A NATO február elején hozzálát nukleáris stratégiája felülvizsgálatához, mert Moszkva az ukrán válság kitörése óta egyre gyakrabban hajt végre provokatív manővereket atomfegyver célba juttatására alkalmas hadászati bombázókkal, hogy megfélemlítse az észak-atlanti szervezetet – írták német lapok a hét végén.

Az orosz erőfitogtatás miatt a NATO-tagállamok védelmi minisztereinek február 5-én tartandó ülésén elsőként a Nukleáris Tervező Csoport (NPG) tanácskozik. A csoportban a nukleáris elrettentő erejének függetlenségét őrző Franciaországon kívül az összes tagállam benne van. Feladata az, hogy tanulmányozza és az új geostratégiai fejleményekhez igazítsa a szövetség nukleáris politikáját. A testületnek sokáig nem volt fontos szerepe, gyakran az ülései is elmaradtak, de az ukrán válság óta változott a helyzet.

Tavaly decemberben évtizedek óta először észleltek Tu–95H típusú, atomfegyver célba juttatására alkalmas orosz hadászati bombázót a Balti-tenger felett, szeptemberben pedig két ilyen gép jelent meg az Egyesült Államok és Kanada keleti határának térségében, ahonnan akár Ottawára, New Yorkra és Washingtonra is csapást mérhettek volna. A manővert éppen akkor hajtották végre, amikor a NATO csúcstalálkozója zajlott Walesben, és nukleáris fegyverek célba juttatására alkalmas orosz vadászbombázók járőröztek azokban a napokban is, amikor az ukrajnai Krím félszigetet bekebelezték Oroszországba – áll a NATO szakértőinek jelentésében, amely az NPG februári ülésére készült.

A manőverek politikai funkciója az erődemonstráció, és különösen a kisebb NATO-tagállamok megfélemlítése – vélekednek a szakértők a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című vasárnapi lap összeállítása szerint. Az üzenet az, hogy "ne szóljatok bele a dolgunkba, és ne tegyetek keresztbe nekünk" – fogalmazott  egy NATO-diplomata.

A FAS és a Der Spiegel című hírmagazin egyaránt beszámolt arról is, hogy az orosz légierő gépei egyre gyakrabban közelítik meg rendkívül nagy sebességgel a baltikumi NATO-tagállamok légterét, és csak az utolsó pillanatban kanyarodnak el, esetenként pedig légtérsértést követnek el. Az észak-atlanti szövetségnek tavaly 150 alkalommal kellett felemelnie a térségben állomásozó vadászgépeit, hogy célként befogják, azaz egy ideig kísérjék az orosz harci gépeket a Baltikum felett. Ez a szám négyszer nagyobb, mint 2013-ban.

A szövetség elsősorban arra törekszik, hogy elkerüljön egy nukleáris konfliktust és gátat vessen az orosz erőfitogtatásnak. A FAS szerint a nukleáris stratégia felülvizsgálata során az egyik mérlegelhető lehetőség az lehet, hogy a NATO atomfegyver célba juttatására alkalmas gépeket állomásoztat a Baltikumban. A Spiegel szerint Philip Breedlove amerikai tábornok, a NATO európai szövetséges erőinek főparancsnoka azt sürgeti, hogy újra alakítsanak ki úgynevezett forró drótot, állandó, közvetlen telefonos kapcsolatot a NATO katonai vezetése és az orosz vezérkari főnökség között.

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

oncogito
@73: - Megteheti Orbán, mert neki bár csak alig tízmilliós, de szintén buta népe van...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
kakaósbögre
standard napi eljárásként járőröznek stratégiai bombázókból átalakított felderítőgépek a nemzetközi légtérben.amerikaiak,angolok,németek szintén.valaki valamit nagyon elnézett.
