Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn elítélte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Ciszjordánia annektálására tett szombati ígéretét.

Az illiberalizmus urának nem tetszik, ami Izraelben történik

Moszkvai látogatása előtt, az isztambuli Atatürk repülőtéren tartott sajtótájékoztatóján Erdogan leszögezte: Ciszjordánia a palesztinok földje. Minden, amit Netanjahu tesz, ellentétes a nemzetközi joggal, beleértve az ENSZ ide vonatkozó határozatait is – hangoztatta. A török elnök úgy vélte, hogy Izrael a palesztin kérdésben az Egyesült Államokkal a háta mögött "kész helyzetet" akar teremteni. "Sötét jövőt készítenek elő a Közel-Kelet számára" – fogalmazott Erdogan.

Szombaton, három nappal az izraeli parlamenti választások előtt Netanjahu egy televíziós interjúban kijelentette, hogy ki fogja terjeszteni Izrael szuverenitását Ciszjordániára, és nem fog különbséget tenni a tömbben lévő és az elszigetelt telepek között.

A palesztinok Ciszjordánia és a Gázai övezet területén tervezik létrehozni leendő államukat. Ciszjordániában jelenleg mintegy 400 ezer zsidó telepes él. A zsidó telepek létrehozása ugyanakkor a nemzetközi jog, a genfi egyezmény alapján nem jogszerű, ezért nemzetközi megítélésük is vitatott.

Törökország határozott bírálója Izrael palesztinokra vonatkozó politikájának, és hosszú ideje kampányol a Gázai övezet blokádja ellen is.

