Victor Ponta szerint kormánya nem tűrheti a végtelenségig Magyarország bukaresti nagykövetének és más, Romániába látogató magyar hivatalosságoknak a "kisiklásait".

A román miniszterelnök az interneten közzétett kedd délutáni bejegyzésben kommentálta a hétfőn fellángolt román-magyar diplomáciai vitát.

"Nem akarok a budapesti provokációk csapdájába esni, de a román kormány nem tolerálhatja a végtelenségig Magyarország bukaresti nagykövetnek és más, Romániába látogató magyar hivatalosságoknak a kisiklásait" – közölte a miniszterelnök. Hozzátette, a román külügyminisztérium hétfői álláspontja rendkívül kiegyensúlyozott volt, és megfelelt az európai normáknak és gyakorlatnak.

"Tisztelem Magyarországot és a magyar népet, de nem kell jóváhagyást kapnom Budapestről ahhoz, hogy véleményt nyilvánítsak az országomat érintő kérdésekről" – fogalmazott Victor Ponta. Hozzátette: a román politika más szereplőitől eltérően őt nem kényszerítik az Európai Néppárt (EPP) vezetői arra, hogy "behunyja a szemét", és "alázatosan lenyelje" a diplomáciai szabályok és a két ország közötti tisztelet talajáról elrugaszkodott kijelentéseket.

Közben a román külügyminisztérium az Agerpres hírügynökség megkeresésére tagadta kedden, hogy a budapesti Külügyminisztériumba kérették volna Victor Miculát Románia budapesti nagykövetét. "Pontosítjuk, hogy a magyar Külügyminisztériumban ma, augusztus 11-én sorra került meghallgatás, amelyen Victor Micula nagykövetet Magyar Levente államtitkár fogadta, a román fél tegnap, augusztus 10-én közvetített kérésére történt, és nem a magyar Külügyminisztérium általi bekéretésre. A román nagykövetség kérésére a magyar külügyminisztérium ma, augusztus 11-én válaszolt, ugyanarra a napra tűzve ki a meghallgatás időpontját" – idézte a román külügyminisztériumot az Agerpres hírügynökség.

A román külügyi tárca szerint a budapesti nagykövet ugyanazokat az üzeneteket továbbította, amelyeket hétfőn Bukarestben is közöltek a magyar nagykövetség képviselőjével.

Románia és Magyarország között hétfőn robbant ki diplomáciai vita, azt követően, hogy Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete egy, a Romania Libera napilapnak adott interjúban többek között arról beszélt, hogy a kétoldalú kapcsolatok alakulása az infrastrukturális együttműködésektől is függ, de ezen a téren nem létezik "elegendő jóindulat" a román fél részéről. Példaként említette, hogy a Szeged-Arad gázvezetéken még mindig csak Magyarország felől lehet gázt szállítani Románia felé, és hogy a határon áthaladó tíz út összekapcsolása Románia miatt késik.

Az interjú kapcsán hétfőn bekérették a román Külügyminisztériumba Magyarország bukaresti nagykövetségének a képviselőjét, Victor Ponta miniszterelnök pedig egy hétfő esti élő televíziós adásban kijelentette, hogy a magyar kormány provokálja Romániát.

Kedden a magyar Külügyminisztérium azt közölte, hogy bekérették Románia budapesti nagykövetét, és közölték vele, hogy a Magyarországgal szembeni "román kormányzati kirohanások" már komolyan hátráltatják a magyar-román kétoldalú kapcsolatok és a jószomszédi viszony fejlesztését.

