Orbán Viktor szerint az ezredforduló iskola- és egyetemalapításai után elérkezett az erdélyi magyar szakoktatási rendszer újjáélesztésének az ideje.

A magyar miniszterelnök ezt Kolozsváron mondta, ahol ünnepélyes keretek között avatta fel a helyi Református Kollégium szeptemberben indított szakoktatásának otthont adó épületet. A református egyház által tízévi jogi küzdelemmel visszaszerzett épületet a magyar állam segítségével újították fel.

Orbán: eljött az idő, hogy újjáélesszük Erdélyben a magyar szakoktatási rendszert

"Üzenjük, a mai magyarok felfogása szerint a lehetetlen nem egy tény, hanem egy vélemény" – jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor helyesnek találta, hogy a határon túlra irányuló magyarországi támogatás nagy része az oktatást és a nevelést szolgálja.

A miniszterelnök a Kolozsvár magyar nyelvű helységnévtábláiról folyó vitára is utalt, amikor kijelentette: "minden nemzetnek és népnek, amelyik itt élt, és itt él, amelyik munkájával és imádságával naggyá tette a várost, joga van ahhoz, hogy azon a néven szólítsa, amelyet a sajátjának érez".

A nemzetegyesítés állásáról szólva kijelentette: az együvé tartozás érzete természetes érzés, az ezt eltagadó ideologikus nemzetek fölöttiség mesterséges konstrukció, és ezért életidegen.

"Büszkék lehetünk arra, hogy 25 éves építkezés után elmondhatjuk, Magyarország és a magyar nemzet újra egymásra talált. Egyetlen magyarról sem mondunk le, és minden magyarért kiállunk. Hiszem, hogy Kós Károly 1921-es iránymutatása ma is érvényes: dolgoznunk kell, ha élni akarunk, élni akarunk, tehát dolgozni fogunk" – jelentette ki Orbán Viktor. Hozzátette: ahhoz, hogy a magyar nemzet ismét a nagy és erős nemzetek sorába emelkedjen, Kós Károly parancsát Szent Ágoston útmutatásával kell kiegészíteni: "Úgy kell imádkoznunk, mintha minden Istentől függene, és úgy kell dolgoznunk, mintha minden rajtunk múlna".

45 hozzászólásarrow_drop_down_circle

m.macskosz
"Orbán Viktor helyesnek találta, hogy a határon túlra irányuló magyarországi támogatás nagy része az oktatást és a nevelést szolgálja."

Még helyesebb lenne, ha az itthon kiizzadt adónk a magyarországi magyarok jólétét szolgálná!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
m.macskosz
"Orbán Viktor helyesnek találta, hogy a határon túlra irányuló magyarországi támogatás nagy része az oktatást és a nevelést szolgálja."

