A magyar-szerb határra tervezett kerítés felépítése "kontraproduktív és évtizedekkel visszaveti a két ország kapcsolatát" – hangoztatta pénteken Belgrádban Ivica Dacic szerb külügyminiszter, majd bejelentette: Szerbia regionális konferenciát akar szervezni az illegális migrációról.

A miniszter szerint Európának egységes álláspontra kell jutnia az illegális migráció okozta probléma megoldásával kapcsolatban. Megismételte, hogy Szerbia egyedül nem tudja kezelni az óriási mértékű illegális határátlépések okozta nehézségeket, a kerítés kiépítését azonban ellenzi.

"Mi a kerítés ellen vagyunk, illetve azon üzenet ellen, amelyet ez szimbolikusan hordoz. Nem az illegális migráció elleni harcot ellenezzük, hanem a falak építését, mert azok a 21. században nem elfogadhatók" – fogalmazott Ivica Dacic. Kiemelte ugyanakkor, hogy a magyar kormány fizikai határzárra vonatkozó bejelentése ellenére sem mondták le a július elsejére tervezett budapesti magyar-szerb kormánycsúcsot, illetve hangsúlyozta, hogy Belgrád és Budapest kapcsolata továbbra is jó.

Elmondta, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel is beszélt a határzárról, aki szerint a kerítésnek semmi köze a magyar-szerb kapcsolatokhoz. Hozzáfűzte, magyar kollégájának azt is elmondta, hogy a kerítés felépítését a szerb közvélemény ellenzi. "Arról beszélünk, hogy ledöntjük a falakat és hidakat építünk (egymás között), most meg új falat emelünk" – hangoztatta a szerb külügyminiszter.

Az illegális határátlépések megfékezése volt a témája pénteken annak a belgrádi találkozónak is, amelyen a szerb, a magyar, a német, az osztrák és a bolgár rendőrség képviselői vettek részt.

A szerb belügyminisztérium közleménye szerint a találkozón elhangzott, hogy csak az idén több mint 34 ezren fejezték ki azt a szándékukat, hogy menedéket kérnének Szerbiában, sokan azonban nem éltek ezzel a lehetőséggel, mert Szerbiát csak tranzitországnak tartják, az úti cél Németország, Franciaország, Svédország vagy más skandináv állam.

Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter közölte, hogy közös megoldást és konkrét módozatokat kell találni arra, hogyan védjék meg a határokat, ugyanakkor törvényesen lépjenek fel, és a háborús övezetből érkezőknek menedékjogot biztosítsanak.

A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy a belügyminisztérium kezdeményezte: az osztrák, a német és a magyar rendőrség képviselői együtt járőrözzenek szerb kollégáikkal a macedón határon. Milorad Veljovic, a szerbiai rendőrség igazgatója ehhez hozzátette, hétfőn állapodott meg Papp Károly magyar országos rendőrfőkapitánnyal arról, hogy a jövő héttől magyar rendőrök is teljesítenek szolgálatot Szerbiában, a macedón határon.

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Desischado
Ez az egész mizéria csak arra jó, hogy mindenki Magyarország ellen forduljon, egy embertelen, rabló, és elmeroggyant kormány miatt!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
furfang
Ha a fal nem épülne, akkor még rosszabbá válna a viszony! Szerbia hagyja szélnek eredni a bevándorlókat, mert úgyis tudja, ahogy Mo-nak vannak kötelezettségei velük. Az unió is először hozzánk toloncolná őket vissza, úgyhogy a máséval verné tovább a csalánt Szerbia. Kibírjuk, ha hűvössé válik a viszony, a bevándorlók áradatába viszont anyagilag, egészségügyileg de főleg közbiztonságilag is belebukunk. Szerbia dédelgesse őket, ha neki az jó. Szuverén országok vagyunk mindketten.
F_Viktor
@furfang: Azon már gondolkodtál, hogyan jutnak el Szerbiáig a Közel-Keletről, illetve Afrikából a menekülők?
Desischado
Ez az egész mizéria csak arra jó, hogy mindenki Magyarország ellen forduljon, egy embertelen, rabló, és elmeroggyant kormány miatt!
vizinyuszi
A kerítésnek semmi értelme, ugyanis az nem állítja meg a terrorista és ingyenélő horda áradatát. Ezeknek a megállításához komoly műszaki határzár szükséges, nagy létszámú, gyors reagálású erővel.
FN
szijjártó szerint soha nem volt olyan jó Magyarország kapcsolata Szerbiával, mint most.
Ha ilyen, amikor jó, akkor milyen, amikor rossz?

