Bár az új kulturális törvénytervezet hármas jelszava az egyszerűsítés, egységesítés, átláthatóság, úgy tűnik az egységesítésen kívül a másik két kritériumnak épp az ellenkezője valósulna meg a tervezet elfogadásával. A szabályok értelmében még a legkisebb könyvtárak kínálatát is szabályoznák.

Csák János uralma alá hajtja a vidéki könyvtárakat – Azt is megszabná, mit olvashatunk

Fotó: Csák János Facebook-oldala

A Telex információi szerint a törvénytervezet értelmében még több kötelezettség hárulna a kulturális intézményekre, ezzel párhuzamosan pedig az olyan csúcsszervek, mint a Magyar Nemzeti Múzeum vagy a Petőfi Kulturális Ügynökség még nagyobb beleszólási lehetőséget kapnának.

Az először az Indexen megjelent munkaanyag ugyan még változhat és néhol hiányos is, a minisztérium szándéka egyértelműen kirajzolódik belőle. Csák János ugyan korábban cáfolta a központosítást, de a terv világosan felrajzolja azt az állami kulturális piramist, amiben még a könyvtárak kínálatát is irányítani lehet.

A készülő törvény minden ágazatra kiterjeszti majd a szakfelügyeletet, ami „a kulturális intézmények, szervezetek tevékenységének fejlesztése, a szakmai munka színvonalának emelése, a kulturális közfeladat minőségi szintjének megállapítása és hatékonyabb ellátása érdekében működtetett szakmai kontroll rendszer”.

Csák János úgy fogalmazott, a szabályozás „a működési feltételeket egyszerűsíti. Egységesít és transzparenssé teszi a folyamatokat. Három követelmény van: milyen elvárásoknak kell megfelelnie infrastrukturálisan, módszertanilag és személyileg egy-egy intézménynek; milyen folyamatos képzésben kell részesülniük az ott lévőknek; és milyen módon választódnak ki az intézmények vezetői.”

De a tervezet jelszavaiban hirdetett egyszerűsítés és átláthatóság helyett arról van szó benne, hogy az az állami és/vagy önkormányzati tulajdonban lévő intézményeknek a korábbinál is nagyobb elszámolási kötelezettségük van a fenntartójuk alá. Valójában minden kulturális intézmény egy-egy csúcsszerv alá tartozik, annak tartozik elszámolással.

A városi múzeumok a Nemzeti Múzeumnak jelentenek; a városi könyvtárak az Országos Széchényi Könyvtárnak; a városi színházak a Nemzeti Színháznak; a városi táncszervezetek a Nemzeti Táncszínháznak; a városi komolyzenei szervezetek a Nemzeti Filmharmonikus Zenekarnak; az alkotóművész szervezetek a Petőfi Kulturális Ügynökségnek.

Az intézmények tehát a fenti szerveknek kell leadják a stratégiai és üzleti tervet, beszámolót és a fejlesztési feladatokat is. Ráadásul szigorú határidővel, mert február 15-ig kellene leadniuk a kért anyagokat. Azonban ez sok esetben nem csak szűk határidő, de egyenesen tarthatatlan is.

Ez a tervezet azonban nem csak több bürokráciát és intézni valót ad az intézményeknek, de azt a lehetőséget is biztosítja, hogy ha egy csúcsszerv akar egy intézmény működésén módosítani, azt az intézménynek el kell fogadnia. Míg fordítva, az intézménynek kell elfogadtatnia a saját működésével kapcsolatos tervezetet a csúcsszervvel.

A tervezetből kiderül, hogy létrehoznák az úgynevezett Nemzeti Könyvkultúra Kuratóriumot, amelynek maga a miniszter lenne az elnöke. Ez a testület azt felügyelné, hogy „minőségi, értékalapú” könyvek kerüljenek minden ötezer fő alatti település könyvtáraiba. A pontosabb feladatleírást majd egy későbbi kormányrendelet szabályozza, de nagyon úgy tűnik, hogy eszerint Csák János abba is beleszólna, egy-egy városi könyvtárnak milyen könyvek legyenek vagy ne legyenek a kínálatában.

Forrás: 444.hu, telex.hu

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pusztai
Rá kell nézni és egy fitymátlanított, metélt fasz is irigykedni kezd!
namihami
Ez is lesz majd olyan sikeres, mint a jobberré tett Nemzeti Szinház! Az már kong, ez még csak majd fog! A mai könyvárak és a közkönyvtárak ezen törvény hatására bekövetkező ""irodalmi"" témájú könyveinek ellátása fogja az újabb fideszszavazókat kitermelni!
Béla333
"A szabályok értelmében még a legkisebb könyvtárak kínálatát is szabályoznák."