Még helyesebb lenne, ha az itthon kiizzadt adónk a magyarországi magyarok jólétét szolgálná!
volvós
Nyaljatok csak a román " testvéreknek " !!!:-)))
Mobil123
Figyelj már te barom arcú! Esetleg itthon kéne előbb ráncba szedni a szakoktatást!! (szakoktatónak nem úgy kéne beszélnie a gyerekkel mint a kutyával, nem kellene leb@sznia folyton a gyerekeket olyanért amit nem mondott el nekik, nem mutatott el nekik és ne tudják) Tehát nem ártan megfelelő embereket tenni az szakoktatáshoz . Nem kéne olyan embereket tartani aki nem tud tanítani (és azt mondja az elsős gyereknek első gyakorlati napon hogy ha nem tetszik akkor válts szakot, vagy végezz el egy tanfolyamot!)
Azt majd ha itthon rendesen működik az szakoktatás akkor menj ki pofázni!!
Vizual
Az erdélyi magyarok az egyetlen reményünk, hogy a világban épeszű magyar közösség maradjon. Most a szakmunkásokat is a magyarországi szintre sülyesztik. Olvastam mit terveznek a CNC oktatással. Pont olyan mint az esztergályos képzés. Egy felveszi, egy tekeri, egy beteszi, egy megynyomja, egy mérnök beállítja, vagy hogy is van ? De ugye sokakat szakképeztünk. Csak megjegyzem. A CNC most a régi szakemberekkel tud helytállni az Audinál és a Mercédesnél. nem tudom, hogy csak álmodtam-e, hogy a Mercédes valahol valamit nem nálunk épit meg. Biztos álom volt, rém álom.
m.macskosz
Most látom, mit mondott még ez az ember:
"Úgy kell imádkoznunk, mintha minden Istentől függene, és úgy kell dolgoznunk, mintha minden rajtunk múlna".
Azt most elfelejtette hozzátenni, hogy:
"Csuhások! Térdre, imához!"
lópicigáspár
@m.macskosz: Ez az avatar plágium! @vukkocska mit szól hozzá?! :-)
Mobil123
@lópicigáspár: Ez az Ő képe! (örültem is amikor megláttam na de a Tiédnek is:-) )
m.macskosz
@lópicigáspár: Nem tudom, majd megbeszéljük, ha nem jutunk dűlőre, majd keresek egy macskosz-os képet. De én ezzel az avatarral debütáltam a Propelleren, és amíg volt, Vukkocska nem kifogásolta. :)
m.macskosz
@Mobil123: Köszi. Régi szép idők! De látom, sokan megőrizték az eredeti képeket! :)
Mobil123
@m.macskosz: nagy keresgetésben voltam amikor egyszer olvastam hogy átvarázsolják az oldalt :-))
Hofipisti
"Úgy kell imádkoznunk, mintha minden Istentől függene ..." Akkor végül is ez a függőség nem így van? Akkor a Fradi pályát miért az Istennek köszönte? Vagy úgy gondolja, hogy ő adta (síbolta) oda a pénzt, akkor azt az isten (akarattal kis i!) adta?
Persze azt meg igazán nem értem, hogy miért kell még mindig bújtani azt a megmaradt kis magyarságot ott Kolozsváron, no meg egész Erdélyben? Egyébként a fénykép megint nagyon jó: a Szerezett Vezető, az egyházfi, két asszonyka és három (de lehet, hogy négy) fogdmeg. Jó arány!
Sziszifusz
@Hofipisti: Félti az életét. Tudja, vagy érzi azt a hatalmas gyűlöletet amit kiváltott eddigi tevékenységével szegények körében.
Tart attól, hogy egyszer valaki véget vet az ámokfutásnak.
m.macskosz
Szia, @vukkocska: !
Már ketten is szóltak, hogy gond van a képes felemmel. :)
Akarod, hogy lecseréljem az avataromat?
Van egy nagyon jópofa macskosz-os, ha gondolod, váltok.
coyote3
Itthon meg elsorvasztod hájas disznó...
m.macskosz
@Mobil123: Az is csodás, mindjárt megmutitom.
Mobil123
@m.macskosz: Nekem ezzel a képpel vagy TE!
m.macskosz
@Mobil123: Jól van, na, majd még alszom rá egyet,
és Vukkocskát is meginterjúvoljuk, jó?
Mobil123
@m.macskosz: De ez a képed volt . :-(((
Szimba
"A református egyház által tízévi jogi küzdelemmel visszaszerzett épületet a magyar állam segítségével újították fel" Ők is hozzátettek valamit?" Orbán Viktor helyesnek találta, hogy a határon túlra irányuló magyarországi támogatás nagy része az oktatást és a nevelést szolgálja." Dől a lé az erdélyi magyaroknak. Ami nem lenne baj, ha nem az itthoni oktatásra fordított pénzeken spórolnák meg.
Szimba
És lehet elgondolkozni azon is, hogy mint mondta"...a határon túlra irányuló magyarországi támogatás nagy része az oktatást és a nevelést szolgálja" - nagy része. És a többi, milyen támogatásra megy? Lehet tudni, hogy mennyi megy a határon túli magyarok ilyen/olyan - pontosan mennyi és pontosan milyen -támogatásra? Gondolva arra, hogy annak a pénznek itthon is helye lenne.
Mobil123
@m.macskosz: NA NE!! (ez akép mintha lett volna már valakinél) Olyan mint egy vámpír és az nem Te vagy.
m.macskosz
@Mobil123: Ühüm. Amikor valakinek nagyon nem tetszik a hozzászólása,
akkor ezzel az avatarral jelzem. Kicsit macerás ugyan, de megoldható. :)
m.macskosz
@miazavalami: Szerintem én küldtem Neked a fotót,
csak már nem emlékeztem. :)
miazavalami
@m.macskosz: Aha. :-) Lehet vissza is teszem, nekem elkeveredett a gépemről...
m.macskosz
@miazavalami: Ügyes vagy. Akkor ebben maradtál Magaddal?
miazavalami
@m.macskosz: Aha. A vérnyulad meg van még?
m.macskosz
@miazavalami: Jé, jönnek elő az emlékek.. Nem tudom, kellene már takarítanom a képek között. Ha jól emlékszem, akkor csináltál valamit --és tüntetted el a macskát is--, amikor az unokatestvéredben (?) bíztál, hogy helyrerakja a gépedet.
miazavalami
@m.macskosz: Valami olyasmi volt. A szomszéd fiú szokta helyre tenni amit elcseszek, de akkor töröltem , bár nem akartam.:-) Két napig lufi voltam vagy mi :-)
Mufurcot már meg se ismernétek akkora. Van róla képem de inkább nem keresem...:-)
vukkocska
@m.macskosz: nem zavar engem a kisróka. :) Az én Vukkocskám egyébként is kutya volt. :) Jó ez így, ahogy van. :)
m.macskosz
@vukkocska: Rendben, akkor marad egy mocskos macskosz,
egy a kutyafélék családjából származó kisrókával. Sejtettem,
hogy nem fogunk ölre menni.:) Szép napot, szia!
naaki
Nemteljesen világos. Ha ennyire szopja a határon túliakat a szavazatukért, miért nem költözik oda és indul az ottani választásokon? Vagy miért nem köti fel magát?...ez az opció szimpatikusabb. A határon túli magyarok pedig, ha ennyire szopják Viktort, költözzenek ide és élvezzék a "bölcs nemzetvezető testvér" elmebeteg kormányzását. Helyezkedjenek el itt, fizessék az adót és dühöngjenek velünk, ha a gyerek nem eszik a hétvégén meleg ételt, vagy egyáltalán nem eszik, mert ilyen is van szép számmal. Balfaszok.
silber13
Az az érzésemte csúti Hippopotamusz, hogy a románok hamarosan meg fogják unni az állandó szarkavarásodat és rövidesen persona non grata leszel arrafelé! Mert ne hidd, hogy büntetlenül belepofázhatsz egy szuverén ország belső dolgaiba.
Desischado
Itt már tönkretette az oktatást, most ott akarja gallyra vágni a rendszert? Én is kérdem, miért nem költözik oda? Nekünk megváltás lenne, ha eltakarodna innen! Remélem, Silbernek igaza lesz! Bár már így is tüntetgetnek ellene, hála az égnek!
Toby
Érkezik az orbáni gazdasági csoda Erdélybe is !

" Hejhó...hejhó...a közmunkásnak jó..."
karma1
Mar megint a szomszedba megy iget hirdetni, mert itthon mar a kutya sem figyel ra...
lópicigáspár
@karma1: Dehogy nem figyelünk! Amit mond, annak az ellenkezőjére kell számítani!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.