73
A sztálini szovjetunió,egy szinten vagy talán rosszabb volt,mint a hitleri németország.Megint lett egy(törpe)diktátoruk,aki hülyíti a 200 milliós,buta népét.Ez a retek putyin,kezdi azt csinálni,mint sztálin.Hazárdírozik,és csak a saját érdekeit nézi.És ez az idióta orbán,ezzel a barommal akar azonosulni.
oncogito
@73: - Megteheti Orbán, mert neki bár csak alig tízmilliós, de szintén buta népe van...
36
Félelemkeltés a média részéről. Most ez a trend. Volt ez már így. 1945-1989 között. Most hidegháború 2.0 van betöltve.
lópicigáspár
Csernobilt is benyelték nekik, egy-két atombomba már igazán nem számít! :-(
tivoli
De a legbutábbaknak is miért pont itt kell megnyilvánulni?
vonotok
Remélem ha meg jön a mi " nagyvezírünk " még meg is csókolja ???
Desischado
Nekem piszkosul nem tetszik, hogy ez a diktátor idejön! Tiltakozom ellene! Mert putyin diktátor! A népe meg hülye, hogy tűri! Igaz, nálunk sajnos, ugyanez a helyzet, tisztelet a kivételeknek! És én bármit kinézek putyinból simán bevetné az atomfegyvereket, ha a hatalma lenne a tét!
Desischado
@tivoli: Jézusom, ki ez a nő?! Tényleg ronda! És ne légy udvariatlan! Ilyet mondani egy hölgynek, szégyeldd magad! (morcos) És nem is zsémbeskedem, nyau! De sokszor jogosan vagyok mérges! Inkább valami szépet küld, hogy ne legyek mérges! (nevet)
tivoli
@Desischado: Nem ismered fel? Ez Magyarország szupernője, a Rubin Réka. :-))
kukac50
Orbánnal ezt beszélik meg, azért jön ide?
Papuska1
@oncogito: Nem kellene önmagából kiindulnia! Lehet, hogy csak Ön buta és általánosít! Egyébként minden tréfát félretéve, milyen jogon általánosítanak tömegekre vonatkoztatva Önök baloldaliak? Az ilyen általánosítások egykor milliók halálát okozták. Nem lehet, hogy egy országban, vagy egy népcsoportban az egyik ember ilyen, a másik meg olyan? Ráadásul véletlenül a Svájci jegybank döntése után sokkal többen örültek volna Európa több országában, ha Orbán a miniszterelnökük, mint ahányan kicsi országunkban élnek! Sok minden viszonylagos!
Papuska1
@73: Egyre elkeseredettebben olvasom a hozzászólásokat. A baloldalról sorban állapítanak meg népekről és embercsoportokról megalázó dolgokat. Nem szeretem az oroszokat, mint népet, mert történelmünk során többször elég negatív hatással voltak ránk. Ezzel együtt ismertem kedves és szimpatikus orosz embereket. Nehezen tudom buta népként definiálni őket (egyetlen népet vagy népcsoportot sem) ha arra gondolok, ők állították meg Napóleont, győztek le minket 1849-ben és képesek voltak egy igazi világhatalmat létre hozni. Az itt olvasott általánosítások alapján kénytelen vagyok a baloldal és egyes ordas eszmék közötti szoros szellemi kapcsolatot feltételezni. Szomorú!
oncogito
@Papuska1: - kezdem azzal, hogy nem vagyok baloldali. Jobboldali lennék, ha lenne valódi jobboldal ebben az országban, de nincs.
Másodszor én egy általánosításra reagáltam, ahol kétszázmillió buta népet emlegettek, azt a hozzászólást vajon miért nem kérdőjelezted meg?
Egyébként én is jobban örülnék, ha Orbán valamelyik más európai országban lenne miniszterelnök.
Harmadszor pedig ha a többség olyan vezetőre szavaz, amelyik az országát nem fellendíti, hanem szegénységbe dönti, akkor a többség alapján lehet buta népnek nevezni, vagy korruptnak. Ami ugyan valóban általánosítás, de idehaza ez megszokott, amikor zsidóznak, cigányoznak, elsősorban szélsőjobboldaliak. Ami egyébként szintén helytelen.
