Egy huszonhét éves gyimesi fiatalembert támadt meg szerdára virradó éjjel egy medve a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor területéről kifelé sétálva. Az áldozat mellkasi sérüléseket szenvedett, állapota stabil.

"Megkarmolta a felsőtestét, még a karját is megharapta" – Medve támadt egy fiatalra Tusnádfürdőn

A fotó illusztráció (Kép: Pixabay cco)

Medvetámadás történt a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor nulladik napján

– erről Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa és a Csíki Területi RMDSZ elnöke számolt be Facebook oldalán szerdán.

Mint közölte, a 27 éves áldozatot beszállították a csíksomlyói kórház fertőző osztályára.

Borboly Csaba sajnálatának adott hangot amiatt, hogy kérésüket, miszerint szállítsák el a hárombocsos anyamedvét – amely már emberre is támadt – nem kezelték felelősségteljesen.

A Székelyhon.ro beszélt a támadás egyik szemtanújával, aki az mondta,

a medve azután támadt rá a férfira, hogy barátaival elindultak a táborból.

Egy taxis még szólt is nekik, hogy vigyázzanak, mert a közelben ólálkodik egy medve.

Egyszer csak nagy morajt halottunk, és láttam, ahogy a medve rászökik a fiatalemberre. Ő leesett a földre, majd a medve velünk szembe fordult, felállt két lábra, aztán ismét rászökött az áldozatra. Megkarmolta a felsőtestét, még a karját is megharapta, majd elszaladt a vadállat.

Ki a felelős a 27 éves férfi sérüléseiért? – tette fel a kérdést az RMDSZ-s politikus, aki szerint pár medveveszélyre figyelmeztető plakáttal, vagy a fiatalokkal ölelkező álmedvével nem lehet megoldani a tusnádfürdői veszélyt.

Az önkormányzati vezető az Agerpres hírügynökségnek azt is elmondta, hogy Hargita megyében jelenleg háromszor nagyobb a medvepopuláció az optimális létszámhoz képest, hiszen körülbelül 1500 medve tartózkodik Hargita megye területén, holott csak 400-nak kellene lennie.

Székelyföldön, valamint a környező megyékben is az elmúlt időszakban megszaporodtak a medvetámadások, amelyek azóta sokasodtak meg, hogy a környezetvédelmi minisztérium 2016-ban betiltotta a populációt szabályozó medvevadászatot is.

Az élelem után kutakodó állatok már annyira megszokták az ember jelenlétét, hogy a lakott területekre is bemerészkednek. Az elmúlt hetekben például a csíkszeredai kórház udvarán fényképeztek le egy medvét bocsaival együtt.

A szakemberek azt tanácsolják a lakosságnak, hogy kerüljék azokat a helyeket, ahol már több medvetámadás volt, és ne próbálják etetni a medvéket még akkor sem, ha barátságosnak látszanak.

A 2017-es állománybecslés adatai szerint Romániában mintegy 6800 medve él, az állomány túlnyomó része, mintegy 5300 példány a székelyföldi Hargita, Kovászna és Maros, valamint a szomszédos Brassó megyében található.

Mindeközben Tusnádfürdő polgármestere,

Albert Tibor a tábor hivatalos megnyitóján kijelentette, hogy nem történt medvetámadás a tábor nulladik napján, és arra kért mindenkit, hogy ne terjesszenek álhíreket, ugyanakkor továbbra is elővigyázatosságra intette a táborozókat.

- írja a maszol.ro korábbi cikke frissítéseként.

A 29. Bálványosi nyári Szabadegyetem és Diáktábor kedden este kezdődött, a rendezvénysorozat vasárnap hajnalig tart.

Forrás: MTI, szekelyhon.ro

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Hírét vette, hogy kezdődik az éves magyar-erdélyimagyar sz@rkeverés és bevadult. Biztos több honi és ottani politikus beszédét hallotta az évek során és egyszerűen megkergült. Elég az eddigi megjelenteken végignézni és a medve viselkedése rögvest érthetővé válik. Még nem is mondható annak a szegény állatnak az állapota a beszédek alapján túlzottan súlyosnak. Az ott felszólalók és a hallgatóság szellemi és erkölcsi állapota sokkal több és nagyobb kétségbeesésre ad okot.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Hírét vette, hogy kezdődik az éves magyar-erdélyimagyar sz@rkeverés és bevadult. Biztos több honi és ottani politikus beszédét hallotta az évek során és egyszerűen megkergült. Elég az eddigi megjelenteken végignézni és a medve viselkedése rögvest érthetővé válik. Még nem is mondható annak a szegény állatnak az állapota a beszédek alapján túlzottan súlyosnak. Az ott felszólalók és a hallgatóság szellemi és erkölcsi állapota sokkal több és nagyobb kétségbeesésre ad okot.
nezelodo
A medvét is a Soros küldte a magyar emberekre.
wagabund
...""Megkarmolta a felsőtestét, még a karját is megharapta" – Medve támadt egy fiatalra Tusnádfürdőn"...minden rádióban többször is bemondták, hogy ne ingereljék a medvéket, mert szegények meg vannak zavarodva a nagy nyüzsitől..
...erre a medveszélyre rengeteg táblával is figyelmeztetnek...

a medve otthon van, nem érti mit akarnak az élőhelyén...ez is csak szólni szeretett volna(a maga módján) hogy bocs..

asszem Semjén majd jól seggbelövi..
wagabund
..."Az önkormányzati vezető...(..).. azt is elmondta, hogy Hargita megyében jelenleg háromszor nagyobb a medvepopuláció az optimális létszámhoz képest, hiszen körülbelül 1500 medve tartózkodik Hargita megye területén, holott csak 400-nak kellene lennie."...

erről a medvéket is meg kellene kérdezni...megasztán ki volt az a marhanagy eszű tudós(szerű) aki megállapította az optimális 400 egyedes "medvepopulációt"?..

...nemhiába brummogják a medvék, hogy az ember a legnagyobb veszély...ők el vannak nélküle is.
csipetke
Van egy cikk,"Veszélyben van orbán viktor,imádkozzunk érte!".Ezt a cikket nem lehet kommentelni,de itt mondanám,hogy orbánért imádkozzanak azok,akik a fideszre szavaztak,Merthogy orbán is ott van Bálványoson.Bele se merek gondolni,mi lesz,ha a medve megharapja a vezírt,és megfertőződik.Mármint a medve,és majd a románoknak Sorosozni fog az is...
papa.49
Remélem elkapja még a kevlár mellénes, kevlár bugyis szarjankót is !!!
lampa laz
Én felajánlom a mackó mamának és bocsainak a csuti zsirdisznót, már ha egyáltalán beveszi a gyomruk...
volvós
...románok, hazudoznak !! A polgimester a tagadta...
babp1982
Ezerötszàz medve? Az szép szám mindet odavezényelni amikor megy a felcsúti kis görcs aztán hajrá medvék megjött a vacsi még egy csontjai se maradjon azt is ropogtassátok el-:)))
Nessy
Hogy volt e medve támadás, vagy sem, kérdezzék meg a macit! Ő a legautentikusabb!
Lehet, hogy meglátta Sziszit, meghallotta, és azt hitte, megtámadta a territóriumát egy ismeretlen vadmarha?
papa.49
Remélem a maci nem kap vérmérgezést a románytól )))))))))))))))))))))))))))
TASzSz
Csak a bocsokat védte... Az az ő területe!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.