Egy huszonhét éves gyimesi fiatalembert támadt meg szerdára virradó éjjel egy medve a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor területéről kifelé sétálva. Az áldozat mellkasi sérüléseket szenvedett, állapota stabil.

"Megkarmolta a felsőtestét, még a karját is megharapta" – Medve támadt egy fiatalra Tusnádfürdőn

A fotó illusztráció (Kép: Pixabay cco)

Medvetámadás történt a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor nulladik napján

– erről Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa és a Csíki Területi RMDSZ elnöke számolt be Facebook oldalán szerdán.

Mint közölte, a 27 éves áldozatot beszállították a csíksomlyói kórház fertőző osztályára.

Borboly Csaba sajnálatának adott hangot amiatt, hogy kérésüket, miszerint szállítsák el a hárombocsos anyamedvét – amely már emberre is támadt – nem kezelték felelősségteljesen.

A Székelyhon.ro beszélt a támadás egyik szemtanújával, aki az mondta,

a medve azután támadt rá a férfira, hogy barátaival elindultak a táborból.

Egy taxis még szólt is nekik, hogy vigyázzanak, mert a közelben ólálkodik egy medve.

Egyszer csak nagy morajt halottunk, és láttam, ahogy a medve rászökik a fiatalemberre. Ő leesett a földre, majd a medve velünk szembe fordult, felállt két lábra, aztán ismét rászökött az áldozatra. Megkarmolta a felsőtestét, még a karját is megharapta, majd elszaladt a vadállat.

Ki a felelős a 27 éves férfi sérüléseiért? – tette fel a kérdést az RMDSZ-s politikus, aki szerint pár medveveszélyre figyelmeztető plakáttal, vagy a fiatalokkal ölelkező álmedvével nem lehet megoldani a tusnádfürdői veszélyt.

Az önkormányzati vezető az Agerpres hírügynökségnek azt is elmondta, hogy Hargita megyében jelenleg háromszor nagyobb a medvepopuláció az optimális létszámhoz képest, hiszen körülbelül 1500 medve tartózkodik Hargita megye területén, holott csak 400-nak kellene lennie.

Székelyföldön, valamint a környező megyékben is az elmúlt időszakban megszaporodtak a medvetámadások, amelyek azóta sokasodtak meg, hogy a környezetvédelmi minisztérium 2016-ban betiltotta a populációt szabályozó medvevadászatot is.

Az élelem után kutakodó állatok már annyira megszokták az ember jelenlétét, hogy a lakott területekre is bemerészkednek. Az elmúlt hetekben például a csíkszeredai kórház udvarán fényképeztek le egy medvét bocsaival együtt.

A szakemberek azt tanácsolják a lakosságnak, hogy kerüljék azokat a helyeket, ahol már több medvetámadás volt, és ne próbálják etetni a medvéket még akkor sem, ha barátságosnak látszanak.

A 2017-es állománybecslés adatai szerint Romániában mintegy 6800 medve él, az állomány túlnyomó része, mintegy 5300 példány a székelyföldi Hargita, Kovászna és Maros, valamint a szomszédos Brassó megyében található.

Mindeközben Tusnádfürdő polgármestere,

Albert Tibor a tábor hivatalos megnyitóján kijelentette, hogy nem történt medvetámadás a tábor nulladik napján, és arra kért mindenkit, hogy ne terjesszenek álhíreket, ugyanakkor továbbra is elővigyázatosságra intette a táborozókat.

- írja a maszol.ro korábbi cikke frissítéseként.

A 29. Bálványosi nyári Szabadegyetem és Diáktábor kedden este kezdődött, a rendezvénysorozat vasárnap hajnalig tart.

Forrás: MTI, szekelyhon.ro

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Hírét vette, hogy kezdődik az éves magyar-erdélyimagyar sz@rkeverés és bevadult. Biztos több honi és ottani politikus beszédét hallotta az évek során és egyszerűen megkergült. Elég az eddigi megjelenteken végignézni és a medve viselkedése rögvest érthetővé válik. Még nem is mondható annak a szegény állatnak az állapota a beszédek alapján túlzottan súlyosnak. Az ott felszólalók és a hallgatóság szellemi és erkölcsi állapota sokkal több és nagyobb kétségbeesésre ad okot.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
volvós
...románok, hazudoznak !! A polgimester a tagadta...
babp1982
Ezerötszàz medve? Az szép szám mindet odavezényelni amikor megy a felcsúti kis görcs aztán hajrá medvék megjött a vacsi még egy csontjai se maradjon azt is ropogtassátok el-:)))
Nessy
Hogy volt e medve támadás, vagy sem, kérdezzék meg a macit! Ő a legautentikusabb!
Lehet, hogy meglátta Sziszit, meghallotta, és azt hitte, megtámadta a territóriumát egy ismeretlen vadmarha?
papa.49
Remélem a maci nem kap vérmérgezést a románytól )))))))))))))))))))))))))))
TASzSz
Csak a bocsokat védte... Az az ő területe!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.