A külhoni magyarok többsége a magyar nemzet részének tekinti magát, ezért a kormánynak is egységes Kárpát-medencében kell gondolkodnia a miniszter szerint.

A külhoni fiatalok túlnyomó többsége a magyar nemzet részeként tekint magára, ezért a kormánynak is egységes Kárpát-medencei térben kell gondolkodnia – hangsúlyozta az emberi erőforrások minisztere a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban tartott pódiumbeszélgetésen, csütörtökön.

Balog: a kormánynak egységes Kárpát-medencében kell gondolkodnia

Dávid László, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora, Balog Zoltán miniszter, Novák Katalin helyettes államtitkár Tusnádfürdőn

Fotó: MTI/Veres Nándor

Balog Zoltán a beszélgetésen ismertette a 2016-os magyar ifjúságkutatás fontosabb eredményeit. A felmérés céljáról elmondta, a döntéshozóknak tudniuk kell, hol élnek, hogyan gondolkodnak a magyar fiatalok magukról, a világról. A 8000 magyarországi és 4000 külhoni fiatal körében készült felmérésből kiderült, hasonlóan élnek mindenütt, a világról vallott nézeteik is hasonlóak – mondta.

A külhoniak 81,6 százaléka az egységes magyar nemzet részeként tekint magára, tehát nekünk is egységes Kárpát-medencei térben kell gondolkodnunk

- fogalmazott a miniszter.

Szólt arról, hogy a kormány a következő időszakban 17 milliárd forintot szán óvodaépítési programra Magyarország határain túl. 340 magyar nyelvű óvoda van, míg 719 iskola, tehát az óvodarendszert kell erősíteni – magyarázta.

Balog: a kormánynak egységes Kárpát-medencében kell gondolkodnia

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke kalapot adott Balog Zoltán miniszternek - Fotó: MTI/Veres Nándor

Balog Zoltán emlékeztetett arra is, hogy a kormány célul tűzte ki, a hazai általános iskolások tanulmányaik során jussanak el külhoni magyar közösségekhez. Mára már a hetedikesek fele eljutott az országhatáron túlra: 2013-ban 12 ezer, 2017-ben már 45 ezer diák.

A demográfiai, családpolitikai kérdésekről Balog Zoltán kifejtette, 2002 és 2010 között 27 százalékkal csökkent a házasságkötések száma Magyarországon, ám 2010 és 2017 között már 46 százalékkal nőtt, amire az Európai Unióban nincs példa. A gyermekvállalás terén van még javítanivaló – hangsúlyozta. A kormány jelenleg a GDP 4,1 százalékát fordítja családtámogatásra, amit öt százalékra kívánnak növelni – fűzte hozzá.

(MTI)

(Címlapi kép: MTI/Veres Nándor)

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lusta
Egyébként ez az egység egyes helyeken már megvalósult. Nagy számban tanulnak az általános iskolások Burgenlendban.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Hellcat
Mondjátok pont ti bazdmeg akik megosztottátok az egész országot?
Nessy
nekem a melegben mindig vad ötleteim támadnak.
Miután a szüleim is még az Osztrák - Magyar Monarchiában születtek, voltak kis gyerekek, én kérném az osztrák állampolgárságot! Még németúl is tudok, és az édesanyám, sőt a nagymamáim leánykori nevét is tudom. Szavazni nem óhajtok, csak az osztrák minimál nyugdíjat kérem!
Na, megyek zuhanyozni! :-))
CsipkeRózsa
Mivel Orbán csak Magyarország minielnöke, a kormány csak Magyarország kormánya, gondolkodjanak csak Magyarország egységében. Senki nem hatalmazta fel őket a kárpát-medencei gondolkodásra.
kokopelli
@human: ..nekem van alkalmam lépten-nyomon magyar munkavállalókkal
beszélgetni! Bevásárlásnál,városi ünnepeken sörsátorban,a gyere-
kek focizásánál,de állítom neked hogy annak ellenére csak a ma-
gyar állampolgárságuk van meg,ß@rnak hazamenni,vagy a követ-
ségre ill. konzulátusra utazni! Inkább senkire sem!
Igazad van,mert van olyan érzésem,hogy a gyermekeik már nem is
fognak érdeklődni a szülők mostani dolgai iránt! Sokan már a máso-
dik utódot is kinn "kapták" meg! Pluss még egy biztosítás! :=)
human
@kokopelli: Ha jól értem te a magyar vendégmunkásokról beszélsz. Nem csodálom, hogy nem élnek a szavazati jogukkal, hisz Orbán direkt nehezíti meg nekik ezt az alapvető jogot. Én valahol megértem, hogy haragszanak az országra, ami hatalmon tart egy gecit és udvartartását.
Jozefina
Szavazni mindenkinek kellene, hiszen orbán csak így lenne leváltható. Egyenlőre bárkire, csak ne orbánra és ne a fidesz-kdnp listára!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.