Elutasította a román képviselőház csütörtöki plenáris ülésén a Székelyföldre és az erdélyi magyarságra vonatkozó autonómiatervezeteket, melyeket Zakariás Zoltán és Kulcsár-Terza József RMDSZ-listán mandátumot szerzett parlamenti képviselők nyújtottak be.

Elutasította a román képviselőház a Székelyföldre és az erdélyi magyarságra vonatkozó autonómiatervezeteket
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A kétkamarás román parlament alsóháza sürgősségi eljárással tárgyalta a három autonómiatervezetet. A plenáris ülést hibrid formában tartották, a jelen nem lévő parlamenti képviselők online formában csatlakoztak és szavaztak. Elsőként a Székelyföld autonómiastatútuma szerepelt napirenden, melyet a magyar nemzeti közösség kulturális autonómiastatútuma és a nemzeti közösségek kulturális autonómiáját szabályozó kerettörvény tervezete követett.

A képviselők a jogszabálytervezetek elutasításáról szavaztak. Az első két tervezet elutasítását a 329 tagú alsóház jelen lévő vagy interneten szavazó képviselői közül 260-an támogatták, 16-an az elutasítás ellen szavaztak, egy honatya tartózkodott. A nemzeti közösségek kulturális autonómiáját szabályozó kerettörvény elutasítását 255 képviselő támogatta, 15 az elutasítás ellen szavazott és egy képviselő tartózkodott.

A tervezeteket szerdai online ülésén a képviselőház valamennyi illetékes szakbizottsága negatívan véleményezte, a közigazgatási szakbizottság jelentésében elutasításukat javasolta. A plenáris ülésen valamennyi román párt az elutasítást támogatta.

A három autonómiatervezetet december 20-án nyújtotta be a román képviselőházban Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) elnöke és Kulcsár-Terza József, a Magyar Polgári Erő (MPE) ügyvivő elnöke, akik az RMDSZ listáján szereztek képviselői mandátumot. A Székelyföldre vonatkozó autonómiatervezetet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT), a másik kettőt az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) szakmai műhelyeiben dolgozták ki.

A kezdeményezők felszólalásukban hangsúlyozták, hogy a tervezetekben semmi olyat nem kérnek, ami Európa más demokratikus államaiban ne létezne. Kulcsár-Terza József úgy fogalmazott, hogy Székelyföld lakói a területi önrendelkezés révén "szabadságot akarnak Románia határain belül". Más európai autonómiapéldák mellett Emmanuel Macron francia államfőnek Korzika autonómiájára vonatkozó ígéretét is megemlítette. Párbeszédet szorgalmazott, emlékeztetve, hogy a román állam az Erdély Romániához csatlakozását kimondó 1918-as Gyulafehérvári Nyilatkozatban ígéretet tett a nemzeti kisebbségek jogainak biztosítására.

Zakariás Zoltán is a párbeszéd fontosságát hangsúlyozta, és a magyar nemzeti közösség kulturális autonómiájára a vajdasági példát ajánlotta a képviselők figyelmébe. Hangsúlyozta: a tervezetek a nemzeti kisebbségek "lojalitási nyilatkozatai" a román állammal szemben.

Alfred Simonis, a képviselőház ügyvivő elnöke a többi román párt által szélsőségesnek tartott Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) képviselőinek kifogásaira – miszerint ünnepi időszakban, sürgősségi eljárással tárgyalták a tervezeteket –, közölte: ilyen "toxikus" tervezetek nem képezhetik vita tárgyát, csak el kell utasítani őket. A Szociáldemokrata Párt (PSD) politikusa bejelentette: konzultációt kezdeményez, hogy a hasonló tervezeteket ne is lehessen iktatni a román parlamentben.

A magyarellenes kijelentésektől sem mentes ülésen egyes erdélyi román képviselők a romániai etnikumok békés együttélését hangsúlyozták, míg számos honatya a román alkotmány első cikkelyére emlékeztetett, miszerint Románia szuverén, független, egységes és oszthatatlan nemzetállam, így a tervezetek alkotmányellenesek. Az AUR képviselői az ülés alatt "Erdély ősi föld" feliratú molinókat tartottak a kezükben.

