42 százalékos részvétel mellett elég meggyőzőnek tűnik a madridi kormány által érvénytelennek ítélt referendum végeredménnyel.

Az előzetes eredmények szerint a voksoló katalánok körülbelül 90 százaléka szavazott a függetlenségre a vasárnapi referendumon, amit a spanyol kormány illegálisnak nevezett – derült ki Jordi Turull katalán kormányszóvivő hétfő hajnali nyilatkozatából Barcelonában.

Katalónia 5,34 millió szavazásra jogosult polgárából körülbelül 2,26 millióan járultak az urnákhoz, ami 42,3 százalékos részvételt jelent. Közülük nagyjából 2,02 millióan voksoltak az autonóm régió függetlenségére, hozzávetőleg 8 százalék nem támogatta a függetlenséget, a többiek érvénytelen vagy üres szavazólapot dobtak az urnába – ismertette. Tizenötezer szavazat számlálása még folyamatban van, a spanyol rendőrség által lefoglalt szavazólapok tartalmát pedig nem ismerhetik – tette hozzá.

Katalónia: elsöprő többséggel nyertek a szakadárok

Önkéntesek számolják a szavazatokat egy barcelonai szavazóhelyiségben 2017. október 1-jén, a katalán függetlenségről tervezett, és a spanyol kormány által betiltott népszavazás napján. (MTI/AP/Manu Fernandez)

A La Vanguardia című lap internetes kiadása szerint a katalán szavazók 6,8 százaléka nem támogatta a régió kiválását Spanyolországból.

A vasárnapi népszavazáson történt rendőri brutalitás elleni tüntetés jegyében két szakszervezet és több csoportosulás keddre általános sztrájkra szólított fel.

Dolors Lobet, a legnagyobb spanyol dolgozói szakszervezet regionális szóvivője úgy fogalmazott, hogy "ütőképes válaszra" van szükség az elnyomással szemben. Az érdekképviselet emellett hétfő délre tüntetéseket jelentett be a katalóniai polgármesteri hivatalok előtt. Spanyolország másik legbefolyásosabb szakszervezeti szövetsége hétfőn dönt a munkabeszüntetésről.

Jordi Cuixart, az Ómnium Cultura nevű szeparatista mozgalom vezetője szintén általános sztrájkot sürgetett.

Az erőszakba torkolló vasárnapi népszavazáson a katalán kormány adatai szerint 844 ember sérült meg, a legtöbben Barcelonában. A spanyol belügyminisztérium ugyanakkor közölte, hogy az összetűzésekben a biztonsági erők 33 tagja is megsérült.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: MTI/AP/Manu Fernandez

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Donáld Tramp
Piás Juncker és a többiek miért kussolnak még mindig !? Ha Lengyelbe, vagy nálunk történt volna ami tegnap ott már lenác.ztak volna minket ! :P
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Donáld Tramp
Piás Juncker és a többiek miért kussolnak még mindig !? Ha Lengyelbe, vagy nálunk történt volna ami tegnap ott már lenác.ztak volna minket ! :P
justhpeter
Valóban érdekes az Unió hozzáállása.
1magyar
Olyan ez mint amikor a felnőtt gyerek menne otthonról de nem engedik önállósodni.
maci0427
No Comment! nem értek hozzá,így nem is lehet véleményt nyilvánítani ! De majdnem akkora lakossággal rendelkezik mint Magyarország ! 7,5 millió..területe az meg 32 114 km² ! Remélem,hogy Magyarországon nem jut ilyen is az eszébe a "kedves etnikai honfitársainknak " ,mert ötleteik azok aztán vannak...!!!
almalibre
Néhány megjegyzés:
A catalán népszavazás tartalma ellent mond a spanyol alkotmánynak.
A katalán politikusok, akik egyben spanyol tisztviselők, évek óta a spanyol törvények ellen szervezik a tömegeket, ennek ellenére előszőr fordul elő, hogy a spanyol állam fellép ellenük.
Catalonia soha nem volt önálló ország, hercegség, királyság…
A catalánok nem egy elnyomott népcsoport, olyan autonómiával rendelkeznek, amit Erdély még álmodni sem mer magának…
A katalánok már tartokkak korábban is népszavazást, ami azzal az eredménnyel zárult, hogy lakosság fele nem kiván elszakadni.
A mostani szavzás nem csak azért érvénytelen, mert a legfelsőbb bíróság betiltotta. A rendőrség a szavazóhelyiségek jelentős részét lezárta, a szavazó lapokat, urnákat lefoglalták, még a szavazás előtt. A “szavazás” sok helyen az utcákon történt bármilyen kontroll nélkül, mint ahogy a számlálás is csak egy láthatatlan szinházi előadás, amit a legjobban az mutat, hogy állítólag a szavazatok 8%-a a NEM, de aki nemmel szavazott volna, nyílván nem szavazott egy számára kedvezően illegálisnak nyilvánított szavazáson, miért is válta volna bármelyikük értelmetlenül a rendőrséggel való összetűzést.
A rendőri “brutalitásról” pedig csak annyit, hogy már régóta kiérdemelt, szükséges és elkerülhetetlen volt és lesz is…
JAJMÁR
Ha egy kisebbsèg el akar szakadni - most nagy divat a nemzeti èrzület - hagyni kellene. Meggyőződèsem, ha nincs ez a nagy tiltàs, nem ilyen eredmèny születik. De most màr csakazèrtis... ès nem racionàlis, hanem èrzelmi alapon. Èszèrvekkel nem lehet őket meggyőzni.