Negyedszer pedig egyáltalán nem értem, ahogy aki a baloldalt szidja - hogy lehet orosz barát és hogy lehet, hogy a kapitalistákat kiüldözné, ami egyébként a baloldaliak ideológiája lenne. Valami nagy zavar van a fejekben, úgyhogy én:
lh3.googleusercontent.com/-bg6CQdenkSA/UQZAnu_urHI/AAAAAAAACyc/mb-IMtmTqqM/s640/72300_443247269068444_1538777365_n.jpg
73
@Papuska1: egyetértek oncogitoval.Én jobb oldali érzelmű embernek tartom magam,de a fityesz még távolról sem az!Felcserélődtek az oldalak.A maszop inkább már jobbos,mint balos.A fityesz meg egy posztkommunista párt,kicsi náci beütéssel.Ennyit a jobb és bal oldalról.Az oroszokról.Véleményem szerint a történelem tudásod kicsit hiányos vagy orosz származású vagy.A ruszkiknak 3 dolog volt mindig az előnyükre.A távolság,az időjárás és a népesség.Ezzel a 3 dologgal nem sok ország tudja felvenni a versenyt.Azt,hogy miként győztek háborúkban,azt a történelemből tudjuk.Egy biztos!Nem az eszük miatt.200 millió oroszból persze,hogy vannak okos,értelmes,jóra való emberek.De a többsége...inkább hagyjuk.És azt is tudjuk az oroszokról,hogy hazug,köpönyegforgatóak.Arról nem is beszélve,hogy igénytelenek és büdösek.Ja!És véres kezűek(retteget iván,sztálin,orosz maffia).Ezek tények,nem az én fantazmagóriám.Köszönöm szépen,én nem kérek belőlük!Remélem nem bántottalak meg?
oncogito
@73: - nagyjából egyetértek, azzal a kitétellel, hogy a vezetőikre találó a jellemzés.
Az átlagember nem ilyen ott sem. Sok orosz tudós, költő, író van.
Én óvatosabban fogalmaznék.
Ilyen alapon Orbán és sleppje után is meg lehetne ítélni minden magyart.
73
@oncogito: azt írtam is,hogy azért van kivétel.Lehetne erről a témáról hosszasan beszélgetni(vitázni).Az orosz értelmiség többsége zsidó vagy zsidó származású.Így megint kicsit leértékelődik az orosz tudás.Az átlag emberekről meg annyit,hogy nyugat európához és hozzánk azért lejjebb vannak.Olyan városban élek,ahol egyre több az orosz,az ukrán.Lehet,hogy most nem fog tetszeni a véleményem.De egy undorító népség.Pénzük van,de nem tudnak viselkedni,közlekedni és ápolatlanok.Ezt nap-mint nap tapasztalom.Az,hogy más országoknak mi a véleményük rólunk,azt ugye tudjuk.Nekem sem tetszik,de mi magunk is vittük a"jóhírünket"+a sok mocskos politikusunk.
oncogito
@73: - miért értékelődne le az orosz tudás a zsidók miatt? Az orosz zsidó is orosz, mint ahogy a magyar zsidó is magyar. Az orosz zsidók adta műveltség, értékek az oroszokat gazdagítják, mint ahogy nálunk a magyar zsidóké a magyarokat.
Minden népnek, minden országban van tudatlan, közönséges ember, embercsoport. Magyarországnak is van olyan területe, ahol zömmel elmaradott emberek élnek.
A vezetők általában keleten diktatórikusabbak, mint nyugaton és ez meglátszik az embereken is.
Eszembe jut egy gondolat:
"Soha semmilyen sommás ítélet nem igaz abszolút mértékben és mindenkire egyformán." (Szabó Ernő)
oncogito
@73: - még valami. Azt hiszem abban azért egyetérthetünk, hogy nem szeretnénk túlzottan közeli orosz "barátságot" újra. De elsősorban a vezetők miatt.
