Nem sikerült áttörést elérnie és képviselőt bejuttatnia az ukrán parlamentbe a kárpátaljai magyarságnak a vasárnapi előrehozott törvényhozási választáson, amelyen a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) szerint mind a kampány idején, mind a szavazás napján számos visszaélés és csalás történt a magyar összefogás három jelöltjével szemben.

Egyetlen képviselője sem lesz a kárpátaljai magyaroknak az ukrán parlamentben

Az ukrán Központi Választási Bizottság (CVK) honlapján folyamatosan frissített adatok szerint a Nagyszőlős központú egyéni választókerületben a szavazatok 70 százalékos feldolgozottsága mellett a magyar jelölt,

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke 27,61 százalékkal a második helyen áll riválisa, Vladiszlav Poljak nagyszőlősi üzletember után, akire a választók 41,16 százaléka adta le voksát.

Barta József, a KMKSZ alelnöke az Ungvár központú egyéni választókerületben a szavazatok 67 százalékos feldolgozottsága mellett 15,46 százalékkal a jelöltek között a negyedik helyen áll.

A Munkács központú választókerületben

Tóth Miklós, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) alelnöke a voksok 96 százalékának feldolgozottságánál 11,63 százalékkal a harmadik helyet foglalja el.

Miután a CVK visszautasította a kárpátaljai magyar szervezetek kérelmét, hogy a korábbi gyakorlatnak és az ukrán választójogi törvénynek megfelelően magyar többségű választókerületet alakítson ki a július 21-i előrehozott parlamenti választásra, a magyar összefogás három képviselőjelöltje olyan körzetekben indult, ahol a magyar nemzetiségű választók aránya jóval elmarad a többségi nemzethez tartozókétól.

A magyar jelöltek esélyeit rontotta, hogy a hatóságok rendőri intézkedésekkel igyekeztek megfélemlíteni a magyar választókat. Múlt héten egy kijevi bíróság határozata nyomán maszkot viselő fegyveres rendőrök törtek rá otthonában Rezes Károlyra, az UMDSZ Kárpátalja megyei képviselőjére, Brenzovics László kampánymegbízottjára azzal az ürüggyel, hogy szavazatokat készül vásárolni a választáson. A választókerületben hamis állításokat tartalmazó szórólapokkal igyekeztek lejáratni a KMKSZ elnökét, akiről ismeretlenek még a voksolást megelőző napon is megtévesztő SMS-üzeneteket küldtek a választóknak. A magyar szervezet megfigyelői vasárnap több szavazókörben észleltek választási csalást.

(MTI)

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Sebaj, a Kedvencük és Eltartójuk majd ad nekik itt---a mi pénzünkön. Elég átjönni és x-elni.
Persze, nem a toton. És nehogy tévesszenek, még kápókat is biztosít melléjük.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Dr plágium
@sokanvagyunk: És mi isszuk meg a levét.
Jozefina
Igy jártak!! Majd beülhetnek a fidesz-kdnp jóvoltából a magyar parlamentbe!!!??
Nem kellene folyton a harci dobokat verni kormányunknak a határontúli "magyarokért"!!! A példa is mutatja, hogy ezzel csak ártanak!!!
solidedge
Az ukránok a Fidesz módszerét alkalmazták a magyarok kigolyózásához. Orbánnak a módszerért illene fizetniük.
advocat
Szóval kis kormányunk aktív tevékenységéről se feledkezzünk.
kokopelli
A szerencsétlen "futsalos" szúnyogcsődör ennyit ért el a hőbörgésével!...rekontra élből!
Clavigo
Qrvára leszarom a magyarul ( is ) beszélő , ukrán àllampolgárok problémáit.. Nekem ,,mint magyar állampolgárnak,,,,,(pillanatnyilag),,, mijafasz közöm van egy másik ország parlamenti ,,.bla,bla,,stb. választásaihoz?? Mijafasz közöm van egy másik ország belügyeihez ??? Leszarom,,,,oszt boldog karácsonyt...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok