A külhoni magyarok többsége a magyar nemzet részének tekinti magát, ezért a kormánynak is egységes Kárpát-medencében kell gondolkodnia a miniszter szerint.

A külhoni fiatalok túlnyomó többsége a magyar nemzet részeként tekint magára, ezért a kormánynak is egységes Kárpát-medencei térben kell gondolkodnia – hangsúlyozta az emberi erőforrások minisztere a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban tartott pódiumbeszélgetésen, csütörtökön.

Balog: a kormánynak egységes Kárpát-medencében kell gondolkodnia

Dávid László, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora, Balog Zoltán miniszter, Novák Katalin helyettes államtitkár Tusnádfürdőn

Fotó: MTI/Veres Nándor

Balog Zoltán a beszélgetésen ismertette a 2016-os magyar ifjúságkutatás fontosabb eredményeit. A felmérés céljáról elmondta, a döntéshozóknak tudniuk kell, hol élnek, hogyan gondolkodnak a magyar fiatalok magukról, a világról. A 8000 magyarországi és 4000 külhoni fiatal körében készült felmérésből kiderült, hasonlóan élnek mindenütt, a világról vallott nézeteik is hasonlóak – mondta.

A külhoniak 81,6 százaléka az egységes magyar nemzet részeként tekint magára, tehát nekünk is egységes Kárpát-medencei térben kell gondolkodnunk

- fogalmazott a miniszter.

Szólt arról, hogy a kormány a következő időszakban 17 milliárd forintot szán óvodaépítési programra Magyarország határain túl. 340 magyar nyelvű óvoda van, míg 719 iskola, tehát az óvodarendszert kell erősíteni – magyarázta.

Balog: a kormánynak egységes Kárpát-medencében kell gondolkodnia

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke kalapot adott Balog Zoltán miniszternek - Fotó: MTI/Veres Nándor

Balog Zoltán emlékeztetett arra is, hogy a kormány célul tűzte ki, a hazai általános iskolások tanulmányaik során jussanak el külhoni magyar közösségekhez. Mára már a hetedikesek fele eljutott az országhatáron túlra: 2013-ban 12 ezer, 2017-ben már 45 ezer diák.

A demográfiai, családpolitikai kérdésekről Balog Zoltán kifejtette, 2002 és 2010 között 27 százalékkal csökkent a házasságkötések száma Magyarországon, ám 2010 és 2017 között már 46 százalékkal nőtt, amire az Európai Unióban nincs példa. A gyermekvállalás terén van még javítanivaló – hangsúlyozta. A kormány jelenleg a GDP 4,1 százalékát fordítja családtámogatásra, amit öt százalékra kívánnak növelni – fűzte hozzá.

(MTI)

(Címlapi kép: MTI/Veres Nándor)

