Elveszítette többségét az eddig kormányzó koalíció, a bevándorlásellenes ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) pedig előretört a németországi Brandenburgban és Szászországban tartott tartományi törvényhozási (Landtag-) választás hétfőn közölt hivatalos előzetes végeredménye szerint.

Brandenburgban a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) és az egykori keletnémet állampárt utódszervezetéből kialakult Die Linke (Baloldal) koalíciójának nincs többsége a potsdami Landtagban, de a következő öt évben is hatalmon maradhatnak, ha bevonják a kormányzásba a Zöldeket.

Az SPD a szavazatok 26,2 százalékát szerezte meg, ami 5,7 százalékpontos visszaesés az előző, 2014-ben tartott Landtag-választáson elért 31,9 százalékhoz képest, és a szociáldemokraták leggyengébb brandenburgi választási eredménye.

Az AfD 23,5 százalékkal a második helyen végzett, ami 11,3 százalékponttal haladja meg az öt évvel ezelőtti 12,2 százalékot.

A harmadik a Kereszténydemokrata Unió (CDU) 15,6 százalékkal, 7,4 százalékpontos csökkenés a 2014-es 23 százalékhoz képest.

A negyedik helyre a Zöldek léptek elő, a baloldali irányultságú ökopárt a szavazatok 10,8 százalékát gyűjtötte össze, ami 4,6 százalékos erősödés az öt évvel ezelőtti 6,2 százalékhoz képest.

A Baloldal a szavazatok 10,7 százalékát szerezte meg, ami 7,9 százalékpontos visszaesés a 2014-es 18,6 százalékhoz képest.

Új szereplő a potsdami Landtagban a Szabad Választók (FW) pártja, amely a szavaztok 5 százalékát szerezte meg, éppen elérte a bejutási küszöböt.

A liberális Szabad Demokrata Pártnak (FDP) nem sikerült visszajutni a tartományi gyűlésbe, a szavazatok 4,1 százalékát szerezték meg.

A választási részvételi arány Brandenburgban 61,3 százalékra emelkedett a 2014-es 47,9 százalékról.

Szászországban a CDU és az SPD koalíciója veszítette el a többséget, szintén hatalmon maradhatnak, ha harmadik partnerként bevonják a Zöldeket.

A CDU 32,1 százalékkal végzett az első helyen, ami 7,3 százalékpontos csökkenés a 2014-ben elért 39,4 százalékhoz viszonyítva, és a párt eddigi leggyengébb szászországi eredménye.

Az AfD a szavazatok 27,5 százalékával szerezte meg a második helyet, ami 17,8 százalékponttal haladja meg az öt évvel ezelőtti 9,7 százalékot, és mind a 16 tartományt együttvéve a párt legjobb tartományi választási eredménye.

A harmadik a Baloldal 10,4 százalékkal, ami 8,5 százalékpontos visszaesés az öt évvel ezelőtti 19 százalékhoz képest.

A Zöldek 8,6 százalékot szereztek, 2,9 százalékponttal javítva az öt évvel ezelőtt elért 5,7 százalékos eredményüket.

Az SPD alkotja a drezdai Landtag legkisebb frakcióját, a szavazatok 7,7 százalékát szerezték meg, ami 4,7 százalékpontos visszaesés a 2014-es 12,4 százalékhoz képest, és a párt történetének leggyengébb tartományi választási eredménye, mind a 16 tartományt együttvéve.

Az FDP-nek a szászországi tartományi gyűlésbe sem sikerült bekerülnie, a szavazatok 4,5 százalékát szerezték meg.

A választási részvételi arány 49,2 százalékról 66,6 százalékra emelkedett Szászországban.

