A szuverén és magyar külpolitikának nagy szerepe volt abban, hogy Magyarország megerősödve tudott kikerülni az utóbbi évek rendkívüli válságaiból – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután átvette a Vasvári-díjat pénteken a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Szijjártó: Magyarország megerősödött

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az ünnepélyes díjátadón köszönetet mondott a kitüntetésért, és kiemelte, ez különösen nagy büszkeséggel tölti azért is, mert ez újabb bizonyítéka annak, hogy Magyarország még mindig olyan kivételes helye a világnak, ahol valaki kitüntetést kaphat azért, mert szereti a hazáját, valamint nyíltan, őszintén mer beszélni kereszténységről, családról, hagyományokról, történelemről, büszke nemzetről.

"Ma a világban ezt megbélyegzés nélkül azért nem sok helyen lehet csinálni" – vélekedett.

Ezután kitért arra, hogy a világ az utóbbi évben veszélyesebb hely lett, és ennek megfelelően hazánk is súlyos kihívásokkal néz szembe, ezért is fontos megbecsülni az eddigi eredményeket.

Kiemelte, hogy az idei év is jelentős küzdelmekről szólt és szól, amelyek eredményeként sikerült elérni, hogy továbbra is érvényes legyen az a megállapítás, hogy a kormány külpolitikája magyar és szuverén, mozgatórugója ugyanis a nemzeti érdek képviselete a józan ész és a kölcsönös tisztelet talaján.

"A mi külpolitikánk azért is szuverén és magyar, mert ha bárki úgy dönt, hogy egy ezeréves államisággal rendelkező országot boxzsáknak néz, akkor bizony megnézheti magát a nap végén" – fogalmazott.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy a kormányzat ezen irányvonala nyomán a rendkívüli kihívások idején is sikerüljön fenntartani hazánk szabadságát, függetlenségét, magyarságát és biztonságát.

A nehézségeket részletezve először is kifejtette, hogy a több mint másfél éve tartó ukrajnai háborúból sikerült kimaradni, és megőrizni a magyar emberek biztonságát, ráadásul Magyarország egyetlen olyan lépést sem tett, amellyel meghosszabbította volna a harcokat, életeket sodort volna veszélybe.

"Mi, magyarok az egyetlen erkölcsileg vállalható pozíciót tartjuk, mely az emberéletek megmentéséről szól, és mi elértük azt is, hogy a transzatlanti világ és Oroszország közötti közvetlen konfliktus veszélyét tovább lehessen csökkenteni" – jelentette ki.

Második fő kihívásként a közel-keleti helyzetet említette, amelynek kapcsán üdvözölte, hogy a magyar és szuverén külpolitika következtében hazánk továbbra is Izrael szövetségese, miközben fenntarthatta stratégiai együttműködését az arab államokkal is, illetve magyar állampolgárokat sikerült megmenteni.

"570 magyar állampolgárt hoztunk ki Izraelből, az elsők között hoztuk ki a Gázában rekedt 14 magyar embert, és az elsők között szabadultak ki a magyar túszok. Hogyha nem folytatnánk szuverén és magyar külpolitikát, ha nem tudnánk mindenkivel a kölcsönös tisztelet talaján állva beszélni, akkor az magyar emberéletekbe került volna az idei esztendőben" – figyelmeztetett.

A miniszter ezt követően a nyolc éve folyamatos migrációs nyomást is érintette, hangsúlyozva, hogy az ország továbbra is kitart azon joga mellett, hogy maga mondhassa meg, hogy kivel kíván együtt élni és kivel nem.

Végezetül arról is beszámolt, hogy a szuverén és magyar külpolitika nagyban hozzájárult ahhoz is, hogy Magyarország minden válságból megerősödve tudott kikerülni.

"Erre azért volt lehetőség, mert mi, magyarok a legnagyobb bajban mindig össze tudtunk kapaszkodni, és nemcsak a határokon belül, hanem a határainkon túl is" – fogalmazott.

"És ennek a szuverén és magyar külpolitikának, illetve összekapaszkodásnak lett az eredménye az, hogy mi, magyarok újra Kelet és Nyugat találkozási pontjává válhattunk" – közölte.

Majd hozzátette, hogy a magyar külpolitika szíve közepe továbbra is a nemzetpolitika lesz, hiszen nem is lehet ez másként olyan esetben, amikor az ország és a nemzet határai nem esnek egybe.

"Mi továbbra is kiállunk a határon túl élő magyarokért, és most, a következő két napban vessük minden szemünket innen délre, vessük minden tekintetünket Szerbiára, szurkoljunk a vajdasági magyaroknak, hogy minden eddiginél nagyobb és erősebb képviseletük legyen a szerb belpolitikában!"-fogalmazott a tárcavezető.