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

glorianna
Csodálkozom a beírásokon. Az érzelmeinktől függetlenül szomszédos ország, ráadásul pezsgő élet van arrafelé, a hátrányait rohamléptekkel ledolgozni akaró népség lakja. Célszerű volna inkább barátkozni - vagy legalább a korrekt együttműködésre törekedni.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Csizmás Kond
Nem is kell sokáig tűrje a setétképű mert állítólag hamarosan lapátra teszik...
dömdödöm
Magyar - Román szeptember 4 . Az új Albert stadionban !! 21 500 néző teltház .
minden el fog dőlni :-(
bakegya
A teknős majd a románokat is kikeríti-még néhány milliárd és meg leszünk védve-anyám add el a házat-kezdődik!
lópicigáspár
Talán a tőkés likvidálásával kellene kezdeniük! Csinált már annyi kárt mindkét országnak, hogy nagyon elég volt belőle!
Fradigege
Nem ismerem el romániát. Mi az? 60 év alatt hatszor árulták el vagy támadták hátba szövetségeseiket. Ott éltetik Nagy-románia szellemét, majd ugatnak, ha valaki megkérdőjelezi, mire e becses 102 ezer négyzetkilométer a semmire?
glorianna
Csodálkozom a beírásokon. Az érzelmeinktől függetlenül szomszédos ország, ráadásul pezsgő élet van arrafelé, a hátrányait rohamléptekkel ledolgozni akaró népség lakja. Célszerű volna inkább barátkozni - vagy legalább a korrekt együttműködésre törekedni.
Vizual
@Fradigege: Ja. és semmiben sem különböznek a "Nagy-Magyarország" szlogen hangoztatgtátsátol a magyar potentátok sem. Különbség ? Ök birtokon belül vannak...
Fradigege
@Vizual: Lopott az a birtok. Nézz körül Erdélyben. A pópa templomokon kívül semmit sem teremtettek. De a pópa templomok csili-vilik. Gyulafehérváron szakad le a mennyezet, amikor meglátod egymás mellett a magyar székesegyházat(Hunyadi oda van eltemetve) és a megal(r)omán pópa bazilikát. Szerinted melyik veri száz évekkel a másikat birtokon belül? Az othodoxia nem igen volt jelen a 20. század előtt. A román a szíve mélyén nagyon is tudja, hogy Erdély nem a szülőföldje, hazája, mert akkor vigyázna rá. Vagy tekintsd meg Vajdahunyadvárát. Az a kupleráj, ami körülötte van. Kiárulták a szászokat és a zsidókat.
glorianna
@Fradigege: Ha nem csak a templomokra lennél rákattanva, hanem kicsit jobban körülnéztél volna, láthattad volna: az utóbbi években elképesztően gyorsan alakulnak át civilizálttá. Egyébiránt a kolozsvári Farkas utcai református templomot éppen mostanában újítják fel, a Báthory István gimnázium régi (XVI. századi) épülete korszerűsítve szolgálja az oktatást, az egykori piarista rendház megújulva részben az egyetemi dolgozók gyerekeinek ovija, részben két doktori iskola otthona, a Toldalagi-Korda ház rendbe téve, korszerűsítve az európai tanulmányok tanszék helye (mindez egy kb. 500 méteres körben a Házsongárdi temető alatt - Kolozsvár többi részéről még nem beszéltünk). A mócvidéken (jobbára egykori Jósika-birtok, arrafelé magyarok emberemlékezet óta nem laktak) a koszos-büdös esztenák helyén szuper kényelmes és csodálatosan tiszta vendégházak legalább 4 (!) nyelven beszélő személyzettel és sokcsillagos kiszolgálással. Alighanem túl kellene lépni azon, hogy ki mikor hogyan kezdett ott létezni - már csak azért is, mert bizony a Kemények, Telekiek, Bánffyak, Győrffyek, Kordák, Bethlenek, Wesselényiek telepítették be nagy tömegben a románokat az 1717-es tatárbetörés után. Tudomásul kellene venni a jelen helyzetet - nem elfelejtve a múltat, és a román múltretusálásokat helyretéve - és az együttműködési lehetőségeket vizslatni, ill. kihasználni.
mariaberta
@glorianna: Kitől vársz Te korrekt együttműködést? Hol élsz?
glorianna
@mariaberta: Elsősorban magunktól (tudod: amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten). Az ország közepe táján, egyébként pedig két lábbal a földön.
Vizual
@Fradigege: Ja a történelem hozta, és talán egyszer viszi is. A románoknak volt esze, hogy mindig a győztesek mellé álltak. Időben. Amíg mi hezitáltunk és nagyjaink saját érdekük szerint cselekedtek elherdálva azt amit megszereztünk pár száz év alatt.
Fradigege
@Vizual: ezért szaros a román nyelve. Sajnos a köpönyeg forgatókat ismeri el a világ. De a románt minden szomszédja utálja. A ruszki, az ukrán, a bolgár, Mi. A rácokkal majdnem egymásnak ugrottak, hogy kié legyen a Bánát. A franciák nagy kedvencei.
Fradigege
@glorianna: EU-s támogatások és tőlünk is mennek a támogatások, ami egyáltalán nem probléma. El tudom képzelni, hogy román pénzből felújítanak Magyar református templomot, amikor szedik vissza az elkobzott magyar egyházi ingatlanokat. vitézmihály és avram jankó nagy nemzeti hősük. Mindenki nemzeti hős, aki magyart írt. Lásd baltás gyilkos. Szegény anyósom mondta, hogy a gyulai gimiben Mandronescu Gyurka román osztálytársa volt és mondta neki, hogy a románoknak le kell szaporodni a magyarokat, hogy többségben legyenek így a Tiszáig. Mondta ezt 1958-ban. Én kérek elnézést. Egyébként a Házsongárdi temetőben már rengeteg a román sír.

www.youtube.com/watch?v=iV1nt4hu_B4
glorianna
@Fradigege: Valamit nagyon félreértesz, vagy nem akarsz érteni. Nem azt mondtam, hogy arrafelé minden szép és jó, sőt, korrekt. De azt igen, hogy végre le kellene zárni a "háborúskodást", és egymást segítő szomszédokként kellene viselkedni. Ebben ki lehetne használni az ottani pezsgést, a "mi is európaiak vagyunk" lelkesedését, és nem kellene csak és kizárólag a sérelmeinket ápolgatni.
Kiszülés: a XX. század elején Kalotaszegen már "egykézés" volt, jó száz év alatt a színmagyar tájegység magyar lakossága kevesebb, mint a felére zsugorodott. Ugyanezen idő alatt a románok és a cigányok családonként 8-10 gyereket prezentáltak. Az egészségügy fejlődésének köszönhetően mind fel is nőtt, és vitte a mintát tovább. Ezért néz ki most Bánffyhunyad úgy, ahogy...
Házsongárd: persze, a románok sem halhatatlanok, az együttélés következménye az együtt-öröklét is.
Nem kellene túl sok érzelmet vinni a szomszédpolitikába - annál is inkább, mert minél jobban "ápoljuk a határontúliak magyarságtudatát", annál jobban kiszúrunk a ht magyarokkal.
világlátó
@glorianna: Egy régi , tanúlt, művelt barátom nemrég járt Erdélyben.Csalódott volt. Nem enni és inni vagy vásárolni szeretett volna, hanem már sokadszor meggyőződni az ott élő emberek helyzetéről, a magyar emlékek ápolásáról, a hagyományok megtartásának állapotáról, a fejlődés mértékéről, a közbeszédben több városban és településen hallható témákról, az anyaországról, és aromán magyar politikáról
Ne menjünk a korondiak közelébe, mert akkor vásárolnunk kell ! mondta a sofőr. Gyalázatos - mondom én. Szemét és elhanyagoltság a Vajda Hunyad vára környezetében? Ki szemetel ott rendszeresen?
A román cigányok népszaporulata és a magyarjaink " egykézése " Itthon talán másként lenne?Nekem nagyon nem tetszik hogy egy olyan skanzennek tekintjük Erdélyt , ahol kiordíthatjuk a magyarságunkat, műdalaink listájából a pálinka és a bor jótékony hatása eredményeképpen.
Nekem egy méltósággal, ott élt neves és híres magyarjaink iránti tisztelettel, a történelem eseményei ismeretében, gyermekeink őszinte és a leghitelesebb módon történő tájékoztatásával, a korabeli és a mai erdélyi kultúra iránti elismerésével és együttérzéssel együtt járó rendszeres kirándulások jutnak eszembe. Félő hogy a tanítás és nevelés Erdély vonatkozásában is, ahogy a Felvidék, Újvidék vonatkozásában is a lelkekben ott rejtőző revans szellemtől átitatódott gondolatiságú.
Ez nem jó sem nekünk, sem a románoknak. Egymásra dobált kígyó és béka pedig kifejezetten ártalmas. Ezt a hitványosi színházat is haza kell hozni, áttenni Miskolcra, Ózdra, Békésbe, vagy Hajdú - Bihar megyébe, mondjuk a Hortobágyra és mondjuk Sellyére az Ormánságba és ott aztán lehet fantáziálni az illiberális államról.
Vajon mit szólna a magyar politika ahhoz, ha Debrecenben, vagy Gyulán rendezne a román politika nyári tábort ahol a magyarországi románság hasonló hangot ütne meg?
A hagyományosan rossz szomszédi viszonyt miért kell állandóan tovább rontani?
A mai politikai kurzus ezt már úgy megrontotta, hogy jobban már nem is lehet...
Fradigege
@glorianna: szerinted miért nem engedik az autonómiát? Asszimilálni akarnak. Ez a szeressük egymást csak a mézes-mázos felszín. Azt akarják, hogy minnél előbb ne létezzünk. 1920 és 1930 között Aradon a lakosság felcserélődött(30-70%, majd fordítva 10 év után). Folyt az erőszakos betelepítés. Trianon után beindult az egész román államgépezet, hogy beolvasszák, eltüntessék a magyarokat. Lásd Kolozsváron mennyi szép lakóteleppel körül bástyázták. 1910-ben 80%-a magyar volt. Sajnos, amit mondasz nem fog eredményre vezetni. Felmorzsolódunk. Ez van.
glorianna
@világlátó: Nincs vitánk :) Ha jól értettelek, akkor ugyanaz a véleményünk. Én nem alkalomszerűen és látogatóba járok Erdélybe - Székelyföldre nem! -, és örömmel tapasztaltam a kolozsvári, tordai, gyulafehérvári, dési, zsibói, barcasági, szilágysági fejlődést, és főként az együttélés civilizálódását. Székelyföld külön világ, ha megkapná az időnként hangosan követelt teljes - kulturális, gazdasági és közigazgatási - autonómiát, valószínűleg pár hónap alatt éhen halna. Családilag néhány száz évre, személyesen kb. 50 évre van visszatekintésem arra, miképpen alakultak az együttélés normái. Vannak továbbvihető, követhető hagyományai a normális együttélésnek, és minden nemzetiségben akadnak - szerencsére nem sokan - olyanok, akik kizárólagos uralomra törekednek, nos, ők azok, akik szítják a kétségtelenül létező érdekellentéteket, akik a konfliktusokat nem megoldani akarják, hanem kiélezni.
Aki Én
Romániai ismerőseim szerint érezhetően nőtt a magyar gyűlölet a közelmúltban. Csak így tovább idióták...
Van még valami amit nem basztatok szét?
glorianna
@Fradigege: Nézd, senki nem akadályozza meg az Erdélyben élő magyarokat, hogy sok gyereket vállaljanak. Ami a betelepítéseket illeti: igazad van, az 1920-as években az Arad-Szatmérnémeti vasút és az új határ közé (néhol alig pár méteres sáv, sőt, Érsemjénben volt egy ház, amelyiknek a kertje, az udvar egy része, az egyik szobája és az udvari budi került magyar oldalra, a többi ment Romániához - 1980-ban még megvolt a ház a lefalazott szobájával és a telken átmenő országhatárral) komplett falvakat telepítettek át Moldvából. A következő hatalmas betelepítési hullám 1968-ban kezdődött, amikor is közigazgatási reform és iparfejlesztés ürügye alatt telepítettek Erdélybe nagyon sok olténiai, havasalföldi, moldvai és dobrudzsai románt. Az áttelepítettek ugyanúgy nem tehetnek erről, mint az erdélyi magyarok arról, hogy átlépett rajtuk az országhatár. A kolozsvári népesség arányai 1967-ben: 120 000 lakos, ebből 60 000 magyar, 8000 szász; 1977-ben: 210 000 lakos, ebből 42 000 magyar, 2000 szász, 1987-ben: 320 000 lakos, 30 000 magyar, a szászok száma nem érte el a 100-at. Jelenleg kb. 25 000 magyar él Kolozsváron, a város összlakossága 330 000. A _mostani_ román országvezetésen számon kérni a múlt századi összes - egyébként valós és valóban tisztességtelen - elnyomó intézkedést legalább akkora ostobaság, mint mondjuk a mai mszp-t ekézni Kun Béláék miatt. Ehelyt is azt mantrázom: be kell fejezni a sérelmek állandó hánytorgatását, és meg kell tanulni elviselhető szomszédként viselkedni. Nekünk is :)
világlátó
@glorianna: Örömmel olvasom írásaidat. Történelmi és helyismereted arról győz meg, hogy a szíved és az eszed a helyén van. Sok , hasonló felkészültségű és műveltségű ember kell ahhoz, hogy a tudás , műveltség nélkül handabandázó emberek hangja lehalkuljon és az okos, jószándékkal kezelt gondolatok és ismeretek hangjai töltsék be a Kárpát medencét.
Köszönöm hogy bekapcsolódtál ebbe a vitába. Tisztelettel !
Vizual
@Fradigege: Miért engeded meg magadnak, hogy más ország más emberek nyelvét szarozd. Na ezért utálják az olyan magyarokat mint Te is. Azt hiszitek, hogy Ti szartátok a spanyol viaszt. Nem barátom. Mi saját területeinkért sirunk, holott amikor még ment a szekér visszacsatoltunk, elfoglaltunk, progromokat hirdettünk. Aztán kiderült rossz lóra tettünk, másodszor is, és elszartak mindent. Mert ugye az nevet aki a végén. Utálják őket ? Már nem jobban mint bennünket magyarokat. De ha jól emlékszem az oroszokhoz annak idején egy felfegyverzett román hadsereg állt át. Mi meg papir bakancsban védtük a hazát, sokszor fegyver nélkül. Ne szakadj el a tényektől és a történelemtől. Aztán dicsérheted a magyar hadvezetést. És magadnak is vizionálhatsz valamiféle győzelmet. Megjegyzem most sem az ország védelme a cél hanem egy hatalom szenyesének takargatása. Bennünket is szívből utálnak. Szerte Európában.
glorianna
@világlátó: Köszönöm az elismerést, bár aligha érdemlem meg :)
Az a helyzet, hogy a felmenőimnek és nekem magamnak is sokszor keményen ártott a román hatalom - ámde a hatalom időnként embertelen képviselője nem keverendő össze a román kisemberrel, akivel ugyanúgy kibabrált a hatalom.
Másrészt az a meglátásom, hogy a románok lendületesen és eltökélten fel akarják hozni az országukat a ceausescui mélységekből. Mást ne mondjak, ha valaki követte a tavalyi elnökválasztás eseményeit, láthatta: a külföldön dolgozó kb. 4 millió román többsége kiharcolta magának, hogy valóban szavazhasson. Az eredmény sem akármi: szász elnöke van a nacionalistának elkönyvelt Romániának. Apropó, külföldön dolgozók: a románok 92%-a vissza akar menni (sokan meg is tették - az akár egy külön posztot is megérdemelne), a nyugaton dolgozó magyarok 5%-a gondolja, h majd talán hazajön.
Fradigege
@Vizual: Én nem szarozom őket. Én az alattomosságot látom és azt, hogy beleültek a készbe. Mert nem épített a román várakat, kastélyokat, templomerődöket Erdélyben. 1916-ban szimplán hátba támadtak minket. 1 hónapba telt mire kivertük őket és bukarestig, meg konstancáig meg sem álltunk. De amikor a magyar és székely lakosság hazatért, látta, hogy az oláh szomszéd a ruhájában mászkál és az oláh portáján ott vannak a bútorai. A felfegyverzett román hadseregnél törte át a ruszki a frontot és kerítették be a magyarokat. A románra pedig jellemző, benne van a víríben, hogy egyből átáll. Nem kéne a románt dicsérni és a magyart beszaroznod.
Fradigege
@glorianna: A sérelmeket befejezhetjük, de ők folytatják áldásos tevékenységüket, hogy a magyar minnél előbb olvadjon be. Homokba a fejünket. Happység van. A múlt sérelmeiről csak annyit, hogy akkor a holokauszuton is át kell lépni. Rég vót! Kit érdekel a málenkij robot, meg a free Tibet! Azeri baltás gyilkos. Mikor vót. Ne kérjétek számon! A múlt nélkül nincs jelen és jövő.
glorianna
@Fradigege: Meglehet, félreérthetően fogalmaztam. Szó nem volt arról, hogy nem kellene ismerni a múltat. Azt fenntartom, hogy a mai embereket nem szabad gyűlölni elődeik bűneiért.