Na hülyemagyarok! Ezt akartátok?
csak úgy....
csák lesz a setét fideszen a sötétítö függöny! :)
Clavigo
Putyin gazda nagyon büszke lesz a legjobb kipcsak tanítványára...
telegdilaci
@Pusztai:El mennek ezek a Büdös picsába lassan már azt is ezek a gegszterek mondják meg hogy mikor vehetünk levegőt gyalázatos Bűnözők,milyen Diktatúrában élünk!
KisTehen
@csak úgy...: @Clavigo: b+ ti németben jártok könyvtárba?

HAHAHAHA
Tibor95
Végre valaki fellép a társadalomkárosító woke bolondok,
tehát a nyugati agyrákirományokkal szemben.
Mindenképp Így helyes! Itt volt már az ideje!

Liberális mellébeszélők, a tények elferdítői:

Képmutató hazug balfaszok, hát mit visítoztok??
Egész "véletlen", nem pont ti kezdtétek el a könyvcenzúrát és kitiltást az egész médiában, könyvekben, újságokban ??

Tudtommal, ti kezdtétek megszabni, hogy mit olvassanak-tanuljanak az emberek:
Amerikában az egyetemekről most tiltjátok ki, ti woke progresszív őrültek a Bibliát is, példaként.

De javítsatok ki ha tévedek!
Ti mellébeszélő, liberálisok! Soros György szennylapja. BALOS HAZAÁRULÓK!
csak úgy....
@KisTehen: te jártál életedben valaha könyvtárba?
HAHAHAHA - ne hazudj mert látszik,hogy soha!
boci,te ma is kibaszottunalmas!
KisTehen
@csak úgy...: b+ nem én próbálok úgy tenni, mintha jártam volna :)
Nessy
@Tibor95: Már elnézést, de talán a könyvtárba járók, vannak olyan értelmi szinten, hogy meghatározhassák, kiket, mi érdekel, mit olvas el, és mit nem! Vagy akkor legyen bátorságuk, tegyék indexre azokat a könyveket, amelyek Csák intelligencia szintjének nem felelnek meg, a többibe meg ne szóljanak bele! Ez már az ötvenes éveken is túltesz!
Billibácsi
Ez a ránézésre szánt-vető parasztember vajon mennyit ért az irodalomhoz?
CsipkeRózsa
A színházakat kivéreztették, a könyves szakmát ellehetetlenítették, az oktatás már lebutít, a múzeumok egyes darabjait nagykorúsították, a közbeszéd eldurvult!

Van még valami, amin a kormánynak dolgoznia kell?
Clavigo
@KisTehen: Elég gáz,,hogx fingod nincs arrol,,,hogy néz ki egy könyvtár.. Mondjuk nincs beépítve jászol,,sehol se,,,az ilyen ökröknek,mint te vagy.
csak úgy....
@CsipkeRózsa: semjén majd éjszaka kigondolja...
viccesvigságok
ilyen és a hasonló trottyoknak már helyet sem kéne adni a parlamentben. Analfabétákat akar ez is neveltetni menne szibériába rönkházat baltábval faragni mint régen az ácsok nem mindenbe beleugatni.Ezek miatt megyünk hátra.Uniós elsőkből igy ledegradálták az országot. ERRE nem kéne büszkének lenni.na tán megszabnák mit olvassunk ezt RÁKOSI sem merte meglépni.
sokanvagyunk
Talán nem kellene az 50-es éveket lekoppintani - akkor ezt úgy hívták: indexre tett könyvek.
Nessy
Kellenek a lebutított, félelembe tartott választók! Előttük lehet Orbán a haza és Európa megmentője!
surdilloFUJT
@Clavigo: ...megint kiszabadult ez a nagy marha a tarka bika csökje alól,és szart okádva hőbölög!!!
surdilloFUJT
@viccesvigságok: ...ezt a vadparasztot is kitömve kéne elrettentő példának közszemlére tenni,hogy az arra járók leköphessék,az aljas ,mocskos fidess fidkányt!!!Mellé a himnős ,aljas demetert,meg a többi aljas fidess fidkányt!!!
teuton
A videki könyvtarba eleg az "Orban összes" kötet, meg a KESMA-lapok, az valo a birkaknak...
Tibor95
@teuton: Mi a bajod vidékkel?
Mii a gondod konkrétan azzal az emberrel akit Magyarország miniszterelnökének hívnak.
Akit a magyar nemzet demokratikus úton és többséggel szavatos meg vezetőnek.
teuton
@Tibor95: BAJOD neked lehet, az irassal-olvasassal es a szamtannal. Kezdjük a legegyszerübbnel. MO többsege NEM valasztotta a potrohost, hanem csak kb. 2,5 millio elbutitott, alulkepzett es megvasarolt videki meg külföldi. A kepzettebb, tanultabb, intelligensebb varosi emberek nem a potrohos kolostormalacot valasztottak, öket nem lehet sem 1 zsak krumplival megvasarolni, sem hangzatos populista szolamokkal elkabitani!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.