"Aki hülye, az is marad."
Bedécs LÁszló
@FN: ::DE ARRA VOLT ESZE,HOGY JÓL MEGSZEDJE MAGÁT.a ZSIDESZ EGY NAGY RABLÓBANDA.
wagabund
óóó...de finomlelkű lett egy szerb politikus..
kétezerben jártam Horvátországban, sok szétlőtt házat, középületet láttam...kérdem ez mi?
aszonták, hogy a szerbek erre jártak..
...meg valami nato bombázás is volt...miért is?
Tényfeltáró
Seggfej, a nagy kerítésépítő ezt a menetet is bukni fogja.
labos
Nem csodálom hogy nem tetszik a szerbeknek. Ha kerítés tenni fogja a dolgát, akkor nekik nagyon rossz lesz!
Ha nem tudnak Magyarországra jönni a menekültek, akkor náluk maradnak a, nálunk nem kell regisztrálni őket, így nincs eljárás sem és a tartásukkal járó többletköltség!!!
Ezt kellene már egy két sötét agyúnak felfogni, nem csak élből ellenezni amit a kormány csinál!
Lehet csűrni csavarni, hogy majd szétvágják, meg átásnak alatta,...
Nem fog a kerítés egyedül maradni, megerősített járőrszolgálat , tornyok , stb fog mellé települni.
Az uniónak is jobb lesz ha nem jutnak be...
Fradigege
A rácoknak nem kéne csipogniuk. Mindig is utáltak minket, az újvidéki hidegnapoknak is voltak előzményei. Kettőnk utálata úgy kezdődött, hogy mi visszaütöttünk. Mindig is szemétkedtek a turistabuszokkal a határaikon. Korrupt szar banda. Ráhúzzák a stukkert a sofőrökre. De a menekültek rajtuk keresztül ömlenek be Európába. Nem képesek megállítani, akkor csöndbe kéne lenni. Ha rajtam múlna soha nem lesznek eu-s tagok. Sőt, a Dévidéket visszacsatolnám rác mentesen. Koszovó a szülőföldjük. Jól el vannak a skiptárokkal. Azok leszaporodják és helyre rakják őket.
jancsipapa
Viszont ha mindenkit fogadunk ,ellátunk ,aki SZERBIÁN KERESZTÜL illegálisan beszökik ,vagy SZERB EMBERCSEMPÉSZEK által beszöktetik hozzánk nincs harag .
bence
@labos: ! Ha nem fog a kerítés egyedül maradni , akkor miért is költünk rá milliárdokat ?!
Ez az összeg megint melyik fityeszes zsebében landol majd ??? Lehet bennünket ész nélkül lopni ugye ? Na ez az , amit jó pár világos agyúnak fel kellene végre fogni !
verőce21
"Szerbia egyedül nem tudja kezelni az óriási mértékű illegális határátlépések okozta nehézségeket, a kerítés kiépítését azonban ellenzi." - náluk is megjelennének a kerítések, ha felelősen kellene megvédeniük Európa határait.
verőce21
Arra kérhetjük mi is a szerbeket, hogy hagyják élni a magyarokat Szerbiában?
labos
@bence: talán értelmezd a leírt szöveget, a kerítés meggátolja az ország területére lépést, a "személyzet" azért kell, hogy a kerítést ne bontsák szét. Ha nincs kerítés, akkor továbbra is ez lesz ami most van, bejönnek, Eljárás, táboroztatás, etetés, itatás,,, már most 62ezer emberről van szó!!! Sokkal többe kerül mint a kerítés építés, arról már nem is beszélve, hogy a déli részen élők milyen félelemben élnek, mert oda a közbiztonság. De ne aggódj, ha nem lesz kerítés, hamarosan hozzátok is eljutnak és majd te megérzed a migráció sötét oldalát ! Egyre többen lesznek akik átjutnak a határőrökön... Szegeden is itt vannak már szabadon!