Forrás: MTI

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csak úgy....
má megen? - akkó minek menekül elöletek nyugatra a sok erös és okos pista?
csak úgy....
@KisTehen: csak a jellemgyengék (+a lopósok) baxxák el a magyarok pénzét szerte a világban!
Sámannus
Nem nagy vasziszdasz vót mán ilyen amikor a sógornak szólt legyen má ott helyette is azon a csúcson, me amagyarok aztán nagyon elfogytak alóla, az meg ja. Hat olyan pontosan egy fostalicska akit lábhoz szólított tyupin a múlthéten, és a gatyájára is fekhetett, mert egy hétig ünnepelték a nagyon szuperlájtos függetlenedést is vészhelyzetileg és majd féléve covid válsági letargiában kussolva.
Hóózzávan ez az ilyen apró szívességekhez szokva... Bolond aki nem veszi igénybe a szolgáltatásait, mint például a kazah kecskepásztorok gúnyáját öltve magára.
Mondom én is tisztán egyszerű szavakkal ez az ember bolond, és a bolondot is tiszteli a nép nem tehetünk ellene semmit.
namihami
És a frissiben átadott-átvett díj értékét nagyban növeli az a tény, hogy a csorda tagjai egymást(!!!) tüntetgetik ki! Ez még a Moszkvában feladott ordóhoz képest is nevetséges! Legalább járt mellé néhány milliócska (mégha azon a szinten az már nem is észrevehető tétele a családi kasszának) ?
Ez már egyszerűen a röhej kategória!
Nessy
@KisTehen: Azért ezért repked állandóan a nagy világban külügyérünk és a főnökség, mint a mérgezett molylepke!
csak úgy....
@KisTehen: = fizetett buta bunkó elmebeteg! :)
Péter2
@KisTehen: Meg aki meg akar élni , Mert ugye ha 20- 30 évesen házat veszel családot alapítasz, akkor nagyon nem mindegy , hogy kifizeted 5-10 év alatt a házat úgy , hogy közbe élsz is , a gyerekek nem nélkülöznek ,és még autóra is jut külföldön , vagy Magyarországon fizeted a házat nyugdíjas korodig ,rizikóval , hogy meg ne betegedj , vagy el ne veszt azt az állásod amire alapoztad a házad , mer kivehetik alólad , ja és még ott vannak a a gyerekek ! Az ember egyszer él , és azt nem mindegy , hogy milyen egzisztencia mellet éli le életét , van akiknek a nyomor is jó, és a putri , igénytelen emberek ebből van bőven az országban , ezek azok akiknek 8 vagy kevesebb iskolai végzettségük van ,ezek a szavazótáborotok egy része , na ezeknek bármit adhatnak csak a pusztulat marad utánuk , ők csak azért nem mennek külföldre mert nem kellenek !
csak úgy....
@KisTehen: = fizetett buta bunkó elmebeteg! :)
csak úgy....
@KisTehen: = fizetett buta bunkó elmebeteg! :)
simmering73
@KisTehen: A sógornőd valamit tudott, hogy egy ilyen hülyét mint te, nem vitt magával. Pedig egy magyar tarka jól mutatna a hitelből megvett házuk kertjében. HAHAHA
csak úgy....
@simmering73: ezek már a korgó gyomrokat is keverik a dübörgéssel!
Nanya
@KisTehen: nekem megvolt anyád !
neked is?
Nanya
Szóljon már valaki ennek az aljas ganénak,hogy ne hazudozzon !
Péter2
@KisTehen: Miért menne ki , pl Gyurcsány magyar állampolgár ez a hazája és van pénze , ő még politikai részvétele előtt megcsinálta a szerencséjét , jól él Ellenben már az öcsém az első orbán kormány alatt nyugatra távozott, megcsinálta a szerencséjét , jól él, ő meg ide látogatóba jön csak , a gyereke sem magyar állampolgárnak született és mekkora eséllyel indult , beszéli az adott ország nyelvét mert ott jár iskolába , meg mellette perfekt az angolt mert ott már 1osztálytól tanulják és a magyart az öcsém tanította neki , melyik magyar 9 éves gyerek beszél 3 nyelven és kitűnő tanuló ? Na látod ott a gyerekek is nagyobb eséllyel vágnak bele, a nagy életbe mikor kimaradnak a 10 . osztályból , aztán , hogy Donáth miért nem megy ki, nem ismerem a nőt se a tevékenységét annyit tudok politizálni szeretne de nem neki való szerintem ,jobban élne kint tisztességes munkából mint itt , viszont és kimegyek mihelyt a javaimat fel tudom számolni, szántók erők és olyan országot választok , ahol kiszámítható a jövő, tudásra megy az elismerés ,nem párthűségre és pofára , mivel rengeteg hobbim van az sem az utolsó ha kimegyek lőni a lőtérre , akkor egy lőszerér fizetek 200 forintot , vagy 75 vagy veszek egy elektroncsövet a saját építésű amatőr rádióba 34 ezer forintét vagy fizetek érte 20 ezret , nem mintha földhöz vágna , de ami sok az sok , ez csak2 példa volt a sok 10 ezerből és kint a végzettségem és a szakmám jól fizet , nyelvtudás sem akadály angol német szlovák de még az orosz is megy társalgási szinten , de nem releváns, csak a barátok , és a rádiózás miatt használom .
