Theresa May konzervatív párti brit miniszterelnök péntek délután bejelentette, hogy ő alakítja meg az új brit kormányt. May, aki előzőleg kormányalakítási megbízást kért II. Erzsébet királynőtől, közölte azt is, hogy a brit EU-tagság megszűnéséről szóló tárgyalások a terveknek megfelelően tíz nap múlva elkezdődnek.

Nincs meg az abszolút többség

A pénteken kora reggelig beérkezett, csaknem végleges mandátummegoszlások alapján matematikailag lehetetlen, hogy a konzervatívok megszerezzék az abszolút többséghez minimálisan szükséges 326 képviselői helyet a 650 fős alsóházban.

A BBC péntek reggel közölt modellszámításai szerint a Konzervatív Párt 318, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt 262 alsóházi mandátumot szerezhetett a csütörtöki választáson.

A 2015-ben megválasztott előző alsóházban a konzervatívoknak 330, a Munkáspártnak 232 képviselője volt. A konzervatív frakció létszáma az előrehozott választások bejelentésének idején, április 18-án 17-tel haladta meg a többi alsóházi pártcsoport együttes létszámát. Az új alsóházban a többi párt összesített frakciólétszáma 14-gyel meghaladhatja a konzervatívokét, bár az észak-írországi unionista pártok hagyományosan a Konzervatív Párt szövetségesei.

A legnagyobb ulsteri protestáns erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) várhatóan tíz képviselővel lesz jelen a londoni alsóházban, és ez elégséges lehet ahhoz, hogy a Konzervatív Pártot alkalmanként abszolút többséghez segítse egy-egy sarkalatos horderejű szavazáson.

Feljövőben a Munkáspárt 

Ha az exit poll pontosnak bizonyul, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt 34 fővel 266-ra növelhette alsóházi frakciójának létszámát.

Skót Nemzeti Párt: mandátumcsökkenés

A Skóciát kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) 22 képviselői helyet veszíthetett az exit poll szerint, és frakciójának létszáma 34 főre zsugorodhatott.

Futottak még

Az exit poll szerint a Liberális Demokraták 14, a Plaid Cymru 3, a Zöldek pedig 1 képviselővel végezhetnek. Az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) ezúttal várhatóan egyetlen képviselői helyet sem szerez – olvasható az Index cikkében.

Saját pártjától is kapott May

Mayt pénteken lemondásra szólította fel Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője, mondván: a kormányfő a Konzervatív Párt abszolút többségével együtt a közbizalmat is elvesztette, és ennek elégségesnek kell lennie ahhoz, hogy távozzon.

Anna Soubry, a Konzervatív Párt EU-párti csoportjának egyik vezető tagja is kijelentette, hogy Theresa Maynek "nyilvánvalóan át kell gondolnia pozícióját".

May első pénteki nyilatkozatában csak annyit mondott, hogy a Konzervatív Párté a legnagyobb frakció, és a párt kapta a legtöbb voksot, feladata pedig most a stabilitás időszakának megteremtése.

Megbukhat a konzervatív kormány

A NOP/Ipsos MORI közvélemény-kutató konglomerátum által a BBC, az ITV és a Sky televíziós társaságok számára elvégzett felmérés 144 szavazóhelyiségnél összesen 30 ezer 450 választó megkérdezésére alapult.

Ha az eredmény helytálló, az azt jelentené, hogy a Konzervatív Párt 314 fős frakciójával szemben az összes többi pártnak együtt 336 képviselője lenne az alsóházban. Bár az észak-írországi protestáns lojalista pártok képviselői rendszerint a konzervatív kormánnyal szavaznak, elméletileg mégis előfordulhat, hogy jóllehet a legnagyobb frakciójú pártként a konzervatívok kormányt alakítanak, de már a királynő által június 19-én ismertetendő új kormányprogram június végi végszavazásán elbuknak.

Az olyan eseteket, amikor egyik párt sem szerzi meg az abszolút többséget, az angolban "hung parliament" kifejezéssel illetik, ezzel is utalva arra, hogy lóg a levegőben a testület az abszolút többség hiánya miatt.

Nagy-Britanniában ráadásul szinte már szokásjog, hogy ilyesfajta természetű bukások után a pártvezetők lemondanak. 

Ennek a helyzetnek nincsenek nagy hagyományai Nagy-Britanniában, ahol a II. világháború óta eltelt hét évtizedben kizárólag a Konzervatív Párt és a Munkáspárt miniszterelnökei váltogatták egymást a Downing Street 10. alatti rezidencián, a legtöbbször egypárti kormányok élén, az esetek zömében többé-kevésbé biztos alsóházi többséget tudva a hátuk mögött. Abban a néhány esetben, amikor ezt nem sikerült elérni, általában rövid időn belül újabb választás következett, bár a kettővel ezelőtti, 2010-es választások után létrejött konzervatív-liberális kormánykoalíció váratlanul stabilnak bizonyult, és kitöltötte ötéves mandátumát.

A kampány elején még teljesen máshogy állt a pártok támogatottsága

A csütörtöki parlamenti választások eredménye éles kontrasztban áll a kampány elején közölt közvélemény-kutatásokkal, amelyek még toronymagas, 18-20 százalékpontos támogatottsági előnyt mutattak a konzervatívoknak a Munkáspárttal szemben. Az akkori számítások szerint ez elég lett volna ahhoz, hogy Theresa May a többi frakció létszámát 120-150 fővel meghaladó alsóházi konzervatív pártcsoporttal a háta mögött alakítson új kormányt.

Ez a támogatottsági előny azonban folyamatosan és gyors ütemben szűkült, és május utolsó napján közölt felmérésében a legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov már megjósolta, hogy a konzervatívok elveszíthetik abszolút többségüket.

Ugyancsak helytállónak bizonyult a választóhelyiségek csütörtök éjjeli zárásának pillanatában közölt exit poll. A NOP/Ipsos MORI közvélemény-kutató konglomerátum által a BBC, az ITV és a Sky televíziós társaságok számára elvégzett felmérés, amely 144 szavazóhelyiségnél összesen 30 450 választó megkérdezésére alapult, szintén azt vetítette előre, hogy bár a konzervatívoké lesz a legnagyobb alsóházi frakció, de a párt nem szerzett abszolút többséget.

A skót függetlenség is veszni látszik

Ugyancsak rendkívüli horderejű fejlemény lenne, ha a Skót Nemzeti Párt valóban ekkora veszteséget szenvedett volna, ugyanis ez azt jelentené, hogy az SNP pozíciói jelentősen gyengülnének a skót függetlenségről szóló újabb népszavazás kiírásáért zajló politikai küzdelemben. Az SNP az előző, 2015-ös választásokon a londoni alsóházban Skóciának járó 59 mandátumból 56-ot megszerzett.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök a brit EU-tagságról tavaly júniusban tartott – a kilépést pártolók által szűk többséggel megnyert – népszavazás óta folyamatosan követeli az újabb függetlenségi referendum kiírását, arra hivatkozva, hogy az EU-tagsági népszavazáson az országos átlagon belül a skótok 62 százaléka a bennmaradásra voksolt, és Skócia nem engedheti meg, hogy akarata ellenére "kirángassák" az Európai Unióból.

Skóciában 2014 szeptemberében már rendeztek egy népszavazást a függetlenségről, de akkor az elszakadást ellenzők kerültek 55 százalékos többségbe.

Hirtelen ötlet volt az előrehozott választás

Theresa May konzervatív párti brit miniszterelnök – aki korábban határozottan elvetette az idő előtti választásokat – április 18-án jelentette be teljesen váratlanul a csütörtökre kiírt, előrehozott választásokat.

A jelenlegi választási törvény öt évben rögzíti a parlament mandátumát, vagyis a 2015-ben megtartott legutóbbi választások után 2020 májusában lett volna esedékes az újabb választás. A törvény szerint ez azonban felülírható, ha az alsóházi képviselők kétharmados többséggel megszavazzák a soron kívüli választásokat.

Az alsóház Theresa May bejelentése után egy nappal ennél is sokkal nagyobb arányban, 522 szavazattal 13 ellenében hagyta jóvá az előrehozott választások megtartását.

May egyebek mellett azzal indokolta az előrehozott választások meghirdetését, hogy erőteljesebb választói mandátummal szeretné elkezdeni a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalássorozatot az Európai Unióval.

A kormányfő indoklásában szerepelt az is, hogy az ellenzék igyekezett akadályozni a Brexit-folyamatot, kihasználva a Konzervatív Párt csekély, az összes többi frakció létszámához képest mindössze 17 fős akkori alsóházi többségét, és ezért is szükséges a megerősített mandátum.

Ha azonban az exit poll helytállónak bizonyul, akkor a Konzervatív Párt még e többségét is elveszíthette, és kérdés, hogy képes lesz-e stabil kormányt alakítani.

Hasonló helyzet állt elő a 2010-es választások után, amikor a Konzervatív Párt alsóházi frakciója lett a legnagyobb, de csak 307 fős létszámmal. Néhány napnyi egyezkedés után azonban a konzervatívoknak sikerült a Liberális Demokratákkal koalíciós többségi kormányt alakítaniuk, és ez a kormány az idő előtti szakítást jósló számtalan előrejelzés és a szinte folyamatos koalíciós súrlódások ellenére sikeresen ki is töltötte 2015-ig szóló ötéves mandátumát.

A 2015-ös választások után a konzervatívok önállóan, abszolút többség birtokában alakíthattak kormányt.

(MTI, Index)

(Címlapi kép: AFP/Geoff Caddick)

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Nem tudom a zöldekkel mi bajuk van az embereknek. Lehet, hogy kicsi zöld emberkékre asszociálnak?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
verőce21
A Konzervatív Párt kénytelen lesz ismét összeállni a gyűlölt és "futottak még" liberális demokratákkal?
Csodálkoznék rajta, ha összeállnának velük. Akkor a farok csóválná a kutyát, mint itt is tette ezt a szadesz állandóan. Akkor inkább újabb választásokat.
human
Nem tudom a zöldekkel mi bajuk van az embereknek. Lehet, hogy kicsi zöld emberkékre asszociálnak?
verőce21
@human: (09:36) A cikk szerint: "...a Zöldek ...1 képviselővel végezhetnek" - Merthogy Angliában sem hülyék az emberek! Tudják értékén kezelni a sz@rt!
Liberális Demokraták 14, Zöldek 1 képviselő.
nemfideszes
@verőce21: Először is nem kéne magadból kiindulva általánosítani. Attól még hogy nálad hatott Finkelstein által teremtett gyűlölet politika, nem mindenki néz gyűlölettel a liberalizmusra, illetve a liberálisokra. Már, csak azért sem mert a liberalizmus nem kis mértékben járult hozzá a pártállami rendszer bukásához. A 48-as szabadságharc nagyjairól már nem is beszélve.
Másodszor. Ha rajtuk múlik a Toryk többségi kormányzása akkor az bizony nem a „futottak még” kategória. Szemben az euroszkeptikus nacionalista párttal, akik óriásit buktak, minek után be sem jutottak a parlamentbe.
Harmadszor nehezen elképzelhető, hogy az EU-ból való kilépést támogató Toryk szövetségre lépnének, az EU tagság mellett kampányoló liberálisokkal, és ez fordítva is igaz……
nemfideszes
@verőce21: "Merthogy Angliában sem hülyék az emberek! Tudják értékén kezelni a sz@rt!"

Látod ebben igazad van, a nacionalisták (UKIP) ezért nem jutottak be a parlamentbe!
Foxley
+ hekkelhették az oroszok baràtilag
verőce21
@nemfideszes: Tévedsz, nem a liberalizmus bontotta le a pártállami rendszert!
Nálunk a pártállami rendszer "bukásához" szerencsére és elsősorban Gorbacsov hülyesége és gyengesége járult hozzá. Nem utolsósorban Reagan elnök, aki vagy háromszor egymásután lyukra futtatta a szovjeteket a csillagháborús projektjével, ami hihetetlen anyagi áldozatokkal járt az oroszoknak, bele is rokkant a szovjet állam. Ezért elengedte a megszállt államokat.

Egyszerűen a gazdasági kényszer vezetett odáig, amit a szocialista rendszer nem tudott finanszírozni. A szocik és lipsik képtelenek a gazdasági versenyre és ennek kezelésére!
Perwool
@verőce21: "A szocik és lipsik képtelenek a gazdasági versenyre és ennek kezelésére!"
Egy volt besúgó, KISZ vezér a miniszterelnök. A házelnök egy főállású kommunista. A leglelkesebb firkászuk egy volt munkásőr. A közelmúlt "álamfője" egy komcsi államtitkár. A vezetés zöme egykori komcsi, besúgó és egyéb söpredék.
Orbán 8 évig volt a Liberális Internacionálé alelnöke. 1992-től 2000-ig. Mindezt úgy, hogy 93-ban a liberális pártjából jobbos pártot csinált és megkezdte a liberalizmus máig tartó köpködését. Szóval a 8 évből 7-en át volt ellensége annak, aminek egyben az alelnöke. Odabaszós, nem? Gondolom fizetés járt a posztért, azt meg kár lett volna veszni hagyni. Igazi gerincoszlopos csávó, nem igaz?
Amit te "libsi
​-​ idiotizmus"-nak minősítesz, azt úgy hívják, hogy demokrácia.
nemfideszes
@verőce21: Az a "hülye" Gorbacsov többször is felajánlotta az atomarzenál teljes leszerelését cserébe ha a színész eláll a csillagháborús projekttől. A színésznek fontosabb volt az otthoni politikai megítélése, így nem ment bele az alkuba. Amúgy az Egyesült Államok a liberális demokrácia fellegvára, csak szólok, hogy nehogy hülyén halj meg.

"lipsik képtelenek a gazdasági versenyre"

Mondod te, annak a fidesznek a seggnyalója, mely a személyre szabott törvényeivel defacto megszüntette a tisztességes piaci versenyt az országban. Strómanok, haverok, rokonok nulla szakmai tapasztalattal, nulla szakmai referenciával, nulla szakmai végzettséggel nyernek el tendereket, közvetlenül a tender kiírás előtt létrehozott cégeikkel. A sorra felvásárolt médiumaik pedig csak és kizárólag az adófizetők pénzéből finanszírozott kormányzati propagandának köszönhetik életben maradásukat. Piaci alapon erre képtelenek lennének, minek után az eladott példányszám után befolyó összegből csak száraz kenyérre futná...

Úgyhogy elmész te a 3.14-ba, Vajnával, Mészárossal, Garancsival, Sántával, Matolcsyval és a többi ganéval egyetemben!

www.portfolio.hu/gazdasag/magyarorszag_csunyan_leszerepelt_a_versenykepessegi_rangsorban.237930.html

... úgyhogy coki van öreg!
verőce21
@Perwool: (14:57) A szociktól egy pufajkás volt a miniszterelnök. Aztán miniszterelnök lett egy D-209-es ügynök...utána egy KISZ-titkár...
Tovább is van, mondjam még?
Perwool
@verőce21: Én csak arra utaltam, hogy ma is "szocik és lipsik" irányítják az országot, mint írtad szarul...
Anno még Fidesz szavazóként..respektáltam a szoci szavazok bölcsességét (pedig ez volt az utolsó amire velük kapcsolatban gondoltam), hogy kihátráltak tolvaj MSZP mögül..De most elborzadva tapasztalom, hogy a Fidesz-fanokat semmi nem tántorítja el imádott vezérüktől..kilophatja a szemüket..az utolsó földdarabot alóluk...10-100 milliárdokat verhet el a felcsúti illuzionista a hobbijára tékozolhatja el a nemzet jövőjét...utalhatja ki off-shoreba a vallás hívői maradnak..
Kicsi ország vagyunk, egy söpredékünk van!Na az söpredék politizál már 26 éve.
Kik kezdtek el politizálni 89-90 táján? Úgy 90%-ban akik addig is tették. Esetleg a gyerekeik. A bolsevikok. Csak a zöme átsminkelte magát! Voltak már KISZ-MSZMP titkárok...majd liberálisok...majd konzervatívok...majd nemzeti elkötelezettségű keresztények.Ma olyan egy szavazás mint egy nyilvános wc. Benyitsz és próbálod eldönteni, melyik a kevésbé szaros.
verőce21
@nemfideszes: (15:46) Gorbitól nem fogadta el Reagan addig, amíg teljesen ki nem nyúvasztotta a ruszkikat! Meg amíg be nem ugrasztotta őket Afganisztánba..., egy provokációs hadgyakorlattal a teljes készültségbe, stb... Ették a pénzt ezek a trükkök...:)
A tudatlanság buktatta meg a komcsikat, nem a liberális gondolkodás! Csak erőből értettek.

És te kinek vagy a seggny@lója? Még mindig Kádárnak?...vagy a pufajkás Horn-nak...? a D-209-esnek? ...vagy fletónak, akinek mindig a lábában van a boogie? ...valamelyik szadesz utódpártnak?...vagy akik hülyék a gazdasághoz?
Elmész te a búbánatosba, coki!
verőce21
@Perwool: (16:23) Okosan írsz, jól látod.."próbálod eldönteni, melyik a kevésbé szaros"
De ne felejtsd el, az országot a szoci milliárdosok rabolták ki valójában! Akkor, amikor nem maradt utánuk kő-kövön! Nincs egy üzem, egy gyár utánuk, mindent kiloptak, eladtak, földdel tettek egyenlővé! Földönfutó lett utánuk a lakosság! A nép soha nem fogja megbocsájtani nekik ezt a gazemberséget.
(A fideszre rátérve, Miért fáj neked az, hogy az EU milliárdjait lopják? - ami soha nem lenne a tied, mert akinek van épkézláb ötlete, az is részesedhet belőle.)
Perwool
@verőce21: " Miért fáj neked az, hogy az EU milliárdjait lopják?"
Basszus ezt nem gondolod komolyan?
Felőlem egybe is ellophatják a kedvenceid a 2020-ig járó összes 8000 milliárdot az sem érdekel már.
Ennyi hülyével pontosan megérett a pusztulásra ez az ország.
És az akkor fog eljönni, mikor nem lesz EU-s forrás !!
Láthatod tarlós 70 milliárdot nem tud elővakarni a metróállomások felújítására.
Itt lett volna a lehetőség, pénz arra, hogy végre közelítsünk az EU-s országokhoz, ehelyett Mészáros Lőrinceket, Garancsikat, Vajnákat... termeltetek ki.
Legyetek rájuk akkor is büszkék, ha annyi pénz nem lesz a kasszában, hogy egy kátyút betudjatok majd foltozni.
Ja, akkor majd jön a "gyúrcsány" meg "zemút8év" ...
De pénz ebből már nem lesz ...
verőce21
@Perwool: (17:09) Nagyon szelektíven értékelsz! Eltűnt ott a demszkájék kezén is 167 milliárd a 4-es metro építésekor. 20 évig építették! Hallottál már ekkora világcsúcsot? Még az eu is néven nevezte őket. Meg eltűnt sok másik tétel is a szocik kezén. Soha nem vontak és nem is fognak felelősségre vonni senkit miatta! Az ellenzék követeli? Nem követeli.
Csak itt ezen a blogon néhány zsidó, de ők is csak azért, mert a zsidó vérük háborog, ha valamilyen pénzt nem ők kapnak, hanem más!

Egyébként sokminden épült és fog még az EU-s támogatásokból. Elég mindjárt az autópályákat, kórházakat említeni...De valóban nem annyi minden, mint lehetett volna! És ennek legfőbb oka az volt, bármilyen hihetetlen, hogy nem volt meg hozzá az önerő! Főleg az önkormányzatok voltak forráshiányosak, akikhez pl. a kórházak tartoztak. El kellett venni tőlük az eü. intézményeket, mert melyik polgármester szüntette volna meg, vagy adta volna másnak kezelésbe, hiszen akkor nem választják meg póginak a következő négy évre! Így aztán szépen lerohadtak. És ez mind a szocik idején!

Neveket említesz. Én is tudnék néhány szoci milliárdost sorolni...olajszőkítők, leisztingerek, drogbárók, de minek. Nem váltjuk meg vele a világot. :)

Kaszinóba pedig csak az viszi a pénzét, akinek van. Nem a tiedet játssza el, hanem a drogdílerekét..., lakásmaffiózókét..., brókerekét...
Akkora a hozamvadászati kényszer és alternatíva hiány a 0% körüli kamatlábak világában... azaz nem tudják hova tenni a kib@szott pénzüket nagyon sokan...:D
Perwool
@verőce21: "! Eltűnt ott a demszkájék kezén is 167 milliárd a 4-es metro építésekor. 20 évig építették!"
Éppen ezért zavar amit a Fidesz csinál. Nemhogy nem szüntették meg a rendszerszintű korrupciót, hanem soha nem látott szintre emelték azt. Nem jobban tudna az ország fejlődni, ha nem tűnne el annyi pénz a haveri zsebekben??
Megbocsájthatatlan, hogy az egyre szegényedő társadalom vezetéséért felelős politikusok, egyre gazdagabbak legyenek, a pofánkba röhögnek és tovább próbálják hülyíteni a népet!
Alkalmatlan, korrupt társaság, Orbánostól, Gyurcsányostól...
Az ország meg közben kiürül...
nemfideszes
@verőce21: Akkor kezdem a végéről. Veled ellentétben soha semmilyen politikusnak vagy pártnak nem voltam a seggnyalója. A fidesztől és szervilis idióta híveitől függetlenül mindig is megvetettem az ilyen embereket….. Az én apám nem volt pártitkár, szemben szeretett vezéred apjával. Ahogy én sem voltam KISZ titkár, szemben a köpönyegforgató csuti patkánnyal. Amúgy ha jól emlékszem a D-209-est legutoljára éppen a csutiék tüntették ki. Az a csuti aki a legjobb (ex)barátja szerint is spicli volt, ő pedig már csak tudja, hiszen ő ismeri a legjobban.
Azon felül, hogy a szocik kormányzása óta több mint 10 hellyel csúsztunk vissza a versenyképességi listán, a „hozzáértő” kormányodnak tavaly sikerült a térség és csaknem az egész Unió legszarabb GDP-jét produkálnia, világválság nélkül, Uniós pénzekkel kitömve.
Senki nem mondott olyat, hogy a Szovjetunió a liberális gondolkodás elterjedése miatt bukott volna meg. Azt viszont igen, hogy a LIBERÁLIS demokráciák kényszerítették térdre.
Amúgy ha akkor nem Gorbacsonak hívják az első pártitkárt, hanem mondjuk Putyinnak a vasfüggöny lebontása nem ment volna vér nélkül, ha egyáltalán megtörtént volna. Gazdaságilag ugyan padlót fogtak, de még mindig ők rendelkeztek a világ egyik legnagyobb haderejével. Eltekintve a fidesz hívek újabb pálfordulásától, ami Amerika megítélését illeti, a Reagan kabinetet váltó Bush kabinet ígéretet tett, hogy a kivonulásért cserébe, az oroszokkal szomszédos országok nem lesznek a NATO tagjai… ezt az ígéretet pedig valahogy nem siker betartaniuk… a NATO „szomszédság” miatt csuti haverja most „hisztizik” is rendesen.
Ami pedig Afganisztánt illeti, valóban egy „siker” történet. Főleg ha azt nézzük, hogy akkor az amerikaiak által pénzelt, kiképzett, és felfegyverzett Tálibok most az amerikaiak ellen harcolnak, vagy éppen terrortámadásokat követnek el szerte a világban.
Ismét coki van öreg!
verőce21
@nemfideszes: (20:38) Mi ebben a coki? - "nem a liberalizmus bontotta le a pártállami rendszert!" - ez a vita. Nem cáfoltál semmit, hogy ne Gorbacsov tehetetlensége kellett volna a rendszer lebontásához.
nemfideszes
@verőce21: „Eltűnt ott a demszkájék kezén is 167 milliárd a 4-es metro építésekor.”

A 167 milliárd nem a lenyúlt összeg, hanem a szerződés állomány összege, mely szerződések kapcsán történhettek visszaélések. Ha ennyi lett volna a lenyúlt összeg, akkor nem 59 milliárd lenne a visszakért összeg.

„Hallottál már ekkora világcsúcsot?”

Igen hallottunk már ekkora világcsúcsról. A fidesz által lebonyolított útépítések kapcsán az EU 150 milliárdos büntetést akart kiszabni, aztán „annyitisér” Jani elintézte, hogy csak 48 milliárdot kelljen fizetni. Ezen kívül még 30 OALF jelentés hever Polt Petike asztalán, melyekről mélyen kussol a fidesz. Nem véletlenül nem támogatják az EU-s ügyészség felállítását.

„20 évig építették!”

Többek közt azért mert a fidesz, mind kormányon, mind pedig ellenzékben mindent megtett a beruházás akadályoztatásáért.

„Még az eu is néven nevezte őket”

Csak cégeket és piaci szereplőket nevezett meg a jelentés. Politikus ellen nem folyik az ügyben eljárás… és ez a fidesz szájából, pontosabban a fideszes ügyészség szájából hangzott el.

„Soha nem vontak és nem is fognak felelősségre vonni senkit miatta! Az ellenzék követeli? Nem követeli. „

A felelősségre vonás nem az ellenzék feladata, hanem a fidesz irányította hatóságoké, akár követeli az ellenzék akár nem. Ha nem vonnak senkit felelősségre, akkor a.) nem történt korrupció b.) ennyire béna a fideszes ügyészség c.) a fidesz is érintett, kéz kezet mos alapon pedig senki nem lesz felelősségre vonva. Több opció nincs.
nemfideszes
@nemfideszes: „Egyébként sokminden épült és fog még az EU-s támogatásokból. Elég mindjárt az autópályákat, kórházakat említeni...”

A kórház építések javát még a szocik indították el. A többszörösen túlárazott útépítések pedig az orbán család és a strómanok meggazdagodását szolgálták. Pl. Abony elkerülő 3.8 milliárd/kilométer. Emlékeztetőül, a szocik völgyhíddal, alagúttal épült M7-es szakaszának kilométerenként 2.8 milliárdos árát a fityesz akkor még botrányosnak tartotta. A beruházások 98%-a EU-s pénzekből történik. Mint például a soha meg nem térülő kisvasút, a többször átadott, és azóta is omladozó látványbazár… azaz leginkább olyan beruházások melyek hosszabb távon sem munkahelyeket, sem gazdasági növekedést nem biztosítanak.

„Főleg az önkormányzatok voltak forráshiányosak, akikhez pl. a kórházak tartoztak. El kellett venni tőlük az eü. intézményeket, mert melyik polgármester szüntette volna meg, vagy adta volna másnak kezelésbe, hiszen akkor nem választják meg póginak a következő négy évre!”

Ha esetleg nem tűnt volna fel, több mint 7 éve a fityesz kormányoz, a korházak állapota pedig azóta csak tovább romlott. Az elvándorolt orvosok és nővérek növekvő számáról már nem is beszélve. Ez mind a fidesz idején!
Igen az államosítás az iskoláknál is bejött. A Kliknek pillanatok alatt sikerül több milliárdos adóságot összekaparniuk. Iskolákba pedig se kréta se papír. És most már sok helyen tanár se. Ez mind a fidesz idején!
Amúgy a polgármesterek többsége már a szocik alatt is fideszes volt. Ez pedig öngól öreg!
nemfideszes
@verőce21: „Én is tudnék néhány szoci milliárdost sorolni...olajszőkítők, leisztingerek, drogbárók,”

Jelen pillanatban a leggazdagabbak listáján, főleg az élén, csak fideszeseket találni. Köztük a yacht tulajdonos föld buta gázszerelőt, akiből a csuti csinált milliárdost, miközben mérnökök, orvosok, képzett fiatalok ezrével hagyják el az országot. Ilyet is fel tudnál sorolni?!
Olajszőkítők?! Mégis, kire gondoltál? Csak nem a volt MSZMP titkárra „olajszőke” Sanyára, a 80 évre titkosított olajügyeivel?!
Drogbárók?! Eddig csak fideszeseket lehetett látni szipákolni pl. Ibízán, úgyhogy nosza elő a nevekkel! Ha pedig nem tudsz, akkor talán hallgatnod kéne üres vádaskodás helyett!

„Kaszinóba pedig csak az viszi a pénzét, akinek van. Nem a tiedet játssza el, hanem a drogdílerekét..., lakásmaffiózókét..., brókerekét...”

Ettől még a befolyó összeg adója az államot illetné. De erről a fityesz az állam, azaz az adófizetők kárára lemond, a hörcsög offshore cégeinek javára. Lásd milliárdos adókedvezmények, online kassza alóli felmentés.

