A „hanyatló” Németországban és Ausztriában az állam még támogatja is a balkonra szereplhető napelemeket, amiket itthon szigorúan tiltanak.

Magyarországon szigorúan tilos erkélyre szerelhető napelemekkel energiát termelni. Aki mégis a konnektorba dugható rendszereket használ, annak az áramszerződését is felbonthatják. A „hanyatló” Németországban és Ausztriában ugyanezt az állam még támogatja is.

A magyar áramszolgáltatók általános szerződési feltételei nem engedik meg, hogy a fogyasztó áramot tápláljon be a konnektoron keresztül a lakás vezetékeibe. Aki ezt megszegi attól akár az áramszolgáltatást is megtagadhatják. Ez azt jelenti, hogy hiába léteznek erkélyre szerelhető napelemek, azokból tilos az áramot a háztartásba konnektoron keresztül visszatáplálni.

Orbánék büntetik a balkonra szerelhető napelemeket, miközben Nyugaton ez a jövő

A magyar törvények szigorúan büntetik, ha valaki napelemmel akar spórolni – Fotó: Pixabay

Ugyanakkor az Elmű Hálózati Kft. január végén kiadott egy jóváhagyást, amely lehetővé teszi, hogy egy budapesti társasház hetedik emeletének erkélyére pár napelemtáblát felszerelhessen a lakó – vagyis oldódni látszik a korábbi szigorú elzárkózás az ilyen berendezések engedélyezésétől.

Az Elmű egészen pontosan formailag „csak” azt hagyta jóvá, hogy a lakó egy 800 watt teljesítményű invertert (átalakítót) építsen be a lakás elektromos hálózatába. Ez azért fontos, mert az áramcég mindig az inverterre adja meg az engedélyt, még akkor is, amikor egy családi ház tetejét telerakják napelemes panelekkel. Ugyanakkor az említett esetben nem a konnektorba táplálják vissza a megtermelt energiát, és az engedélyezés is egyszeri esetnek tűnik.

Eközben a Pénzcentrum értesülése szerint Nyugat-Európában virágzik az erkélynapelem. Egy konnektorba dugható, mini napelemes rendszerrel bárki részt vehet az energiatermelésben, kevés ráfordítással és szűk térben is. Németországban már több mint 400 000 ilyen balkonnapelem működik és a számuk folyamatosan nő, hiszen egyre többen szeretnének „saját áramot termelni”, hogy függetlenebbek legyenek az energiaáraktól, és csökkentsék költségeiket – az állam pedig még támogatja is ezt.

Bécsben is rendkívül népszerű a politikamentes rezsicsökkentésnek ez a módja – írja a Piac és Profit. Míg 2022-ben még csak 900 ilyen berendezést telepítettek városszerte, addig 2023-ban már 4250 balkon napelemet jelentettek be. Bécs célja, hogy 2030-ra a háztartások egynegyede napenergiát használjon, ezért a város különböző támogatási alapokat hozott létre a lakosság számára, és leegyszerűsítette az engedélyezési eljárást. A jövőben pedig nem épülhet új épület napelem nélkül.