verőce21
Ha a szerbek nem szeretnének kerítést, akkor ne engedjenek senkit a határ közelébe sem, csak a hivatalos átkelőkhöz! Ha nem lesz illegális határsértés, okafogyottá válik a kerítés is - rajtuk múlik.
verőce21
Már az EU nyilatkozott is. Az, "hogy ki hogyan teljesíti a schengeni szerződésből eredő kötelességét, az belügy". Ami Szerbiát illeti, semmi köze a schengeni egyezményhez, a partvonalról azt kiabál, amit akar.
karma1
@Bedécs LÁszló: )9.08-ra: Miert kiabalsz? Es ki szedte meg magat, es mi van a zsidokkal? Kedves Laszlo, Te teljesen hulye vagy, vagy tudsz erdemlegeset is mondani a kerdeshez? Egyebkent mit szolnal hozza, ha holnap a romanok elkezdenenek egy hasonlo hatarzarat epiteni a kozos hatarunkon anelkul, hogy velunk megtargyaltak volna???
Na, ez milyen erzes lenne? Hogy erezned magad, ha valaki egyoldaluan, a targyalasra valo legkisebb keszseg nelkul elkezdene egy elektromos arammal feltoltott hatarracsot epiteni Magyarorszag kore??? Megkoszonned? Duhongenel? Elkuldened oket a budos francba?
Ha irsz valamit, elobb gondolkodj, ha van mivel!
36
Valami nagyon furcsa dolog történik a szerbeknél. Az újvidéki, DélHír portálon olvasható, hogy a múlt héten, az önkormányzati ülés, zárt volt és háborús készülődésről és a háborús körülmények közötti, közigazgatási és polgári ellátásról tárgyaltak. Ennyit árultak csak el a képviselők, mert minden más részletre, titoktartási kötelezettséget kellett fogadniuk. A rendőrök, gépfegyverrel lettek azóta felszerelve. Tud valaki többet erről? Mi történik?
F_Viktor
@36: Mi van, méymagyar, berezeltél? :-)))
36
@F_Viktor: Nem. Csak tájékozódom.
F_Viktor
@36: Nagyon sokszor vonulnak automata gépfegyverrel az utcán a szerb rendőrök.
36
@F_Viktor: Egyébként érdeklődöm hobbi szinten, minden katonai téma iránt. Gondoltam, valaki olvasott valamit erről a témáról és bővíthetem a tudásom. De lassan kezdem azt érezni, hogy nem jó helyen írok, mert itt csak mindenféle jelzőket ragasztanak rám egyesek, mint "fasiszta, antiszemita, mélymagyar" csak a tárgyról nem esik szó esetenként. De nyugi. Nem kell tőlem félni. Alapvetően az ideológiám a szociáldemokrácia. Már ha társadalomról, gazdaságról van szó. A szociáldemokrata jelzőt viszont vállalom. Csak sajnos ezt még senki nem vágta itt hozzám. Pár hónapja valaki meg is rótt ezért. Azt írta, "ne foglalkozz ilyen hülyeségekkel, mint a szociáldemokrácia". Nem csodálkozom ezen, hiszen ilyen magyarországon, soha nem volt és most sincs. Németországban, Svájcban, Ausztriában és Skandináviában igen.
Január
@36: Azért akad érdekes írás itt a neten. Kérdés a cikk igazságtartama.
F_Viktor
@36: Írod:
"Egyébként érdeklődöm hobbi szinten, minden katonai téma iránt."