Forrás: MTI

54 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eriksson
Erdogánnak igaza van A zsidók a palesztinok ősi földjén alapítottak államot, majd teljesen kiszorították őket.
kuruc.info/galeriaN/egyeb/wfejlodoizrael.png
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
a sok buta fityesz-birka persze észre sem veszi, hogy Orbán két haverja! =))
Jozefina
Pont Putyin beszél erről, aki elfoglalta a Krim-félszigetet???!!! És még ki tudja mire lesz képes a kgb ügynöke!!!???
Eriksson
Erdogánnak igaza van A zsidók a palesztinok ősi földjén alapítottak államot, majd teljesen kiszorították őket.
kuruc.info/galeriaN/egyeb/wfejlodoizrael.png
Eriksson
@Jozefina: Mire gondoltál? Mintha nem ehhez a cikkhez illene a hsz-od.
nemfideszes
@Eriksson: Javaslom mielőtt baromságokat irkálsz tanulmányozd a történelmet. Kezdd mondjuk a Krisztus születése előtti 13. századtól, amikor még nem hogy Palesztina de még palesztinok sem voltak, csak nyugatról érkező filiszteusok, akik folyamatos háborúban álltak a már ott élő héber (zsidó) törzsekkel.
csak úgy....
@Eriksson: Szerinted miért van igaza Erdogánnak? Bizáncot 330 ban alapították Krisztus után és 1453 ban foglalták el a törökök , az több mint 1000 év! Nálad hol kezdödik az "ösi föld" joga ?
Zsidók, már Krisztus elött éltek Palesztínában ,ha minden igaz még Jézus is zsidó volt és elötte salamon,dávid meg a jó isten tudja,hogy mennyi zsidó uralkodó. A teóriád szerint a tereket nem köne kibaxarintani Konstantinápolyból? (Istambul)
Eriksson
@nemfideszes: Ismerem a történelmet. A zsidók állítják, hogy az az ők ősi földje. De ez a mai napig nem igazolódott be bizonyított tényként. Olyan kutatásokról is hallottam, amelyek Arábiába, Mekka környékére teszik a zsidók őshazáját.
kokopelli
@nemfideszes: Őt a tények nem zavarják! (;-)) A világ francia gyarmatairól prédikált,elfelejtve,
hogy az örökös ellenfél Anglia a "kanakok szigeteitől" (Új Zéland mögött) Ázsián,Európán és
Amerikán keresztűl Alaszkáig terpeszkededtek!.. a vöröshajú szeplős fehérbőrű gyarmatosítók! Ráhagytam! Az "Anglia fölött nem nyugszik le a nap!"-nem francia mondás volt! Még Hawaii-n is
is márványtábláztak a szerencsétlenek,hogy ott is voltak!A kutatások?Megfogtad őt,oszt annyi! (;-))
Eriksson
@csak úgy...: Ne terelj okoska. Nem Jézusról van itt szó, és nem a születésétől számítják a zsidóság létezését.
De olyat is hallottam, hogy zsidók nem is voltak addig, amíg Jehova meg nem térített néhány arabot, akik részt vettek a 40 évig tartó sivatagi körmenetben.
Eriksson
@nemfideszes: @csak úgy...: Ha az Egyiptomból való kiűzetést vesszük alapul, a Vörös tengeren átkelve miért ne telepedhettek volna le Mekka környékén? hu.maps-saudi-arabia.com/img/0/mekka-sza%C3%BAd-ar%C3%A1bia-t%C3%A9rk%C3%A9p.jpg
csak úgy....
@Eriksson: Édes jó Istenem! Remélem szólsz,ha a sok "de olyat is hallottam " közül bírsz választani...
Fogadok,hogy aról nincs emléked,hogy a kedves nejed,április 4.én milyen színü bugyit viselt,de minket el akarsz meríteni az ókorba...
CsipkeRózsa
@RonaGyuri: Netanyahu, Erdogan és Orbán legfeljebb nem hármasban fog kávézni.
nemfideszes
@Eriksson: Mindenesetre előbb voltak azon a területen mint a filiszteusok. Bár az akkori filiszteusokhoz semmi köze a mai palesztinoknak, csak a nevüket örökölték. A filiszteusok tengeri népek voltak, amit héberül "pelistim"-nek neveztek. Innen a palesztin, illetve Palesztinia elnevezés. Azaz még a nevüket is a zsidóktól kapták. Ráadásul a zsidó "állam", mint királyság is előbb jött létre (Kr.e. 1023). Aztán a zsidók rómaikkal történő csatározásinak eredményeként a rómaiak bosszúból Judeát átnevezték Palesztinának. Szóval akárhonnan nézem, a mai iszlám vallású palesztinoknak vajmi kevés joguk van azt mondani, hogy az az Ő ősi földjük. Már ha azt vesszük, hogy az iszlám vallás csak a 7. századtól létezik.
Kr.e. 1023 kontra kr. u. 7. század...
Eriksson
@nemfideszes: Így is lehet igaz. De azt te is tudod, hogy az arabok meg a szemiták testvérek. S a mai napig azért nem állják egymást, mert Isten a zsidóknak ígért kánaánt. Legalábbis a zsidó hitrege szerint ez a föld az, melyen most élnek.
Eriksson
@nemfideszes: 15:40
Nem volt olyan egyszerű a helyzet, sokkal, de sokkal régebbi és bonyolultabb, mint ahogy azt gondolod.
Íme a lehetséges történet: www.kislexikon.hu/zsidok.html
Csizmás Kond
@nemfideszes: Minden esetre mint zsidók nem régibbek nyolcszáz évnél...a többi csak lopott történelem.
CsipkeRózsa
"Júdeából Palesztina