A roma kisebbség képviselőjeként Catalin Manea bejelentette: a nemzeti közösségek kulturális autonómiáját szabályozó kerettörvény tervezete ellen fog szavazni, mivel a romániai romák a román társadalom keretében akarnak fejlődni. Tudor Vlad-Benga független képviselő elmondta: tartózkodik, ugyanis a román állam szerinte sem teljesítette a nemzeti kisebbségeknek a Gyulafehérvári Nyilatkozatban tett ígéreteit.

A képviselőház döntését Marcel Ciolacu román kormányfő is üdvözölte csütörtökön. "Románia szuverenitása és területi integritása nem alku tárgya" – idézte a News.ro a miniszterelnököt. Ciolacu "toxikusnak" és "revizionistának" nevezve az autonómiatervezeteket, melyek elhúzódó vitája szerinte a szélsőséges politikusoknak kedvezett volna.

A Székelyföldnek területi autonómiát előirányzó autonómiastatútumot, melyet az SZNT korábbi közleménye szerint ötödik alkalommal terjesztettek a román törvényhozás elé, a román többség mindannyiszor elvetette.

A három jogszabálytervezetet ezután a szenátus vitatja meg döntő házként.

Forrás: MTI

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Péter2
Romániához csatlakozását kimondó 1918-as Gyulafehérvári Nyilatkozatban ígéretet tett a nemzeti kisebbségek jogainak biztosítására. Na itt pontosan le van írva " nyilatkozatban " = " Nyilvános bejelentés, amely egy álláspont, elhatározás, vélemény, tény formákhoz kötött, szóban vagy írásban tett kijelentése. " Tehát nem törvényben foglaltak , sőt ennek törekvése elutasításra került , innentől kezdve ugyan úgy élik a napjaikat, mint idáig élték ez idáig !
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Péter2
Romániához csatlakozását kimondó 1918-as Gyulafehérvári Nyilatkozatban ígéretet tett a nemzeti kisebbségek jogainak biztosítására. Na itt pontosan le van írva " nyilatkozatban " = " Nyilvános bejelentés, amely egy álláspont, elhatározás, vélemény, tény formákhoz kötött, szóban vagy írásban tett kijelentése. " Tehát nem törvényben foglaltak , sőt ennek törekvése elutasításra került , innentől kezdve ugyan úgy élik a napjaikat, mint idáig élték ez idáig !
csak úgy....
ragadós a viktori vétó...,lesz is hiszti a fövárosi nagycirkuszban!
Nessy
Románia szuverén állam, senkinek nincs joga beleavatkozni a döntéseikbe!Vagy csak a mi védett szuverenitásunk,az igazi, és egyetlen szuverenitás?
namihami
Már miért ne szólhatnánk ebbe a tisztán román ügybe (is) bele? Hiszen a Kmalac megmondta, hogy a mi belügyeinkbe senki nem szólhat bele!
Akkor tessék ebből érteni!
troppauerhumer
ilyen "toxikus" tervezetek nem képezhetik vita tárgyát, csak el kell utasítani őket.

Jóltették. Köszönjék meg a nacionalizmussal ,sovininizmussal ,korrupcióval mérgező Orbánnak és a FideSSbandának

Orbánék behazudták uszításként a 23 millió románt ,amiből semmi nem volt igaz.Sőt Orbánnak kellett lóhalálában Bukarestbe rohanni ne lépjen életbe

,lásd Orbán Posványos Erdélyről beszéde,soha nem állították ,hogy Erdély Románia része,nem szabad lekicsinyelni,az arra kapható emberek agymosása propagandával sikeres,és tömeghatás,a nyájhoz tartozás vélt biztonsága.
Pontosabban fogalmazva: "nem állítottuk, hogy ezek (Erdély és Székelyföld) román területi egységek". Hiszen nem is azok, hanem romániai területi egységek. Olyan ez, mint amikor Orwell Állatfarmjában Hógolyó elvtárs kijelenti, hogy állat nem alszik ágyban, majd később pontosítva hozzáteszi: lepedő

Apropó,,én emlékszem 2002. FideSS vesztett.A haza nem lehet ellenzékben -Orbán TF-en uszítása -úraszámolás,majd az Erzsébet hídi csata. Utána jött a kokárda, a fehér szalag, a karkötő, az erdélyi szavazás. Mindenkit szét vert, családot, barátokat, határon kívülieket megpróbált megutáltatni a hazaiakkal.
Hazaárulózni sem a baloldal kezdett rémlik?
Miért? Mert nyerni akart! Nem azért mert szereti a magyarokat

akinek kétségei vannak még-nézze meg a -Spektrumon ment sorozatot -a náci projekt-hogyan hatolt be a németek fejébe és vette át a gondolkodást,az irányítást a náci propaganda,ma ugyanaz van 21-századi körülményekre árhangolva,emlékszünk mi lett az eredménye,közbe folyik az antiszemita rezsimek tisztára mosása-Horthy már nemzetvédő hős,Szálasi sírja ,WaSS Albert ,a 30-40-s évek antiszemita,soviniszta,irredentizmusa felélesztése,tévékben,iskolákbanstb..,

a 2006-os focinácik erőszakos puccskisérlet óta ,2010-től magáévá tette az összes antiszemita,rasszista,nazionalista,sovén ,neonáci szélsőséget ,hatalmi érdekből azt a talajt talajt trágyázza-sikerrel amiből az a náci szörny kinőtt...
troppauerhumer
nnno ez meg ottan a posványosban
elővezeti a vízióit az összeterelteknek
" Egészséges birka elbírja a bundáját" ( Orbán Viktor 2022. Tusványos). Alap. Ezen alapszik a 2/3, a válság( nem) kezelés, a rezsim lényege. Ez van.
a lényeg a mimagyarok és a közönség alél...
troppauerhumer
Ha erkölcstelen dolgot követsz el, hivatkozz a jogra.ha jogba ütköző dolgot követsz el, hivatkozz az erkölcsre.ha erkölcstelen és jogba ütköző dolgot követsz el, hivatkozz a nemzet érdekére.
(NER 1x1)nem látod át, hogy az a rendszer amely nem a nemzet egésze érdekében lép fel, és amelyik közben milliókat is rekeszt ki a nemzetből, az kétségtelenül nem lehet valóban nemzeti - idegen szóval nacionalista? Hanem csupán színlelt nacionalista. Ál., tettetett, megjátszott stb.
Fel kellene mérni, hogy ki vezeti a "ki tud a leghülyébb" lenni címért folyó versenyt.
.Mi lenne, ha az ilyeneknek emberi agyvelőt juttatnának a fejébe?
A teste kilökné.
troppauerhumer
Talán ha nem azt látnák, hogy gátlástalan módon kiraboljak az országot, tönkreteszik ellehetetlenítik a jövőjüket és még folytathatnám, akkor talán itthon is maradnának a fiatalok, hazaszeretet ide vagy oda!
A vicc az egészben, hogy hazaáruló ganajok beszélnek hazaszeretetrőlEz max akkor áll, ha hazaként a bukszájukat értik!
Csaxólok eme magasztos ideológiai nevelésbe. A hazaffyak először mindig a sajátjaik ellen kezdik a gyűlölködést, lásd FideSS.Nem tekintik a saját nemzethez tartozónak , akinek csak kicsit is eltér a véleménye az övékétől,a nacionalizmus a kereszténység és a hazaszeretet mögé rejtik a gyalázatos tetteiket...
Ugye még sosem láttunk olyat, hogy hangzatos, radikális eszméknek behódolt agymosott tömegeket maguk mögött tudva, szerzett hatalmat valamely véreskezű, elnyomó diktatúra? Ja de. Volt ez már elferdített vörös, volt fekete. Most épp zöld.
Nemzetezni és nacionalizmusról értekezni hiábavaló...mindkettő projekt,hatalomtechnikai eszköz a tömegek használatához való hozzáférést biztosítja.Minden nacionalizmus antimodernizációs, etnicista és terméketlen.Pontosítsunk: a jobboldalnak sincs életképes narratívája. A nacionalista populizmus ugyanis csak ideig-óráig tud hatalmon maradni.
Jó lenne már ezzel szembenézni.Ez tehát egy koherens rendszer, amelyben az államot megszálló szűk csoport önkényén felépülő állam és társadalom született.
Ezt nevezik már nagyon rég óta nemzeti szocializmusnak.
Újracsomagolták mert már vállalhatatlanná vált, kicsit modern irányokat kapott,nemzettthynek hazudták, aki meg nem ismeri fel újra lelkesen hallgatja a régi lemez remixét.
A nagy hazafiaskodásnak mindig hullahegyek és füstölgő romok a végeredménye.
(és területcsökkenés.)
Élhető, szerethető hazát kellene teremteni, és nem hazafiságot üvölteni, attól csak menekülni fognak az emberek ismerve a történelmet.Tudomásul kellene venni, hogy ez a 21. század és nem a 30-as évek Németországa, még akkor sem, ha az ideológia nagyon kezd hasonlítani
troppauerhumer
Nem tudom volt e ennél aljasabb, kártékonyabb politikai haszonélvező rétege ennek a sokat làtott orszàgnak. A vàlaszték elég gazdag, szoros a verseny és persze a döntés, objektiv mérce híjàn, elég nehéz, de hogy a mai dobogós az biztos.
Bűneik lajstroma szinte végtelen. Hihetetlenül rövid idő alatt kisajàtítottàk, elloptàk a javak zömét, nyomorba taszítottàk a lakossàg minimum egyharmadàt (az arànyokon lehet vitatkozni, de a tényen nem), lerohasztottàk az oktatàst, az egészségügyet, szétszakítottàt a szocialista, ellenszakítottàk a szocialista, a hangosultàt. a fiatalt és az időset, a magyart és a cigànyt, az orszàgot es az EU-t. Elüldözték a jól képzett, az orszàg jövőjét jelentõ fiatalok szàzezreit.
Ràtették a kezüket a médiàra, kultúràra, a művészetre, a tudomànyra. Összeugrasztottàk az orszàgot a szabad vilàggal, akkor az összeszûrték a levet a vilàg legundorítóbb rezsimeivel.