73
@oncogito: igazad van és egyet értek veled barátom.Csak én már ilyen nyers megfogalmazású vagyok.És egyet értek,nem 3 lépés távolságot kell tartani,hanem 13-at:-).Ui;a zsidó vallású értelmiségi,nem mindig a hazáját gyarapítja a tudásával.
Levendula
Féljenek a gyávák és akiknek van veszteni valójuk...
oncogito
@73: - "zsidó vallású értelmiségi,nem mindig a hazáját gyarapítja a tudásával."
Kifejtenéd ezt bővebben?
73
@oncogito: finoman kell fogalmaznom,ne hogy valaki lenácizon.Kis hazánkból az elmúlt kb 100 évben elég sok zsidó sz.magyar ment el külföldre(általában amerikába).Mai napig nem tisztázott jó párnál,hogy miért.Sok esetben ráfogták a terjedő nácizmusra.De azért azt tudjuk,hogy ez annyira nem így volt mindenkinél.Más okokat most nem akarok írni.Mert még lekurváznak.De szerintem sejted?Ui;büszke vagyok azon magyarokra,akik kis hazánknak dicsőséget hoztak.Származás,vallástól fűggetlenűl!
tivoli
Én azt gondolom, hogy a békés egymás mellett élés nem jelenti az összeköltözést. Még országon belül sem nagyon keverednek a nemzetiségek, ha nem muszáj.
oncogito
@73: - azt hiszem picit több együttérzés és infó kellene. Vagy beszélni néhány olyan emberrel, akinek szüleit, családját kiirtották származás miatt. Hogy azok hogy veszik az újra és újra fellángoló zsidózást, azt hogy bűnös vezetők tetteivel azonosítanak minden zsidót. Már engem is fenyegettek halállal, hogy zsidó bérenc vagyok.
Igen, mentek el zsidók Izraelbe. De mentek el nem zsidók külföldre élni, náluk sem tisztázott, hogy miért, ők sem a magyar értékeket gyarapítják?
Általában bárki, aki magyar származású és külföldön éli életét, magyarnak számítják, főleg ha híresség.
Vajon keresztény ember, ha keresztények üldözéséről ír, magyar értéket gyarapít?
Ha van zsidó identitás, akkor van keresztény identitás is. Vajon ezek élesen elkülönülnének a magyarságtól?
Mert hogy ez az ország nem keresztény ország, azt állítom. Azon túl, hogy élnek itt jócskán ateisták, élnek itt jócskán más vallásúak is - és éltek mindig a történelem folyamán. Csak a hatalmon levők döntik el egy ország vallási identitását.
Ezt kötelezővé tenni nem lehet, mert a hit, az ideológia nem köthető gúzsba.
A magyarság tudat és a hit, a vallás megfér egymással. Aki ezt külön akarja választani, szerintem nagyon nagy hibát követ el, mert értéket tapos meg.
73
@oncogito: az együtt érzéssel és az infó hiányával vitatkoznék,a többivel egyet értek. Nem könnyű ide leírni mind azt,amit az ember gondol,érez. Valószínű,hogy nem tudtam úgy megfogalmazni a gondolataimat úgy,hogy érthető legyen.Ez tűnik ki az első mondatodból.A többit meg úgy írtad le,hogy én sem tudtam volna jobban.Ui;szeretek a miértek miértjeire is válaszokat kapni,de nem mindig jó dolog.
oncogito
@73: - annyit egészítenék ki, hogy én nagyon megértem azokat a zsidó embereket, akik elhagyják az országot. És ettől én még magyaroknak tartom őket, még akkor is, ha meghasonlottak közös hazánktól.
oncogito
Eszembe jut még valami.
Heves érzelmi reakciókat vált ki a határon túli magyarok témája. Hogy az elvett terület magyar volt, hogy magyarokat nem lehet jogilag magyarnak tekinteni.
És az itt élő magyar zsidók? Hogy tudják eltaszítani őket, hogy tudják nem magyarnak tekinteni a trikolór szívűek...?