Bár a rómaiak Kr. u. 70-ben, az első zsidó háború csúcspontjaként lerombolták Jeruzsálemet és a Templomot, sem az anyaországban, sem a diaszpórában nem került sor zsidókat és a zsidó vallást kollektíven büntető és elnyomó intézkedésekre. Eltekintve attól, hogy a zsidó felkelés leverése után hatalomra jutó Flavius-dinasztia bevezette a zsidóadót, amit minden „zsidónak és zsidó módra élőnek” nemre, korra, státuszra való tekintet nélkül be kellett fizetnie a római államkincstárba, a zsidók szabadon gyakorolhatták vallásukat. Egészen más volt azonban a helyzet Kr. u. 136-ban, a Bar Kochba vezette felkelés leverése után! A csak Júdeára – vagyis egy körülbelül Vas és Zala megyényi területre – korlátozódó lázadás több mint három éven keresztül a fél római hadsereget lekötötte, ami érthető módon felbőszítette a zsidókkal amúgy sem rokonszenvező Hadrianus császárt. A görög vallás, filozófia és különféle pogány misztériumok iránt rajongó imperátor sokszorosan állt bosszút a nagy nehezen legyőzött zsidókon: Júdeát szinte teljesen elpusztította; a zsidó civil lakosságot tömegesen adta el rabszolgának; betiltotta a Tóra olvasását, a rabbivá avatást, de még a zsidó módra történő házasodást is; Jeruzsálemet – melynek nevét Aelia Capitolinára változtatta – római rítus szerint újraalapította, kitiltva onnan az összes zsidót; és végül, a tartománynak a Syria Palaestina (Szíria Palesztina) nevet adta."

www.hetek.hu/hit_es_ertekek/201712/kik_azok_a_palesztinok
Csizmás Kond
Izráel egy mesterséges ország, olyan mint szlovákia vagy románia vagy akár amerika. Minden ilyen hatalom csak a támogatók árnyékából mer hetvenkedni.
kokopelli
@CsipkeRózsa: Tudod ez általában úgy van az egybiteseknél, a zsidók,azok Izrael,és előtte
majd 2000 évig nem is léteztek!Már az iraki háborúnál is mentek a neten a viták! Egyszerűen meg-
vettem Mary Pat Fisher iró "A mai vallások" című könyvét (igaz hogy csak 450 oldal,de A4-es for-
mátumú!Érdemes elolvasni a vitákban szereplő vallások történetét,mert úgy legalább megbizonyo-
sodik,a régi mondás:"Ha az emberek csak ahhoz szolnának hozzá,amit ismernek,akkor elviselhe-
tetlen a csend!" Amennyiben az ember inteligens másvallásúval beszélget,akkor tényleg csak néz
a lyukon,hogy milyen baromságokat (gyűlöletet) kapnak készpénzként eladva,már gyerekkorban
is!Csak egy pálda: Egy villamosmérnök török születéssel,a Siemensnél elmondta,hogy a moszle-
mek ( az inteligensebbek),Jézus Krisztust tisztelik,mert ő úgy mint Mohamed ,profétának számít!
stb...stb!...
...én a könyvet a G.W.Bush és a Vaslady kamu háborújának elején vettem meg! (a neokonzervatív
szemetek hadbalépésének idején)!
nemfideszes
@Eriksson: Szóval neked, mint kereszténynek a Biblia nem több mint "zsidó hitrege"... hát csak gratulálni tudok.
Amúgy akár honnan nézed azon a területen az első államot i.e 11. században a zsidók hozták létre. A különböző, már ott lévő, és azután érkező népcsoportok, így az arabok is csak elszórt törzsekben éltek.
tortenelemcikkek.hu/node/616

Ilyen alapon Magyarország az avarok ősi földje, milyen szerencse hogy kihaltak illetve beolvadtak más népcsoportokba, máskülönben most mi is harcolhatnánk velük a Kárpát medencéért...
nemfideszes
@Csizmás Kond: Te magadtól vagy ekkora hülye vagy segítenek?!
"Minden esetre mint zsidók nem régibbek nyolcszáz évnél"
Olvasd már el legalább a bibliát te szerencsétlen, ha már nem jártál iskolába!
Amúgy Jézus is zsidó volt, csak szólok...
Eriksson
@nemfideszes: Most megint jól kiforgattad a szavaim. Csak gratulálni tudok a csalafinta észjárásodhoz.
nemfideszes
@Csizmás Kond: "Izráel egy mesterséges ország, olyan mint szlovákia vagy románia vagy akár amerika. Minden ilyen hatalom csak a támogatók árnyékából mer hetvenkedni."

