A brit munkáspárt vezető képviselői szerint Nagy-Britanniának a brexit után is benn kell maradnia az uniós belső piacon és a vámunióban is.

Nagy-Britanniának az Európai Unió egységes belső piacán és a vámunióban kell maradnia a brit EU-tagság megszűnése után is – írták vasárnap megjelent nyílt levelükben a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezető képviselői.

A levelet, amely a párt vasárnap kezdődött éves kongresszusára időzítve jelent meg a The Observer című baloldali vasárnapi brit lap online kiadásában, a Labour többtucatnyi alsóházi és európai parlamenti képviselője, valamint munkáspárti polgármesterek írták alá.

A szerzők szerint a Konzervatív Párt vezette brit kormány a brit EU-tagságról tartott – a kilépést pártolók által 51,9 százalékos arányban megnyert – tavalyi népszavazás "szűkös többségű" eredményét arra használja fel, hogy a Brexit szélsőséges változatát valósítsa meg és bűnbaknak tegye meg a külföldi EU-munkavállalókat.

A brit Munkáspárt szerint a brexit után is benn kell maradni a vámunióban

Fotó: pixabay.com CCO

A népszavazáson senki nem voksolt saját maga vagy családja elszegényedésére, munkahelyének, jogainak és megélhetésének veszélyeztetésére, vagy a jövő nemzedékek lehetőségeinek szűkítésére – áll a nyílt levélben.

Az aláírók szerint a Munkáspártnak egyértelműen le kell szögeznie, hogy nem az EU-bevándorlók tehetnek a brit reálbérek csökkenéséről, a munkahelyek biztonságának megingásáról és a közszolgáltatások túlterheltségéről.

A nyílt levél szerzői szerint a kongresszuson a Munkáspártnak kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy ha kormányra kerül, Nagy-Britannia az EU egységes belső piacán és a vámunióban marad, "nem kizárva semmiféle opciót arra, hogy ezt miként éri el".

A konzervatív párti brit kormány a brit EU-tagság megszűnésével együtt ki akar vonulni az Európai Unió egységes belső piacáról és a vámunióból is. Érvelése szerint ugyanis ha Nagy-Britannia fenntartaná tagságát ezekben az integrációs szerveződésekben, ahhoz olyan feltételeket kellene teljesítenie, mintha ki sem lépett volna az EU-ból. E feltételek közé tartozna mindenekelőtt az unión belüli szabad munkaerőmozgás elvének további érvényesítése brit részről, ezt viszont London határozottan elveti.

Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorának nyilatkozva a Labour brightoni kongresszusának helyszínén a párt képviselőinek felhívására csak annyit mondott, hogy odafigyel párttagok szavára, de nem vállalt egyértelműen kötelezettséget arra, hogy kormányzati pozícióban az unió belső piacán és a vámunióban tartaná Nagy-Britanniát.

Kitérően úgy fogalmazott, hogy a Brexit után biztosítani kell a brit gazdaság számára a vámmentes hozzáférést az uniós piacokhoz, de "nagyon gondosan" szemügyre kell venni bármiféle majdani kereskedelmi megállapodás részleteit, annak érdekében, hogy el lehessen kerülni az egyes hazai iparágaknak – például a brit acéliparnak – nyújtandó állami támogatás uniós korlátozását.

(MTI)

(Címlapi kép: pixabay.com CCO)

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kokopelli
Ezek a "ködös" farkak olyanok mint a hülye gyerekek! A sütiből
kiszedik a mazsolát,ha nem lép a papa közbe!Ha a vonat elment
akkor elment! Pont!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Csizmás Kond
...és a munkáspárt hogy is szavazott a kilépéskor ???
kokopelli
Ezek a "ködös" farkak olyanok mint a hülye gyerekek! A sütiből
kiszedik a mazsolát,ha nem lép a papa közbe!Ha a vonat elment
akkor elment! Pont!
Eladott Ország
NEM LEHET VALAKI EGYSZERRE KINT IS MEG BENT IS. Az angolok álma, miszerint a
bevándorlók számának csökkentése révén több pénz jut az NHS ( Állami Egészségügyi Rendszer) valamint sok egyéb más – igen költséges – rendszer számára, úgy ahogy van, tévhit. Országos szinten mindössze 4.8% a munkanélküliek aránya. Ez a szám igen alacsony. A bevándorlók számának csökkenésével egy dolgot fognak elérni, mégpedig munkahelyek ezreinek megszűnését, dolgozni akaró és képes munkaerő hiányában. Az angol ugyanis egy igen büszke nemzet, a számukra alantas munkát nem végzik el, inkább folyamodnak segélyhez, mintsem wc-t pucoljanak, vagy kelbimbót szedjenek a téli hidegben. Ez a különc gondolkodásmód vezetett lényegében a Brexithez is. Szerettek volna szabadok lenni, a brit királyságot újra felvirágoztatni. A szabadságot meg is fogják kapni, de semmi nincs ingyen, még nekik sem.A bevándorlók által létrehozott munkahelyek, valamint az általuk befizetett adók mind a múlté lesznek. Hivatalos becslések szerint az Unióból érkező bevándorlók által évente megtermelt bevétel elérte a 2 milliárd fontot. Emellett azonban az országba érkezők munkaerő mindössze 4,5%-a folyamodott valamilyen segélyhez. Majdnem minden, a Brexit mellett szóló érv tévhit csupán. A népszavazás idején a propagandagépezet beindult, az emberek pedig tényleges tájékozódás helyett a bulvárlapok hasábjain megjelent hazugságoknak hittek. Fogalmuk nem volt a valóságról, mellyel talán tízezrek álmát tették tönkre.
lópicigáspár
Lófaszt!!! Erről szól a brexit! Kilépni az unióból! Vám és kereskedelmi téren mindenképp! Aztán egy-két éven belül rádöbbenni, mekkora marhaságot csináltak!!
mackoka46
Egyék csak meg, amit megfőztek. Úgy látom ezek is pávatáncolni akarnak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.