ostoba Orbán néha arra vetemedik, hogy elereszt a láncodról, azonnal kiderül, hogy hülyeségben erősen dobogós versenyző vagy, még a Fideszen belül is! Pedig ott erős a harc!
justhpeter
@namihami: Ugyan már !!! Szerinterd Lézer Jani feléri ésszel amit írtál ?
Nessy
@justhpeter: Nem! De nem is eszéért lett miniszter!
Kapanyél
@Nessy: Na most nagyot tévedsz! A Lézer egy minden hájjal megkend és nagyon okos fazon. Nem véletlenül állította félre a köpcös! Ha a vitya bukni fog, biztos a lézer az, aki megásta a sírját előre!
libellle
Nos megszólalt ez az elmevarodott ujra. Lehet, hogy ugy van mert a fidess tamadja Europát, vagyis szeretné.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.