A zsidózásodat pedig nem is minősíteném, és nem Vajna vagy a legfőbb tanácsadó Finkelstein miatt. Már csak azért sem mert még inkább tudathasadásos állapotba kerülnél…..
Na mára ennyi elég is volt belőled! Álmodj szépeket Zsótikáról, Laláról, Szisziről és persze szeretett vezéredről. Csak aztán reggel ne felejts el pizsama alsót cserélni!
nemfideszes
@verőce21: Természetesen 22.23-as komment is neked szól.
nemfideszes
@verőce21: Akkor még egyszer, utoljára. Azok akik a Szovjet pártállam ellen harcoltak a liberális, még egyszer mondom a liberális(!), demokráciákat képviselték. Akár elfogadod akár nem. Egyébként nézz már utána legalább a szónak, hogy mit jelent!
Amit pedig te "tehetetlenségnek" nevezel az valójában a felvilágosult, demokratikus gondolkodás. Ha ugyanúgy gondolkodott és cselekedett volna mint elődei, vagy most putyin akkor se peresztrojka, se rendszerváltás, vagy csak óriási véráldozatok árán... úgyhogy mocskolódás helyett inkább köszönet illetné, ha másért nem mert feloszlatta a Szovjetunió Kommunista Pártját. Vagy te mint "főkomcsizó", esetleg ezt is a szemére hánynád?!
Na most már tényleg elég volt belőled...
verőce21
@nemfideszes: A liberálisok soha nem döntöttek meg semmilyen rendszert!
Anarchiát csináltak és végül ellopták a kasszát!
a helység kalapácsa
Theresa May, nem egy vaslédi.
Theresa May egy bubblegum.

Hogy a nagyon okosak is tudnak hülyeségeket csinálni, az csak azoknak meglepő, akik szerint a nagyon hülyék mindent JÓL csinálnak.
Most képzeld el...

Ne bízz senkiben!
Ha valamit el akarsz érni (ebben az életben, vagy a következőben), csináld magad.
verőce21
@Perwool: (18:24) Az ország már 2004-től kezdett kiürülni, amióta csatlakoztunk az EU-hoz! Mit találtak volna itthon az emberek, a kirabolt, kiürített, eladott országban?

Remélem, az azért világos, hogy alapvetően ketté kell választani a "rabló rezsimeket"! Mert a szocik alapvetően a magyar adófizetők pénzét és országát lopták szét, a fidesz az EU-s pénzeket dézsmálja.
Mindkettő tisztességtelen persze, de a szocik bűne sokkal nagyobb, mert a meglévő vagyont, vagyonelemeket lopták el a magyar emberektől, ellehetetlenítve az életüket, életterüket, szétzúzva a munkahelyeket. Aztán megindultak a reménytvesztett emberek külföldre, stb.
(2004-től 2010-ig a szocik szinte semennyi elveszett munkahelyet nem teremtettek újra!)

Az uniós források lehívása egy más lehetőség, a mások pénze, amiből talán lehetett volna valami, de csak részben lett! De a semmiből húsz év is kevés 2-2,5 millió munkahelyet újrateremteni! Ott kezdődik, hogy forrásokat lehívni is csak pénzzel lehet.
De annyira megváltozott a világ ezidő alatt, a szolgáltatások felé, hogy nincs is szükség belőle ugyanannyira. (Ez hosszú…)
pl. A mezőgazdaság teljesen eltűnt, egy agráripari országban, ami nagyon szomorú.
verőce21
@a helység kalapácsa: (23:43) Majd elveszi mindenki a maga büntetését, majd a másvilágon másképp lesz. Ott a szegényekből lesznek a gazdagok és okosak, a gazdagok és okosak meg a pokol tüzén sülnek. :)
JAJMÁR
@verőce21: Ha felmented a ma bűnözőit olyan indokkal, hogy a múltban is voltak hasonló politikai haszonélvezők és bűnözők, felmented az összes politikai bűnözőt! Beleértve Nérót, a véreskezűt, de Lenint, Sztálint, Hitlert, Rákosit... és a mai összes diktátort, de az összes politikai terroristát is. Mert hiszen hol a határ? A csillagos ég? Hát aki tudja, vegye el a másét, gazdagodjon! Ne legyen már olyan teszetusza, nemde?
Miközben nagyon toleráns módon elfogadod, hogy ez má' csak így működik, az a szegény aki nem lop, bután lelipsized a saját kitalált gyenge és hamis elképzelésed szintjén a másik embert.

Egy kis múlt: a privatizációt egy jobboldali kormány kezdte, amelyikben a fidesz is részt vett. A zöme 90-95 között lezajlott. Az eu-hoz való csatlakozás "szerződéseit" zömmel, szintén egy jobboldali kormány, a fidesz fogadta el és írta alá... de beleszólása mindvégig erős volt, hiszen 2/3-a csak a 94-98 között volt a Horn kormánynak. Persze lehet mondani, hogy a múltban ellopták a gyárainkat... a múltat, de most ellopják a jövőnket is.
Ha valahol, hát itt lehet keresni a hibákat!

