Tizennyolc takarítónőt küldtek el a B. Braun orvostechnológiai gyártó gyöngyösi üzeméből közvetlenül karácsony előtt, majd húsz filippínó munkás állt be helyettük – írtuk meg nemrég.

Itt a kormány reagálása a keleti vendégmunkások miatt kirúgott magyar dolgozók ügyére- Jakab Péter csikarta ki a választ
Fotó: Pixabay

Ez már nem az első eset volt, így Jakab Péter, a Nép Pártján mozgalom elnöke egy korábbi ügy kapcsán kérdéseket tett fel Orbán Viktornak.

Tisztelt Miniszterelnök Úr! A Lenovo üllői gyárában tömegével foglalkoztatnak magyarok helyett külföldi, jellemzően Fülöpszigetekről érkező vendégmunkásokat. A magyar munkavállalók arról tájékoztattak, hogy a vendégmunkások – ellentétben a magyar dolgozókkal – 13. havi juttatásban is részesülhetnek. Kérdezem miniszterelnök urat, a kormány miért teszi lehetővé a vendégmunkások számára 13. havi juttatás kifizetését, illetve miért nem várja el ugyanilyen juttatás kifizetését a magyar dolgozóknak, kiemelten azok után, hogy a kormány a Lenovo üllői beruházását kétmilliárd forint vissza nem térítendő támogatással segítette? Jut-e ebből a pénzből a magyar dolgozók anyagi megbecsülésére is, vagy csak a vendégmunkások számítanak? Várom mielőbbi válaszát!

- kérdezte Jakab.

Majd jött a válasz:

A kormány minden esetben a magyar munkavállalók érdekeit részesíti előnyben a külföldi munkavállalók érdekeivel szemben. Ezért is keriilt megalkotásra az új, szigorú idegenrendészeti törvény, és ezért kerülnek a külföldi munkavállalókat érintő további szigorítások az említett törvényhez kapcsolódó végrehajtási rendeletbe. A kormány elkötelezett a családok és munkahelyek megvédése, továbbá a foglalkoztatás további növelése mellett. Magyarorszag a magyaroké, és a magyar munkahelyek is első helyen a magyarokat illetik meg. A vállalkozásoknak minden esetben először a magyarok részére kell felajánlania az álláshelyeket, és csak akkor alkalmazhatnak külföldi személyt, ha nincs magyar jelentkező. A magyar munkaerőpiac védelme érdekében a vendégmunkások alkalmazásának lehetőségét további szabályok is korlátozzák. Ennek megfelelően egy adott munkaposzton csak és kizárólag akkor foglalkoztatható harmadik országbeli állampolgár, ha arra a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat magyar állampolgárt nem tud kiközvetíteni. A munkáltatónak figyelemmel kell lenni a munka törvénykönyvének azon rendelkezésére, hogy a munkaviszonnyal, igy különösen a munka díjazásával kapcsolatban az egyenlő bánásmód követelményét meg kell tartani.

- írta Orbán Viktor nevében Fónagy János.