De szèp pèldàt mutattak összefogàsból :)
maci0427
@almalibre: --- Én személy szerint Köszönöm Szépen ezt a kimerítő és érthető választ ! --- Ebből is látszik az,hogy nem eszik olyan forrón a kását és csak megy az okoskodás és a lázítás-hőbörgés...!
Eladott Ország
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2017/10/tweet.png
A spanyol kormány a lehető legrosszabb módon reagált. Ami tegnap történt, annak sem tegnap, sem soha az életben nem lett volna szabad megtörténnie. Azt kellett látnom, hogy egy kormány a saját népe ellen fordult. A saját rohamosztagait küldte azért, hogy szétverjék a demokráciát. Mert a népszavazás a demokrácia szerves része. A demokrácia nem arról szól, hogy az aktuális kormányfő mit nyilvánít annak és mit nem. A világ tudatába feltartott kézzel álló katalánok és nőket, gyermekeket, időseket, fiatalokat, férfiakat válogatás nélkül, elképesztő indulatokkal, brutálisan bántalmazó spanyol rendőrök égtek be. Mindörökre. Ez nem tűrhető el Európa egyetlen országában sem. Ez semmivel nem magyarázható, soha fel nem menthető erőszak volt. Ahogy olvasom az emberek reakcióit, úgy tűnik, sok spanyol a katalánok oldalára állt. Nyilván nem az elszakadást ünneplik, hanem az erőszak áldozatai mellett állnak ki. A katalánok a testvéreink. Nem szeretném, ha elszakadnának, de amit a spanyol kormány tett velük, az elfogadhatatlan.
almalibre
@Eladott Ország: A democráciának is vannak szabályai, amit az Alkotmány és a Törvénykönyv rögzit. A “demokráciát”, ami nem követi ezen szabályokat, anarchiának nevezzük. Az anarchiát a kormányok a rendőrség (katonaság) bevetésével tudják megfékezni.
A népszavazás egyébként tényleg a demokrácia része, de annak szintén meg vannak a szabályai.
A népszavazás illegalitásáról nem a kormányfő, hanem a legfelsőbb bíróság döntöt.
Egyébként a katalánok már tartokkak korábban is népszavazásokat, ami azzal az eredménnyel zárult, hogy lakosság fele nem kiván elszakadni.
A rendőrség dolga az volt, hogy a szavazó helyiségeket lezárja, a szavazó lapokat, urnákat lefoglalja. Erről mindenki tudott, akik a szavazóhelyiségek és a rendőrség közé álltak, azért tették, hogy a liberélis sajtónak meglegyen a heti témája, a “jogvédő” szervezetek tudják verni az asztalt, és hogy az EU figyelmét felkeltsék.
Egyébként a katalánok már hetek óta hergelik a rendőrséget verbális és fizikai tetlegességgel is.
A mondat: “Ahogy olvasom az emberek reakcióit, úgy tűnik, sok spanyol a katalánok oldalára állt.” – nagy ferdítés. A spanyolok és a spanyolországban élő külföldiek egyaránt elítélik a katalán akciókat.
Eladott Ország
@almalibre: kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2017/10/3000-1024x614.jpg
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2017/10/DLNcMV5XcAEwzE5.jpg
Mint arra több elemzés is rámutat, két lehetősége is lett volna a spanyol kormánynak arra, hogy erőszakmentesen megoldják a népszavazás kérdését. Azonban egyikkel sem éltek. Sem azzal, hogy hagyják őket szavazni, majd később semmisnek nyilvánítják az ott elért eredményeket – amit egyébként most is megtesznek – sem azzal, hogy valóban megakadályozzák a népszavazást. Ugyanis a több ezer kivezényelt rendőr teljes mértékben ellehetetleníthette volna a szavazást, ha akarta volna. A cél a példa statuálása volt. Az, hogy Madrid megmutassa mi jár annak, akik másképp gondolkodik, mi jár annak, aki nem ért egyet a spanyol kormány döntésével. Egész Európa – értem ez alatt a civil lakosságot, ugyanis az országok vezetői többségében némák maradtak – nem a katalán népszavazás mellé állt, hanem a rendőri brutalitás ellen szólalt fel. Az ellen, hogy egy demokratikus ország polgárait gumibotokkal próbálják meg jobb belátásra bírni. Európa számára ebből az ütközetből a katalán nép jött ki győztesen. Ugyanis az erőszakra nem erőszak volt a válasz. Kezüket feltéve, énekelve, vagy épp néma csendben tűrték Madrid ütéseinek súlyát. Egy nemzetként álltak ki demokratikus jogaikért.Két kimenetele lehet a párharcnak. Vagy politikai párbeszédet kezd a két fél, és békés keretek között megtárgyalják a jövőt. Vagy Mariano Rajoy él az alkotmány 155-ös cikkelyével és átveszi a Katalónia feletti irányítást. Ez a megoldás valószínűsíthetően tankok bevonulását és egy esetleges fegyveres konfliktus kirobbanását eredményezné. Bízzunk benne, hogy a történelem nem ismétli önmagát és Spanyolország nem lesz újra színtere egy polgárháborúnak. Nem lesz újra szemtanúja annak, hogy nemzet a nemzet ellen fordulva örök érvényű sebeket ejt családok millióin.
1magyar
Ennél békésebben már nem fejezhetik ki az akaratukat a katalánok! Spanyolok jobban örülnének egy forradalomban? Jugoszláviában is 10 évig harcoltak a válásért - az jobb lenne?
A békés megoldást nem szeretik a spanyolok?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.