Mondd csak Amerika mint a világ legerősebb gazdaságával és hadseregével rendelkező ország, kinek az "árnyékában mer hetvenkedni"? De Izrael is lelépte az egyesített arab erőket, csak 6 nap kellet nekik hozzá...
Megértem, hogy frusztrált vagy de a problémáddal keress fel inkább egy pszichiátert, talán az tud segíteni a kisebbségi komplexusodon.
Csizmás Kond
@nemfideszes: ...te mint okoska, idézz egy olyan akármit ahol az ezerkétszáza évek előttről úgy emlegetik azt a népet mint zsidók...és ne téveszd össze a judeaiakkal mert bár onnan kölcsönözték a nevüket és vallási hovatartozásukat az egy helységből származó megnevezés volt...mert judeába sem mindenki volt egyforma...
...és biblia...te láttál egyáltalán bibliát vagy csak pattogsz mit a kecskeszar ?
...ja és Jézus...ő Betlehemben született ami akkor palesztin terület volt római fennhatósággal...most dönt el mi volt.
nemfideszes
@Eriksson: "S a mai napig azért nem állják egymást, mert Isten a zsidóknak ígért kánaánt. Legalábbis a zsidó hitrege szerint ez a föld az, melyen most élnek."
Pontosan hol is jelenik meg az, hogy Isten a zsidóknak ígérte Kánaánt? Mózes, Ószövetség, mond neked valamit?
Az általad leírtak első fele benne van a Bibliában. Erre írod a második mondatodban, hogy az "zsidó hitrege"...Szóval szó sincs semmiféle "kiforgatásról".
Csizmás Kond
@nemfideszes: Amerika csak esetleg hadilag a legerősebb, és az is úgy hogy ha az ilyen izraelek meg mások melléállnak.
...és komplexus...az mindig annak van aki másikon vezeti le a pszichés bajait...mint te itt...
Eriksson
@nemfideszes: Kösz a kioktatást, de a te állításod csak egy kósza verzió a lehetségesek közül. Lehet, hogy olvastál valahol valamit, s az azóta a te meggyőződésed.
Tulajdonképpen nem is mondtál semmi érdemlegeset, csupán Csizmást és engem kritizálsz a témához nem tartozó szövegek beszúrásával.
csak úgy....
@Csizmás Kond: @Eriksson: tikteket egymásba köne dugni.
Csizmás Kond
@csak úgy...: ...gondolom ez a mániád...
nemfideszes
@Csizmás Kond: Mondom, hogy hülyébb vagy mint a sokéves átlag...
A zsidó vallást nevezik judaizmusnak, innen a júdeai elnevezés. De ugyan úgy használatos a héber vagy az izraelita elnevezés. Ezek ugyan azt a népcsoportot takarják, a zsidókat. A "zsidó" elnevezés kr.e. (gyengébbeknek Krisztus születése előtt) 538-tól, a zsidók babilóniai fogságától vált elterjedté.

"ja és Jézus...ő Betlehemben született ami akkor palesztin terület volt római fennhatósággal...most dönt el mi volt."

Talán olvasd el a korábbi hozzászólásomat. A zsidó-római háború eredményeként a győztes Hadrianus római császár neveztette át egész Júdeát Palesztínává. Amúgy semmi köze a mai Palesztín néphez, már csak azért sem mert az iszlám vallás csak kr.u. (Krisztus születése után) 6. századtól terjedt el.
Jézus idején a rómaiak helytartójaként Heródes zsidó király uralkodott. Betlehem pedig Júdea része volt.
De mit vesződök én egy tudatlan bocskoros paraszttal. Olvasd el a Bibliát vagy estin végezd el a 8 általánost, nem én fogom neked megtanítani a történelmet! További jó erőlködést...
nemfideszes
@Eriksson: "de a te állításod csak egy kósza verzió a lehetségesek közül."
Az én állításom az amit a Bibliában olvastam, amit a tanáraim tanítottak a történelem órákon, valamint az amit neves történészek publikáltak a témával kapcsolatosan. Szóval nem engem kell megcáfolnod hanem a Bibliát és ezen történészeket... ha elég felkészülnek érzed magad hozzá akkor nosza rajta kezdheted...

