Végveszélybe kerülhet egy tervezett uniós szabály miatt az egykori Nyugat-Berlinben kifejlesztett török gyorsétel, a döner – írta csütörtökön a Bild című német lap.

Nekimegy az Unió a dönernek
Fotó: Pixabay

A beszámoló szerint az Európai Parlament (EP) környezetvédelmi bizottsága a Zöldek és a szocialisták nyomására kezdeményezte, hogy az egészségi kockázatok miatt tiltsák meg a foszfát használatát a dönerhús-gyártásban. Amennyiben az EP elfogadja a bizottság álláspontját, az egész ágazatot végveszélybe sodró döntés születhet decemberben.

Az élelmiszeriparban széles körben alkalmazott foszfátot a vízmegkötő tulajdonsága miatt használják a dönerhús-gyártásban, az anyag nélkül kiszáradna és szétesne a nyársra rétegzett hús. Betiltásával "összeomlana a dönerhús-gyártás" – mondta a Bildnek Renate Sommer, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) egyik EP-képviselője.

Az egészségpolitikára szakosodott képviselő pánikkeltéssel vádolta a Zöldeket és a szocialistákat, és rámutatott, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) adatai alapján a foszfátbevitel napi 4200 milligrammig veszélytelen, egy adag dönerhús pedig mindössze 134 milligramm foszfátot tartalmaz.

A politikus kiemelte, hogy "az uniós állampolgárok a dönerfogyasztás révén egy év alatt legfeljebb annyi foszfátot visznek be szervezetükbe, mint amennyit másfél liter kóla elfogyasztásával".

A Bild hozzátette, hogy az EP más húskészítmények esetében 2014 óta engedélyezi a foszfát használatát, ami az jelenti, hogy az uniós parlament "diszkriminálja a dönert".

A lap szerint az EU-ban naponta 500 tonna dönerhúst értékesítenek, és ennek 80 százalékát Németországban állítják elő. Az ágazat 110 ezer embernek ad munkát.

A nyárson sült hússal töltött szendvicset a hagyomány szerint egy anatóliai bevándorló, Kadir Nurman vette fel először az étlapra a nyugat-berlini belvárosban, a Bahnhof Zoo mellett működő falatozójában 1972-ben. A hús mellett akkor még csak hagyma és saláta volt a zsömlében, de az új fejlesztés így is óriási sikert aratott, és végül a másik klasszikus berlini gyorsételnél, a curryvel és paradicsomszósszal ízesített kolbásznál – a currywurstnál – is nagyobb karriert futott be.

A Magyarországon döner kebapként is ismert szendvicsre egész iparág épült, amely törökök – illetve török bevándorlók – ellenőrzése alatt áll. A dönerrel foglalkozó európai török cégeknek külön érdekképviseletük is van, a berlini székhelyű ATDID.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
cs.n.
Mindig megy a nyafi, hogy ezt se együnk, azt se együnk, az unió még elég visszafogott is a magyar kormányhoz képest. Régen csak természetes eredetű ételt evett mindenki, mégse éltek feleaddig se, mint a mai emberek. Akit nem vitt el egy járvány, vagy háború, vagy éhínség, annak se sok esélye volt, hogy kihúzza vagy 40 éves koráig, még párszáz éve sem. Mi meg itt rinyálunk, hogy megmérgeznek minket adalékanyagokkal.
mackoka46
El a kezekkel a kebabtól. Az EU orbánccal és a jogállammal foglalkozzon. Ezek az ócska despoták nagyon ártalmasak az egészségre. Hányan, de hányan kapnak sztrókot miattuk nap, mint nap. Jó pár informatikai eszközti is tönkre tesz a geci galeri.
namihami
Eddig is többre becsültem 20 deka melegkolbászt, kenyérsarkával és TORMÁVAL (már ahol még tudnak adni). Maradok annál...
kokopelli
@namihami: sajnos a Gesundheitsamt évek óta figyeli a,hogy a forgónyársa kerülő
15-20kg un.dönerhús már majdhogynem bizonyos százalékban "döghús",de ha nem,
akkor is a csekélyforgalmú üzleteknél akár 5-6 óráig is forog a nyárs a baktériumok-
nak kedvező 40-50 C°-al a legbelső rétegekben! Én pl. nem eszem többet az adás óta!
Van más is a töröknél,ami legalább olyan jól izlik! Kinek a pap,kinek a papné! ;-)
namihami
@kokopelli: Engem sose vitt rá az éhség, hogy ilyet egyek. A Ganz-Mávaggal szembeni ""kínai piacon"" volt szerencsém látni ezt az ételcsodát (évekkel ezelőtt, amikor még volt ott piac) és már akkor és ott eldöntöttem, hogy maradok a Nagyvárad téri hentes melegkolbászánál. Lásd mint fent.
A kedvem elvételéhez , többek között, az általad leírtak is nagymértékben járultak hozzá.
surdilloFUJT
@namihami: Lehet,ha tudnád,hogy a "melegkolbászodban"mennyi börke,köröm,és egyéb ujrabedarált lepépesített hulladék van,nem igy nyilatkoznál!!!
quadrocopter
Görbe uborka effektus!

Inkább azzal foglalkozzatok, hogy mikor vonjátok meg a lét a Genyó bandájától!
namihami
@surdilloFUJT: Lehet, de egy (viszonylag) ellenőrzött higiéniai és vágóhídi körülmények között készül és hasonló környezetben van megfőzve. Azt, általában, ellenőrzi a NÉHIB. Ezeket a piaci és egyéb helyeken tárolt és elkészített ""specialitásokat"" csak a hasmenés felügyeli. Ezek a török, arab és hasonló kuriózumok ezekkel a feltételekkel a legritkább esetben rendelkeznek.
Ezzel az erővel sem a párizsit, szalámit és a többi felvágottat nem lenne szabad egyáltalán élelmiszernek elfogadni.
fekete
MI az Do"no"r? El tudom kepzelni a gorog,vagy torok moslekot. Itt a tengeren tul is a Hot-Dog
arusok es a tobbi me'g a Mc0Donaldott is fekak aruljak,A legtobb szendvics arulo is,ugyan az.
A kinezetuktol is beteg az ember,nem hogy vegyen toluk valamit.
kokopelli
@namihami: én a kolbásszal nem hasonlítanám össze,mert az a hűtőből
kivéve azonnal aforró vízbe,vagy a sercegő olajba dobják!Egy cca. 15-20kg
os forgónyársat egy "dönergyárból" a helyszinre szállíttatják és azt 5-6 órán
keresztül forgatják egy szmogos belváros standján...hát memtom!
A "Gesundheitsamt" tucatnyi mérést végzett és főleg a gyerekekre tekintettel
kimondta ill. megírta a véleményét,ami átmegy a politikusokhoz,oszt annyi!
Én 20 évet dolgoztam műszaki feladatkörben az élelmezés gyári oldalán,és
a mi előírásaink olyan szigorúak voltak,hogy majd bele "rohadtunk"! ;-)
Csizmás Kond
Ez már mánia. Nem az ételt kell betiltani a néhány szarházi miatt akik a szart is eladnák, hanem amikor engedélyt adnak az élelmiszer árusításra akkor kell megnézni ki képes ehető minőség előállítására. Ez az egész csak ismét a multik kezére játszó szarháziság uniós parancsra.
A zunió nem emberbaráti hanem multibarát...nagytermelő meg rabszolga ez az elv.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.