Forrás: MTI

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

libellle
Ez a cikk hiányában van a realitásnak. A kelet-nemetek egy része választotta a názikat. Nem történt semmi. Bármennyire is szeretne a názibanda telle csalókkal hatalmat gyakorolni nem sikrült. Reméljük eltünnek majd hamarosan. De, meg kell jegyezni a joléttel és szabadsággal nem tudnak azok mit kezdeni akik 1 IQ-val rendelkeznek. Mindig kell neki valaki aki üti -vágja öket és ha nem akarnak dolgozni ( mert könyebb a sozialis segélyból élni) a bötönbe zárja.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
Tehát végül is ,,előretörtek,, de hoppon maradnak a nektek oly kedves szarkavarók, ugye mti !!!
libellle
Ez a cikk hiányában van a realitásnak. A kelet-nemetek egy része választotta a názikat. Nem történt semmi. Bármennyire is szeretne a názibanda telle csalókkal hatalmat gyakorolni nem sikrült. Reméljük eltünnek majd hamarosan. De, meg kell jegyezni a joléttel és szabadsággal nem tudnak azok mit kezdeni akik 1 IQ-val rendelkeznek. Mindig kell neki valaki aki üti -vágja öket és ha nem akarnak dolgozni ( mert könyebb a sozialis segélyból élni) a bötönbe zárja.
libellle
@reagens: Ha ugy lenne, ami nem fog lenni akkor takarodót fujtak minden magyarnak is itt. mert azok is migránsok.
reagens
@libellle: Kicsit erőltesd meg magad és gondolkodj! Miért hozod a magyarokat, mint Eu-s tagállam polgárait egy szintre a betolakodó, erőszakos kontinensfoglaló arabokkal és négerekkel? Mi magyarok, mint Eu-s tagállam polgárai szabadon vállalhatunk munkát, költözködhetünk és élhetünk azt Eu-ban, amíg a migránsok képzettség, papírok és engedély nélkül a gazdanép nyakára telepednek! Nem dolgoznak, nem tudjuk mennyi a terrorista közöttük és élősködnek!
Tehát hogy képzeled, hogy azt a csürhét a magyarokkal egy lapon említed?
Aki Én
@reagens a buta Shikari: 00:58
Arra gondolsz, hogy ők is valódi többségi támogatás nélkül fognak kormányozni? orbánod csak álmodozik merkeli támogatottságról :)
verőce21
@libellle: (09:59) "Bármennyire is szeretne a názibanda telle csalókkal hatalmat gyakorolni nem sikrült." - 1. Vajon mennyi szavazatot csaltak el AfD-től, a jelenlegi "hatalmat gyakorlók"?

2. Nincs annyi börtön már Németországban, mint amennyi bűnöző muszlimot beengedett az országuk.
libellle
@verőce21: köszönet a te mufftidnak. aki 450.000 regisztrálatlant ránk küldött. 1 hetig sirva könyörgött Merkelnek, Gabrielnek és Faymannak, mert ö nem tud velük mit kezdeni mert ti egy kis szegény ország vagytok, és még a maradék vagyont is szetlopom. Igaz ezt már nem mondta de mi tudjuk. iga
libellle
@reagens: mondom, hogy tökfej vag. ezt mondja az afd. ki a lengyelekkel a magyarokkal és minden más slavval. a kedves názi bandád. ja és ki a többi külföldivel. Mert ugye a slogen az, hogy Nemetország a nemeteké. Valahol láttam plakátokat azt hiszem a Bildben, hogy Magyarország a magyaroké. Na látod mennyi nazi van ott is. "Tehát hogy képzeled, hogy azt a csürhét a magyarokkal egy lapon említed?" rengeteget belinkelhetnék amit a magyar bandák itt elkövetnek de hagyom nem fogod tudni elolvasni. Na ennyit a csürhe és tarsáról.
libellle
@verőce21: ja neked még találunk egy helyet ott ahol sok az arab
verőce21
@libellle: (12:38) Csak neked!

Onboarding: Fünf Tipps, wie ihr den Einstieg neuer Kollegen erleichtert
www.business-punk.com/2019/02/willkommenskultur-neue-mitarbeiter/
verőce21
A jobboldalnak a zöld ideológiába csomagolt kommunizmussal is meg kell küzdenie.
“Olyan ez mint a görögdinnye... kívül zöld, belül piros”.
Jozefina
Kissé hiányos a cikk (nem véletlen MTI) !! A nácik sehol nem képezik a kormánykoalíció részét!!!
reagens
@libellle: Akkor szerinted, aki ragaszkodik az országához, az mind náci? Legalább tudjuk, hogy mi a liberális, kötelező nézet!
Tudod, nálunk nem jön be a nácizás úgy, mint a németeknél! Itt az embereknek még szabad gondolkodniuk és elmondani a véleményüket. Itt nem teszik lehetetlenné azokat, akik más nézeten állnak. Ez nem Németország, ahol gondolatrendőrség van és vélemény terror!
papa.49
,,Éhes disznó makkal álmodik,, )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Igaz mti???
libellle
@reagens: Irtam, te nem érted a saját nyelved. Dummkopf!!! a nazi afd a te barátaid mondják lengyelek, magyarok az összes slav nép és ezenkivül minden külföldi RAUS!!! mert nemetország a nemeteké !!!
libellle
@verőce21:" Onboarding: Fünf Tipps, wie ihr den Einstieg neuer Kollegen erleichtert
www.business-punk.com/2019/02/willkom..." was soll das denn?? Du Schwachsinniger. Ez is utal arra, hogy neked problemád van az eméddel.
reagens
@libellle: Kezdjük azzal, hogy nem értek egyet veled, de nem személyeskedtem. Ennyit talán elvárhatnék én is egy toleráns demokratától is! Nem?