62 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Arra nem lehet a különböző adókat és egyéb tételeket ráterhelni, ami pedig kell a költségvetésnek, meg az MVM-nek!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csak úgy....
0rbánéknak nagyon kell a suska, ezért is büntetik szarrá minden apróságért a magyarokat!
csak úgy....
@Maccska: idióta,már megint németországozol, közben melegvízre sem fussa, hogy havonta ,legalább 1 X megmosd a segged! :)
Nessy
Arra nem lehet a különböző adókat és egyéb tételeket ráterhelni, ami pedig kell a költségvetésnek, meg az MVM-nek!
csak úgy....
@Maccska: magyarországon pedíg az átlag emberek 5 X szegényebbek mint a német átlag!
figyelj ökör! az 1 havi jövedelmünkböl kifizetem az egész évi áramot,fütést, vizet és marad annyi,hogy 2 hétre elutazzak a kanári szigetekre! - érzed a különbséget?
KisGenyo2
Ennek azért hatalmas kockázata van érintésvédelmi szempontból! A villásdugó amikor nincs bedugva simán megrázhatja aki hozzáér a fém részéhez(!!!)
Illetve fordított bedugás esetén a lakás nulla kábeleire is feszültséget kapcsol. Ez veszélyes és tilos is, nem is kell ezen annyira csodálkozni, ebből ugyanis simán lehet gondatlanságból elkövetett emberölés.
KisGenyo2
Viszont a sziget és félsziget üzemű napelemes rendszereket (amik a hálózatba nem táplálnak, de a fogyasztókat ellátják, ha nincs napenergia, akkor a konnektorból) semmilyen szabály nem tiltja. Ócska hangulatkeltés ez a sztori amúgy...
szegfue
@Maccska: 11:30 Szerintem egyetlen árat sem szabadna összehasonlitani más országokéval, ugyanis lehet, hogy egyik országban 4x a villany, de pl. az albérletek lényegesen olcsóbbak, vagy éppen a keresetek lényegesen magasabbak... összeségében kellene nézni, nem kiragadott tételekkel kellene összehasonlitani.
Feltételezem, hogy aki a balkonra szerelhető napelemet vett, az kiszámolta: mennyit takarithat meg ezzel még akkor is, ha beleszámolja a napelem "megtérülésének" idejét is.
Egyébként én emlékszem rá, hogy mindig volt "váltás" az energia felhasználásnál: először szénnel fütöttünk, aztán jött a gázolaj kályha, majd a gáz... most hogy hirtelen megugrott a gáz ára, mindenki próbál áttérni az elektromos fütésre, ill. a napelemektől reméli a megtakaritást...
KisTehen
@csak úgy...: kamugép vagy ... rosszabb, mint ner peti
KisTehen
@szegfue: a napelem megtérülésének csak az áram árához van köze
Clavigo
@KisTehen: Te tényleg nem jártál még a fatornyos falucskád határain túl... Sötét vagy vazzze,,mint egy belső zseb.
verőce21
"A magyar áramszolgáltatók általános szerződési feltételei nem engedik meg, hogy a fogyasztó áramot tápláljon be a konnektoron keresztül a lakás vezetékeibe." - nagyon helyes...!
izéke
@Clavigo: miből gondolod,hogy fatornyos faluban lakik? Jó lesz az istállónak,vagy akolnak is :))) ha már egyszer marha
verőce21
Az erkélyre szerelt napelemeknek pedig megvan az az előnye, hogy meg lehet időnként tisztítani, a hatékonyság érdekében...! :)
izéke
nem mellesleg Németországban nincs áfa ezeken a kiserőműveken,akár 300 eurótól lehet venni és kb.2 év alatt hozza be az árát. Ami pedig az áramszámlát illeti,mindenhol a fogyasztás után kell fizetni,de Németországban lehet válogatni a szolgáltatók között,akár többszáz eurót is lehet spórolni,ha odafigyel az ember gyereke. itthon lehet,hogy olcsó az áram,de akkora felesleges pénzeket lehúznak az emberekről mindenféle egyéb címen,lásd rendszerhasználati díj,ami egyenesen mészárosnak megy,miközben lófasz fejlesztés sincs a hálózaton,csak a pénzbeszedés.
verőce21
Mo.-on egyébként mocskosul megéri napelemet telepíteni...! Öt forintot lehet vele spórolni KW-onként!
Öt forintért átveszi tőled az MVM, 36-ért eladja KW-onként...! :)
izéke
@verőce21: ezek a kiserőművek kb.annyi áramot tudnak termelni,amivel működhet a tv,hűtő,mosógép,fagyasztó. Épp ezért ha be van dugva a konnektorba,a megtermelt áramot azonnal el is használja és nem kell megvenni az államtól. Na ezt nem akarják itt,kiesik a bevétel lölő( orbán ) zsebéből...
KisTehen
@Clavigo: te mit pofázol bele a dolgunkba? boldogítsd a németeket, ha már ott élsz B+
KisTehen
@izéke: mondom, hogy te is németben élsz
Clavigo
@KisTehen: Hülye vagy ,böcce. Ez tény.
Clavigo
@KisTehen: Láttál már balkont, böcce ?
Yoda69
@izéke: Pont ezert nemengedik orbanek. Ezt nem lehet megmutyizni, mert azonnal jelentkezik a sporolas a felhasznalonal. Csak azt engedik, hogy amit termelsz aramot add oda nekik, es ok majd jo dragan visszadjak neked. Ugyesen kitalaltak ezt ezek a gecik.
csak úgy....
@KisTehen: @Maccska: nálatok,laknak e állatok? :) ti az 0rbán iránt érzett imádatotok miatt ,még arra is képesek vagytok, hogy a józan,paraszti eszeteket a pitschába dobjátok!
csak úgy....
@verőce21: baszod, 0rbán óta magyarországon élni sem érdemes..., ok, talán nektek ,igénytelen buta nyaloncoknak !
Pálinkás Pál
@csak úgy...: hagyd a francba,...hisz debil / maccska /...itt éli ki magát, mert senki nem áll szóba vele..
csak úgy....
kibaszottu buta kancellárt kéne választaniuk a labancoknak ahhoz,hogy a magyar 0rbánisták 2030 ra,mint azt ígérték nekik, utolérjék a sógorokat ! :)
csak úgy....
@Maccska: te begyöpösödött fidesz fasz, ha nem kerül semmibe akkor mégolcsóbb ! :)
csak úgy....
@Pálinkás Pál: csak próbálom szoktatni,hogy használja azt a fölöslegesnek tünö tökszerü valamit, amit a nyakán hord ez az elmebeteg!
szegfue
@izéke: 12:27 Hozzáteszem, hogy a rendszerhasználati dij is "kiesik", pedig az jóval több, mint maga az áram!
csak úgy....
@Maccska: buksi, fiam egy fillért sem fizetett áramra és + ban kapott több mint 1500 eurót a megtermelt áramért, ami böven fedezte a vízszámláját ,pedíg a fütési rendszerük (padlófütés) is elektromos árammal müködik! az ö házuk már egy + - nulla kategória, amiröl te még álmodozni sem tudsz,mert fingod nincs róla ott a penészes putridban!
@Maccska: te meg 0rbán a két kökorszaki szaki..
KisTehen
@csak úgy...: húzz már haza németbe és építsd be a balkonodat napelemekkel
szegfue
@KisTehen: 12:05 @KisTehen: 12:05 Közvetlenül igen, de pont azt fejtettem ki: nem lehet kiragadni 1-1 tételt a különböző országok áraiból, mert az nem ad "valódi" összehasonlitást. Pl. ha Németországban az áram a magyarhoz képest a 4-szerese, akkor hasonlitsuk össze a jövedelmeket is: Németországban átlag 2.780 EUR, M.o-n 565 eFt. Tehát azt lehet mondani, hogy annak igazán nem örülhetünk, hogy az áram csak 40 Ft/kW körül van, mert a magyar jövedelemből 14.125 kW kW-ot, mig a német jövedelemből (ha csak 370 Ft-os árfolyammal nézem) 25.715 kW áramot tudok venni.
Feripapa
Hogy a fenébe nem büntetné, hiszen ezáltal csökkenne a Mészáros-MVM, azaz Orbán jövedelme...! Ugyanezen okból tiltják a házi kisméretű szélkerekek felszerelését is, mert ugyebár a szél akkor is fújhat, ha nem süt a nap...!
Aki Én
@Maccska: @KisTehen: kész állatkert...
csak úgy....
@KisTehen: @Maccska: ti 0rbán állatkái a kibaszott buta kategória! :) - gondolom az öseitek a vén kecskék még rákosi seggét lefetyelték úgy mint ti ketten mos 0rbánét! - és mindezt gondolkodás nélkül,mert arra már nem fussa ..
csak úgy....
@Maccska: te egyik szavaddal baszod agyon a másikat! elöször kijelented,hogy a napenergia szartseér ,majd dicsekszel,hogy 0rbanisztán rekorder .. :) - fogadok,hogy az elmegyógászod nyugdijba ment és az óta az m1 . gondoskodik rólad..
verőce21
@izéke: 12:27) Ez nem így van Móricka...!
csak úgy....
@Maccska: gyogyós,nincs is erkélyed! :) -te csak egy fideszes szellemi szegénylegény!
Csizmás Kond
Ez így nem igaz. Mindenki annyi napelemet szerelhet fel amennyit akar viszont az általuk termelt áramot nem termelheti vissza a vezetékbe engedély nélkül csak külön vezetéken használhatja fel mert a visszatemelés túlterhelést okozhat a vezetékben.
KisTehen
@szegfue: mondtam ... a megtérülésre csak az áram ára van hatással ... a napelem árát, beépítését és fenntartásának költségeit kell összehasonlítani az áram árával ... ne keverj bele mást ...
csak úgy....