A magyar név a civilizàlt vilàgban ma rosszul cseng.
A legnagyobb bűnt mégis az igazsàg megölésével követték el. A naponta az orszàgra öntött hihetelenül aljas hazugsàg àradattal elérték, hogy az embereket egy àltaluk felfújt hazugság buborékban tartsak fogva, hogy azt gyülöljék akit a hazug propaganda gépezet ellenségként eléjük dob.
Felnagyitjàk a leggyarlóbb ösztönöket, melyekért megjutalmaznak, és elnyomni igyekeznek minden jóra való hajlamot.
Feje tetejére àllítjàk az értékrendet, felszabadítjàk a gàtlàsokat, a jót rossznak, a rosszat jónak àllitjàk be.
De a történelem arra tanít bennünket, hogy semmi sem tart örökké. Az igazsàg előbb utóbb napvilàgra tör, de nem mindegy, hogy mikor. Minél később, annàl nagyobb àldozattal jàr!
rücsü41
Sokat tett ezekért a román döntésekért FIDESZ és főként Orbán Viktor , aki úgy tartott Tusványoson fideszes nagy gyűléseket mintha itthon tartotta volna Esztergomban.A románok meg úgy gondolták, hogy ha ez az ember már most úgy viselkedik mintha otthon lenne, akkor mi lesz akkor ha a magyaroknak , székelyeknek nagyobb autonómiát adnak?Akkor majd ott állomástatja Iczky-Viczki Dobrevovszkij a harckocsi századát , vagy hanem akkor majd ott tartunk hadgyakorlatokat ?Gondoljunk csak bele .Mi mit tennénk ha a szerbek , vagy a románok Budapest alatt Cegléden gyűlnének össze és itt tartanál minden évben a nagy megemlékezéseiket?Nekünk nem jutna az eszünkbe az hogy mi a fenének vannak ezek itt, csak nem akarják elfoglalni az országot?Úgy emlékezem,hogy a románok már egyszer Budapestet is elfoglalták, s az nem is olyan régen,104 évvel ezelőtt .
jáger laszló
Nem vártam mást tehát + lepetés nem ért!!
Be se, kellett volna nyújtani!!
Remélem te sem vártál mást!!??
csak ennyi
barátilag
J.L.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.