A legnagyobb hiba a jelenlegi kormány, mert ilyen agresszívan csakis önérdekből gazdagodni akaró, harácsoló, hazug, semmi emberi értéket nem tisztelő kormánya még soha nem volt az országnak.
Ettől még ha rajtam múlna, én bizony a '90 utáni összes politikus és családtagjai, üzletei, kapcsolatai feltérképezésével megvizsgálnám a vagyoni helyzetét, és a túlgazdagodását visszamenőleges magas adóval helyrebillenteném. Nem zárnám börtönbe, dehogy. Éljen a saját tehetségéből. Használna az országnak.
verőce21
@JAJMÁR: (11:09) Ha kevesebbet írtál volna, több lenne!
Kifejezetten az elmúlt 27 évről írtam, abban pedig szó sincs.Nérótól-Sztálinon át...stb.
Mert az erőszak már hamarabb kezdődött, mint az emberiség története. Már a majmok között is megfigyelhető, hogy van közöttük vezér, aki terrorizálja a többséget.

Érthetően leírtam, két alapvető különbséget kell elválasztani ezidőben.
1. Akik a magyarországi összes vagyont és vagyonelemeket ellopták, a kommunisták,
2. és utóbbi időben akik az Uniós pénzeket sarcolják!

Az előbbi letarolta az országot és földönfutóvá tette a lakosságot,
utóbbi az unió pénzét fosztogatja, mint a betyárok az uraságot.
JAJMÁR
@verőce21: Persze, megértettem, erre válaszoltam följebb!

Érthetően leírtam, hogy a lopás nem "kommunista" függő! A bűnöző minden korban és izmusban bűnöző!
Ahogy azt is levezettem, hogy az utóbbi fosztó társaság eléggé fedi az általad jelölt előbbit is. Választhatod időben ketté persze, vagy akárhányfelé,
de a gondolatmeneted itt megbukik.
Hiszen miközben kommunistázol és állami vagyonokat elherdálókat felelőssé teszel, nem akarod látni, hogy ez a két társaság nagyrészt egy és ugyanaz. Nem történt itt szakadás, nincs kettő, ez egy 27 éve tartó folyamat, amit ideje lenne megállítani.
A majmok közül az ember kissé kiemelkedett. Már aki! Akinek úgy tetszik, persze hagyhatja magát terrorizálni.

De erősen torzítasz az unió pénzéről is, hiszen itt a dupla kifosztás. A pénz az országé, nem egy-két vezetőhöz közeli strómané! A pénz, amit a megszűnt lehetőségek miatt, újabb lehetőségek és utak nyitásáért kapnánk, az tűnik el most magánzsebekbe! Ez pedig a regnáló kormány hatalmas, helyrehozhatatlan hibája és felelőssége!
verőce21
@JAJMÁR: (14:20) Nem akarok én semmiféle tolvajlást felmenteni, de "a megszűnt lehetőségek miatti" pénz sohasem volt a mienk, azt sem tudhatjuk mi lett volna, ha...

A Te gondolatmeneted viszont ott bukik meg, hogy a lehetőség mindenki előtt ott van, hogy ügyes projekteket kitalálva igényeljen az uniós támogatásokból. Korábban magad hencegtél arról, hogy milyen jó pályázati projekteket írtál, hasznosítottad az uniós pénzeket. Úgy érzed, hogy akkor te is loptad az uniós támogatásokat, vagy nem eleget?

Az is írtad egyszer, hogy "ha tudnád, mennyi földem van nekem..." - ezek szerint a földalapú uniós támogatásokból is részesülsz. Csak a "többkék" irigysége beszél belőled. :)
JAJMÁR
@verőce21: Hm, minden vesztett csörtét személyeskedéssel fejezel be?
Amúgy közlöm, hogy egyben újabb frontot nyitottál...
Hidd el jobban jársz, ha nem feszegeted a mai pályázati rendszer átlagemberek számára adta lehetőségeit. A magyar földeket is jobb, ha kihagyod a vitáidból, esélytelen vagy. Nem csak velem szemben, de velem szemben nagyon!

Ha egyszer lesz időm - ennél több időm, mert igencsak tág a téma -, be is bizonyítom neked, hogy milyen keveset tudsz! És az is téves.
verőce21
@JAJMÁR: Hadarod a vizet a két karoddal, mert elsüllyedsz a témában!
JAJMÁR
@verőce21: Én élek. De te, te valami álomvilágban ringatod magad. Nem ártana felébredned, mert nagyon keserű lesz hirtelen a valóság!
verőce21
@JAJMÁR: (20:54)
A teljes felnőtt lakosság 43 százaléka Orbán Viktort választaná miniszterelnöknek – olvasható a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásában.
A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából az is kiderül, hogy Vonát viszont még saját szimpatizánsainak közel negyede sem választaná miniszterelnöknek.

magyaridok.hu/wp-content/uploads/2017/06/kutatas_2017_06.png
verőce21
A helyzet az, hogy Theresa May győzött, és egy hasonszőrű északír párttal fog együttműködni. A brit konzervatívoknak ugyanis jelenleg nincs alternatívájuk.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.