"a témához nem tartozó szövegek beszúrásával."

A cikk Izraelről szól, a cseverészésünk szintén Izraelről, illetve a zsidókról szól, pontosan milyen általam beszúrt szöveg nem tartozik a "témához"?!
Csizmás Kond
@nemfideszes: ...és ki nem szarja le hogy te mit mondasz ?
...és juda...vazze ...tehát előbb volt a judaizmus amiről majd elnevezték judeát...életemben nem hallottam ennél nagyobb marhaságot...
...és biblia...mongyuk ha beleolvasgatnál a szóértelmezésbe esetleg rájönnél hogy mi az és mit jelent, és hogy meddig nyúlik vissza az eredete, mi volt azoknak az írásoknak a neve stb...de te az elteltségedtől még az orrodig sem látsz.
nemfideszes
@Csizmás Kond: "Amerika csak esetleg hadilag a legerősebb"

Csak, hogy ne vádolhass elfogultsággal:
www.origo.hu/gazdasag/20181105-elkepeszto-video-hat-evtized-gdp-legerosebb-gazdasag.html

Veled ellentétben nincsenek pszichés problémáim, csak próbálok egy kis tudást önteni a fejetekbe... de látom reménytelen.
Csizmás Kond
@nemfideszes: ...éééértem szóval tanítasz...
nála a jelszó, hogy tanulni soha sem késő, viszont amiket itt előadsz azokat én már nagyonrég megtanultam...
Commenter
@csak úgy...: erdogánt kellene kitenni a hatalomból, ahogy itthon orbánt, és ha már olyan nagyon csodálják egymást összezárni őket valami 2x2nm-es cellában.
nemfideszes
@Csizmás Kond: Ahogy Eriksson haverodnak is írtam, csak azt írom amit többek közt a Bibliában olvastam... ha te, mint a kereszténység nagy védelmezőjének a csuti parasztgyereknek lelkes híve, leszarod ami abban áll, hát lelked rajta. A társadalom értelmesebb része pontosan tisztában van vele, hogy nektek amúgy semmi közötök a kereszténységhez.

"...és juda...vazze ...tehát előbb volt a judaizmus amiről majd elnevezték judeát...életemben nem hallottam ennél nagyobb marhaságot..."

Szóval magyar törzsekről csak Magyarország létrejöttét követően lehet beszélni. ...hát te tényleg egy nagy marha vagy...