Egyébként felmenőim egyike - miután az első vh legelején az apjából hősi halott lett - "mindössze" az alábbiakat élte át (és túl, szerencsére): 1918-ban bejöttek a románok, a 22-es "földreformmal" megfosztották minden megélhetésétől, 41-ben jöttek a magyarok, elvitték munkaszolgálatra, mert volt egy zsidó nagyanyja, onnan 45-ben rühösen, tetvesen, 35 kilósan, de élve hazaért, két hónap múlva vitték az oroszok, mert volt egy szász nagyapja, onnan 48 elején keveredett haza, ugyanazon év nyarán a románok elvitték kényszermunkára a Duna-kanálishoz, ahonnan 1955-ben sikerült hazamennie. Ami az anyagiakat illeti: 22-ben a földet vitte az új román állam, 41-45-ben a magyarok rekviráltak, 45-46-ban az oroszok (tatárok voltak zömmel, akik arrafelé jártak) zabráltak (tudod te, milyen az, amikor a kínkeservvel összegyűjtött könyvtáradat behajigálják a búboskemencébe, meggyújtják, majd élve behajtják a maradék szárnyasjószágot a tűzbe - aztán megeszik a "sültet"?), a maradék maradékát a románok államosították, a családot kitelepítették, a családfőt kényszermunkára vitték. Felmenőm sorsa egyáltalán nem volt egyedi, de mindezért a ma élőkre haragudni nagyon nagy oktalanság lenne.
Asszimiláció: csak azt lehet beolvasztani, aki maga is hasonulni akar - gyávaságból, anyagi előnyök reményében, mindegy is, miért.
Holokauszt: tőlem nem olvashattál semmit ezzel kapcsolatban. Mint részben érintett, aki nem hajlandó a kortársait hibáztatni azért, amit a felmenők elkövettek, inkább hallgatok.
A baltás gyilkos története más megítélés alá esik, az még nem történelem.
Lepényleső
Igaza van! Nekünk pedig trianont nem kéne tűrnünk,főleg,hogy számtalan sebből vérzik.
Fradigege
@glorianna: Igazad van és kemény dolgokat írtál. De sajnos nem látom, hogy nagyot változtak volna. Talán, mert már nem a gyilkoláson és a fosztogatáson jár az utódok esze. A múlt az már tény. És ezért lehet utána nézni, hogy ki, hogyan viselkedett. Én azért nem fogok hasra esni, távolsággal a románnal szemben. Ha idáig eljut az ISIS, ők tuti behódolnak. Az csak hab a tortán, hogy ceausescu atombombát akart gyártatni a '80-as évek végén és amerika adott is el nekik nehéz vízet. Rebezsgették, hogy ellenünk, megfélemlítés céljából. 30 év se telt el azóta. Persze a román könnyen válik cukivá, ha már elterpeszkedett a készben, amit nem ő teremtett. Ennek ellenére mindenre ugornak, ami egy kicsit könnyebbé tenné a magyarok helyzetét. Nem akarnak minket ott látni. Nem bírom őket szeretni. De ők se engem.
glorianna
@Fradigege: "Nem bírom őket szeretni." - Senki nem kérte, h szeressük őket - viszont nekik (is) kijár a korrekt szomszéd-együttműködés. Azt tudod, hogy a Nyírségből és Békésből hányan járnak át dolgozni? Több évszázados tapasztalat szerint a kisemberek nem bántják egymást mindaddig, míg az aktuális hatalom túlmozgásos képviselői nem piszkálják fel őket.
Szeretni - nos, én sem szeretem őket. De nem is gyűlölöm, és nem is nézem le őket. Továbbá mindenképpen elismerésre méltó, amit az utóbbi 6-10 évben tettek, ill. elértek. Mi nem leszünk többek attól, hogy becsméreljük a szomszédot.
Szerintem itt akár be is fejezhetjük. Semmiről sem akarlak meggyőzni, csupán fel szerettem volna hívni a figyelmet arra, hogy a "nem szeretem" népséggel is egymásra vagyunk utalva, ha már a történelem egymás mellé hajigált bennünket. Köszönöm a beszélgetést :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.