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lusta
Egyébként ez az egység egyes helyeken már megvalósult. Nagy számban tanulnak az általános iskolások Burgenlendban.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
quadrocopter
Balog patkány aláhegedül a választási orbáni könyörgésnek!
lusta
Egyébként ez az egység egyes helyeken már megvalósult. Nagy számban tanulnak az általános iskolások Burgenlendban.
Veleda
Balog már régen leamortizálta magát, még van ahol el tudja hitetni magáról, hogy ő az emberpárti EMMI vezetője? Ja, Tusványoson a diákoknak igen!
quadrocopter
@durbincs: Ne merj engem megszólítani, te vakarcs, szekus-szemét!
Nessy
Drága tiszteletes úr! Ezen ötletüket megbeszélték a környező országok vezetőivel is??
Pártunk és kormányunk mindenért ordít, hogy ne sértsék meg a szuverenitásunkat, ne szóljanak a belügyeinkbe! Ök viszont mindenhol, mindenbe bele vau!
Ezek után értem, hogy miért kellett befogni és elvinni az ott kóborló macit.Mert ha ezeket végig hallgatja, biztos, hogy megvész a szegény pára!
quadrocopter
@durbincs: Kuss - szopós szekus vakarcs! Nem kaptál engedélyt, higy ugass!
papa.49
Mi is egységesek vagyunk és fel is fogunk lógatni benneteket egytől egyig !!!
Koszos vándorköszörűs !!!
Pálinkás Pál
Megfonták már a kötelet ,ami összeroppantja a gigádat csuhás!!!
Perwool
"A külhoni fiatalok túlnyomó többsége a magyar nemzet részeként tekint magára"
Na és mi a helyzet a külhoni magyarokkal, annak érdekében mit intézkedtek, hogy haza jöjjenek?
Remélem már intézkedtek abban az ügyben, hogy a külföldön dolgozó magyarok is szavazhassanak levélben.
Egyébként volt ebben a kettős állampolgárságról volt egy népszavazás ami érvénytelen lett!
Eredmények[szerkesztés]
A népszavazás eredménytelenül zárult, mert sem az igen, sem a nem szavazatok aránya nem érte el az érvényességhez szükséges 25%-ot.
"A 2004. december 5-i népszavazás kettős állampolgárságra vonatkozó eredményei
Kettős állampolgárságról szóló népszavazás eredményei
(2004. december 5.)
A szavazásra jogosultak száma 8 048 739 fő 100%
A megjelentek száma:3 017 739 fő 37,49%
Ebből érvénytelen szavazat
61 168 a megjelentek
2,03%-a
Ebből érvényes szavazat
Válaszok száma százalék
Igen:1 521 271 51,57
Nem:1 428 578 48,43
Összesen:2 949 849
2010. függetlenül a népszavazás eredményétől:"2010-ben az országgyűlési választások után felálló második Orbán-kormány vezetésével a parlamenti képviselők elsöprő többsége mellett megszavazta a kettős állampolgárság megkönnyítéséről szóló törvényt."
"A Népszabadság szeptember 9-i számában Kovács M. Mária történész egy 2001-es dokumentumot említ, amely az Orbán-kormány hivatalos álláspontját tartalmazza a státustörvényről. A Velencei Bizottság honlapján olvasható szöveg az európai normákkal ellentétesnek, ezért elvetendőnek tartja a kettős állampolgárság megadását a határon túli magyarok számára. A Külügyminisztériumban abban biztosak, hogy Martonyi János akkori külügyminiszter láttamozta a szöveget, de a maguk példányát nem találják. Eltűnt."
magyarnarancs.hu/belpol/nemzet_politika_-_mit_gondol_valojaban_a_fidesz_a_kettos_allampolgarsagrol-64582
Tulajdon képen a többségnek nem az állampolgárság megadásával problémája, hanem, hogy szavazati jogot is kaptak. Szerintem.
Sámannus
Ez már közeledik a harmincmilió migráns víziójához.
human
@Perwool: A magyarországról kivándorolt magyarokkal csak kicsesz a kormány. Nemrég volt hír, hogy pár milliós támogatást ígértek annak a magyarnak aki hazajön és vállalkozást alapít. Már az első aki hazajött nem kapta meg az ígért támogatást és közben fizette a vállalkozásának a költségeit. Orbán nem csak az árok szélén hagyja a valódi magyarokat, de még az árokba is rúgja. Nem direkt persze. Pusztán arról van szó, hogy a lopásra jobban koncentrálnak, mint az egyéb kényszerbál meghirdetett programokra.
nevemnick
A kormánynak ideje lenne gondoskodnia a jövő tavaszi menekülő útvonaláról
desiro
@durbincs: Anyád nem mondta hülye vagy fiam???
human
@Perwool: Ezt a szavazati jogot nem tudom én sem megemészteni. Orbánnak ezzel sikerült engem is a külhoni magyarok ellen hergelnie. Míg régen örömmel néztem egy-egy műsort a székely magyarokról most ha ilyet látok az első ami eszembe jut, hogy ők szavazhatnak az én és gyerekeim jövőjéről. Orbán mindezt csak számításból tette, hisz még ha csak pár városnyian is mennek el szavazni annak 90%-a fidesz szavazó a statisztika szerint. Százmilliók, milliárdok pár szavazatért? Hol érdekli Orbánt, hisz sem neki sem a fidesznek egy fillérjébe sem kerül a kampány. Minden az adófizetők és egyben az ellenzékiek zsebéből is fizet.
soljanka
A fő probléma itt a "gondolkodni'.