73
@oncogito: nagyon kényes témát érintünk.A kérdésedre nem tudom a választ.Nem tudok okos lenni.Talán annyit azért tudok neked mondani,hogy mi az én ars poeticam;az elfogadás.Elfogadni mindenkit olyannak,amilyen.Ameddig ez nincsen meg emberekben,népcsoportokban.Addig lesznek polgárháborúk,vallási villongások,üldöztetések vagy épp holokauszt.
oncogito
@73: - azért megemlíteném, megkérdezném, nem lenne sokkal szegényebb a magyar irodalom enélkül, ha különválasztanánk zsidót, nem zsidót:
"Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent,
nekem szülőhazám itt e lángoktól ölelt
kis ország, messzeringó gyerekkorom világa.
Belőle nőttem én, mint fatörzsből gyönge ága
s remélem, testem is majd e földbe süpped el."
73
@oncogito: ott is voltak/vannak.De ha nézzük a 2 ország közti népességet,akkor mi magasan verjük őket.
oncogito
@73: - forrás a statisztikáról? Mert nem feltételezem, hogy érzelmi alapon állítod.
Papuska1
@oncogito: és 73: Sajnos csak most értem vissza. Mindketten tiltakoztok az általánosítások ellen, majd elkezdtek durván általánosítani. Leírtam a hozzászólásomban, hogy nem szeretem, nincs okom szeretni az Oroszokat! Orbán Viktor sem szereti őket. Durva csúsztatás, hogy visszahozná őket. Ugyanakkor beszéljünk nyiltan, az sem érdeke, hogy egy kiemelkedően szlávista, nacionalista szomszédunk véletlenül nyugatra induljon el, hiszen komoly történelmi sérelmeik vannak irányunkban is. A megoldás itt a lavírozás. Az ország energiaellátása egyelőre az oroszoktól függ. Nem érzelmi okból politizál Orbán, hanem hideg érdekből! Néhány szó a zsidóságról: bevallom nem vagyok zsidó, vagy legalábbis nem tudok róla, hogy lennének ilyen gyökereim. Szerintem a legnagyobb magyarokat érő bevándorlási hullám az Övék volt a XIX. század közepe után. A nagy többségük rendkívül fontos szerepet töltött be. Ők hozták létre a modern magyar ipart. Nézzük a kor sikeres gyárosait. Ugyanakkor volt köztük egy szűk, erőszakos terrorista csapat. Ezek lettek a Kun Béláék. Bárki bármit mond, sokáig nem éltek rosszul Horthy alatt. Azután jöttek a németek, és mi hiába próbáltuk védeni őket, a gazdagabb, nagyszájúak húztak Amerikába, a sok kis zsidóval meg borzalom történt. Ezen elhiszem, hogy nehéz túl lépni. Most megint van sok normális és egy kis agresszív rész, aki alapján megítélik őket! Elég szomorú!
nena
és újra egy egyoldalú tájékoztatás.. Köszönjük Emese..
oncogito
@Papuska1: - igaztalan vagy. Én egy általánosításra reagáltam, ironikusan.
Ha lehet általánosítani kétszázmillió ember, akkor tizmilliót is valamilyen alapon.
Ha az egyik helytelen, akkor helytelen a másik is.
Jobb lenne nem származásról, hanem egyénekről beszélni.
Az "orosz barátság" helytelenítése nálam kizárólag az orosz vezetéstől való függőség nemtetszését jelenti.
Én itt abbafejezem.
73
oncogito és papuskának.Ahogyan olvastalak benneteket,szerintem mind a 3-an majd hogy nem egyről beszélünk.Csak az árnyalatok mások.De aztán lehet,hogy rosszul látom.A 15óra31-es kérdésedre;nem statisztika,ha nem az ismereteimnek köszönhetően mondom.De aztán lehet,hogy rosszul.
kamazuka
Tipikus szocialista hozzáállás.
Ha döglik az én tehenem,,dögöljön a tiéd is!

Mikor elment a választá,kűlföldről uszítottak saját hazájuk ellen.
Magyar hazafiak?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.