csak úgy....
@KisTehen: = fizetett buta bunkó elmebeteg! :)
csak úgy....
@KisTehen: még mindig nem érted? csak a tolvaj 0rbán és társai elöl menekülnek!
Giovanni Alba
@KisTehen: ma, 17:39
" csak a jellemgyengék hagyják el az országot"
Aztán ha valami világraszóló sikert érnek el , huzamosabb időt töltve a nagyvilágban, akkor mindezt nekünk köszönhetik, meg a szíriuszi géneknek, és mindig is mellettük álltunk, nekik drukkoltunk, még ha nem is vették észre.
Ugye boci?
Menőmanó
Amiben megerősödött, az a lopás, hazudozás, korrupció. Minden másban Qrva gyengén muzsikál.
Másol
bazdmeg mi erösödöt meg a 26-dik helyen állunk az EU szégyenlistán bazdmeg a bolgárok meg lasan kiteszik az indexet orbánod ennyit ér bazdmeg a fasszopóitoknak hazudj bazdmeg
Nessy
@KisTehen:Tehát, ha megérkezik a pénz a "tolvaj Brüsszellitáktól" amit a túlárazott, vagy csak számla szerint megvalósult beruházásokra kifizet a haveroknak a kormány, némi korrupcióval együtt akkor tolvajtól lop a tolvaj?
csak úgy....
@KisTehen: = fizetett buta bunkó elmebeteg! :) - erölködsz te fidesz barom ,még az ócsmányságaidat is beveted, te alkoholista apa és prosti anya elbutult idióta gyereke?!
Nessy
Drága külügyérünk el is hiszi amit mond?? Vagy csak mondja, mert ez az ukáz?
Péter2
@KisTehen: Jellem gyenge nem létezik , csak jellemtelen, az meg a kormányod és szavazótábora , tudod akik Európa legkorruptabb kormányát, még ha elviekben is támogatja , az szerinted milyen ember ? Szerintem jellemtelen , szerintem ebben többen is meg fognak erősíteni . Továbbá csak abból az országból vándorolnak el az emberek , ahol komoly baj van a kormányzással , pl szegénység , kilátástalanság , elnyomó rendszer működik , azt átkosba miért volt körbekerítve a határ ? Megmondom , hogy ki ne ürüljön az ország ! Most már érted ? Ti mint szolga nép , szolgáljátok a pártotokat bármi áron is , mi akik külföldre megyünk , meg már külföldön élő magyarok, senkit nem akarnak szolgálni csak jól , politikamentesen gondtalanul élni . Csak tudod minél többen távoznak , annál több teher rakodik rátok, mert az általatok kiszolgált kormányotok behajtja rajtatok a többletet is , lassan visszacseppentek a horhy korszakba , csak muzsik státuszig jutok ,mert abban a világban voltak az urak , és a parasztok , akik bagóért gondozták a birtokot és eltartották az urakat , most lassan ez van csak modernizálva , na ennek nem akarok részese lenni, semmilyen formában , inkább örüljetek neki , hogy itt hagyunk benneteket , legalább nem kell itt írogatnotok , hanem helyette a gazdinak tudtok kedveskedni .
csak úgy....
@KisTehen: hatás - ellenhatás , - te csak egy fizetett buta bunkó elmebeteg!
Nanya
@KisTehen: mit vettél legutóbb a "Jellemerősségedből " te geci ?!
Rezsit is azzal fizeted ?
Hány egység jellemerősséget kapsz a mocsok fidesztől,hogy itt hergeled az embereket?

Ja ,hogy az itt a kormányt bírálóknak nyomára tud járni a hatalom,megfigyelhetik. Erre kelletek ti utolsó söpredékek !
Ftomi
Peti!
Annyira megerősödtünk, hogy a térség sereghajtóivá silányítottátok ez a szép HAZÁT!
Legyetek büszkék erre a tettekre!

Persze a hajbokolók is hozzájárultak eme nagyszerű eredményhez!
Cherry
Ez a meleg barom el is hiszi, aljas tolvaj mocsok
Giovanni Alba
@KisTehen: tegnap, 19:04
Ugye nem akarod letagadni, hogy nem akarnak visszajönni or-bánod talpát nyalni?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.