Folytassuk azzal, hogy akkor a németek talán a törökökkel folytassák a sort, mert belőlük lényegesen több van, mint a magyarokból vagy a lengyelekből. Azon kívül mit nem értettél azon, hogy a lengyelek és a magyarok Eu-s ország és az Eu szabályai szerint a szabad lakhely választás és a munkavállalás szabadsága szerint oda mennek, ahova akarnak? Ez nem vonatkozik az erőszakos, kéretlenül betóduló migráncs csürhére! Hazug és sértő is a magyarokat és a lengyeleket egy kalap alá venni ezzel a hordával, akiknek semmi joga ide jönni!

Szólj, ha nem értesz még valamit, majd elmagyarázom!
reagens
@libellle: Wie ein Fels im Meer!
Ha mond ez neked valamit!
libellle
@reagens: most már nem ismétlem mert nem érteted. egyszerüen nem érteted amit le irtam. de nem csak, hogy nem értetted leirsz ide hülyeséget is. mit akarsz mondani hová passzol ez melyik beirásomhoz vagy beirásodhoz? egyikhez sem. hülyeség " Wie ein Fels im Meer!" ???
reagens
@libellle: Igen. Mi Orbánnal szirt vagyunk a tengerben. Európa utolsó vedvonala a barbársággal szemben.
libellle
@reagens: na ja mindig hülyeséget irsz. a Fels az az jelenti magyarul, hogy SZIKLA. orbán pedig egy senki nem hogy szikla ja veled együtt.
kokopelli
@libellle: azt felejti el a csórikám,hogy senkit nem köteleznek arra,hogy pl. a magyar,lengyel valakiknek
lakást vagy munkahelyet adjanak nem beszélve a német banki kapcsolatról,amiből a rezsijét és a kauciót fizeti
,mivel az már nem EU-s probléma! Nem a "Fels" a probléma,ha a hullámok nem érik el a "sziklát"!...csak azok
akik letelepedésit vettek,vagy azok megkerültk sziklát!?
csak úgy....
@reagens: tibi, te szírt vagy szart akarhattál írni...
reagens
@libellle: Te úgy látod, én meg így. A különbség közöttünk annyi, hogy vagyok annyira kulturált és nem személyeskedek veled!
Ez sokat számít, amikor valakivel kapcsolatban azt vizsgálják vitaképes e! Sajnos elbuktál ezen!
silber13
@reagens: Te? Kultúrált??:-))))) Ne röhögtessél már!!:-))))))
libellle
@reagens: aki jónak tartja az afd -názi pártot, sorry, de az hiányában van mindennemü kulturának. Különösen akkor amikor az a párt minden idegen ellen csak uszit viszont magának maximális respektet követel. Absolut érthetetlen, hogy tteged egy ilyen és hasonlo párt boldoggá tesz, hiszen MÈG nem vagy érintett.

Eine AfD, die gegen alles Fremde und „den Westen“ Stimmung macht, die mit Putin flirtet – und Deutschland mit der DDR gleichsetzt? Die selbst irrealsten Frust schürt und dann politisch abkassiert?

"Ja, liebe „Ossis“, da darf man sauer sein.

Dankbarkeit gibt es nicht in der Politik, heißt es immer. Aber warum eigentlich nicht? Die Wiedervereinigung hat Freiheit, Rechtsstaat, D-Mark und Umweltschutz in die kaputte DDR gebracht, finanziert haben das ganz überwiegend die im Westen. Billionen, über 30 Jahre hinweg. Im Ruhrgebiet mussten sich selbst Pleite-Kommunen verschulden, um jedes Jahr ihre Abgabe für den Aufbau Ost zu zahlen. Gerade erst wurden an die neun Milliarden Euro für den Ausstieg aus der Braunkohle beschlossen.

Deshalb muss niemand auf offener Straße dauernd „danke, danke“ rufen. Aber eine Partei wählen, die das alles verlacht und verleugnet, das muss auch nicht sein. Eine Partei, die (genau wie die Linke) vielen Leuten im Osten einredet, dass sie seit 30 Jahren über den Tisch gezogen werden. Eine Partei, die mit Neonazis mehr als nur kokettiert."
reagens
@libellle: Kezdjük az elején. Az AfD azért náci párt, mert te azt mondod! Tudtommal Németországban tilos náci pártot alakítani, akkor vagy a törvényt nem alkalmazzák, vagy az AfD nem náci! Ezen csöppet gondolkozz el!
Uszít az idegenek ellen? Miért nem tartják be a törvényeket az idegenek és nem szabályosan jönnek? Miért erőszakoskodnak, miért nem dolgoznak, miért nem akarnak beilleszkedni? Miért, miért és csak miért! Ezt miért tilos elmondani? Miért nem lehet azonnal az összes illegális kizsuppolni Afrikába és onnan menjenek haza ahogy jöttek?
libellle
@reagens: és mind ezt ki mondja. Miert garázdálkodnak itt a magyarork. 7 honappal ezeleött 2 éves megfigyelés után fogtak el egy 70 személyböl állo lenygel -magyar bandát. Akik betörtek házainkba és krabólták. Magyarországon volt egy nagy raktáruk ahová hordták a rablott darabokat. Mit gondolsz miert választott minden második a határregios falvakban afd-t? Mert étjárnak a lengyelek lopni és rabolni. Lehet jönni ide Münchenbe az Englischer Garten teli van magyar koldusokkal. Na ezeket is kiakarja az afd takaritani és ki akar lépni az EU-bol is. Hm de akkor hová menne szegény madárijesztö von storch dolgozni hol kapna olyan magas tiszteletdijjat??? Na ennyit az EU-s tagságról. Az afd tett olyan igereteket amit absolut nem tud tartani, ugyanis teljesen törvény ellenes lenne. De miert fájditod te a fejed a mi problemánk miatt ennyire. Old meg ott a rablást és a sok gyilkosságot a kormányból induló csalást rablást. Ez kézenfekvö mindig jobb mások elött meglátni a kis szemetet, ugyanis a szeméthegyekröl nem kell beszélni ami a te házad -lakásod elött növekszik
reagens
@libellle: Véletlenül nem cigányokat akartál írni? Azok járnak hozzátok betörni!
Nincs nálatok rendőrség? Na és miből van több? Magyar állampolgárságú rablóból, vagy no go zónában élősködő illegális migráncsból?
Eriksson
@reagens: libellle egy náci hitlerpalánta magyargyűlölő seggfej.
libellle
@reagens: te bizonyára kiismered magd a temában. nem nem cigányok voltak a betörök. egysem volt közöttük olyan. de ugye tudod, hogy nállatok mi történik a nyolcadik bezirkben és és és ...
tudod ilyen hülyeséget, hogy no go zone akkor irj le amennyiben az az ország ahol te élsz nem rendelkezik rengeteg ilyennel. mint a hülye nazi afd maximális respektet de kritizálni hülyeséget irni. na ok Schluss Ende. ne egy és ugyanazon a levelen mozgunk az életben. szép életet.
reagens
@libellle: Szóval te hitlerista vagy? Hát így már érthetőek a megnyilvánulásaid!
kokopelli
@libellle: ..ne vitatkozz! A "PEGIDÁTÓL" eljutottak a názik az AfD-ig! Csak meg kell nézni a vezetőségét,és
azt,hogy hányan hagyták el a pártot,amíg a mostani a ß@r a felszinre került! ( miért is a "keletnémeteknél pró-
bálkoztak?...,mert a nyugati részen elvesztették hitelüket? (hányan hagyták már el a vezetőséget,mert kényel-
metlen volt a vezetés!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.