Forrás: Facebook

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lampa laz
Új kékplakátokat az utcákra. Ha magyarországon állást keresel nem veheted el a filippínók munkáját!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Ditrich
Lassú de szisztematikus népirtás folyik Magyarországon! Hatását mindenki érzi csak nem mindenki meri kimondani!
Horizont
Válaszolt a 82 (!!!) éves Fónagy János. Bravó orbán!!!
Tök mindegy mi történik, bármilyen bizonyítékokkal ők csak fújják a mantrát. Szemetek.
kereső
Itt a kormány reagálása, válasza: tele szóvirágokkal- az ugye nem lehetséges, hogy a kormány azt mondja, hogy abban az esetben, ha a cég megszünteti a magyar munkavállaló munkaviszonyát a külföldi vendégmunkások foglalkoztatása miatt, akkor büntetést fizet-és ki van zárva a bérmunkás foglalkoztatás lehetőségből? Mert ez talán még érdemi válasz is lenne a kormánytól. Ja, hogy ezt nem lehet? Miért ne lehetne- az eü-ben a kormány megcsinálta, holott abban a szektorban a bérmun kások is magyarok voltak, azaz másodállású magyar munkavállalók. " Ne azt nézzék, amit mondok, csak azt nézzék amit csinálok"- tipikus példája.
lampa laz
Új kékplakátokat az utcákra. Ha magyarországon állást keresel nem veheted el a filippínók munkáját!
NKF
Jaj de jó! Már azt hittem,hogy Jakabka beteg lett vagy valami baja esett.
Megnyugodtam.
Menőmanó
Így történhetett meg az a csoda, hogy nő a foglalkoztatottak száma, miközben a munkanélküliek száma is nő.
@NKF: A témáról nincs véleményed, csak szemétkedni tudsz?
Kovács Máté
Fónagy János írta aki a rendszerváltás előtt a Magyar Szocialista Munkáspárt tagja volt,az igen.Megírta az Orbáni propagandát amit megkövetelnek tőle,a Fidesz büszke lehet az MSZMP és KISZ tagjaira.
Eladott Ország
@KisTehen: ma, 09:53 ☻ Nagyon gyenge vagy, illiberális beütéssel. Ebből nem európai bérfelzárkózás lesz, hanem bangladesi bérszívonal és kivándorlás az országból, bár ez a román tolvajcigány gecit és bűnszervezetét nem zavarja!
Sakk Matt
@KisTehen: Mert nincsen (elég) magyar soför. Egyébként pedig nem a BKK, hanem az alvállalkozók foglalkoztatnak majd külföldieket!
Sakk Matt
"A vállalkozásoknak minden esetben először a magyarok részére kell felajánlania az álláshelyeket, és csak akkor alkalmazhatnak külföldi személyt, ha nincs magyar jelentkező."

Azok esetében is így volt, akik takarítóként betanították a munkájukat elvevő külföldieket?!
BDSKRVNYTKT!
Sakk Matt
@KisTehen: Mert "A vállalkozásoknak minden esetben először a magyarok részére kell felajánlania az álláshelyeket, és csak akkor alkalmazhatnak külföldi személyt, ha nincs magyar jelentkező."
Nessy
Konkrét kérdésre válasz a kormány propaganda szövege!
Nyírfa
@laja70: 09.05.

Nem ér, én akartam! :))
vacsi
Ez a válasz amolyan "nesze semmi, fogd meg jól"!
kereső
@Sakk Matt: 10:39 Meg azok, akik a bajai Continentálban betanitották a fülöp szigeteki, és vietnámi vendégmunkásokat. Nem egyedi eset. Ráaadásul a Continentalban szakképzett munkaerő, és hosszú ideje ott dolgozó munkavállaló esett áldozatul a kormány "humánerőforrás" politikájának.
kereső
@KisTehen: @Philip Marlowe: Az anyátok 3,14csája. Ezen az alapon miért támogat dél-ázsiai, kinai multikat a magyar kormány a foglalkoztatás politikájában külföldi munkavállalókkat. Ez nem "szocialista" kélrdés, főleg nem egy olyan kormánytól, amely mindennap ezerszer kiemeli "magyar" és nemzethy" mivoltát. Vagy a kormány beleugatása csak akkor ér, ha az hátrányos a magyar munkavállaló számára? Ti, hol a büdös 3,14csában éltek? És ti mondjátok rám "libsire", hogy nem vagyok magyar? Nem a magyar munkavállaló érdekeit kéne védeni ? Kiméljetek meg a ettől a baromságtól, amit ide hánytok nap-mint nap.
Sakk Matt
@KisTehen: A Lenovónál az a probléma, hogy a magyar nem kapott 13. havi bért, míg a külföldi igen. Ez hátrányos megkülönböztetés..mondhatni migránssimogatás!
Nyírfa
@kereső: 12.04

Velük bármit is megértetni lukas hordóba öntött víz.
Nessy
Roppant egyszerű! A vendégmunkás örül a szállásnak, a fizetésnek, amit kap! Nem reklamál, nem sztrájkol, nincs bérkövetelése ! Csendes, békés bérrabszolga! A toborzó irodák meg szépen keresnek a bóton.
kereső
@Nyírfa: Ha ők nem is értik meg, amit itt irunk- vannak azért itt rajtuk kivül is sokan, akik olvasnak, és ha egyetlen embernek is sikerül felnyitni a szemét, akkor már nem volt hiábavaló az igyekezet.
Nessy
@kereső: Nekik a tények nem homályosítják el a politikai tisztán látásukat!
Cherry
Ilyen hazug szemét állatot a világ nem látott a sok hülye agyhalott hivő meg el is hiszi,,,,
rücsü41
A kormány a szavak szintjén bemutatja hogy védelemben részesíti a magyarokat a munkavállalás területén, a magyarok az elsők harsogja a nyilatkozat.A gyakorlatot kell nézni, hogy a nyilatkozat ellenére mégis vannak olyan cégek akik leszarják a kormány nyilatkozatát és a magyar munkások helyett, akik valószínű hogy drágábban foglalkoztathatók és több jog is illeti meg őket a munkáltatóval szemben, a külföldieket részesítik előnyben.Sokkal szigorúbban kellene eljárni az ilyen munkáltatóval szemben, olyan bírságot kellene kiszabni a hatóságnak, hogy a munkáltatónak eszébe se jusson a szabályok megszegése.De a kormány ezekkel a munkáltatókkal kesztyűs kézzel bánik.
Peller Anikó
Akkor most már minen világos, "'"Magyaror szag a magyaroké"'".
percsi
@rücsü41: Azt kellene tudni, miért alkalmaznak a magyaroknál drágább idegen dolgozókat, mi a céljuk?
Készülnek a választásokra? Alig vannak, sokan megvilágosodtak, az ukránok és románok is elfordultak. Két év itt lét, bejelentett lakcím, felvett magyar állampolgárság, fidre szavazás!
Remélem, hogy a "nem" szavazó 3 millió magyar is felébred-t már, és elmegy szavazni.
jáger laszló
Úgy tűnik nem szakmai ,hanem esztétikai szempontok voltak az elsődlegesek!??
csak ennyi
barátilag
J.L.
telegdilaci
@Cherry:A Nemzet csótánya bejelentette hogy szeret Putyint mivel olcsóbban adja a gázt Magyarországnak,nem értem ez a alkeszes tróger hol él,világosítsa már fel valaki hogy ne a Propagandára hallgasson rajta kívül minden normális Ember tudja hogy sokkal drágábban kapjuk az Orosz gázt mint a Világpiaci ára! bár egy agyatlan ezt nem fogja megérteni!
Cherry
@telegdilaci: Ezt még egy ovodás is tudja, dehát a szektahivők 10 IQ val fel sem fogják
Loksmith
@KisTehen: Nem Karácsony rakatta ki a plakátokat, hogy nem vehetik el a magyarok munkáját és tiszteljétek kultúránkat...
LászlKovács
Ekkora mocskos, sunyi, alattomos, eltitkolt hátterű válaszra nem gondoltam, amit ez a fónagy/!/ kihányt válaszként Jakabnak! Söpredék kormány!!!
Lepényleső
...egy hazugsággal több a lelkükön,- bár hogy az van-e,igencsak megkérdőjelezhető,
azzal szemben,hogy a letelepedési kötvényekkel az országot árulták jó pénzért,-
aminek holléte " ismeretlen",ez ügyben pedig az ország polgárait árulják el szisztematikus
folyamatossággal,- miközben fosztogatják őket?
balos
@LászlKovács: Mit vársz 1 fos-Fosnagytól!Ha igazat mondana abba bele halna!Ahol 1 vargajózsi-juci gazságyügyi faszfej lehetett 1 foltos peti támogatásával!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.