Akkor nézz utána, mit keres Toroczkai faluja mellett (az 55-ös másik oldalán egy "birtokon") 6 titkosszolgálati szakember, miért építettek ki bazi nagy antennákat?
36
@F_Viktor: Nagyon tudsz, ha megállapítottad azt, hogy a titkosszolgálat álománya dolgozik Ásotthalom külterületén. Valószínűsítem hogy a Katonai Felderítők, kommunikációs megfigyelést(lehallgatást, iránymérést) végeznek. De tudnak a NATO rendszeren keresztül, valós idejű műholdas képeket is kérni, a határon történő mozgásról. Drón/helikopteres felderítést is végezhetnek, ezzel szintén képet kapva a mozgásról.
Van ott, egy mobil telefon torony is a benzinkút mellett. Azt is használhatják. Vannak föld alatti folyosók is, pl. Ásotthalom Rívo-erdei kiszögelésben, szemben Hajdújárással/Hajdukovo szemben.
36
@F_Viktor: Jelentős mozgolódás lehet még, Öttömös mellett is. Hiszen Csongrád megye egyik legmagasabb 127.8 m magas dombja és egyben pontja is ott van. Vagy kelet-délkeleti irányban 4 km-re Öttömöstől egy geodéziai torony, ami 129.8 m magas. Onnan is lehet kukkerolni a szerbeket és a mozgást.
F_Viktor
@36: Nem én állapítottam meg, ott dolgozó mondta ezekkel a szavakkal.
Lehallgatásokat már régóta nem a terepen végzik, oda csak a technikai eszközöket telepítik, míg az állomány Budán, a jól megszokott környezetében dolgozik.
Az Edonál lévő toronynál van sokkal jobb, a határtól 30 méterre is vannak mobil tornyok.
Rivo-erdő régóta nem játszik, turistaútvonal lett.
36
@F_Viktor: Köszönöm az infot. Megint tanultam.
F_Viktor
@36: Látogass el erre pl. egy hétvégére, menj végig az Ásotthalom - Kissor - Mórahalom - Röszke útvonalon, találkozhatsz, beszélhetsz menekültekkel, s azután ítéld meg őket. Talán megváltozik a véleményed róluk ha nem a kormány-propagandának hiszel, hanem a saját tapasztalataidnak.
bence
@labos: ! Értelmeztem ! Csak , hogy tudd ! Nagyobb félelemben élünk mi idehaza tőlük függetlenül , a jelenlegi kormányunk rablásai miatt ! Az ellen miért nem hördülsz fel ?!
Nem veszed észre , hogy ez csak viktor újabb daca az EU- val szemben ? A majd én megmutatom , hogy akkor is úgy lesz ahogy én akarom ! Beteges akarnokságába döglik bele az ország ! Mitől félnek ?, hogy ez az összeg nem az ő zsebükbe vándorol ?! Még Te is kerülhetsz ilyen helyzetbe , hogy más ország befogadására kényszerülsz ! Vajon ha Veled is így bánnának akkor is ezt az álláspontot képviselnéd ? Ne ezektől félj ennyire , hanem azoktól akiket itthon kell etetned itatnod csak azért , hogy milliárdossá válhassanak !
nezelodo
Nem lepődök meg, hogy kezd körvonalazódni az ötvenes évek veszni látszó "jószomszédi viszonya" Szerbiával. Ráadásul nem tartják Európa részének magukat a szomszédok, hiszen Orbán megmondta, Európa tőle tanul. Ha ők nem tanultak tőle, akkor biztos nem Európában vannak...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.