Ez a köcsög álkeresztény is a nyelvét használja az agya helyett.
Perwool
@human: Ha itthon él és viseli a döntése következményeit, az ő pénzéből is üzengetnek Brüsszelnek, fizeti Európa legmagasabb adóterheit, eltart vagy 120 államtitkárt és kiveszi a részét minden egyéb szopásból is, akkor szavazzon! Ha nem, akkor ne döntsön az én sorsomról! Ők szavazhatnak levélben, a külföldön dolgozók mehetnek a nagykövetségre szavazni, vagy mehetnek a picsába. Tök igazságos, nem igaz?A határon túli kettős állampolgárok elsöprő többsége a médiából tájékozódva a csodálatos eredményekről lelkes Orbán szavazó lett, a külföldre távozottak meg valószínűleg utálják a Orbánt, mint az idegen xart.Gondolom ezért szavazhatnak csak a románok levélben.
Ez a kettős állampolgárság érdekes kicsit! Az ország valami zűrbe keveredne és mozgósítania kéne. Tekintve, hogy nincs kétféle állampolgárság, meg ugye a szavazati joggal kötelességek is járnak, értelemszerűen mindenkire vonatkozna a hadkötelezettség. Előttem a kép, mikor vonulnak be a magyar újoncok, Munkácson, Kolozsváron, Újvidéken.. Az már csak a hab a tortán, ha esetleg az egyik magyar kisebbséggel rendelkező állam lenne az ellenség. 2 sorban állnának a behívottak, egyikbe a barát a másikban az ellenség!
Nem minden aspektusa volt kellőképp átgondolva ennek a kettős állampolgárságnak. Persze nem is ez volt a cél, csak pár százezer szavazat...
human
És ha már megvan az egységes Kárpát-medence akkor majd jön Mészáros és teleönti betonnal úgy, hogy a fáknak a koronája se látszódjon ki.
kokopelli
..volt alkalmam ezt a pofátlan "álcsuhást" egy külföldi TV-ben" is megcsodálni!
Lejjebb csak a bányászbéka 3,14-csája van! Kárpátmedencézik? A neje
medencéjével kellene foglalkoznia!
A barom... "vizet prédikál,de a bort a hívők egészségére issza!" :=(
human
@Perwool: Fontos megjegyezni, hogy a külhoni magyarok közül nem tudjuk mennyien orbánisták. Úgy néz ki a többség azért nem akar beleszólni az életünkbe. Annyi biztos, hogy akik úgy érzik élnek a szavazati jogukkal azok mind fidesz szavazók. Itthon is a fidesz szavazó sokkal jobban mozgósítható, mint akik nem szimpatizálnak a fidesszel.
Számokban 2014
levélszavazatok száma: 128 378
ebből fideszre szavazott: 122 588 (95%)
A külhoni magyaroknak ez kis része, de magyar viszonylatban 5 kisvárosnyi tisztán fideszes szavazat.
Peller Anikó
"A gyermekvállalás terén van még javítanivaló"

Van baromagyú. A Föld tragikusan, végzetesen túlnépesedett. Minden problémánk abból származik, hogy exponenciálisan nő az emberiség létszáma, népvándorlás, felmelegedés, környezetszennyezés, a fajok kipusztítása.

Itthon meg kellene becsülni a tanult, tapasztalt dolgozni akaró munkaerőt és nem a hazug gyerekcsináló gyerekgyárakat pörgetni a hangzatos semmiért. Hiszen mindenki menekül ebből a tetű (vezetésű) országból.
Hellcat
Mondjátok pont ti bazdmeg akik megosztottátok az egész országot?
Nessy
nekem a melegben mindig vad ötleteim támadnak.
Miután a szüleim is még az Osztrák - Magyar Monarchiában születtek, voltak kis gyerekek, én kérném az osztrák állampolgárságot! Még németúl is tudok, és az édesanyám, sőt a nagymamáim leánykori nevét is tudom. Szavazni nem óhajtok, csak az osztrák minimál nyugdíjat kérem!
Na, megyek zuhanyozni! :-))
CsipkeRózsa
Mivel Orbán csak Magyarország minielnöke, a kormány csak Magyarország kormánya, gondolkodjanak csak Magyarország egységében. Senki nem hatalmazta fel őket a kárpát-medencei gondolkodásra.
kokopelli
@human: ..nekem van alkalmam lépten-nyomon magyar munkavállalókkal
beszélgetni! Bevásárlásnál,városi ünnepeken sörsátorban,a gyere-
kek focizásánál,de állítom neked hogy annak ellenére csak a ma-
gyar állampolgárságuk van meg,ß@rnak hazamenni,vagy a követ-
ségre ill. konzulátusra utazni! Inkább senkire sem!
Igazad van,mert van olyan érzésem,hogy a gyermekeik már nem is
fognak érdeklődni a szülők mostani dolgai iránt! Sokan már a máso-
dik utódot is kinn "kapták" meg! Pluss még egy biztosítás! :=)
human
@kokopelli: Ha jól értem te a magyar vendégmunkásokról beszélsz. Nem csodálom, hogy nem élnek a szavazati jogukkal, hisz Orbán direkt nehezíti meg nekik ezt az alapvető jogot. Én valahol megértem, hogy haragszanak az országra, ami hatalmon tart egy gecit és udvartartását.
Jozefina
Szavazni mindenkinek kellene, hiszen orbán csak így lenne leváltható. Egyenlőre bárkire, csak ne orbánra és ne a fidesz-kdnp listára!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.