0rbán csapata elmebajból még mindíg verhetetlem! :) - még jó,hogy vikiék tönkrebaszták az egészségügyet és ebböl kifolyólag a kettyósaik nem halhatatlanok...
KisTehen
@csak úgy...: húzz már haza németbe és építsd be a balkonodat napelemekkel
KisTehen
@csak úgy...: ott nem tiltja senki ... te amúgy se akarsz magyarországon balkont beépíteni napelemmel, mert nincs magyarországon balkonod ... csak jártatod itt a pofád feleslegesen
csak úgy....
@KisTehen: baszod,te egy súlyos elmebeteg! :) -na de csillog - villog a viki segge és téged csak ezért tartanak..
csak úgy....
@KisTehen: hogy húzzak oda haza, ha a kettyós kancsal maricskátok szerint már nincs is németország ,tudod a csaj akinek buzi a fia,aki 0rbán régi sarcostársa ,akinek szintén buzi az elsöszülött ! :)
Havanagi
Mindent megtesz a magyar emberek ellen ez a pukkszellő (dagadt seggű lófing ),nehogy boldoguljanak.
Lepényleső
...csakhogy nyugaton a jövő már a múlt,- itt meg ha tudni akarod mely korban élsz,
kérdezd bizalommal a vármegye ispánt,- aki felé ha mersz,esdekelve lépsz?
KisTehen
@csak úgy...: húzz már haza németbe és ott pofázz
KisTehen
@csak úgy...: osszad az afgán tesóidnak az észt
csak úgy....
@KisTehen: itt sehol egy afgán , - aki itt észre szorul az egyedül csak te lehetsz,akinek a dagi viki elvette a maradék eszét is! :) - persze te nam attól vagy teljesen hülye, nálad ez genetikus !
balos
A balkon is a csútié,még időben szólok!Májusban jön az új rendelet a salátába ágyazva,a balkon ajtó zárjára egy számlálót szerelnek,ha netán levegőzni támad kedve a hűbéresnek!
teuton
@Maccska: Herelt Kandur, te aztan tudod, ki a meleg... Egyebkent pedig ha gondolkozni tudnal, rajönnel, miert tamogatjak Nyugaton az alternativ energiat es miert bünteti a potrohos kolostormalac! Elarulom neked egybitesnek: mert valakinek ki kell fizetni az "otodaras" orosz energiat, de jo dragan, nem lehet csak ugy ingyen a napenergiara atallni!
dr préditákor
Na, akkor a balkonnal rendelkezők sem fognak a fideszre szavazni... hehehe - hahaha - huhuhu - hühühü - jejeje
csak úgy....
@KisTehen: @Maccska: 0rbán még tudja,hogy hova tetette a kis féregszerü csippet a buta buksitokba? :) ti fidesz zombik ...
csak úgy....
@KisTehen: @Maccska: fogadok,hogy a @Csizmás Kond: az elöletek eltitkolt apátok, akitöl örököltétek a zeszeteket és a híg agyatokat! :)
simmering73
@Maccska: 11:36 Neked tényleg elpárolgott a maradék eszed is. Bár szerintem sose volt.
szegfue
@KisTehen: tegnap 16:01 Sajnálom, hogy nem érted az én gondolatmenetemet...:(
Oszi
Én le írom a saját tapasztalatomat.
Nyugati tájolású budapesti panel épület IV.-dik emelet.
Jófogáson 20.000Ft-ért vett 100 Watt-os napelem.
Jófogáson 5000 Ft-ért vett 24 voltos 300 Watt-os inverter.
0 Ft OBI áruházba veszélyes hulladékként talált akkumlátoros gép 24 voltos akkumlátora.
Némi vezeték...
50 Watt fogyasztású asztali ventillátor.
Nyáron ha süt a nap - megy a ventillátor.
Szoba hőmérséklete a kinti hőmérséklethez képest 6-8 C fokkal hűvösebb.
Eredmény 3 éve boldog mosoly az idős édesanyám arcán.
"Ezt olyan jól kitaláltad kisfiam"
KisTehen
@csak úgy...: húzz vissza dojcslánd és építsd tele a házadat
KisTehen
@szegfue: minek kevered ide a kereseteket? annak semmi köze a megtérüléshez
KisTehen
@szegfue: a kereset akkor számít, hogy meg tudsz-e finanszírozni egy ilyen befektetést ... akár önerőről van szó, akár hitelfelvételről
szegfue
@KisTehen: 9:07 Egyáltalán nem keverem össze! Csupán azt állitom:(tegnap 12:03 Maccskának irtam) Szerintem egyetlen árat sem szabadna összehasonlitani más országokéval, ugyanis lehet, hogy egyik országban 4x a villany, de pl. az albérletek lényegesen olcsóbbak, vagy éppen a keresetek lényegesen magasabbak... összeségében kellene nézni, nem kiragadott tételekkel kellene összehasonlitani. Tehát a németek bőven kifizetik a magas árat, mert akkora a jövedelmük, mig itthon csak nyögve-nyelősen tudjuk megfizetni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.