A "mongyuk" pedig helyes "mondjuk"... mondom öreg, irány az általános iskola... aztán majd beszélgethetünk.
Csizmás Kond
@nemfideszes:...összevissza zagyválsz ...nem tudod elkülöníteni a beteges gondolataidat a mások által írtaktól...
ez a stílus már nem az én asztalom...pá
advocat
Tipikus eset, amit lehet Jupiternek...?
Aki Én
@Csizmás Kond: Jó ez a ,,pá"
Ezt végső ,,aduászként" szoktad bevetni, mikor már a sarokból nem tudsz mit mondani?
Minek mész bele ilyen vitákba, nem tanulsz?
Csizmás Kond
@Aki Én: Így van, ez a végső aduász a süketek ellen.
Eriksson
@nemfideszes: A Bibliát emberek írták. Fogalmunk se lehet róla, hogy hányszor fordították, értelmezték, másolták ezer évek óta. Lehet hogy mára már homlokegyenest másról van szó benne, mint az eredeti Szent Bibliában, amely úgy tudom, eredetileg arámi nyelven íródott.
csak úgy....
@Eriksson: a 10 parancsolatról mi a véleményed,ha már a bibliát fikázod!?
Csizmás Kond
@CsipkeRózsa: A biblia egy másolt iratgyűjtemény. Eredeti nyelve nincs csak a ma ismert változata. A bibliában megjelent minden leírás kezdve az eredettől az újszövetségig már leírt tartalmak voltak, és a megmaradás vagy az akkori és ottani megérthetőség szükségletéből íródtak át olyan nyelvre amire akkor át tudták fordítani a szerkesztői...és bár nagyon sok írás héber nyelvű a nyelvtana mégis görög vagyis majdnem szó szerint írták át az akkád, a sumér , a gilgamesz eposzok, görög fordításos változatát.
Eriksson
@CsipkeRózsa: Köszi a kiegészítést, az ember mindig tanul. De mint olvasom, is, is.
Eriksson
@CsipkeRózsa: Az az igazság, hogy én hobbiszinten mindent megnézek, meghallgatok, ami Bibliából kiolvasható, kikövetkeztethető, vagy az ősi történésekkel való kutatásokkal kapcsolatos. Már ami a jutyubon elérhető.
Nos, azok a feltevések, melyek a régi-régi dolgokról látnak napvilágot, korántsem egyértelműek. Egyik kutató ezt mondja, a másik kutató mást, és így tovább.
Most belinkelek neked egy, az Özönvíz legendájával és a Frigyláda létezésével kapcsolatos filmet, amely válaszokat próbál találni a Bibliában is emlegetett eseményekre:
www.youtube.com/watch?v=Hu2Xnd7HZ5U
Mindez azt bizonyítja, hogy több ezer év távlatábol nagyon sok minden nem egyértelműa amit a Biblia állít.
CsipkeRózsa
@Eriksson: ma, 18:45

Egy film, nem a Biblia olvasása, a Bibliát inkább a Biblia-magyarázókra hagyd.

Te is írod, hogy "válaszokat próbál találni a Bibliában is emlegetett eseményekre", vagyis próbál.
Eriksson
@CsipkeRózsa: Épp azt akartam mondani, hogy ha csak olvasom a Bibliát, akkor a saját véleményemre, belátásaimra hagyatkozom. A kutatók mégiscsak közelebb tudják hozni a valóságot.
Az, hogy próbál, szerintem az a megfelelő kifejezés, mert a valódi kutatási eredmények nem biztos, hogy egybeesnek a Bibliában leírtakkal. Mint írtam 13:31-kor.
Azért, ha van egy kis időd, nézd meg a belinkelt filmet, igen érdekes.
CsipkeRózsa
@Eriksson: Köszönöm a linket, megnézem, a kedvencekbe tettem. Amit eddig láttam a Frigyládával kapcsolatban, mindegyik kérdőjelesen állítja be a hollétét, de a létezését nem cáfolja.
kokopelli
@CsipkeRózsa: Húsz mondatban el lehet mondani ,hogy moszlém vallás t.k. Ismael elzavarásával
kezdődött,aki Abrahám és szolgálólánya Hagar (másodfeleség) fia volt,mert az asszony Sarah már
öregecske lett,és a sajátszülött fia Isaak lesz a papa követője! Ismael útnak eredt és a sivatagban
építetett egy Mekkát,ami a moszlemek zarándokhelye lett a "Kaaba"-val,amit "Cube"-nek is titulának!
Aszongyák a hívő törökök,hogy minden valamirevaló férfinek egyszer az életében el kell zarándokol-
ni a "Kaabá"-hoz! Ilyen baromságon vitatkozni!Meg kell kérdezni egy értelmes törököt! Nem gondoltam,
volna,hogy az Erdogán ilyen gyökér!...vagy csak valami vitát akar kezdeni?...Egy apa gyermekei...!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.